Bültenler
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta küresel risk iştahında toparlanma görüldü. Kötü gelen ABD istihdam verileri Fed’in faiz artırım zamanına yönelik tahminlerin 2016 yılına ertelenmesine neden oldu. Dolar değer kaybetmeye devam ederken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı. Fed’in faizi bir süre daha düşük tutacağı beklentisi ile Avrupa’dan gelişen piyasalara kadar görülen ralliye ABD endeksleri de katıldı. Haftaya yaklaşık %1 primle başlayan LME bakır, Çin’in ekonomik büyümesine ilişkin devam eden endişelere rağmen mevsimsel talep ve üretim kesintilerinden destek bularak Cuma gününe kadar yatay-artı seyrini sürdürdü.
Perşembe günü açıklanan Fed’in Eylül ayı toplantısının tutanaklarından faizlerde yakın bir zamanda artış görülmeyeceği sinyalleri alındı. Tutanaklar, üyelerin küresel ekonomi ile ilgili endişelerini gösterse de yine de küresel ekonomideki durgunluğun ABD’de ekonomik görünümü çok fazla etkilemediğinin üzerinde duruldu. Gelişmelerin olumlu olması durumda Fed yetkilileri sene sonuna kadar faiz artırımına yeşil ışık yaktı. Ancak beklentilerin oldukça altında açıklanan istihdam verileri faiz artırımının gecikeceği yönünde beklentileri kuvvetlendirdi. Tutanaklar sonrası dolarda gerileme devam ederken, S&P 500 endeksi 7 haftanın zirvesinden kapandı.
01-07 Ekim tarihlerinde National Day nedeniyle kapalı olan Çin borsaları, küresel piyasalarda yaşanan artışlarla beraber, bir haftalık tatilin ardından Perşembe günü yükselişle yeniden işlem görmeye başladı.Yükselen petrol fiyatlarının da etkisiyle Asya genelinde Cuma günü de yükseliş hakimdi. LME bakır, dolardaki gevşemeden bulduğu desteğin yanı sıra; LME Çinko öncülüğünde, diğer baz metallerle birilikte yükselerek Cuma gününü %2,73 primle, haftayı ise %2,9 primle kapattı, $5356 ile 3 haftanın zirvesini test etti. Glencore’un yıllık çinko üretimini 500.000 m/ton (global üretimin %4’ü) azaltacağını açıklaması sonrası LME Çinko %12’ye kadar yükseldi.
Piyasalar yeni haftaya oldukça sakin bir başlangıç yaptı. Yatırımcıların bilanço sezonuna yoğunlaşmasıyla dün ABD endekslerinde hafif yükselişler görüldü. $5285-$5350 bandında işlem gören bakır da $5301 seviyesinden yatay kapandı. Dolardaki zayıf seyir devam ederken, dün petrol fiyatlarında %5’lik sert bir düşüş yaşandı.
Bu sabah Çin’de açıklanan ticaret verileri karışık bir görünüm çizdi. İhracat rakamları beklentilerin üzerinde, ithalat verileri ise beklentilerin altında kaldı. Ancak Çin ekonomisine yeni teşvikler geleceği beklentisinin yanı sıra ABD’de faiz artışının erteleneceğine dair beklentilerin korunması, piyasalara kısmen destek sağladı. Cuma günü yaşanan hızlı yükselişin ardından, Çin verisi sonrası yatırımcıların kar realizasyonuna gitmesi ile LME bakır bugün oldukça düşük işlem hacmi ile, $5250-5301 bandına geriledi. Fiyatın yönü açısından yarın sabah Çin’de açıklanacak enflasyon verisi önemli. Haftanın geri kalanında Fed Beige Book ve ABD’de açıklanacak perakende satışlar, enflasyon ve sanayi üretimi verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya Çin’de sanayi firmalarının karlarının 4 yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını gösteren veri ve Volkswagen ile Glencore hisselerindeki sert düşüşlerin yarattığı riskten kaçış havasıyla başlayan global piyasalarda, volatilite daha sonra olumlu gelen verilerin etkisiyle bir miktar azaldı. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ise, Fed’in faiz arttırma beklentilerini erteledi.
Asya’da yavaşlama, emtialara olan talebin azalması ve Fed’in 2015 yılı içerisinde faiz artırımına gideceği beklentilerinin yanı sıra bakır devi Glencore’un hisselerindeki sert düşüş ile LME bakır geçtiğimiz haftaya zayıf başladı. Haftanın ilk işlem gününü %1,3 kayıpla kapatan bakır, Salı günü $4915,5 ile son bir ayın en düşük seviyesini test etti. Piyasalar genelinde, Pazartesi günü yaşanan sert satışların ardından Salı günü sakinlik hakimdi. ABD endeksleri Çarşamba günü ralli yaparak %1,5-2,3 artılarla kapanırken; LME bakır piyasalardaki iyimserlik ve kısa pozisyon kapanışlarının etkisiyle %3,4 primle kapandı. Perşembe sabahı Çin’de öncü verilerin hafif üzerinde açıklanan imalat PMI verilerinin yanı sıra, Çin’den gelen ekonomik büyümeye destek girişimleri de piyasada pozitife dönen havayı bir süre daha devam ettirdi. $5230 ile haftanın zirvesini gören LME bakır, $5200 direncinin üzerinde tutunamayarak geriledi.
Piyasaların heyecanla beklediği, Cuma günü açıklanan, ABD tarım dışı istihdam verisi 203.000’lik beklentilerin çok altında kalarak 142.000 kişi olarak açıklandı. Yellen daha iki hafta önce, 2015’de faiz artışını birçok üyenin desteklediği yönünde açıklamalarda bulunmuş ve piyasada faizlerin 2015 yılında artacağı yönünde beklentiler oluşturmuştu. Ancak Fed’in faiz artışı için izlediği en önemli göstergelerden birisi olan istihdam verisindeki zayıflık nedeniyle piyasa beklentisi 2016 yılına kaydı.
Eylül ayı boyunca $4915-5440 geniş bandında işlem gören LME bakır, ayı %0,15 primle yatay kapattı. İstihdam verisi sonrası dolardaki güçlenmenin etkisiyle $5000 seviyelerine doğru gerileyen LME bakır, kapanışa doğru toparlanarak Cuma gününü $5150 seviyesinden kapattı, haftalık kazancı ise %2 oldu.
Fed’in faizleri bir süre daha düşük tutacağı beklentisi ile yeni haftanın ilk işlem gününde Avrupa’dan gelişen piyasalara kadar görülen ralliye ABD endekleri de katıldı. Wall Street’in 3 büyük endeksi dün günü %1,5-1,85 primlerle kapattı. S&P 500 endeksinin 5 günde gerçekleştirdiği %5,6’lık artış, 2011 yılından bu yana kaydettiği en iyi performans oldu.
LME bakır dolardaki gerileme ve short-coveringlerin etkisi ile dün günü %0,84 primle kapattı. $5224 seviyesine kadar yükselen LME bakır, yine $5200 direnci üzerinde kalıcı olamadı. Çin tatili nedeniyle Asya seansında zayıf hacimde işlem gören LME bakır, bugün yatay $5200 seviyesi civarında işlem görmeye devam ediyor.
National Day nedeniyle kapalı olan Çin piyasaları 08 Ekim’de tekrar açıklanacak. Haftanın geri kalanında Perşembe akşamı açıklanacak Fed toplantı tuanakları ve Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek. Ayrıca ABD 3. çeyrek bilanço sezonu da bu hafta başlayacak.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Fed, Eylül ayı toplantısında Çin’deki ekonomik yavaşlamanın global ekonomiye yayılması endişesiyle faiz arttırımını pas geçmişti. Fed açıklaması öncesi $5440 ile 2 ayın zirvesini gören LME bakır, faiz arttırımı gelmemesine rağmen, Çin ekonomisine ilişkin endişeler nedeniyle geride bıraktığımız haftaya %3,6 lık sert kayıpla başladı. Haftanın geri kalanında ise $5000-5100 bandında işlem gördü.
Çin’de 47,3’ten 47,5’e yükselmesi beklenen öncü PMI 47 ile 6,5 yılın en düşük seviyesinde açıklanarak metaller üzerindeki baskıyı arttırdı. Diğer taraftan, Fed başkanı Yellen’ın doları destekleyen açıklamaları da bakırı geriletti. Yellen, kendisi de dahil olmak üzere, Fed üyelerinin büyük çoğunluğunun 2015’te faiz artıralacağını düşündüğünü belirtti. Faiz artırımı önündeki engel olarak görülen enflasyon için ise, enflasyonu baskılayan etkenleri geçici olduğu açıklamasında bulundu. Enflasyon hedefine ulaşılması konusunda daha fazla güven duyulduğunda faiz arttırımına başlanacağını da ifade etti. Yellen açıklamalarının etkisiyle dolar para birimleri sepeti karşısında yükselirken, LME metalleri geriledi.
Global piyasalar yeni haftaya sert düşüşlerle başladı. Asya borsaları Çin'de sanayi firmalarının kârlarının son dört yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını gösteren veriler üzerine geriledi. Dün sabah Çin verisi nedeniyle bakırda başlayan satış, Glencore hisselerinin Hong Kong’da %30 değer kaybetmesiyle devam etti. Dün %1,33 kayıpla kapanan bakır, bugün $4915 ile bir ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra, şu an dün akşam kapanışına göre yatay, $4970 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Fed'in faizleri küresel ekonominin yavaşlama sinyalleri gösterdiği bu dönemde artırabileceği endişelerinin artmasıyla Wall Street geriledi.Dow Jones günü %1,942, S&P 500 %2,57 Nasdaq ise %3,04 kayıplarla kapattı.Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımının bu yıl içinde yapılabileceği sinyali vermesi ardından piyasalar ABD verilerine odaklanmış durumda.Bu çerçevede özellikle de Cuma günü açıklanacak ABD arımdışı istihdam verisi önemli. Çin’de ise Perşembe sabahı açıklanacak final PMI verileri izlenecek. Çin piyasları 01-07 Ekim tarihlerinde kapalı olacak.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleşen ve global piyasaların merakla beklediği FED toplantısı sonucunda düşük faiz politikasının değiştirilmediği açıklandı. Başkan Yellen, ilk kez ABD ekonomisi dışında küresel ekonomik belirsizliklere ve gelişmekte olan ekonomilerdeki sıkıntılara değinirken; aynı zamanda %2’lik enflasyon hedefini de yineledi.
Açıklama sonrası piyasalarda küresel ekonomiye dair endişelerle dalgalı bir seyir izlendi. ABD borsaları haftayı %1,3-1,7 arası düşüşlerle kapatırken; FED’in 0,25 puan faiz arttırma ihtimalini önceden fiyatlayan ve bakırın da içinde olduğu riskli varlıklarda satışlar görüldü.
Bu hafta başlangıcında ise Japonya’nın tatil nedeniyle kapalı olduğu Asya cephesinde, Şanghay bileşik endeksi dışında sert satışlar görüldü. Hafta sonu FED’den 3 yetkili (Bullard, Williams ve Lacker) yaptıkları konuşmalarda politika faizinin yıl sonundan önce arttırılabileceği görüşünü savundular. FED kararından sonra 94,063’e kadar gerileyen Dolar endeksi, bu görüş sonrasında tekrar yükselerek 96 seviyesine yükseldi. Avrupa Merkez Bankası baş ekonomistinin benzer bir zamanlamayla şartların daha olumsuza dönmesi noktasında mevcut bono satın alma programını uzatma veya arttırmaya hazır olduklarını belirtmesi, Euro`nun değer kaybetmesinde etkili oldu. EUR/USD 1,1460`dan 1,1156 seviyesine kadar geriledi. Yunansitan’da solcu lider Tsipras’ın seçimden zaferle ayrılması da Euro’ya destek sağlayamadı.
FED`in faiz arttırım zamanlamasına dair ipuçları barındırma olasılığından dolayı Yellen`ın Perşembe günü University of Massachusetts konferansındaki açıklamaları yakından takip edilecektir. Son toplantıda FED`in 17 üyesinden 13`ü faiz artışının sene sonuna kadar olması gerektiğini belirtirken; faiz artışını bekleyen 13 üyenin 7`si tek bir faiz artışı olması gerektiğini savundu. Kalan 6`sı ise birden çok artış olması gerektiğini belirtti.
FED açıklaması öncesi bazı madencilerin açıkladıkları üretim kesinti haberleri ve Şili’de gerçekleşen 8,3 büyüklüğündeki depremin tsunami endişesi ile bazı madenlerde üretimi durdurması sebepleriyle 5440 seviyesine kadar yükselen LME bakır, açıklama sonrası haftanın son işlem gününde keskin bir düşüş yaşadı ve haftayı %2,6’lık değer kaybı ile 5233’den kapattı. Bu haftaya da düşüşle başlayan bakır, bu sabah gördüğü 5140 seviyesi ile son 2 haftanın dip noktasına ulaştı. Teknik olarak 5200 seviyesinin altında kalıcı olması, 5000 noktasının test edilme ihtimalini güçlendirebilir. Haftanın kalanında ABD konut verileri ile yarın sabah Çin’de açıklanacak olan öncü pmi imalat endeks rakamı takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Volatilitesi oldukça yüksek bir haftayı geride bıraktık. ABD piyasalarının Labor Day nedeniyle kapalı olduğu geçtiğimiz haftanın ilk gününde, piyasalarda hakim olan sakinlik Salı sabahı Çin’de açıklanan zayıf ticaret verisi ile bozuldu. Çin’de yıllık bazda %7,9 düşmesi beklenen ithalatın %13,8 gerileme olarak açıklanması, Çin hükümetinin duraksayan ekonomiyi canlandırmak için teşvikleri arttıracağı spekülasyonuna neden oldu. Çin piyasalarındaki ralli, piyasalar genelinde risk alma iştahını arttırdı, yükseliş petrol ve metallere de yansıdı. ABD piyasaları Salı günü %2,4-2,7 arası primlerle haftaya başlangıç yaptı. Euro Bölgesi ekonomisinin 2.çeyrekte beklentilerin üzerinde büyümesinin de etkisiyle Avrupa borsalarında da hızlı yükselişler görüldü.
Hafta genelinde piyasada risk alma iştahında artış olsa da Çin ekonomisine dair endişeler hafta sonuna doğru tekrar boy gösterdi. Çin’de Ağustos ayı enflasyon verileri yükseliş gösterse de üretici fiyatları düşüşünü 42. aya taşıyarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde deflasyon risklerinin devam ettiğini gösterdi.
LME bakır ise global piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra fiziksel piyasadan da destek buldu. Glencore’un üretimde azaltıma gideceğini açıklaması ve Freeport’un konsantre bakır sevkiyatlarındaki azalış haberlerinin de etkisiyle Çarşamba günü ralli yapan bakır günü %4,2 primle kapattı. 24 Ağustos’ta $4855 ile 6 yılın dip seviyesini test eden bakır Perşembe günü $5435 ile 7 haftanın zirvesine yükseldi. LME bakır %5,4 ile Mayıs başından bu yana en büyük haftalık yükselişi gerçekleştirdi.
Piyasalar yeni haftaya yarın başlayacak ve Perşembe günü sonlanacak FED toplantısına ilişkin beklentilerle başladı. Faiz kararının beklenmesiyle işlem hacimlerinde ciddi düşüş yaşandı. ABD hisseleri Temmuz ayından bu yana en iyi haftayı kaydetmesinin ardından dün hafif geriledi. FED’in atacağı adım konuşulurken, Çin’den gelen ekonomik veriler büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretleri arttırdı. Çin’den gelen zayıf sanayi üretimi verisi eşliğinde haftaya satışla başlayan LME bakır dün günü %1,66 kayıpla sonlandırdı. FED faiz kararı öncesi, faiz artırımı ihtimali düşük olsa da değerli metaller de güçlü dolar endişesi izleniyor.
Dolar endeksi zayıf seyrini bu hafta da sürdürüyor. 95,29 seviyesindeki 200 günlüğünün altına gerileyen endeks FED’in faiz artımına dair düşük beklentiyi yansıtıyor. Dün 1,1370 ile 2 haftanın zirvesine yükselen eur/usd paritesi ise 1,1300 seviyesini üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
LME bakır bugün $5251-$5322 bandında işlem görüyor. Toplantı öncesi piyasada tedirginlik hakim. Makro veri tarafında ABD’de açıklanacak enflasyon ve konut verileri, Çin’de ise konut fiyat endeksi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Çin ve ABD tarafında açıklanan makro ekonomik veriler, Beige Book raporu ve ECB toplantısı izlendi. Çin’e ilişkin gelişmeler ise piyasalarda volatilite üretmeye devam etti.
24 Ağustos’ta $4855 ile 6 yılın en düşük seviyesini test eden LME bakır, Ağustos ayını %1,54 kayıpla $5143,5 seviyesinden kapattı. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem günüde Londra Metal Borsası, Banka Tatili nedeniyle kapalıydı. Çin’de son 3 yılın, ABD’de 2 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesinde açıklanan; Avrupa’da ise beklentilerin altında kalan imalat verileri global ekonomiye ilişkin endişeleri arttırdı. Riskli varlıklardan kaçıştan payını alan LME bakır, haftaya %1,5 kayıpla başladı. Çin piyasalarının Perşembe ve Cuma günlerinde kapalı olacak olmasının yatırımcıları short-covering’e yönlendirmesiyle LME bakır, Çarşamba günü kayıplarının bir kısmını telafi etti.
İyi bir Ağustos kapanışı yapamayan ABD endeksleri, Eylül ayının ilk işlem gününü %3 satışla kapatsa da Çarşamba günü açıklanan FED Beige Book raporunun genel olarak olumlu bir hava yaratmasıyla kayıplarının %2’lik kısmmını geri aldı.
Perşembe günü sonlanan ECB toplantısının ardından başkan Draghi, Euro bölgesinin ekonomik görünümüyle ile ilgili parlak bir tablo çizmedi. Büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı güncellerken, ek genişleyici bir adımın da gelebileceğinin işaretini verdi. ECB-FED arası politika farklılaşması daha da belirginleşti.
Perşembe günü Çin piyasalarının kapalı olmasına rağmen ralli yapan LME bakır, $5314 seviyesine kadar yükselse de ECB açıklamaları sonrası gerileyen euronun baskısında kalarak kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü %2 primle kapattı. Cuma günü ise piyasaların heyecanla beklediği, FED’in faiz arttırımı zamanlamasına ışık tutacağı düşünülen ABD istihdam verileri izlendi. Ancak veri, yatırımcıların aklındaki FED’in faiz artışına işilkin soru işaretlerini ortadan kaldıramadı. Tarımdışı istihdam beklentilerin gerisinde 173.000 açıklanırken, işsizlik oranı %5,1’e geriledi. FED’den Lacker’ın veriden hemen önce yaptığı açıklama nedeniyle faiz artışı için Eylül ayı ihtimali gündemden düşmedi.
LME bakır yüksek volatiliteye rağmen geçtiğimiz haftayı %0,67 kayıpla kapattı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları Labor Day nedeniyle kapalıydı. Glencore’un yıllık bakır katod üretiminde 400.000 ton azaltıma gideceğini açıklaması, Freeport’un konsantre bakır sevkiyatındaki azalış gibi haberler dün bakırı destekledi. Çin’de bu sabah açıklanan ticaret verileri ithalatta görülen belirgin azalma nedeniyle hayal krıklığı yarattı. Fakat Çin’in bakır ithalat rakamının Temmuz ayına göre değişiklik göstermeyerek 350.000 m/ton’da kalması, talebin azaldığına dair endişeleri bastırarak bakırda yukarı yönlü harekete neden oldu. LME bakır bugün %3 primle $5300 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
FED faiz artırımı beklentileri ve Çin ekonomisi piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam ediyor.. Bu doğrultuda önümüzdeki hafta gerçekleşecek 17 Eylül FOMC toplantısı öncesinde Çin'de bu hafta açıklanacak enflasyon verisi bakır fiyatı hareketi açısından önemli.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Piyasalar açısından volatilitesi oldukça yüksek olan bir hafta geride kaldı. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde, başta Çin olmak üzere global büyümenin yavaşlayacağı endişeleri ile sert satışlar yaşandı. Hisse senedi piyasalarında günlük bazda en sert düşüşlerden biri yaşanırken, emtialarda son 6,5 yılın en düşük seviyeleri görüldü. Haftanın ilk işlem günüde Şanghay bileşik endeksinin %8,5 kayıpla kapanmasıyla başlayan dalga, Avrupa endekslerine %5’e yakın; ABD endekslerine ise %4’e yakın kayıp olarak yansıdı.
Artan riskleri, Fed’in Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin düşmesi ile bağdaştıran piyasalarda yaşanan satışlarla dolar endeksi hafta başında 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Diğer taraftan hafta genelinde konuşan Fed başkanlarından gelen ve farklı yönleri işaret eden açıklamalar da karışıklık yarattı. Artan güvenli liman talebinin etkisiyle euro ve yen dolara karşı Ocak ayı ortasından bu yana en değerli seviyelerini gördü. Dolardaki gerilemeye rağmen, Çin piyasalarındaki satışların ve petroldeki sert düşüşün etkisi ile LME bakır da $4855 ile 6 yılın yeni en düşük seviyesini test etti.
Hisselerdeki sert satışların ardın Çin Merkez Bankası Salı günü politika faizi ve bankaların zorunlu karşılık oranlarında indirime gitti. Olumlu ABD verilerinin de desteğiyle risk iştahı toparlandı. Çarşamba ve Perşembe günü gelen güçlü alımlarla ABD borsalarında kayıplar geri alınırken, Avrupa borsalarında da önemli toparlanmalar görüldü. Şangay bileşik endeksi haftanın son 2 günündeki yükselişlerine rağmen haftayı %7,8 ekside kapattı. Çin kaynaklı endişeler nedeniyle gerileyen Eylül ayı faiz artırımı beklentileri ABD’de beklentilerin üzerinde gelen 2. çeyrek büyüme verisiyle tekrar canlandı.
Çin’den gelen ekonomiyi destekleyici adımların yanı sıra yatırımcıların short coveringe (kısa pozisyon kapatma) geçmesinin de etkisiyle LME bakır haftanın geri kalanında yönünü yukarı çevirdi. Cuma günü $5197,5 ile haftanın zirvesini gören bakır, haftayı da %1,6 primle $5143,5 seviyesinden kapattı. Cuma gününü %10 primle kapatan petrol de bakırdaki yükselişi destekledi.
Londra Metal Borsası’nın Banka Tatili nedeniyle kapalı olduğu bu haftanın ilk işlem gününde piyasalar genelinde işlem hacmi zayıftı. Alınan önlemler piyasaları tam olarak tatmin etmediği için Çin endekslerindeki satış baskısı yeni haftada da tam anlamıyla kesilmedi. Çin`de yaşanan problemler emtia fiyatlarını aşağı baskılayarak FED`in %2`lik enflasyon hedefinin karşılanmasını güç hale getirse de; FED yetkilileri hafta sonu gerceklesen Jackson Hole toplantısında bu durumun geçici olacağına dikkat çekti. FED başkan yardımcısı Fisher, %2 enflasyon hedefi tutturulana kadar beklemelerinin mümkün olmadığını fakat düşük enflayon ortamında faiz artışının kademeli ve olabildiğince yavaş gerçekleşeceğini belirtti.
Bu sabah Çin’de açıklanan veriler imalat sektörünün son birkaç yılın en sert daralmasını yaşadığını gösterdi. Çin ekonomisi ve bakır talebindeki büyümeye dair devam eden endişerlin etkisiyle LME bakır bugün %1 ekside $5090 seviyesinde işlem görüyor. 3 büyük ABD endeksi %2 civarında ekside işlem görürken dolar endeksi dün sabah gördüğü 96 seviyesinin altında kaldı.
FED`in kararının ekonomik veri odaklı olmasından dolayı ekonomik veri trafiği daha da yakından takip edilecektir. Haftanın en önemli veri seti Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri olacak. İstihdamda olası bir toparlanmanın gözlenmesi Eylül ayında faiz artırımı olasılığını destekleyecektir. Avrupa tarafında ise ECB’nin faiz kararı izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Global piyasalarda geride bıraktığımız haftaya, Çarşamba gecesi açıklanan Fed’in Temmuz ayı toplantısına ait tutanaklar ve ardından oluşan faiz artırımı zamanlamasına dair soru işaretleri ile Çin ekonomisindeki yavaşlamanın yarattığı endişeler hakimdi.
Fed toplantı tutanakları yetkililerin genel olarak ABD ekonomisinin faizlerin arttırılması gereken noktaya yaklaştığı konusunda fikir birliğinde olduğunu gösterdi. Fakat yetkililer aynı zamanda yavaş yavaş ilerleyen enflasyon ve zayıf küresel ekonominin faiz artışı için büyük risk oluşturduğunu söyledi. Fed’in faiz artırımına Eylül ayında başlayacağı yönündeki piyasa beklentileri Aralık ayına kaydı. Dolar endeksi, faiz artırımının erteleneceği düşüncesiyle gerilemeye başladı. LME bakır ise zayıflayan dolara rağmen Çin ekonomisine dair artan endişelerle geriledi.
Çin’de Cuma günü açıklanan imalat verisinin ekonomik krizin en derin yaşandığı 2009 yılından bu yana en hızlı daralmayı göstermesine rağmen, Çin hükümetinden ekonomiyi destekleyici bir adım gelmemesi; önce Çin hisse senedi piyasasında başlayan ardından tüm küresel piyasaları etkileyen bir riskten kaçınma dalgasını tetikledi. Çin merkezli küresel bir resesyona dair korkularla gelişen ülke borsaları ve emtialarda sert kayıplar görüldü.
Hafta boyunca $4976-$5167 bandında işlem gören bakır, haftayı %2 kayıpla kapatarak, 7 haftadır üst üste değer kaybetmiş oldu. Şanghay bileşik endeksi haftayı %11,5 kayıpla kapatırken, S&P 500 endeksinin haftalık kaybı %5,76 oldu.
Önemli bir veri bulunmamasına rağmen piyasalar yeni haftaya Asya tarafında başlayan sert satış dalgası ile başladı. Satışlarda Çin başta olmak üzere global büyümenin yavaşlayacağı endişeleri rol oynadı. Şanghay bileişik endeksinin dün günü %8,5 kayıpla kapatmasıyla başlayan dalga, Avrupa endekslerine %5’e yakın, ABD endeklerine %4’e yakın kayıp olarak yansıdı.
Risklerin hızla yükselmesini Fed’in Eylül ayında faiz arttırımına gitme ihtimalinin düşmesi ile bağdaştıran piyasalarda yaşanan satışla dolar 7 ayın en düşük seviyesine geriledi (92,621). Emtia tarafında da durum farklı değildi. LME bakır $4855’e kadar gerileyerek 6 yılın yeni en düşük seviyesini test etti ve günü %2,2 kayıpla kapattı. Petrol ise 6,5 yılın en düşük seviyesini gördü.
Çin’de satışlar bugün de devam etti. Şanghay bileşik endeksi günü %7,63 kayıpla kapattı. Endeks kapanışı sonrası Çin Merkez Bankası ekonomiyi destekleme amaçlı faizleri ve zorunlu karşılık oranlarını düşürdü. Açıklama sonrası bakır hızlıca $5050 seviyesine yükselse de tutanamadı. $5000 seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Dünkü sert satışlar sonrası gelen alımlarla dolar endeksi 94 seviyesinin üzerine çıkarken, petrol %3,5 yükseldi. ABD endeksleri ise seansa %2 civarında artılarla başladı.
Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri, revize büyüme verisi ve bekleyen konut satışları verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Çin’den gelen sürpriz devaülasyon etkili oldu.
Çin’de açıklanan dış ticaret verilerinin ekonomideki yavaşlamayı teyit etmesinin ardından, piyasada Çin’den ekonomiyi desteleyecek yeni adımlar geleceği beklentisi oluştu. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Çin’in faiz indirimine gideceği beklentisi ile LME bakır $5363’e kadar yükseldi. Çin Merkez Bankası (POBC) ise piyasaları şaşırtarak yuanda yaklaşık %3 seviyesinde devalüasyona gitti.
Çin’in risk algısında azalmaya yol açmasıyla hisse senedi endekslerinde hafta boyunca satışlar hakim oldu. Çin’deki yavaşlamaya yönelik işaretler ve volatilite ile artan arz nedeniyle petrol fiyatlarındaki gerileme devam etti. Yuandaki devaülasyonun FED’den Eylül ayında faiz artırımı geleceği beklentilerinin ötelenmesine neden olmasıyla dolar endeksi 95,926 ile bir ayın en düşük seviyesini test etti. Yuandaki değer kaybının carry-trade (düşük faizle borçlanıp yüksek faiz getirisi sağlamak) getirisini azaltmasıyla yatırımcılar pozisyonlanmalarında yuandan, euroya döndüler. Euro, Yunanistan anlaşmasının da etkisiyle 1,12 seviyelerini aştı.
Çin ekonomik yavaşlaması yüzünden azalan global talebinin devalüasyon sonrası daha da aşağı gelme olasılığı endüstriyel metallerin değer kaybetmesinde etkili oldu. LME bakır geride bıraktığımız hafta, haftanın ve 6 yılın dip seviyesi olan $5062’yi test etti. Yatırımcılar düşen emtia fiyatlarının deflasyon korkularını yenilemesi ve FED'in yakın zamanda faiz artıracağı beklentileriyle ABD ve Alman tahvilleri gibi güvenli limanlara yöneldi.
Geçtiğimiz haftayı %0,3 primle $5170 seviyesinden yatay kapatan LME bakır, yeni haftaya düşük işlem hacminin etkisiyle sakin bir başlangıç yapmıştı. Dün dar bantta hareketini sürdürüp yine yatay kapanan bakır, Çin ekonomisinin büyümesine ilişkin artan endişelerle bugün sert satışlarla karşılaştı. Bu sabah %6,15 kayıp ile kapanan Şanghay bileşik endeksinin ardından bakırda aşağı yönlü hareket hızlandı. Geçen haftanın en düşüğü olan $5062 seviyesini kırdıktan sonra bakır, $4989’a kadar gerileyerek 6 yılın yeni en düşük seviyesini gördü. Gelen tepki alımlarının etkisi ile şu an %2,25 ekside $5000 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Piyasalarda yarın akşam açıklanancak Fed’in Temmuz ayı toplantısına ait FOMC tutanakları izlenecek ve Eylül’de faiz artışına yönelik ipuçları aranacak. Makro veri tarafında ise ABD enflasyon verisi takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda, Fed’in Eylül ayında faiz artırımına başlayacağına yönelik beklentiler fiyatlandı. Atlanta Fed Başkanı’nın yaptığı açıklamalar ve olumlu ABD verileri Eylül ayında faiz artırımı beklentilerini artırırken; dolar da bu duruma bağlı olarak güçlendi. Güçlenen doların yanı sıra petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle baz metaller geriledi. LME bakır haftayı %1,3 kayıpla $5156,5 seviyesinden kapattı.
Piyasalardaki arz fazlasından dolayı Temmuz ayında %20’ye yakın değer kaybı yaşayan petrol fiyatları geçtiğimiz haftaya %5’lik keskin düşüşle başladı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün baskısının yanı sıra, beklentilerin altında açıklanan Çin imalat verisinin de etkisiyle LME bakır haftanın ilk işlem gününde $5142 seviyesine kadar geriledi.
Fed’den Lockhart’ın, Eylül ayında faiz artışını desteklememesi için ABD ekonomisinde gözle görülür bir kötüleşme olması gerektiğini yönündeki söylemleri doları destekledi. Beklentilerin üzerinde açıklanan ABD hizmet verisinin yanı sıra piyasaların dikkatle takip ettiği ABD tarım dışı istihdam verisinin de piyasa beklentilerini karşılayacak seviyede açıklanmasının etkisiyle dolar endeksi Cuma günü 3 ayın zirvesine yükseldi. Dolardaki yükselişin baskısında kalan LME bakır Cuma günü $5121 ile 6 yılın yeni en düşük seviyesini test etti.
Piyasalar yeni haftaya hafta sonu Çin’de açıklanan zayıf dış ticaret verileri ile başladı. Son dönemde zayıf gelen ekonomik aktiviteye ilişkin veriler Çin’in %7 düzeyindeki 2015 yılı büyüme hedefinin gerçekleşmeme riskine işaret ediyor. Beklentilerin çok altında açıklanan ihracat verisi ise büyüme açısından önemli risk oluşturuyor. Zayıf verinin ardından hükümetin ekonomiye olan destekleri arttıracağı beklentisi oluşurken, Şanghay bileşik endeksi dün günü %5 primle kapattı. Açılıştan hemen sonra $5118’e kadar gerileyerek bakır, Çin piyasalarındaki destek beklentisinden etkilenerek yükseldi, günü %2,75 artıda kapattı.
Piyasalar, Çin’den ekonomiyi destekleyecek yeni paketler sunmasını beklerken Çin hükümeti ihracatı desteklemek için Yuan’da %1,9 devalüasyona gitti. Devalüasyon haberinden etkilenmeyen Şanghay bileşik endeksi bugün yatay kapandı. Sabah erken saatlerde gelen short-coveringlerin etkisi ile $5363,5’e kadar yükselen bakır, Çin’den beklenen hareketin gelmemesi ve petroldeki düşüşün devam etmesinin etkisiyle $5109‘a gerileyerek (-%3,57) 6 yılın yeni en düşük seviyesini gördü.
Yunanistan ve euro bölgesinin gece boyu süren görüşmelerin ardından ülkeyi mali çöküşten kurtaracak ve euro bölgesinde kalmasını sağlayacak olan kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşma haberi ile yükselen euro, dolar kaşısında 1,1070 seviyesinden işlem görüyor (%0,44). Dolar endeksi ise eurodaki güçlenmeye bağlı olarak yatay-ekside $97 seviyesi etrafında hareket ediyor.
Haftanın geri kalanında Çin, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak perakende satışar ve sanayi üretimi verileri izlenecek.
İndir