Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2022-30.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın en önemli gündem maddesi Fed toplantısı idi. Fed Çarşamba günü sonlanan para politikası toplantısında 75 baz puan faiz artırdı, yakın zamanda çıkan ekonomik verilerin ekonomik büyümenin yavaşladığına işaret ettiği yönünde uyarıda bulundu. Fed Başkanı Jerome Powell dün düzenlenen basın toplantısında enflasyonu kontrol altına alma hedefinde kararlı olduğunun sinyalini verdi. Bir sonraki faiz artırımının boyutuna dair beklentilerini açıklayan Powell, "bir noktada" faiz artırımlarını yavaşlatmanın uygun olacağını söyledi. Vadeli kontratlar yıl sonuna kadar Fed'den 100 baz puan faiz artırımı daha fiyatlarken 2023 yılında da 50 baz puan faiz indirimi bekliyor.

Fed tarafından gelen faiz artırımlarında yavaşlama sinyalleri, riskli varlıklara alım getirdi. Piyasalar, ABD ekonomisinin üst üste ikinci defa daraldığını gösteren verilerin işaret ettiği resesyon riski yerine Fed’in faiz artırım hızının yavaşlayacağı ihtimaline odaklandı.

ABD ekonomisi 40 yılın en yüksek enflasyon seviyesiyle mücadele ederken gayrı safi yurtiçi hasıla verisi ikinci çeyrekte ekonominin %0.9 daraldığını gösterdi. Ekonomi bir önceki çeyrekte de %1.6 daralmıştı.

Dolar endeksi, ABD ekonomisindeki daralmanın Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı beklentisini kuvvetlendirmesiyle değer kaybetti.

Global hisse senedi piyasaları üzerindeki baskılar, güçlü ABD bilançolarının ardından hafifledi.

Çin’deki yeni altyapı projelerine ilişkin iyimserlik ve maden arzına ilişkin endişeler, spekülatörleri bakırda daha fazla long pozisyon almaya teşvik etti.

LME bakır, ABD'nin faiz artırımlarının yavaşlayacağına dair beklentilerin ve Çin'in ek teşvik önlemlerinin risk iştahını arttırmasıyla haftalık bazda %7.25 yükseldi. Çin’in yeni yatırım projelerinin ilk turunu geçtiğimiz hafta başlatması ile birlikte altyapı projelerinde hızlanma bekleniyor. Risk iştahı, Çin’in emlak borç krizini çözmeye yardımcı olmak için 44 milyar dolarlık emlak fonu başlatmayı planladığı haberi ile de desteklendi.

Haftalık bazda güçlü bir yükseliş kaydeden LME bakır, en büyük bakır tüketicisi Çin'de zayıf talep görünümü, yükselen ABD doları ve küresel resesyon ile ilgili artan endişelerin etkisiyle aylık bazda üst üste 4. aylık düşüşünü kaydederek, Temmuz ayını %3.79 düşüşle kapattı.

Piyasalar yeni haftaya Çin imalat verileri ile başladı. Çin'de dün yayımlanan resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), koronavirüs vakalarındaki son artışların etkisiyle Temmuz'da talebin ivme kaybettiğine işaret ederken, özel sektörün nabzını tutan Caixin PMI verisi de tahminlerin altında kaldı. Çin resmi imalat PMI verisi 50.4 beklentilerinin altında 49 ile daralma bölgesinde açıklanırken Caixin imalat PMI verisi ise 51.5 beklentilerine karşılık 50.4 olarak açıklandı.

Euro bölgesinde işsizlik oranı beklentiler seviyesinde %6.6 olarak açıklanırken imalat PMI ise %49.6 beklentisine karşılık %49.8 olarak açıklandı.

Geride bıraktığımız hafta ABD’de açıklanan büyüme zayıf büyüme verisinin ardından PMI ve ISM verilerinin büyümenin beklenenden yavaş olacağına işaret etmesi ile ABD borsaları dün hafif ekside kapandı. Dow Jones %014, S&P 500 %0.28 ve Nasdaq %0.18 ekside kapandı.

Asya borsaları, yatırımcıların küresel resesyon endişeleriyle düşen ABD borsalarına paralel bu sabah geriledi.

Avrupa borsaları dün sanayi üretiminin küresel bazda yavaşladığına işaret eden verilerin ardından ekonomik yavaşlama endişelerinin artmasının yanı sıra ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin yarattığı gerilim ile geriledi.

Pelosi'nin Çin hükümetinin uyarılarına rağmen bugün başlayacağı Tayvan ziyareti Washington ile Beijing arasındaki gerilimlerin artacağı endişesini uyandırdı. Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ediyor. Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin sonuçlarıyla ilgili endişeler yatırımcıları riskli varlıklardan çıkışa yönlendirdi.

Yatırımcılar aynı zamanda Fed'in enflasyonu düşürecek keskin faiz artırımlarından uzaklaşarak ekonomik büyümedeki yavaşlamaya odaklanacağını bekliyor. Doları endeksi bu sabah erken saatlerde 105.049 ile 1 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi, 105.697’den işlem görmeye devam ediyor.

Bu sabah erken saatlerde 1.0280 direncini kırmaya çalışan eur/usd paritesi ABD ve Çin arasındaki Tayvan geriliminin etkisiyle gerileyerek 1.0220 seviyesinin üstünde tutunmaya çalışıyor.

Brent petrol, dün küresel sanayi üretim hızının ivme kaybettiğini gösteren verilerin ardından bu hafta başlıca petrol üreticisi ülkelerin üretimi artırmayı değerlendirecekleri toplantının öncesinde bu sabah erken saatlerde 98.49 dolara kadar gerilese de kayıplarını telafi ederek 100.15 dolar seviyesinde yatay seyrediyor.

Baz metal fiyatları Tayvan geriliminin etkisiyle bu sabah geriledi. LME bakır Mart ayında $10.845 ile rekor yüksek seviyeye yükseldikten sonra artan faiz oranlarının ve Covid 19 nedeniyle Çin’de yaşanan kapanmaların etkisiyle gerilemeye başladı. Temmuz ayı ortasından $6955’e kadar gerileyen bakır, Fed’in 27 Temmuz’daki toplantısında faiz artırımı konusunda daha az agresif olacağına dair işaretler ve Çin’den ekonomiyi destekleyici paketler geleceği beklentisi ile yükselişe geçti.

LME bakır zayıf Çin imalat PMI verisine rağmen, bakır stoklarındaki azalmanın ve Yangshan bakır priminin Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviye olan $94’a ulaşmasının Çin talebinde artış olduğuna işaret etmesi ile dün $7970 seviyesine kadar yükseldi (5 Temmuz’dan bu yana en yüksek). Ancak ABD ve Avrupa’dan gelen imalat verilerinin resesyon endişelerini körüklemesiyle kazançlarını koruyamadı. Dün günü %1.57 kayıpla $7800 seviyesinden kapatan LME bakır, bu sabah Asya seansında $7665 seviyesine kadar geriledi, $7790 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi Fed’in gelecek dönemdeki adımları açısından önem arz ediyor.

 

 



İndir

2022-29.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Global piyasalar için pozitif bir hafta geride kaldı. Dolar değer kaybederken, petrol, metaller ve hisse senedi endekslerinde yükselişler izlendi.

Haftanın en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı idi. ECB Perşembe günü sonlanan toplantısında, 2011'den beri ilk defa faiz artırımına gitti. ECB rekor yüksek seviyedeki enflasyonla mücadele kapsamında mevduat faizini 50 baz puan artırarak %0.5’e çıkardı. ECB’nin 50 baz puanlık faiz artışı, EUR/USD paritesinde sınırlı yukarı yönlü harekete neden oldu. Bunun en büyük nedeni ise, gelecek toplantılar için yapılan sözlü yönlendirmelerin yetersiz kalması ve bir sonraki toplantıda verilecek faiz kararının belirsiz olması olarak ön plana çıkıyor.

ABD'de birçok şirket beklentilerin üzerinde bilanço açıklayarak, yatırımcıların yüksek enflasyon ve FED’in faiz artırışının şirket karlarını düşüreceğine dair endişeleri yatıştırmasının ardından ABD borsaların alım geldi.

Avrupa'ya Rus doğalgaz sevkiyatının yeniden başlaması risk iştahını canlandırarak piyasalar geneline alım getirdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) enflasyon tahminini yükseltip çok düşük olan politika faizini sabit bırakarak para politikasını sıkılaştıran dünya genelindeki diğer merkez bankalarından ayrışmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

Çin, şirketler ve hanehalkı için gösterge borç verme faiz oranını (LPR) sabit tutarken, politika yapıcılar ekonomik toparlanma işaretlerinin, enflasyon baskısının arttığı ve dünya genelinde faizlerin sert şekilde yükseldiği bir ortamda temkinli yaklaşım benimsediler.

Çin talebi ve global resesyona dair endişelerin baskısıyla geçtiğimiz hafta $7137’ye kadar gerileyen bakır, ABD dolarındaki zayıflama ve güçlü ABD bilançolarının resesyona dair endişeleri azaltmasıyla Cuma günü $7530 seviyesine kadar yükseldi. Ancak $7500 seviyesinin üstünde tutunamayan bakır haftayı $7390 seviyesinden %3 primle kapattı.

Asya borsaları, yeni haftaya, küresel ekonominin yavaşladığı endişeleriyle yatırımcıların risk iştahını gerilemesine paralel olarak üç haftanın zirvelerinden gerileyerek başladı. ABD'nin en büyük perakende zinciri Walmart'ın kâr tahminini düşürmesinin etkisiyle bugün de dalgalı işlem gördü.

 

Walmart'ın tahminleri tüketicilerin harcama alışkanlıkları ve bu hafta beklenen ABD'li büyük şirket bilançoları hakkında belirsizlik yarattı. Walmart dün kâr tahminini düşürdü ve enflasyonun hanehalkı bütçelerinde yarattığı baskı nedeniyle tüketimin azaldığını belirtti. Seans kapanışı ardından gerçekleşen işlemlerde Walmart'ın hisseleri %10 düşerken rakipleri Target ve Amazon da geriledi. 3 büyük ABD endeksi haftanın ilk işlem gününü yatay/ekside kapattı. S&P 500 endeks vadelileri bu sabah %0.4 geriledi.

Yatırımcılar bu hafta Fed'den 75 baz puan faiz artırımı bekliyor. Vadeli kontratlar 75 baz puandan daha büyük bir faiz artırımına %10 olasılık verirken yatırımcılar ekonomik yavaşlamaya işaret eden göstergelerin Fed'in tutumunda bir fark yaratıp yaratmayacağını izleyecekler.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi ekonomik büyümeye dair endişelerin desteğiyle 3.5 baz puan gerileyerek %3.7850'e indi.

Dolar dün, Fed'den beklenen faiz artırımı öncesinde 20 yılın zirvesinin hemen altında işlem gördü. Buna karşın yatırımcılar, yakın zamanda açıklanan ve ekonomik yavaşlamaya işaret eden göstergelerin Fed'in odağını enflasyondan uzaklaştırıp uzaklaştırmayacağını izleyecekler. Dolar endeksi hafif gerileyerek 106.270'e inse de Temmuz ortasında gördüğü 20 yılın zirvesi 109.290 seviyesinin fazla uzaklaşmadı.  Dolar bir süredir ABD'de beklenen faiz artırımları ve küresel ekonominin yavaşlayacağı endişelerinden destek buluyor.

Euro, dolara karşı 1.0220 dolardan işlem görse de Avrupa'ya enerji arzının belirsizliği ve Rusya'nın Batı'ya doğalgaz tedariğini daha da düşüreceği haberi kazanımları kısıtladı.

Sterlin İngiltere Merkez Bankası'nın gelecek hafta %60 olasılıkla 50 baz puan faiz artırımına gideceğinin fiyatlanmasına rağmen dün değer kaybettikten sonra bu sabah 1.2050’den işlem görüyor.

Yatırımcılar Fed faiz kararının yanı sıra Perşembe açıklanacak ABD ekonomik büyüme verilerini izleyecek.

15 Temmuz’da $6955 seviyesine kadar gerileyen LME bakır, yeni haftaya güçlü bir başlangıç yaptı.  $7375’ten açılan LME bakır, dün $7550’ye kadar yükseldi. Bu sabah ise kazançlarını arttırarak $7670.5 seviyesini test etti. $7625 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Fed toplantısı öncesinde izlenen bakırın yükselişine dolardaki gevşeme ve arz tarafındaki endişeler destek oldu. 



İndir

2022-26.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Yılın başından bu yana enflasyon endişeleri ve Fed'in para politikasını sıkılaştırmasının baskısı altında kalan piyasalar, risk iştahını artırıcı herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı geçen haftayı kayıplarla kapattı.

Çin’de Covid kısıtlamalarının gevşetilmesinin talepte canlanma yaratacağına dair umutlarla 28 Haziran’da $8538.5’e kadar yükselen bakır, resesyon endişelerinin ağır basması ile tutunamadı. Çin hükümeti yabancı ziyaretçiler için karantina süresini 14 günden yarıya indirerek "sıfır Covid" politikasında şimdiye kadarki en büyük esnemenin sinyallerini vermişti, ancak uygulamanın emtialar üzerindeki olumlu etkisi kısa sürdü. Çin’de imalat PMI verisi 50.2 seviyesine yükselerek, Şubat’tan bu yana ilk kez büyümeye işaret etti. Veri bakıra destek olamasa da Çin endekslerinde yükselişe neden oldu.

LME bakır, bir dizi faiz artırımının ardından, potansiyel bir durgunluk endişesi ve en büyük tüketici Çin’deki kapanmaların yarattığı endişe ile Mart 2020’den bu yana en büyük 3 aylık kaybını kaydetti. Geçtiğimiz haftayı %3’ün üzerinde kayıpla kapatan LME bakırın Haziran ayı kaybı ise yaklaşık %13 oldu.

Salı günü ABD’de açıklanan karamsar  tüketici güven endeksi ve hızlı faiz artırım beklentilerinin küresel yavaşlama korkularını körükledi.  ABD'nin S&P 500 endeksi 1970'ten bu yana en keskin düştüğü ilk yarıyı geride bıraktı.

Fed'in ikinci çeyrekte para politikasında agresif sıkılaşmaya geçmesi ve yatırımcıların dalgalı faaliyet ortamında likit kalma isteği doların 2016 sonundan beri en kuvvetli performansı göstermesini sağladı. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi artıya geçerek 105.64 ile yakın geçmişte gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105.79 seviyesine yaklaştı.

Cuma günü açıklanan euro bölgesi verileri, enflasyonun yeni zirveye ulaştığını göstererek Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay faiz artırımına gideceği beklentisini kuvvetlendirdi. Verinin ardından Mayıs ayında düştüğü beş yılın dip seviyesi olan 1.0349'un hemen üstünde 1.0365’ten  işlem gören euro, yatırımcıları belirsizlik dönemlerinde dolara yöneldiğini göstermiş oldu.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) düşük üretim hacmi, Libya'daki belirsizlik ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların küresel arzı düşürmesine rağmen küresel resesyon endişeleriyle geriledi.

Yeni haftanın ilk işlem gününe ABD borsalarının Indepence Day nedeni ile kapalı, piyasalar genelinde ise işlem hacimleri düşüktü.

Asya borsaları, olumlu ekonomik veriler ve Çin-ABD ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle yeni haftaya sınırlı bir yükseliş ile başladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin ithalatına uygulanan vergileri hafifletmeyi düşündüğü haberi ile Çin hizmet sektörünün hızlandığını gösteren veriler, yatırımcı iştahını kısa süreli artırsa da küresel resesyon ve yüksek enflasyonla ilgili endişeler endeksleri baskıladı.

Dün ABD'deki resmi tatilin ardından endekslerin vadeli işlemleri bugün geriledi, S&P 500 endeks vadelisi %0.9 ekside.

Güvenli liman dolar endeksi son günlerdeki kazançlarını arttırarak bugün 106.288 ile 20 yılın zirvesine yükseldi. Eur/usd paritesi ise Euro bölgesinde ticaretin zayıfladığına işaret eden verinin ardından sert değer kaybetti. 1.0265 ile 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yeni haftanın ilk işlem gününü %1 kayıpla $7970 seviyesinden kapatan LME bakır bu sabah Çin tarafından gelen pozitif haberlerin etkisi ile bu sabah Asya seansında $8070 seviyesine kadar yükselse de Çin’de yenilenen karantinalar, agresif faiz artırımları, resesyon korkuları, artan bakır stokları ve güçlü doların etkisiyle $8000 seviyesi üzerinde tutunamadı. Dolardaki sert yükselişin ardından fonların bakırdan çıkması ile birlikte bakırdaki kayıplar hızlandı. LME bakır bugün $7627.5 ile Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. %4 kayıpla, $7650 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

 

 

 



İndir

2022-25.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Volatilitesi oldukça yüksek bir hafta geride kaldı. Başlıca merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz artırarak küresel resesyon tetikleyebileceği endişeleri devam etti. Küresel hisse ve tahvil piyasaları, yatırımcıların merkez bankalarının enflasyonu dizginleyebileceği beklentisinin yükselirken küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişesi emtia fiyatlarını aşağı çekti.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu durdurmak için bir resesyonu tetiklemeye çalışmadıklarını, ancak bir ekonomik daralma riski ortaya çıksa da fiyatları kontrol altına almaya tamamen bağlı olduklarını söyledi.

Resesyon korkularına bağlı olarak petrol ve bakırdaki satışlar derinleşti. Bakır ve diğer endüstriyel metaller, küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin korkuların yatırımcıların duyarlılığını düşürmesi ve artan arz endişelerinin baskısıyla sert değer kaybetti. LME bakır global ekonomik büyümeye ve dolasıyla talebe dair artan endişelerle Cuma günü $8122.5 ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. $8122,5 seviyesini test ettikten sonra düşük seviyelerden gelen alımların ve zayıf doların desteği ile bakır haftayı $8322 seviyesinden kapattı. LME bakır, Mart 2020'de pandeminin başlangıcı ile verdiği kayıplardan bu yana %7 civarında kayıpla en büyük haftalık kaybı verdi.

Petrol fiyatları Çarşamba günü 50 günlük ortalaması ve Aralık’tan bu yana gelen yükseliş trendinin altında bir kapanış yaptı. Cuma günü kayıplarının toparlayan petrol haftayı yatay kapattı.

Metaller ve petrol fiyatlarındaki düşüş, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselen küresel enflasyonun yarattığı endişeleri hafifletti. Haftanın sonuna doğru açıklanan ABD verileriyle birlikte Fed'den faiz artırımı beklentisinin hafiflemesiyle dolar diğer para birimleri karşısında geriledi.

Geçen haftayı artıda kapatan ABD borsalarını izleyen Asya hisse piyasaları agresif Fed faiz artırımlarının küresel resesyona sebep olacağı yönündeki endişelerin hafiflemesiyle yeni haftaya yükseliş ile başladı. Yatırımcılar Fed'nin faiz artırımlarının küresel resesyon tetiklemesi ihtimalini değerlendirmeye devam ediyor.

ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirileri bu ayın ortasındaki Fed toplantısından önce 10 yıldan uzun sürenin zirvesi olan %3.456'yı gördükten sonra düşüşe geçmişti.

Petrol fiyatları geçen haftanın keskin düşüşünün ardından, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin (petrol üretimini ciddi oranda artıramayacağı beklentileri ile üst üste üçüncü gün yükselirken Libya ve Ekvador'daki siyasi istikrarsızlık da petrol arzına yönelik endişeleri artırdı. G7 liderlerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini finanse eden kaynakları kesme çabalarının küresel petrol arzını daraltacağı beklenirken, grubun İran petrol ihracatını artırabilecek bir hamle olarak İran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden masaya yatırması da ihtimaller dahilinde.

LME bakır, Çin’de kovid kısıtlamalarının gevşetilmesinin, talepte canlanma umutları yaratmasıyla haftanın ilk işlem gününde $8488’e kadar yükseldi. Dünkü yükselişini bugün de sürdüren bakır, Bugün $8538 seviyesini test etti, $8500 seviyesi etrafında işlem görüyor.

Dünkü seansta 50 günün hareketli ortalamasının üzerine çıktıktan sonra günü %0.3 artıda kapatan euro bugün kazançlarını geri vererek 1.0530 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi Fed'in sıkı para politikalarının küresel resesyon tetikleyeceği endişeleriyle gücünü korudu. Bu ay içinde 20 yılın zirvesi olan 105.79'a kadar yükselen dolar endeksi %0.42 primle 104.369 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

ABD’de takip edilecek veriler arasında GSYİH, , işsizlik başvuruları, kişisel gelir ve harcama verileri bulunmakta. Avrupa tarafında ise Almanya TÜFE, İngiltere TÜFE verileri, Çin’de ise imalat PMI verileri takip edilecek

 

 

 



İndir

2022-24.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Fed toplantısı vardı. ABD’de iki hafta önce açıklanan, yıllık bazda %8.6 artışla 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyon verisi sonrası Fed’den beklenen adım geldi. Fed geçen hafta gerçekleşen toplantısında  faiz oranlarını 75 baz puan artırarak %1.5 ile %1.75 aralığına çekti. Böylece Fed 1994 yılından bu yana en büyük faiz artırımına gitmiş oldu, yıl sonu faiz oranı tahminini %3.4'eyükseltti. ABD'de ekonomik büyümenin bu yıl %1.7'e gerileyeceği tahmininde bulunan Fed yetkilileri faiz oranını 2024'te indireceklerini öngördüler. Fed’in kararının ardından dolar endeksi, 20 yılın zirvesine yükseldi.

ECB, faiz oranlarını Temmuz ayında 25 baz puan, Eylül ayında ise 50 baz puan arttırmayı planlayarak enflasyon beklentilerinin arttığına işaret etti.  ABD ve Avrupa borsaları artan faiz oranlarının resesyona neden olacağı endişesi ile geride bıraktığımız hafta sert düşüşler kaydetti. Goldman Sach’ın 2008 yılından bu yana ölçtüğü Hedge Fonlarının AB hisse satışları Cuma ve Pazartesi günü büyüklük olarak 2008 yılından bu yana en sert çıkış olarak açıklandı

Çin’de ise Ulusal Komite, ekonomiyi istikrara kavuşturmak için teşvik edici önlemler almaya devam etti. Çin'de üretim yeniden başladı ancak altyapı ve gayrimenkul alanlarındaki yeni tel ve kablo siparişleri yavaş yükseliş kaydetti. Piyasada tüketimin sürdürülebilirliği takip edilirken makro gelişmelerin bakırı baskı altında tutmaya devam etmesi bekleniyor. Dolar endeksi, yaklaşık 20 yılın zirvesine yükselerek, dolar dışı para birimi sahipleri için bakırı daha da pahalı hale getirdi.  LME bakır daha hızlı ve agresif faiz artırımlarının resesyona neden olacağı endişesi, güçlü doların baskısı ve Çin’de olası kapanma korkularının yarattığı tedirginlik ile haftayı %5’in üzerinde kayıpla kapattı.

Petrol fiyatları, Fed'in faiz artırımının ardından ekonomik büyümenin yavaşlayacağı ve petrol talebinin daralacağı endişeleriyle geriledi.Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri, Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları konuşmalara ilişkin endişelerle yeni haftaya hafif satışlar ile başladı. Ancak son günlerdeki sert satışların ardından bugün yönünü yukarı çevirdi. Fakat başlıca merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz artırarak küresel resesyon tetikleyebileceği endişeleri devam etti.Haftanın ilk işlem gününde ABD borsaları kapalıydı.

Geçen hafta Fed'in 75 baz puan faiz artırmasının ardından 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri %3.495 ile 2011'den bu yana en yüksek seviyelerini görmüştü. Bugün ise ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri %3.2976 ile geçen haftanın kapanış seviyesinin üzerine çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un parlementoda çoğunluğunu kaybetmesiyle gerileyen euro, Lagarde'ın açıklamalarının ardından 1.0580’e kadar yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde euro bölgesi ülkelerinin tahvil getirileri arasındaki ayrışmasının azalması gerektiği açıklamasında bulundu.

Dolar, geçen hafta Fed'in 1995 yılından bu yana yaptığı en büyük faiz artırımı sonrasında izlediği oynak seyrin ardından soluklandı. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi Çarşamba günü gördüğü 2002'den bu yana en yüksek seviye olan 104 seviyesine kadar geriledi.

LME bakır global ekonomik büyümeye ve dolasıyla talebe dair artan endişelerle dün $8830 ile 23 Eylül’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.  Ancak düşük seviyelerden gelen alımlar, dolardaki gerileme ve Codelco grev haberinin desteği ile toparlanarak bugün $9058 seviyesine kadar yükseldi. $9050 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba ve Perşembe günleri ABD Temsilciler Meclisi'ne yapacağı konuşmayı izleyecekler. Fed'in kıdemli yetkililerinden Christopher Waller da Cumartesi günü, Temmuz ayında 75 baz puan daha faiz artırılmasını destekleyeceğini söyledi. 



İndir

2022-23.Hafta

       DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündemin ECB toplantısı ve ABD’de açıklanan enflasyon verileri vardı. LME bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Çin'de COVID-19 karantinalarının gevşetilmesi ve ABD'nin Pekin'e yönelik tarifeleri düşürmesi beklentileri ile 29 Nisan’dan bu yana en yüksek seviye olan  $9.806 seviyesine kadar yükseldi.

Hafta ortasında Şanghay'ın bazı kısımlarında koronavirüs kapsamında tekrar kapanma kararı alınması metalleri baskıladı. Ancak Çin'de beklenenden iyi gelen ithalat rakamları ve düşen stoklar fiyatlar Cuma gününe kadar kayıpları sınırladı.

Çin'de üretici fiyatları, katı koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle çelik, alüminyum ve diğer başlıca metallere olan talebin zayıf kalmasıyla Mayıs'ta 14 ayın dip seviyesine geriledi. Çoğu başlıca ekonomide on yılların zirvesini gören enflasyonun Çin'de gerilemesi, ülkedeki katı koronavirüs kısıtlamalarının son aylarda üretim ve perakende faaliyetlerinde düşüşe neden olduğunu ve talebin daraldığını gösterdi.

Küresel ekonomi hakkındaki tahminlerini yayımladığı raporla düşüren Dünya Bankası, dünya ekonomisinde koronavirüs salgınının yarattığı hasarın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle daha da arttığına dikkat çekti.  Birçok ülkenin resesyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Dünya Bankası 2022 için küresel ekonomik büyüme tahminini yaklaşık üçte bir oranında aşağı çekerek %2.9'a düşürdü.

Uzun bir süredir negatif faizler eşliğinde para politikasını sürdüren ve sıkılaşma adımları atmayan ECB, Perşembe günü faiz artırma kararı aldı. 25bps faiz artırımı ile sıkılaşma sürecinin başlayacağı belirtilen açıklamalarda ve ECB başkanı Christine Legarde tarafından yapılan açıklamalarda yüksek enflasyon ile mücadele etmek için parasal sıkılaştırma ve daha çok faiz artışı sinyalleri verildi. Eylül ayı için ise 50 bps artış ihtimalinin masada olduğu vurgulandı.

ECB açıklamalarının ardından Avrupa ve ABD endekslerine satışlar hakim olan satışlar ABD enflasyon verisi ile Cuma günü de devam etti. ABD'de açıklanan veriler tüketici fiyatlarının Mayıs'ta beklentilerin üzerinde yıllık %8.6 yükseldiğini gösterdi. Tüketici fiyatları Aralık 1981'den bu yana en keskin yıllık yükselişini kaydetmiş oldu.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde yükselmesi piyasalarda, Fed'in para politikasını sıkılaştırma adımlarını öngörülenden daha uzun bir süre devam ettireceği ve böylece ekonomide yavaşlamaya neden olacağı kaygılarına neden oldu.

LME bakır enflasyon verisinin ardından güçlü doların baskısı ile Cuma günü $9416 seviyesine kadar gerileyip günü yaklaşık %2 kayıpla kapattı.

 

Yeni haftaya, Pekin'in en yoğun nüfusa sahip bölgesi olan Chaoyang, koronavirüs vakalarında görülen "şiddetli" artışı kontrol altına alabilmek için üç aşamalı toplu test uygulaması başlatacağını açıklaması ile başladık. Kentte Nisan'da görülen salgını durdurmak için uygulanan sokağa çıkma yasağının sona ermesinden kısa bir süre sonra tekrar salgın görülmesi ekonomik büyüme önünde engel oluşturabilecek tecrit uygulamalarının yeniden devreye alınacağı yönünde kaygıları artırdı.

Dün yeni haftaya satışlar ile başlayan Asya piyasaları, ABD endekslerinde izlenen sert kayıpların ardından bu sabah da değer kaybetti.

Yatırımcılar, bu hafta da başlıca merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için atacağı para politikası sıkılaştırma adımlarını izlemeye devam edecek. ABD ve İngiltere merkez bankalarının bu haftaki toplantılarında faiz artırımına gitmeleri beklenirken İsviçre'de de sıkılaşma görülmesi olasılıklar dahilinde, fakat Japonya'nın izlediği aşırı gevşek para politikasında sıkılaşma adımları beklenmiyor.

Piyasalar, Fed'in yarın başlayacak olan iki günlük politika toplantısında %80 ihtimalle 50 baz puan faiz artırımı gerçekleştireceğini fiyatladı. 75 baz puan bir artış gerçekleşme olasılığı ise %20 olarak öngörülüyor.

ABD'nin Hazine tahvil getirileri, hızlı faiz artırımları nedeniyle ekonominin daralacağı endişelerine paralel en az 10 yılın zirvesine tırmandı. ABD'de Cuma açıklanan ve tahminleri aşan Mayıs ayı enflasyon verileri, Fed'in bugün ve yarın gerçekleşecek toplantısında 75 baz puan faiz artırımına gidebileceği beklentilerini kuvvetlendirerek, dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girebileceği endişelerini doğurdu.

Fed'den beklenen faiz artırımı dün ABD borsalarını sert gerilemesine neden oldu. Dünkü düşüşlerle birlikte endeksler "ayı piyasası" olarak adlandırılan bölgeye girdi. Bir endeksin zirve seviyesinden %20 gerilemesine "ayı piyasası" denilirken, bu safhada yatırımcıların hisse iştahının zayıf kalacağı varsayılıyor. S&P 500 endeksi dün %3.88 gerilerken, Nasdaq endeksi  %4.68, Dow Jones endeksi ise  %2.8 ekside kapandı.

ABD ekonomisinin daralacağı endişeleriyle dolar 20 yılın zirvesinde tutunurken, neredeyse diğer tüm para birimleri değer yitirdi. Euro bugün 1,0450, sterlin ise 1,21 seviyesi etrafında işlem görüyor.

Brent ham petrolü vadeli kontratları artış kaydederek varil başına $123’ın üstünde işlem görüyor.

LME bakır daha hızlı ve agresif faiz artırımlarının resesyona neden olacağı endişesi, güçlü doların baskısı ve Çin’de olası kapanma korkularının yarattığı tedirginlik ile dün $9230 seviyesine kadar geriledi.  Dün günü yaklaşık %1,2 kayıpla kapatan LME bakır, bu sabah düşük seviyelerden gelen alımların etkisiyle $9381 seviyesine kadar yükselse de kazançlarının büyük bir kısmını geri vererek $9300 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Tarih

Saat

Gösterge

Dönem

15.Haz

0500

Çin Kentsel Yatırımlar

Mayıs

15.Haz

0500

Çin endüstriyel Üretim

Mayıs

15.Haz

0500

Çin Perakende Satışlar

Mayıs

15.Haz

1530

ABD perakende satışlar

Mayıs

15.Haz

2100

Fed politika faizi

15.06.2022

16.Haz

1400

BOE politika faizi

Haziran

16.Haz

1530

ABD yeni konut inşaatları

Mayıs

16.Haz

1530

ABD inşaat ruhsatları

Mayıs

16.Haz

1530

ABD işsizlik maaş başvuruları

6.06.2022

17.Haz

 

BOJ politika faizi

17.06.2022

17.Haz

1200

Euro bölgesi TÜFE, nihai

Mayıs

17.Haz

1615

ABD sanayi üretimi

Mayıs

17.Haz

1615

ABD kapasite kullanımı

Mayıs

 



İndir

2022-22.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

ABD hisse senedi endekslerinin Memorial Day dolayısıyla kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününe, Avrupa endeksleri düşük işlem hacimleriyle yatay pozitif başlangıç yaptı.

Almanya'da geçen hafta açıklanan ve yaklaşık 50 yılın zirvesine yükselen enflasyonun ardından dalgalı seyir izlerken, tahvil getirileri ABD ve Avrupa'da para politikasının ne hızda sıkılaştırılacağı konusundaki endişelerin artmasıyla birlikte yükseldi.

Ekonomik veri tarafında Almanya'da enflasyon verisi Mayıs ayında %8.7'ye yükselerek 1973/74 yılındaki petrol krizinden bu yana zirveyi gördü.

Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon verisi ise aylık %0.6 beklentinin üzerinde %0.8 olarak açıklandı.

Çin NBS imalat PMI verisi 49.6 olarak açıklanırken, veriler daralmanın devam ettiğine işaret etti, ancak daralmanın hızı yavaşladı. Diğer yandan Çin'in finans merkezi Şanghay’da iki aydır devam eden tecrit uygulamalarına ara verildi.

Yatırımcıların enflasyon ve resesyona dair endişeleri, Fed’in faiz artırım hızı konusunun yarattığı belirsizlik, Rusya-Ukrayna savaşının gıda ve emtia fiyatlarına etkileri ve Çin'deki katı koronavirüs tedbirleri nedeniyle tedarik zincirinde artan aksamalar ile beraber kuvvetlendi.

ABD hisse senetleri, güçlü bir dizi verinin Fed’in enflasyonu baskılayacak kadar büyümeyi henüz yavaşlatmadığını ve ekonominin daha fazla faiz artışına dayanıklı olduğunu göstermesinin ardından yeni aya ılımlı bir düşüşle başladı.

ABD hisse senetleri, güçlü işe alım verilerinin Federal Rezerv'in enflasyonla mücadelesinde agresif kalmasının önünü açmasının ve Elon Musk tarafından işe alımların durdurulmasını duyuran bir mailin paylaşılmasının ardından haftayı değer kaybederek sonlandırdılar.

Hisse senetleri, Mayıs ayı istihdam verilerinin beklentileri karşılamasının ardından keskin bir düşüş yaşadı ve işgücü piyasasının Fed'in fiyat artışlarıyla mücadele ederken oranları hızlı bir şekilde yükseltmesi için yeterince güçlü olduğu görüldü.

Eylül ayında bu büyüklükteki üçüncü bir artış için piyasa kaynaklı oranlar, istihdam raporunun ardından %85 civarında sabit kaldı.

Haftalık bazda Dow Jones %0.94, S&P 500 %1.19 , Nasdaq %0.98 kayıpla kapanış gerçekleştirdi.

Kısıtlayıcı bir Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sokabileceğine dair endişeler artarken, yatırımcılar ekonomik verilere ve bunun ABD parasal sıkılaştırmasının hızını nasıl etkileyeceğine bağlı kalmaya devam ediyorlar.

Güçlü istihdam raporu, büyümenin çok keskin bir şekilde yavaşladığına dair bazı endişeleri bastırırken, aynı zamanda Fed'in agresif kalmasının yolunu açtı. ABD Mayıs ayı tarım dışı maaş bordroları 325.000 olan tahminlere kıyasla 390.000 arttı. İşsizlik oranı %3.5'lik beklentilere karşı %3.6'da değişmeden kaldı. Ancak imalat istihdam verisine bakıldığında 39 bin beklentisinin altında 18 bin olarak açıklanması dikkat çekti.

Dolar endeksi haftayı %0.46 primli sonlandırırken dolar karşısında Euro yatay eksi, sterlin ise %1.04 kayıpla kapanış yaptı.

Petrol fiyatları Avrupa Birliği'nin Rusya'dan petrol ithalatını büyük ölçüde azaltmak konusunda mutabakat sağlamasının ardından yükselirken, talebin mevsimsel olarak tırmandığı yaz aylarında arz sıkışıklığının daha da derinleşeceği endişeleri kuvvetlendi.

Fiyatlarda OPEC ve birlikte hareket eden ülkeler OPEC+'in gerçekleşen toplantısında aldığı üretimi artırma kararının ardından dar aralıkta seyir görüldü.  Brent petrol haftalık bazda %0.24 değerlenirken ABD ham petrolü %3.3 değer kazandı.

Altın, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş ve doların kazanım elde etmesiyle haftayı %0.11 kayıpla $1.851 seviyesinden kapattı.

LME bakır ise haftaya $9.500 seviyesinden başlangıç gerçekleştirirken, Çin'in teşvik önlemleri ve COVID-19 kısıtlamalarını hafifletme kararı ve dolardaki düşüşle desteklendi.

İngiltere’deki dört günlük hafta sonu tatili öncesinde Çin’in talebinde artış beklentisinin fiyatlandığı bakır, hafta içerisinde 3 gün işlem görerek ve haftalık bazda %0.32 primle $9.520 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Yatırımcılar, enflasyon ve oran artışı endişeleriyle sarsılan piyasalardaki büyüme beklentilerini değerlendirirken ABD hisse senetleri seans başındaki kazançlarının bir kısmını vererek haftaya yatay pozitif bir başlangıç yaptılar.

Geçen hafta, ABD'nin Mayıs ayı işe alımlarının beklentilerden daha güçlü olduğunu gösteren veriler, Federal Rezerv'in fiyat baskılarını dizginlemek için sıkılaştırma yolundan vazgeçmeyeceğini gösterdi.

Ancak Goldman Sachs Group ekonomistleri, Fed'in agresif faiz artırım planını ülkeyi resesyona sokmadan gerçekleştirebileceğini söyledi.

Çinli düzenleyiciler, araç çağırma devi Didi Global ve ABD'de listelenen diğer teknoloji firmaları üzerindeki kısıtlamaları gevşetmeye hazırlanıyor.

City Index'in kıdemli finans piyasaları analisti Fiona Cincotta, bir notta, "İyimser ruh hali, Pekin ve Şanghay'ın gündelik hayata döndüğüne dair işaretlerle daha da yükseldi" dedi ancak yine de enflasyon endişelerinin halen devam ettiğinin altını çizdi.

“Yükselen ham petrol fiyatları ve güçlü bir iş gücü raporu, Fed'in enflasyonu dizginlemek için agresif davranması gerekebileceğine dair bahisleri arttırdı. Cuma günü açıklanacak olan ABD TÜFE verileri ve tüketici güveni verileri bu hafta piyasanın ana odak noktası olacak."

EPFR Global verilerine atıfta bulunan Bank of America stratejistlerine göre, yatırımcılar geçen hafta hisse senedi satın aldılar ve ABD hisse senetlerinde ayı piyasası görünümü devam ederken üst üste dördüncü hafta giriş görüldü.

Dow Jones %0.05, S&P500 %0.31 ve Nasdaq %0.40 primlenirken, majör Avrupa endeksleri %0.98-%1.34 aralığında primli kapanış gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası bu hafta tahvil alımlarına son vereceğini açıklayacak ve Temmuz ayında borçlanma maliyetlerinde bir artış için geri sayıma resmi olarak başlayacak ve artan enflasyon karşısında küresel emsallerinin sıkı para politikasına katılacak.

Financial Times'ın bildirdiğine göre, ECB, bir satıştan etkilenmeleri halinde kırılgan euro bölgesi borç piyasalarına desteğini güçlendirmeyi planlıyor.

Gelişmiş ülkelerde son on yılların zirvesinde seyreden enflasyonu kaygıyla izleyen yatırımcılar Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon verileri ve başlıca merkez bankalarının bu haftaki para politikası kararlarını beklerken Asya borsaları geriledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün gerçekleştirilen güven oylamasından zafer elde ederek çıktı ancak, "partygate" skandalı nedeniyle üyesi olduğu Muhafazakar Parti içinde kendini gösteren başkaldırının Johnson'ın otoritesini sarstığı ve yeniden destek toplayabilmek için zorlu bir mücadele ile karşı karşıya kalacağı düşünülüyor.

Dolar, enflasyonun yüksek seyrine devam etmesinin ABD'nin Hazine tahvili getirilerine destek olmasıyla Asya işlemlerinde dün kaydettiği yükselişini sürdürdü ve yen karşısında 20 yılın zirvesine yükseldi.  Dolar endeksi dün %0.26 yükselmesinin ardından kazanımlarını artırdı ve %0.38 artıda 102.826 seviyesinde.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü açıklayacağı politika kararı öncesinde %0.22 gerileyerek 1.0670 seviyesinden işlem görüyor.

ECB'nin birkaç faiz artırımı gerçekleştireceğini ve tahvil alımlarını durduracağını fiyatlamış olan piyasalar, sonrasında atılacak adımlar hakkındaki ipuçlarını izleyecek.

Petrol fiyatları Çin'deki tecrit önlemlerinin hafifletilmesi ve OPEC+ üreticiler grubunun üretimi artırsa bile küresel arz sıkışıklığının geçmeyeceği endişeleriyle %0.50 civarı primli.

Altın fiyatları, yatırımcıların merkez bankalarının sıkı para politikalarını koruyarak faiz oranlarını yüksek tutacağı beklentisiyle bir haftanın dip seviyelerini gördü.

LME bakır ise yeni haftaya $9.730 seviyesinden başlangıç gerçekleştirirken Çin'de COVID-19 karantinalarının gevşetilmesi ve ABD'nin Pekin'e yönelik tarifeleri düşürmesi beklentileri ile dün 29 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesi olan $9.806 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.

Ancak dolardaki güçlenme ile geri çekilen LME bakır fiyatı, bugün %0.69 kayıpla $9.676 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2022-21.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Küresel piyasalar, son haftalarda yaşadığı sert satışların ardından bir tepki yükselişi ile haftaya başladı. Hafta başında ekonomik veri takvimi ABD tarafında durgunken Avrupa tarafında ise Almanya’dan gelen IFO Cari Durum ve Beklenti anketleri, piyasaların odağında yer aldı.

Ifo tarafından açıklanan veride iş iklimi endeksi 91.4 beklentisini aşarak 93, beklenti endeksi de de 86.5 seviyesindeki beklentilerin üzerinde 86.9 olarak açıklandı.  Veriler neticesinde Avrupa’ya dair stagflasyon beklentileri bir miktar dağıldı ve ECB’nin faiz artışları konusunda elinin rahatlayabileceği beklentisi hakim oldu.

Avrupa tarafındaki olumlu verilerle beraber, günün bir diğer gündem maddesi ise, ABD’nin Donald Trump zamanında Çin’ karşı yürürlüğe koyulan bazı gümrük vergilerini indirebileceği yönündeki söylentiler oldu. Çin-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler de olumlu havaya destek oldu ve endeksler haftaya pozitif bir başlangıç yapmış oldu.

Yatırımcılar, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin'den ithal ürünlere gümrük vergisini düşürmeyi değerlendirdiğini açıklaması ve Çin'in ekonomiyi destekleyici politikalar uygulanacağı yönünde taahhütte bulunmasıyla rahatlamıştı.

Ancak, Çin'in COVID'e "sıfır tolerans" politikası ve bu politika kapsamında devreye alınan katı tecrit uygulamaları ekonomiye oldukça zarar verdi.

Analistler ABD için ekonomik büyümeye dair tahminlerini aşağı çekerken, Fed'in önümüzdeki iki ay içerisinde faizleri toplam 100 baz puan artıracağı düşünülüyor.

Salı günü ABD’de PMI verileri duyurulurken, ABD tarafından gelen yeni konut satışları verisi piyasalara en çok etki eden veri oldu.

ABD yeni konut satışları verisi Nisan ayında %16.6 düşüş yaşayarak 591.000 ile 750.000 olan beklentinin oldukça altında gerçekleşti ve 591.000 satış rakamı ile Mayıs 2020 tarihi sonrasında gerçekleşen en düşük satış rakamı olarak kayıtlara geçti.

ABD üretim PMI verisi ise beklentilere paralel şekilde 57.5, hizmet PMI verisi ise 53.5 ile 55.2 olan beklentinin altında gerçekleşti. Bu veriler piyasada var olan resesyon endişelerini yukarı taşıdı ve endekslere satış getirdi.

Ardından yayınlanan Fed'in 3-4 Mayıs'ta yaptığı toplantının tutanakları, yetkililerin ABD ekonomisinin güçlü olduğuna inancının devam ettiğini göstererek Wall Street'e destek verdi.

Tutanaklara göre, yetkililerin hepsi 50 baz puanlık faiz artırımını desteklerken, "katılımcıların çoğu" da Haziran ve Temmuz ayındaki toplantılarda aynı oranda faiz artırımı gerçekleştirilmesinin "uygun olacağını" ifade etti.

Fed toplantı tutanaklarında sürpriz olmaması ve ileride ekonomik zayıflık olması durumunda geride kalmamak için sonraki toplantılarda 50 baz puanlık artışlarda mutabık kalındığını öğrenen piyasa oyuncuları risk iştahını bozmadı.

ABD endeksleri ise haftalık bazda Dow Jones %6.24, S&P500 endeksi %6.58 ve Nasdaq %6.84 olmak üzere primli kapanış gerçekleştirdi.

Son haftalarda rekor seviyelerde seyreden Dolar endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın faiz artırımına başlama mesajından ve Fed tutanaklarından sonra haftayı %1.44 kayıpla 101.668 seviyesinden sonlandırdı.

Euro, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın üçüncü çeyrekte negatif faiz politikasına son verileceğine işaret eden açıklamalarından destek bularak yükselirken haftalık kapanışı dolar karşısında %1.58 primli oldu.

Petrol fiyatları, AB'nin Rus ham petrolüne yasak getirmeyi planlamasından ve ABD'de talebin arttığı yaz sezonunun yaklaşmasından destek bularak primli kapanışlar gerçekleştirdi. Brent petrol haftayı %6.11 primli kapatırken ABD ham petrolü %1.63 değerlendi.

Altın fiyatları, doların gerilemeye devam etmesiyle yükselirken haftayı %0.38 primle $1.853 seviyesinden kapattı.

LME bakır ise haftaya $9.485 seviyesinden başlarken azalan stoklar ve zayıf doların desteğiyle iki haftadan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi olan $9.565 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.

Çin’de bildirilen yüksek vaka sayıları ile oluşan talep endişeleri ve ABD'de hayal kırıklığı yaratan konut verilerinin ardından $9.277 seviyesine kadar gerileyen LME bakır, haftanın son gününde dolardaki kayıpla desteklendi ve kapanışı haftalık %0.73 primle $9.490 seviyesinden gerçekleştirdi.

30 Mayıs Pazartesi günü ABD hisse senedi endeksleri Memorial Day dolayısıyla işleme kapalıydı, Avrupa endeksleri ise günü ortalamalarının altında işlem hacimleriyle yatay pozitif sonlandırdı.

Hisse piyasaları Almanya'da dün açıklanan ve yaklaşık 50 yılın zirvesine yükselen enflasyonun ardından dalgalı seyir izlerken, tahvil getirileri ABD ve Avrupa'da para politikasının ne hızda sıkılaştırılacağı konusundaki endişelerin artmasıyla birlikte yükseldi.

Avrupa Birliği'nin yılsonuna kadar Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatının büyük bölümünü durdurma konusunda anlaşmaya varmasının ardından Brent petrolü iki ayın zirvesine çıktı.

Yükselen petrol ve dolayısıyla enerji fiyatları, tüketicilerin karşı karşıya kaldığı enflasyon sorunlarının kalıcı olabileceği kaygılarını da beraberinde getirdi.

Almanya'da Mayıs ayında %8.7'ye yükselerek 1973/74 yılındaki petrol krizinden bu yana zirveyi gören enflasyon verisinin ardından yatırımcılar bugün TSİ 1200'de açıklanacak olan euro bölgesi enflasyon verilerini izleyecek.

Diğer yandan Çin NBS imalat PMI verisi 49.6 olarak açıklanırken, veriler daralmanın devam ettiğine işaret etti, ancak daralmanın hızı yavaşladı.

Euro, son günlerde elde ettiği kazanımların bir kısmını geri verdi, ancak aylık bazda bakıldığında yatırımcıların Avrupa'da faiz artırımı ve ABD'de para politikasının öngörülenden daha yavaş sıkılaştırılacağı beklentileriyle yeniden pozisyon almasıyla yılın en iyi performansını göstermeye hazırlanıyor.

Euro dün 1.0786 dolar ile beş haftanın zirve seviyesini gördükten sonra Almanya'da enflasyonun yüksek enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yaklaşık 50 yılın zirvesine yükselmesinin ardından bugün %0.34 gerileyerek 1.0740 seviyesinde.

Euro bu seviyelerden kapanması halinde ay başından bu yana ise %2.2 değer kazanarak bu yılın en iyi aylık performansını göstermiş olacak. Dolar endeksi dün 101.297 ile beş haftanın dip seviyesini görmesinin ardından bugün 101.624 seviyesinde.

Petrol fiyatları Avrupa Birliği'nin Rusya'dan petrol ithalatını büyük ölçüde azaltmak konusunda mutabakat sağlamasının ardından yükselirken, talebin mevsimsel olarak tırmandığı yaz aylarında arz sıkışıklığının daha da derinleşeceği endişeleri kuvvetlendi. Brent ham petrol %1.85 primle $123.91, ABD ham petrolü ise tatilin ardından %3.62 primle $119.28 seviyesinde.

Altın, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş ve doların kazanım elde etmesiyle gerilerken, Mart 2021'den bu yana ilk kez art arda ikinci aylık kaybını vermeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dünkü yatay kapanışının ardından bu sabah %0.13 kayıpla $1.854 seviyesinde.

LME bakır ise yeni haftaya $9.500 seviyesinden başlangıç gerçekleştirirken, Çin'in teşvik önlemleri ve COVID-19 kısıtlamalarını hafifletme kararı ve dolardaki düşüşle haftanın ilk işlem gününü %0.37 primle $9.525 seviyesinden sonlandırdı.

LME bakır bu sabah $9.587 ile 05 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesini test ederken, %0.25 primli olarak $9.549 seviyesinde işlem görüyor.



İndir

2022-20.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta, virüsle mücadele eden Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerin karamsarlığı ile başladı. Çin’de Nisan sanayi üretimi yıllık bazda %0.5 artış beklentisine karşılık %2.9 gerileme kaydetti. Benzer şekilde perakende satışlar da %6.6 gerileme beklentisinin oldukça üzerinde, %11.1 gerileme gösterdi.

ABD'de açıklanan imalat verileri ve Çin'de açıklanan perakende satış ve fabrika üretimi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından, dünyanın en büyük iki ekonomisinde ekonomik büyümeye dair endişeler arttı.

Yatırımcılar ayrıca Çin'de koronavirüsle mücadele kapsamında devreye alınan tecrit uygulamalarının küresel enflasyona olan etkisini de değerlendirdi. Tecrit uygulamaları ülkenin birçok bölgesindeki fabrikalarda üretimin durmasına neden olmuştu.

Sonrasında ABD Nisan Ayı Perakende Satış rakamları başta olmak üzere, kapasite kullanım oranı, endüstriyel üretim verileri fiyatlamalar üzerinde önemli etki yarattı.  Perakende satışlar %1 beklentinin altında %0.9 olarak açıklansa da Otomobil ve Benzin İstasyonları hariç satış verisi beklenti olan %0.7 üzerinde %1 olarak açıklandı ve tüketici iştahına yönelik olumlu sinyaller vermeye devam etti. Endüstriyel üretim 0.5 beklentinin üzerinde %1.1, kapasite kullanım oranı ise %78.6 beklentinin üzerinde %79 olarak açıklandı olumlu havanın devam etmesini sağladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, yaptığı konuşmada enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti. Powell’ın şahin açıklamalarının ardından 18 Mayıs Çarşamba günü ABD endeksleri %5’e yaklaşan günlük değer kaybı yaşadı.

Bu kaybın ardından hafta başında hafif yukarı yönlü hareket izleyen ABD endeksleri, haftayı Dow Jones %2.90, S&P500 %3.05 ve Nasdaq %3.82 olmak üzere kayıpla sonlandırdı.

Diğer ekonomik verilerde ise Çin’de açıklanan Konut fiyat endeksi %1.7 beklentisinin altında %0.7 olarak duyuruldu ve üst üste 8. Ay gerileme kaydetti.

Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1 daralırken ekonomistlerin beklentisi ülke ekonomisinin ilk çeyrekte %1.8 daralması yönündeydi.

İngiltere’de ise TÜFE Nisan ayında %9.1 beklentisinin hemen altında %9 olarak ve 40 yılın zirve seviyesinde açıklandı.

Çin, yavaşlayan ekonomisini desteklemek için beş yıllık borçlanma faizini (LPR) beklentilerin üzerinde düşürerek 15 baz puan indirdi, ancak bir yıllık LPR faizinde değişikliğe gitmedi. Beş yıllık LPR, konut kredisi fiyatlamalarını etkiliyor, Reuters anketine katılan analistlerin çoğu ise iki faiz oranında da 5 baz puanlık bir indirim gerçekleştirileceğini öngörüyordu.

Geçtiğimiz hafta kapanışında 105 seviyesini test eden dolar endeksi hafta genelinde aşağı yönlü hareket izlerken haftalık bazda %1.35 kayıpla kapanış gerçekleştirdi. Dolar karşısında Euro ise %1.43, sterlin %1.84 haftalık primle haftayı sonlandırdı.

Petrol fiyatları haftaya Macaristan'ın AB'nin Rus ham petrolünü yasaklama girişimine direnmesi ve yatırımcıların son günlerdeki yükselişlerin ardından kar realizasyonu yapması ile yatay başladı. Çin'de katı koronavirüs önlemlerinin bir kısmının kademeli olarak gevşetilmesiyle talebin toparlanacağı beklentilerinden destek bularak primlenen petrol fiyatları, hafta kapanışında brent petrol %0.90, ABD ham petrolü %2.48 olmak üzere primli kapanış gerçekleştirdi.

Altın, doların 20 yılın zirve seviyelerinden gerilemesi ve ABD'de ekonomik büyümeye dair endişeler nedeniyle güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin artmasıyla Nisan ortasından bu yana haftalık bazda ilk kazanımını elde ederken, haftalık %1.91 değer kazandı.

12 Mayıs’ta $8.938 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyeyi test eden LME bakır, Çin'in bazı virüs kısıtlamalarını gevşetme kararından destekle geçtiğimiz haftaya $9.254 seviyesinden başlangıç yaptı.

Ancak Fed başkanı Powell’ın şahin yorumlarının yanı sıra Çin’den gelen zayıf veriler ve küresel ekonomik büyüme endişeleri ile LME bakır $9.160 seviyesine kadar geriledi. Hafta sonuna doğru Çin’in ekonomiyi canlandırma kapsamında açıkladığı teşvikler ve dolardaki aşağı yönlü hareket ile ivme kazanan LME bakır,  Cuma günü $9.510 seviyesini test etti. Haftayı %2.26 primle $9.421 seviyesinden kapatmış oldu.

Küresel piyasalar, son haftalarda yaşadığı sert satışların ardından bir tepki yükselişi ile haftaya başladı. Pozitif başlayan günde, ekonomik veri takvimi ABD tarafında durgunken Avrupa tarafında ise Almanya’dan gelen IFO Cari Durum ve Beklenti anketleri, piyasaların odağında yer aldı. Ifo tarafından açıklanan veride iş iklimi endeksi 91.4 beklentisini aşarak 93, beklenti endeksi de de 86.5 seviyesindeki beklentilerin üzerinde 86.9 olarak açıklandı.

Veriler neticesinde Avrupa’ya dair stagflasyon beklentileri bir miktar dağıldı ve ECB’nin faiz artışları konusunda elinin rahatlayabileceği beklentisi hakim oldu.

Avrupa tarafındaki olumlu verilerle beraber, günün bir diğer gündem maddesi ise, ABD’nin Donald Trump zamanında Çin’ karşı yürürlüğe koyulan bazı gümrük vergilerini indirebileceği yönündeki söylentiler oldu. Çin-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler de olumlu havaya destek oldu ve endeksler haftaya pozitif bir başlangıç yapmış oldu.

Dow Jones %1.98, S&P 500 %1.86, Nasdaq ise %1.59 primli kapanış gerçekleştirirken, majör Avrupa endeksleri %1.17-%1.67 aralığında primli kapanış gerçekleştirdi.

Yatırımcılar, ABD Başkanı Joe Biden'ın dün Çin'den ithal ürünlere gümrük vergisini düşürmeyi değerlendirdiğini açıklaması ve Çin'in ekonomiyi destekleyici politikalar uygulanacağı yönünde taahhütte bulunmasıyla dün rahatlamıştı.

Ancak, Çin'in koronavirüse "sıfır tolerans" politikası ve bu politika kapsamında devreye alınan katı tecrit uygulamaları ekonomiye oldukça zarar verdi.

Analistler ABD için ekonomik büyümeye dair tahminlerini aşağı çekerken, Fed'in önümüzdeki iki ay içerisinde faizleri toplam 100 baz puan artıracağı düşünülüyor. Bu hafta Fed yetkilileri tarafından yapılacak açıklamalar ve yarın yayımlanacak toplantı tutanaklarında da sıkılaştırma yanlısı mesajlar verilmesi bekleniyor.

Son haftalarda rekor seviyelerde seyreden Dolar endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın faiz artırımına başlama mesajından sonra dün günü %1.04 kayıpla sonlandırdı.

Euro Avrupa Merkez Bankası'nın Temmuz'da faiz artırımı gerçekleştireceğine dair beklentilerin kuvvetlenmesiyle 1.0697 ile yaklaşık bir ayın zirvesini gördü. Kapanış ise Euroda %1.22, sterlinde %0.81 primli olarak gerçekleşti.

Petrol fiyatları, resesyon ihtimali ve Çin'in koronavirüs önlemlerinin, arz sıkışıklığı görüleceği ve ABD'de yaz sezonunda petrol talebinin toparlanacağı beklentilerinin önüne geçmesiyle geriledi.

Dün gün içinde $1.865 seviyesini test eden ons altın, bu yükselişte kalıcı olamasa da gün sonunda %0.41 primle $1.853 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı bu sabah $1.851 seviyesinde yatay eksi.

LME bakır ise yeni haftaya $9.485 seviyesinden başlarken azalan stoklar ve zayıf doların desteğiyle iki haftadan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi olan $9.565 seviyesine kadar yükseliş kaydettikten sonra kapanışı %1.17 primle gerçekleştirdi.

LME bakır fiyatlarında bugün dolardaki hafif yukarı yönlü hareket ve Çin’de bildirilen yüksek vaka sayılarının tekrar talep endişeleri oluşturması ile geri çekilme görülüyor. LME bakır dünkü priminin büyük kısmını geri alarak ve %0.98 kayıpla $9.438 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2022-19.Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya global endeksler 10 yıllık tahvil getirilerinin yükselmesi, FED’in bilanço küçültmesi ile resesyon endişeleri, Rusya’ya yönelik olarak açıklanan yaptırım açıklamaları etkisi ile oldukça sert satışlarla başladı.

Haftanın en önemli ekonomik verisi olan ABD’de TÜFE Yıllık veride %8.10 olan beklenti üzerinde %8.30 olarak, aylık veride ise %0.2  olan beklenti üzerinde %0.3  olarak gerçekleşti.

Çekirdek TÜFE veri yıllıkta %6.0  beklenti üzerinde %6.2, aylık çekirdek veri %0.4 beklenti üzerinde %0.6 olarak duyuruldu.

Verinin beklenti üzerinde gerçekleşmiş olması, FED’in faiz artırım kararında daha şahin olabileceği endişesiyle ABD hisse senedi piyasalarına negatif etki etti. Yatırımcıların enflasyonu kontrol altına almak için gerçekleştirilebilecek agresif faiz artırımlarının ekonomik etkilerine dair endişeleri devam etti.

ÜFE’de ise manşet rakamı aylık beklenti olan 0.5% artışa paralel gerçekleşirken, gıda ve enerji hariç sepette üretici fiyat endeksi 0.7% beklentisinin altında 0.4% artış gösterdi.

Haftanın son işlem gününde ABD Michigan Tüketici Beklentileri ve Tüketici Hissiyatı verileri açıklandı. Tüketici Beklenti verisi 56.3 ile 63.0, Tüketici Hissiyatı verisi ise 59.1 ile 64.0 olan beklenti seviyelerinin altında gerçekleşmesi piyasalar açısından olumsuz olmasına rağmen, FED Başkanı Jerome Powell’ın 75 baz puanlık faiz artırımını masa dışında bırakmış olması küresel hisse senedi piyasalarına alımlar getirdi.

Ancak son günkü primlenmeye rağmen haftalık Dow Jones %2.14, S&P 500 endeksi %2.41, Nasdaq ise %2.80 değer kaybetti.

Dolar endeksi hafta başındaki sakin başlangıcından sonra TÜFE verisi ardından yönünü yukarı çevirdi. 105.005 ile Aralık 2002’den bu yana en yüksek seviyesini test eden dolar endeksi haftayı %0.87 primli olarak 104.563 civarında sonlandırdı. Euro 1.0348 ile Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyesine kadar gerilerken haftayı %1.33 kayıpla sonlandırdı. Sterlin ise 1.2154 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyelerini test etti ve haftalık bazda %0.62 değer kaybetti.

Çin’de TÜFE %1.8 beklentisinin üzerinde %2.1 olarak açıklanırken, ÜFE %7.7 beklentisinin üzerinde ve %8 olarak duyuruldu.

Petrol ise Çin'deki tecrit uygulamaları, doların güçlenmesi ve artan resesyon riskinin küresel talep görünümü ile ilgili endişeleri kuvvetlendirmesiyle haftaya kayıplarla başladı. Hafta ortasından petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket izlendi, ancak haftalık kapanışı brent petrol %0.75 kayıpla gerçekleştirirken ABD ham petrolü %0.66 primlendi.

Altın fiyatları, dolardaki güçlü seyrin talebi azaltmasıyla son üç ayın en düşük seviyesi olan $1.799 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı %3.81 kayıpla kapattı.

LME bakır ise haftaya $9.351 seviyesinden başlangıç gerçekleştirdi. Güçlü dolar, resesyon endişeleri ve Çin'deki karantinalar ile desteklenen talep endişeleri fiyatı aşağı doğru baskılarken Perşembe günü 1 Ekim’den bu yana en düşük seviyesi olan $8.938 seviyesine kadar geriledi.

Son işlem gününde ise endekslerdeki yukarı hareket ile kısmen toparlanan LME bakır, haftayı %1.87 kayıpla $9.213 seviyesinden sonlandırdı.

Haftanın ilk işlem gününde virüsle mücadele Çin’den gelen ekonomik veriler hisse senedi piyasalarına negatif etki etti. Nisan sanayi üretimi yıllık bazda %0.5 artış beklentisine karşılık %2.9 gerileme kaydetti. Benzer şekilde nisan ayı perakende satışlar da %6.6 gerileme beklentisinin oldukça üzerinde, %11.1 gerileme gösterdi.

ABD'de açıklanan imalat verileri ve Çin'de açıklanan perakende satış ve fabrika üretimi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından, dünyanın en büyük iki ekonomisinde ekonomik büyümeye dair endişeler yeniden arttı.

Amerikan hisse senedi piyasaları yön bulmakta zorlanırken, gerçekleşen işlem hacimlerindeki düşüş oldukça dikkat çekiciydi. S&P500 endeksindeki işlem hacmi son 10 günlük hacim ortalamalarının %21.67, Nasdaq endeksinde ise %9.23 altında gerçekleşti. Dow Jones hafif primli kapanış gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi %0.39, Nasdaq ise %1.20 kayıpla seansı sonlandırdı.

Twitter, Elon Musk’ın en düşük tahminlerine göre Twitter kullanıcılarının %20’sinin bot kullanıcı olduğunu duyurmasının ve masadaki anlaşmada daha önce duyurulan satın alım fiyatının altından da alım yapılabileceği açıklamasının ardından günü %8.20 değer kaybı ile tamamladı.

Avrupa endekslerinde ise karışık seyir hakimdi, Almanya (DAX) ve Fransa (CAC40) endeksleri günü kayıpla sonlandırırken, İngiltere (FTSE100) ve İspanya (IBEX) günü hafif primle sonlandırdı.

Dolar Cuma günü gördüğü 20 yılın yeni zirvesinden gerilerken, son haftalarda keskin değer kaybına uğramış olan yuan ABD'de yükselen faizlerin doların daha da değer kazanmasına yol açacağı beklentilerin hafiflemesiyle değer kazandı. Dolar endeksi günü %0.36 kayıpla sonlandırırken dolar karşısında Euro %0.19, sterlin ise %0.46 primlendi.

Altın fiyatları, hafif gerileyen doların altın talebini artırmasıyla dünkü %0.70 primlenme sonrası %0.2 primli olarak $1.828 seviyesinde.

LME bakır ise dün yeni haftaya $9.254 seviyesinden başlangıç gerçekleştirmesinin ardından Çin'in bazı COVID-19 kısıtlamalarını gevşetme kararının talepte toparlanma beklentilerini körüklemesi ile bugün 1 haftanın en yüksek seviyesi olan $9.343 seviyesine kadar yükseldikten sonra %1.1 primli olarak $9.392 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651