Geride bıraktığımız hafta global piyasalar ABD başkanı Donald Trump'ın diğer ülkelere uygulamaya başladığı politikaların yarattığı endişelerin yanı sıra Çin ve ABD’de açıklanan makro veriler ile yön buldu.
Çin'de artan deflasyonist baskıların yanı sıra ticaret savaşının yarattığı küresel büyümeye dair endişelerle Asya endeksleri Çin öncülüğünde haftaya kayıplarla başladı. Asya borsaları ABD'de Çarşamba günü açıklanan enflasyonun yavaşlaması ve ekonomiye ilişkin endişeleri dindirse de Trump’ın agresif gümrük vergileri zemininden ayrılamayarak negatif etkisini sürdürdü. Çin endeksleri geride bıraktığımız haftayı kayıplarla tamamladı. Çin'de açıklanan verilere göre tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, Şubat ayında da devam etti.
Çin, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre %0.5 gerileyeceği beklentilerinin altında %0.7, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %2.1 gerileyeceği beklentilerinin altında %2.2 geriledi.
Trump'ın ek gümrük tarifeleri ve hükümetin işten çıkarma politikalarıyla ilgili endişeler nedeniyle küresel piyasalar genelinde dalgalanmalara neden oldu. Son gelen ekonomik verilerde başlayan zayıflama işaretleri ile birleşerek resesyon endişesini geri getirdi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan TÜFE verisi öncesinde verinin ABD ekonomisinin yavaşlaması yönündeki beklentiler nedeni ile geriledi. TÜFE verisinin ardından ABD endekslerinde izlenen satışlar Trump'ın ticaret savaşı ve gümrük vergisi tehditleri ile hızlandı. Üç büyük ABD endeksleri geride bıraktığımız haftayı %2-3 seviyesinde kayıplarla tamamladı.
ABD TÜFE verisi yıllık olarak %2.9 beklenirken %2.8 açıklandı. Aylıkta ise %0.3 beklenirken %0.2 açıklanarak son dönemde artan enflasyon beklentilerini bir miktar soğutmuş oldu. Yıllık bazda üretici fiyatları Şubat ayında %3.2 ile %3.3 olan beklentilerden az yükseldi.
Trump'ın önceki hafta sonu Fox News ile gerçekleştirdiği söyleşide "geçiş dönemi" olarak nitelediği süreç hakkında konuşması ve gümrük vergilerinin resesyona yol açıp açmayacağı sorusunu yanıtlamamasının ardından ekonomide yavaşlama endişeleri kuvvetlendi. Geride bıraktığımız hafta başında Trump, Kanada için çelik ve alüminyum gümrük vergilerini iki katına çıkararak %50 seviyesine yükseltme tehdidinde bulundu. Trump, Kanada'nın ABD'ye ihraç ettiği elektrik için ek ücret talebinden vazgeçmesinin ardından geri adım attı. Çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri daha önce açıklanan seviyede Salı günü devreye girdi. Ayrıca Trump Avrupa’dan gelen şarap, şampanya ve diğer alkollü içeceklere %200 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.
Dolar endeksi, Trump'ın öngörülmesi zor ticaret politikaları nedeniyle ABD ekonomisine ilişkin endişelerle haftayı %0.12 kayıpla 103.718 seviyesinden tamamladı. Euro dolar karşısında haftayı %0.43 primle $1.0879 seviyesinden tamamladı. Sterlin dolar paritesi ise haftayı %0.09 primle $1.2932 seviyesinden tamamladı.
Petrol, Rusya'nın Ukrayna savaşını sonlandıracak ateşkes üzerinde çalışılması gerektiğini söyleyerek, hızlı bir çözüm olasılığını azaltması sonrası haftayı %0.31 primle 70.58 dolardan tamamladı.
3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta $9455.5-$9850 aralığında seyretti. Bakır fiyatları ABD gümrük tarifeleri politikalarını çevreleyen belirsizlikleri değerlendirmesiyle hafta başında baskı altında kalarak $9455.5 seviyesine kadar geriledi. Ancak zayıf seyreden dolar, LME sistemindeki mevcut stoklardaki azalması ve önde gelen metal tüketicisi Çin'deki talebin iyileştiğine dair işaretlerle 9 Ekim’den beri en yüksek seviye olan $9850 seviyesine kadar yükseldi ve haftayı %1.99 primle $9793 seviyesinden tamamladı.

Yeni haftada Asya borsaları, Çin'in tüketimi desteklemeye yönelik adımlarının etkisiyle yükselirken ABD ekonomisinin daralma ihtimali Wall Street vadelilerine satış getirdi.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in tüketimi artırmaya yönelik yeni adımlar atmasının ardından Çin'de talebin yeniden canlanacağı beklentileri kuvvetlenerek petrol fiyatlarına destek sağladı. Çin Devlet Konseyi, ülke içindeki tüketimi canlandırmak amacıyla, hane halkı gelirlerini artırma ve çocuk bakımına yönelik sübvansiyon programı oluşturma gibi yeni adımlar duyurdu. Çin Ulusal Finansal Düzenleme İdaresi (NFRA) 14 Mart'ta, tüketici kredisi kotalarını ve kredi koşullarını gevşetme taahhüdünde bulunmuştu. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından dün yayımlanan verilere göre, perakende satışlar, Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla beklentilere paralel %4.0 arttı. Sanayi üretimi, yılın ilk iki ayında geçen yıla kıyasla %5.3 olan beklentilerin üzerinde %5.9 arttı.
ABD'de dün beklentilerin altında açıklanan perakende satışlar ve Fed imalat verileri, dolar ve tahvil getirileri üzerinde baskı yarattı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre perakende satışlar Şubat ayında %0.6 artması beklenirken %0.2 artış gösterdi. ABD endeksleri Cuma günü yaşanan sert satışların ardından Pazartesi seansında küçük primlerle geride bıraktı. Nasdaq endeksi %0.31, S&P 500 endeksi %0.64 ve Dow Jones endeksi ise %0.85 seviyesinde primlerle haftanın ilk gününü tamamladı.
Dolar, yatırımcılar küresel ticarette artan gerilimin ABD ekonomisini yavaşlatacağı endişeleriyle euro ve diğer başlıca para birimleri karşısında beş ayın dip seviyesine yakın işlem gördü. Dolar endeksi dün günü %0.25 kayıpla tamamlamasının ardından bugün 103.505 seviyesinden %0.13 primle işlem görüyor. Euro dün dolar karşısında günü %0.46 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.02 kayıpla $1.0919 seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün dolar karşısında günü %0.39 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.15 kayıpla $1.2971 seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları, Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve Çin'de açıklanan veriler ile destek adımlarının risk iştahını artırmasıyla hafif yükselse de küresel ekonomide büyüme endişeleri, ABD'nin gümrük vergileri ve Rusya ile Ukrayna arasında ateşkese yönelik görüşmeler kazanımları sınırladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.82 yükselerek 71.65 dolar seviyesinde işlem gördü.
Altın fiyatları, yatırımcıların Trump'ın gümrük vergisi politikaları sonucunda oluşan ekonomiye dair endişelerden korunmak için altına yönelmeleriyle Cuma günü aştığı 3,000 doları bir kez daha aştı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 3,014.83 dolara kadar çıkmasının ardından son olarak %1.16 artışla 3.036,20 dolar seviyesinde işlem gördü.
3M LME bakır dün önde gelen metal tüketicisi Çin'in son ekonomik teşvik planı ve zayıflayan doların desteğiyle %0.73 primle $9864.5 seviyesinden tamamladı. Bakır fiyatları bugün $9891 ile 08 Ekim’den itibaren en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından $9881 seviyesinden %0.17 primle işlem görüyor.
HABERLER
Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili devlet madencisi Codelco'nun bakır üretimi, bakır komisyonu Cochilco'nun verilerine göre Ocak ayında %4 düşerek 102.700 metrik tona ulaştı.
"Bakır, Codelco'nun bakım çalışmaları nedeniyle bu çeyrekte üretimin bir önceki yılın aynı seviyelerine benzer veya biraz altında olacağı uyarısında bulunmasının ardından bir miktar destek buldu", ANZ araştırma notunda belirtildi.
ING'de emtia analisti olan Ewa Manthey, "ABD'deki büyümenin gümrük vergileri nedeniyle yavaşlaması ve Çin'in (en büyük metal tüketicisi) ekonomisini canlandırmak için mücadele etmesi nedeniyle bakır ve diğer endüstriyel metallere olan talebin zayıflaması muhtemeldir" dedi.
Bakır madenciliği şirketi Freeport Indonesia'nın CEO'su, parlamentoda yaptığı açıklamada, 2025'te bakır üretim hedefini 1.67 milyar pound, 2026'da ise 1.58 milyar pound olarak belirlediğini söyledi.
CITI, 0-3 aylık bakır fiyatı tahminini $8500 seviyesinden $10000 seviyesine yükseltti.
3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;

Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği
NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.
Comments