Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2011-42.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Bir önceki haftada AB liderlerinin avro bölgesi krizini çözmek için kararlı davranacaklarına duyulan güven ile Haziran 2009’dan bu yana gördükleri en iyi haftalardan birisini geride bırakan dünya borsaları, geçtiğimiz haftayı 23 Ekim’de yapılacak olan AB liderleri zirvesine odaklı bir şekilde geçirdiler.

Hafta içerisinde piyasalarda, Fransa ve Almanya’nın “kurtarma paketinin büyüklüğü, bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi, Yunanistan kâğıtlarına uygulanacak borç indirimi” konularında anlaşmaya varamadığı yönünde çıkan haberlerin ve Çin’in beklentileri karşılayamayan büyüme rakamının ardından zaman zaman satışlar görülse de; haftanın son işlem günü 23 Ekim’deki toplantı öncesinde oluşan iyimserlikle piyasalar haftayı primli kapandı.

LME’de işlem gören bakır fiyatı ise 7.550 $/ton seviyesinden başladığı haftayı, hafta sonunda yapılacak toplantıda kesin kararların alınmayacağı söylentisi ile 7.145 $/ton seviyesinden kapattı. Hafta içerisinde olumsuz Çin rakamının ardından gerilediği 6.710 $/ton ile yılın dip noktasına yaklaşan bakır, yine de haftayı % 3 primli kapatmayı başardı.

Avrupa Konseyinin Pazar günü yaptığı toplantıdan Finansal İstikrar Fonunun büyüklüğü, bankaların sermayelendirilmesi ve Yunanistan’ın borç indirimi konusunda somut bir açıklama gelmedi. Ancak bugün yapılacak nihai toplantıda borç krizini kontrol altına almak için kapsamlı bir program açıklanacağı beklentisi, piyasaların haftaya pozitif yönde başlamasını sağladı. Ayrıca ilk işlem günü sabahı beklentilerden yüksek gelen Çin imalat verisi de piyasaları destekleyen bir diğer unsurdu. Finans tarafından aldığı desteğe Çin’den gelen fiziksel talepteki artış gelişmesi de eklenince, bakır fiyatı ilk işlem gününde % 7,5 prim yaptı. Bir gün sonra ulaştığı 7.820 $/ton ile de son bir ayın zirvesine ulaştı.

Bugün ise toplantı öncesinde pozitif eğilimini sürdüren bakır, Almanya parlamentosunun Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF)’nun kaldıraç yolu ile güçlendirilmesi tasarısını onaylamasının ardından 7.900 $/ton seviyesini kırdı. Bu akşam tamamlanması beklenen ve Yunanistan borcunda özel sektör katılımının ne kadar olacağı ile EFSF’nin hangi büyüklükte olacağı konularının tartışılacağı liderler zirvesinde olumlu kararlar alınması durumunda, bakır fiyatının 8.050 $/ton direncini test etmesi normal olacaktır.


İndir

2011-41.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Ekim ayının ikinci haftasında Avrupa’daki borç sorununun çözüm bulacağı beklentisi ile global piyasalar yükselirken; Euro bölgesi istikrar fonunda (EFSF) yapılacak değişiklikler ile ilgili yapılan oylamalar takip edildi. EFSF hacminin arttırılması için 17 üye ülkenin hükümetlerinin de kendi parlamentolarında güvenoyu almaları gerekirken; oylamayı haftanın son gününe kadar geciktiren Slovakya, piyasalarda zaman zaman satışların yaşanmasına neden oldu.

EFSF hacminde artış ve Avrupa’daki bazı bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi için kaynak yardımı yapılacağı beklentileri ile geçtiğimiz haftaya moralli başlayan piyasalar, Çin’de ticaretin daraldığını gösteren verilerin ve Avrupa tarafındaki belirsizliklerin oluşmasına rağmen haftayı primli kapattılar. Bu yükselişte ABD tarafında açıklanan üçünü çeyrek bilançolarının da desteği olurken; geçen haftanın tümünde Dow %5, S&P 500 %6 ve Nasdaq %7,6 yükseldi.

Metal tarafında ise LME bakır, bir önceki haftanın ilk iki işlem gününde 7500 $/tonu test etmesine rağmen; Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet’nin borç krizinin sistemik bir boyuta ulaştığı açıklamasının ardından gerilediği 7160 $/ton ile haftanın minimum seviyesine ulaştı. Ancak 3-4 Kasım’daki G-20 Zirvesi öncesinde 23 Ekim’e ertelenen Avrupalı liderler zirvesinde EFSF’nin genişletilmesi dâhil her opsiyonun görüşüleceği açıklaması hem hisse senedi hem de emtia endekslerini destekledi. Haftanın son işlem gününde bakır, pozitif piyasaları takip ederek % 3,2 yükseldi ve 7580 $/tona ulaştı.

Hafta sonunda Paris'te toplanan G20 ülkeleri maliye bakanı ve merkez bankası başkanları, 23 Ekim'de yapılacak AB zirvesinde "krizle mücadele için Yunanistan'ın borç yükünün hafifletilmesi, Avrupa bankalarının güçlendirilmesi ve krizin daha büyük euro ekonomilerine yayılmasını önlemek için alınacak tedbirleri içeren kapsamlı bir strateji kabul edilmesini beklediklerini belirttiler.

Bu gelişmenin ardından içinde bulunduğumuz haftaya oldukça güçlü başlayan bakır, ilk işlem gününde 7660 $/tona kadar ulaşarak son 3 haftanın en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Ancak hafta sonunda yapılacak toplantıda kesin kararların alınmayacağı söylentisi ve Çin’in beklentileri karşılayamayan büyüme rakamı, bakırda olduğu gibi bütün metallere satış getirdi. Dün akşam Guardian gazetesinin Almanya ve Fransa’nın EFSF hacmini 2 trilyon euro (şu anda 440 milyon euro) seviyesine yükseltmek için hazır oldukları haberi ile piyasalarda hızlı bir artış görülürken; daha sonra bu haberin yalanlanması, kazanımların bir kısmının geri verilmesine neden oldu.

Hafta sonuna kadar 7150-7650 $/ton bandında işlem görmesi beklenen bakır için, Avrupa tarafında yaşanacak gelişmeler ve bugün TSİ 15:30’da açıklanacak olan ABD TÜFE rakamı önem arz ediyor. Uzmanlar, teknik olarak 7200 $/ton seviyesinin kırılması durumunda 7000 $/ton ve daha düşük seviyelere gerileme olabileceğini belirtiyorlar.


İndir

2011-40.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yunanistan’ın temerrüde düşüp düşmeyeceği belirsizliği içerisinde yönünü bulmaya çalışan global piyasalar, Ekim ayının ilk haftasında yatay yukarı bir seyir izlediler. Hafta içerisinde Avrupalı yetkililerin Euro bölgesindeki bankaları destekleyerek finansal krizin önüne geçme doğrultusundaki girişimleri, FED başkanı Bernanke’nin ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için daha fazla adım atabileceklerini açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası’nın da fonlama ihtiyacı içindeki Avrupa bankalarına daha uzun süre ucuz para sağlanması için tahvil almaya hazır olduğunu açıklaması gibi nedenler piyasalara umut verdi.

Haftanın son işlem gününe uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in aralarında Lloyds ve Royal Bank of Scotland'ın da bulunduğu 12 İngiliz finans kurumunun notunu düşürdüğünü açıklaması ile negatif yönde başlayan Avrupa borsaları, hem Dexia’nın kamulaştırılma kararı hem de ABD’nin beklentilerin üstünde açıklanan istihdam verisinden sonra haftayı primli kapattılar. ABD tarafında ise seans kapanışına yakın Fitch’in İtalya'nın kredi notunu bir kademe, İspanya'nın kredi notunu ise iki kademe düşürmesi, endekslerin haftayı ekside kapatmasına neden oldu.

Metaller içerisinde Ekim ayının ilk işlem gününde yılın dip noktası olan 6.635 $/tona kadar gerileyen bakır, hafta içerisinde euro karşısında değer kaybeden dolardan da destek alarak haftayı 7.370 $/tondan kapatmayı başardı. Hafta sonunda Fransa ve Almanya liderlerinin, Yunanistan'ın sorunlarına sürdürülebilir bir çözüm bulma konusunda anlaşmaya varmaları ile bu hafta da metallere alım devam ediyor.

10 Ekim ile başlayan haftanın ilk iki işlem gününde 7.500 $/tonu test eden ancak tam olarak kıramayan bakır, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişletilmesine ilişkin gelişmeler doğrultusunda geniş bir bantta işlem görüyor. Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet’nin borç krizinin finansal sistemi tehdit ettiği ve krizin sistemik bir boyuta ulaştığı açıklamalarının ardından dün 7.160 $/ton seviyesine kadar gerileyen bakır, teknik alımlar sayesinde bu sabah tekrar 7.400 $/tonun üzerine taşındı. Uzmanlar, bu hafta için artık ABD tarafında üçüncü çeyrek bilanço rakamlarının ve Çin’in ihracat-ithalat-enflasyon verilerinin takip edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.


İndir

2011-39.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Dünya borsalarında aşağı yönlü dalgalı seyir devam ediyor. Avrupa’nın borç krizine karşı kararlı bir çözüm üretememesi ve dünya ekonomisinden gelen yavaşlama işaretleri dünya borsalarının ayı piyasaya girmesine neden oldu. Beklentilerden iyi gelen ekonomik veriler de, dünya borsalarındaki kan kaybını durdurmakta yeterli olamadı.

Geçtiğimiz hafta ne Almanya’nın Yunanistan’ı kurtarma çabası içerisinde Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişlemesini onaylaması ne de ABD’nin 2.çeyrekte % 1,2 beklenirken % 1,3 büyümesi, global piyasalar üzerindeki satış baskısını durduramadı. Haftaya IMF - Dünya Bankası toplantılarından kararlı bir eylem planı çıkmaması ile sert satışlarla başlayan piyasalar, hafta kapanışında Çin’in negatif imalat verisinden de etkilenerek yılın üçüncü çeyreğini ekside kapattı. Böylece Avrupa'daki borç krizi, ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ve küresel ekonomiye ilişkin sıkıntılarla geçen üçüncü çeyrek, 2008 krizinden bu yana en kötü üç aylık dönem olarak geride bırakılmış oldu.

LME bakır, Eylül ayının son haftasında piyasalara uyarak zayıf bir görüntü izledi. Haftaya 7.377 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, hafta içerisinde 6.800 $/ton dip noktasına ulaşsa da; hafta kapanışında 7.000 $/tonun üzerine çıktı. Aylık ortalamada 8.315 $/tona sahip olan bakır, Ağustos ayına göre % 8 değer kaybederken; Eylül ayı içerisindeki toplam düşüşü % 26, Şubat ayında ulaştığı 10.190 $/ton rekor seviyesinden toplam değer kaybı ise % 35 oldu.

İyi gelen ekonomik verilere rağmen geleceğe yönelik endişelerin etkisiyle global piyasalar bu haftaya da satıcılı başladı. Haftanın ilk işlem gününde ABD ISM imalat verisinin 50,6 seviyesinden artış göstererek 51,6 olarak açıklanması, piyasaları tutmaya yeterli olmadı. Yunanistan'ın temerrüde düşmekten kurtulacağından duyulan kuşkularla riskli varlıklardan çıkılmasıyla endekslerde yılın dip noktaları test edildi. Ancak FED Başkanı Bernanke’nin 4 Ekim’de yaptığı konuşmasında ekonomik büyümeyi canlandırmak için destekte bulunulacağını belirtmesi ve aynı gün Avrupa Birliği’nin bankaları desteklemek için çalışmalarda bulunduğu haberi, ABD endekslerinin günü artıda kapatmasını sağladı.

Metal tarafında ise haftaya 6.910 $/tondan başlayan ve 6.635 $/tona kadar gerileyen bakır, son 2 işlem gününde 6.700-7.000 $/ton bandındaki konsolidasyonuna devam ediyor. Uzmanlar özellikle bu hafta için Perşembe günkü AMB toplantınsın ve Cuma günü duyurulacak ABD istihdam rakamlarının, fiyatların gidişatı açısından takip edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.


İndir

2011-38.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Global finans piyasaları, geçtiğimiz hafta 2008 yılından bu yana gördüğü en kötü satış dalgasını yaşadı. Yunanistan’ın iflas söylentilerinin ardından Fed başkanı Bernanke’nin özetle aşağı yönlü risklerin arttığı açıklamasında bulunması, hem hisse hem de emtia piyasalarında keskin düşüşlere neden oldu. Aynı hafta içerisinde IMF’nin 2012 yılı küresel büyüme beklentisini aşağıya çekmesi, S&P’nin İtalya’nın kredi notunu A+’tan A’ya düşürmesi, Moody’s’in bazı Yunan ve ABD bankalarının kredi notlarını düşürmesi ve son olarak Çin’de daralmaya işaret eden imalat verisi, küresel durgunluk riskini fiyatlamaya başlayan dünya borsalarının ayı piyasasına girdiğinin işaretleri olarak algılandı.

Haftaya 8.650 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan LME bakır, yukarıdaki gelişmelerin ardından haftanın son işlem gününde 7.115 $/tona (-%18) kadar geriledi; ancak kapanışa yakın gelen tepki alımları ile 7.350 $/tona yükseldi. Aynı hafta içerisinde kıymetli metallerden altın %9 düşüşle 1.655 $/ons ve gümüş de %23’lük düşüş ile 31,11 $/ons seviyelerinden haftayı kapattılar.

Hafta sonu Washington’da yapılan IMF - Dünya Bankası toplantılarından kararlı bir eylem planı çıkmaması, Asya borsalarının bu haftaya da %2-3 civarında sert satışlarla başlamasına neden oldu. Ayrıca Avrupa tahvillerinde alım yaparak borç krizindeki Avrupa ülkelerine destek vereceği konuşulan Çin ve Japonya’nın desteklerinin sınırlı olacağı yönünde sinyaller vermesi, piyasalardaki satışın dozunu artırdı.

Asya tarafından gelen satışlardan etkilenen bakır ise, ilk işlem günü sabahı bir saatte 400 $/ton değer kaybetti. Daha sonra önemli destek noktalarının kırılması ile aynı seansta son 15 ayın dip noktası olan 6.800 $/tona kadar gerilese de; karını realize etmek isteyen yatırımcıların kısa pozisyonlarını hızla kapatmaları ile 7.250 $/ton seviyesine yükseldi. Aynı gün ABD borsaları da, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'ın borçlarının azaltılması ve Avrupa bankalarının güçlendirilmesini sağlamanın bir yolunu bulacaklarına dair umutların artmasıyla yükseldi.

Bu sabah ABD tarafından destek alan piyasalar, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) desteklenmesi yönündeki bir plan üzerinde çalışıldığı haberinin ardından güne primli başladılar. Son 3 seansta verdiği kayıpları geri almaya çalışan bakır da, bugün %4 artarak 7.600 $/tona ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indireceği yönünde giderek artan beklentilerin aksine Eur/Usd paritesi, 1,36 noktasını aştı.

Uzmanlar, piyasaların toparlandığını söylemek için çok erken olduğunu ve özellikle Avrupa tarafındaki belirsizliklerin, yatırımcıların riskli varlıklara tam anlamıyla dönmesinin önünde engel olduğunu savunuyorlar. Özellikle bu hafta EFSF hacminin arttırılması ve Euro bölgesi borç krizine karşı alınacak diğer önlemler hakkında yapılacak görüşmeler önem arz ediyor.



İndir

2011-37.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Dünya piyasalarında hava sertleşiyor. Yunanistan iflasını açıklayacak mı yoksa Merkel-Sarkozy ikilisinin desteği ile bunu bir süre daha erteleyecek mi tartışmaları içerisinde dalgalı bir haftayı geride bırakan piyasalar, bu hafta FED’in beklentilerini karşılayamaması ile yılın dip noktalarına gerilemiş durumdalar.

Geçtiğimiz hafta Avrupa cephesindeki belirsizliklerden ötürü dalgalı bir seyir izleyen piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’ndaki görüş ayrılıklarına ve Moody’s’in bazı Fransız bankalarının kredi notunu düşürmesine rağmen; yatırımcıların, Avrupalı liderlerin Yunanistan konusunda kısa sürede girişimde bulunacakları beklentisiyle fiyatı son haftalarda iyice düşen hisseleri satın almasıyla yükseldi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştığını bildirmesi, boğa piyasasını tetiklerken; Almanya ve Fransa’nın Yunanistan’ın tasarruf programına destek vermesi, riskli varlıklarda alımları artırdı. Haftaya 8.750 $/ton seviyesinde başlayan LME bakır ise, hafta boyunca 9.000 $/ton direncine yaklaşamasa da, güçlü kalmayı sürdürdü.

Hafta sonu Avrupa Birliği maliye bakanlarının yaptıkları toplantıdan borç sorununa ilişkin herhangi bir somut adım çıkmaması, piyasalarda hayal kırıklığına yol açtı. Öte yandan Almanya’da Merkel’in Berlin yerel seçimlerinde yenilgiye uğraması ve Yunanistan’ın 8 milyar euro’luk yardım dilimini almak için gerekli tedbirleri alıp alamayacağı konusundaki belirsizlik, piyasaların haftaya değer kayıpları ile başlamasına neden oldu. Bununla birlikte kredi kuruluşu S&P’nin İtalya’nın notunu düşürmesi ve Çinli bir kamu bankasının bazı Fransız bankaları ile dolar swap işlemlerini durdurduğunu açıklaması, satışları hızlandırdı. Haftaya 8.600 $/tonda işlem görerek başlayan bakır, gelişmeler sonrasında 8.250 $/tona kadar gerileyerek son 1 yılın dip noktasına ulaştı.

22 Eylül’de herkesin merakla beklediği FED toplantısından ise, piyasaların moralini bozan açıklamalar geldi. Üçüncü bir tahvil alım programı açıklamayan FED, özetle “ekonomik görünümün aşağı yönlü riskler taşıdığı ve küresel piyasaların zorlandığı” açıklamasını yaptı. Açıklama sonrasında ABD endekslerinde kazançlar geri verilirken; bu sabah Asya tarafında güçlü satışlar görüldü. Dünkü seans kapanışını 8.300 $/tonda yapan bakırın, bugün gördüğü güçlü satışlardan sonra günlük değer kaybı % 7’ye ulaştı. Uzmanlar, makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması nedeniyle 7.700 $/tona kadar gerileyen bakırda düşüşün devam etmesinin normal olacağını savunuyorlar.


İndir

2011-36.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Piyasaların gündemi, bir hafta ABD bir hafta Euro bölgesi odaklı olmak üzere değişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Obama’nın açıklayacak olduğu istihdamı desteklemesi beklenen ekonomik pakete kilitlenen piyasaların gündemini, bu hafta ise başta Yunanistan-İtalya ikilisi olmak üzere Euro bölgesi meşgul ediyor.

Obama'nın vergi indirimleri ve hükümet harcamaları içeren 300 milyar dolar dolayında bir büyüklüğe sahip istihdam yaratma paketi planladığı söylentileri ile geçtiğimiz hafta başında yükselen piyasalara, Alman Anayasa Mahkemesi'nin Almanya'nın euro bölgesindeki kurtarmalara katılımını destekleyen kararı da destek oldu. Ancak hafta sonuna doğru Bernanke ve Trichet’in yapmış oldukları olumsuz açıklamalar, Obama’nın istihdam piyasasını canlandırması amaçlanan 447 milyar dolarlık bir paket açıklamasına rağmen, endekslerin kazançlarını geri vermesine neden oldu.

Obama’nın açıklaması öncesinde Bernanke “sıkılaştırma politikasının ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği ancak gerekli görüldüğü takdirde müdahaleye hazır oldukları” açıklamasını yaparken; Trichet ise özetle, “ekonomik görünüme yönelik tehditlerin yoğunlaştığını ve ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiğini” belirtti.

Ekonominin desteklenmesi adına yeni tedbirler uygulanacağı konusunda hiçbir işaretin verilmemesi, piyasalardaki satışları hızlandırdı. Hafta başında 9.100 $/tonun üzerinde işlem gören LME bakır, açıklamaların ardından 8.800 $/ton bölgesini destek kabul ederek; hemen bu seviyenin üzerinde haftayı kapattı.

Bu hafta ise, Almanya’nın Yunanistan’ın temerrüde düşmesi halinde Alman bankalarını desteklemek amacı ile yeni plan hazırladığı haberleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Jürgen Stark'ın istifa etmesi ile başladı. İstifanın ardından Avrupa ülkelerinin borç krizini çözme becerisi hakkında güçlenen şüphelerle birlikte piyasalar gerilerken; euro da dolar karşısında 1,3550 ile altı ayın en düşük seviyesine geriledi. ECB' nin Avrupa ülkelerindeki borç kriziyle mücadelede ana silahlarından biri olan alımlarla, tahvil piyasalarında baskı altında kalan ülkelerin borç faizi düşürülmeye çalışılıyordu. Ancak Stark'ın ECB' deki görevinden ayrılması, merkez bankasının tahvil alım programı hakkındaki görüş ayrılıklarının ne kadar güçlendiğini gösterdi. İlk işlem gününde Asya tarafında başlayan satışlar, Avrupa tarafında da sürdü ve kredi kuruluşu Moody’s tarafından ellerinde Yunan varlıkları bulunduran üç Fransız bankanın notunun düşürüleceğine dair haberler ile Avrupa endeksleri günü de düşüşle tamamladı.

LME bakır, bu haftanın ilk işlem gününde 8.620 $/tona kadar gerileyerek yaklaşık son 1 aydaki en düşük seviyesine gerilerken; bu sabah düşük seviyeleri alım fırsatı olarak gören Çinli yatırımcıların pozisyon almaları ile tekrar 8.800 $/tonun üzerinde kalıcı olmaya çalıştı. Bu yükselişte dünkü ABD seansı sonunda gelen Çin’in İtalya tahvillerini alacağı haberi de etkili oldu. Ancak gün içerisinde Çin’in alım haberinin gerçek olmadığı söylentisi ile hem paritede hem de metallerde satışlar görüldü. Şu an için 8.800 $/ton civarında seyreden bakır için sırasıyla 8700-8620-8446 $/ton noktaları destek olarak kabul edilmektedir.



İndir

2011-35.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

26 Ağustos tarihinde yapılan FED toplantısı sonucunda Bernanke’nin açıklamalarını olumlu algılayan piyasalarda, üçüncü tur parasal genişleme yapılacağı beklentisi ile tetiklenen iyimserlik dalgası kısa sürdü. Ağustos ayının son günlerinde artış gösteren piyasalar, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan negatif ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından resesyon beklentisi ile hızla değer kaybetmeye başladı.

Ağustos ayının son haftasına 9.100 $/ton seviyelerinden işlem görerek başlayan ve hem Asya hem de ABD tarafından gelen olumlu veriler ile 9.300 $/tonu aşan bakır ise, hafta sonuna doğru tekrar değer kaybederek 9.050 $/tondan haftayı kapattı. Ağustos ayında % 6’lık değer kaybı ile 9.041 $/ton ortalamasına sahip olan bakır, çift dipli resesyon endişeleri ile Eylül ayına da zayıf başladı.

Bu haftanın ilk iki işlem gününde resesyon endişelerinin yeniden gündeme gelmesi ile satışa yönelen yatırımcıların etkisinden dolayı, piyasalarda değer kayıpları yaşandı. Euro dolar karşısında son 1 ayın en düşük seviyesine gerilerken, altın dün ulaştığı 1.921 $/ons ile yine rekor kırdı.

Hafta başından bu yana 8.900-9.100 $/ton aralığında işlem gören bakır fiyatı da, tüm finans piyasalarının merakla beklediği yarınki açıklamalara odaklanmış durumda. Geçen hafta açıklanan zayıf ABD istihdam verisinin ardından yarın Obama’nın istihdamı desteklemesi beklenen ekonomi paketi, daha da önem kazandı. ABD medyasında yer alan haberlerde, Obama'nın vergi indirimleri ve hükümet harcamaları içeren 300 milyar dolar dolayında bir büyüklüğe sahip istihdam yaratma paketi planladığı belirtildi.

Bu sabah itibari ile düşük fiyatları değerlendirmek isteyen Çinli yatırımcıların yaptıkları alımlar ile değer kazanan bakır, 9.000 $/tonun üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor. Obama’nın yapacağı açıklama dışında yarın sabah Çin tarafında açıklanacak olan sanayi üretimi, enflasyon ve Cuma günkü ithalat-ihracat verileri de, bakır fiyatını direkt etkileyecek olan gelişmeler arasında. İstihdamı destekleyici somut adımlar atmaktan başka şansı kalmayan Obama’nın yapacağı açıklama, piyasalara moral verse de; paketin yeterliliği ve Cumhuriyetçilerin pakete vereceği tepki, fiyatların tekrar yatay banda girmesine neden olabilir.

 



İndir

2011-33.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

S&P tarafından Amerika kredi notunun indirilmesinden sonra ekonomik verilerin daha da önem kazandığı bir döneme giren global piyasalar, ekonominin gitgide kötüleşmesi ile ikinci bir kriz gelme ihtimaline odaklanmış durumdalar.

Geçtiğimiz hafta küresel büyümede sert iniş endişeleri ve Avro bölgesi borç krizinin kontrol altına alınamayacağı korkusu ile sert bir satış dalgasına maruz kalan piyasalarda gündem maddesi, Merkel ve Sarkozy’nin ortak bir çözüm üretmek için yapmış oldukları toplantı idi. Toplantının ardından kurtarma fonunun büyüklüğünü artırmayı düşünmedikleri ve ortak Avrupa tahvili ihracı için ret kararlarının çıkması, piyasalardaki risk iştahını iyice azalttı. Avrupa liderlerinin ortak bir çözüm üretemeyeceğinin anlaşılması ile piyasalardaki satış dalgası hızını artırırken; metaller daha yatay bir görüntü çizdi.

Londra Metal Borsası’nda bakır fiyatı, Ağustos ayının başında yaşadığı keskin düşüşten sonra geçtiğimiz hafta dar bantta işlem gördü. Hafta boyunca 8.700-9.000 $/ton bandında kalan bakır, fiziksel taraftan da bir destek alamamasına karşılık güçlü kalmayı sürdürdü.

Büyümeye yönelik endişelerin baskı oluşturmasına rağmen bu haftaya da destek seviyesinin üzerinde kalarak başlayan bakırın yatırımcıları, bütün piyasaların olduğu gibi ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin 26 Ağustos'ta Wyoming eyaletinde Jackson Hole'da yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Bernanke'nin finans piyasalarındaki sert hareketler karşısında neler yapacağına dair ipuçları vermesi beklenen toplantı için şimdiden iyimser bir hava oluştu diyebiliriz. Bernanke’nin toplantı sonucunda para politikasında atak yaparak yeni bir miktarsal gevşemenin sinyalini vereceği beklentisi, dün Wall Street’de sene başından beri görülen en sert yükselişlerden birisinin yaşanmasını sağladı.

Bu sabah ise, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in Japonya'nın kredi notunu 2009'daki küresel resesyondan bu yana artan borçları ve mali reformu engelleyen siyasi istikrarsızlığı gerekçe göstererek bir kademe indirmesi ile Asya tarafında satışlar görüldü. Güne 8.880 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, satışlardan sonra gördüğü değer kaybını şimdilik geri vermiş görünüyor. Cuma günkü FED toplantısına kadar 8.700-9.000 $/ton bandında kalması beklenen bakır için bu seviyeleri kırması durumunda önemli destek ve direnç noktaları sırası ile 8.500 $/ton ve 9.250 $/ton seviyelerinde bulunuyor.


İndir

2011-32.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

05 Ağustos Cuma günü seans sonrasında S&P’nin ABD kredi notunu bir kademe indirdiği açıklamasının ardından geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde, finansal krizden bu yana görülen en yoğun satışlar görüldü. Avro bölgesindeki borç krizi ve Amerikan ekonomisindeki zayıflama, gelişmiş ülkelerde çift dipli durgunluk korkularını tetiklerken; geçtiğimiz hafta Avrupa ve ABD endekslerinin, 2011 kazançlarının tamamını geri verdikleri hafta oldu.

Piyasalarda oluşan güvensizlik ortamında yoğun satışlarla karşılaşan metal fiyatlarında ise, Ağustos’un ilk haftasında olduğu gibi hızlı değer kayıpları yaşandı. Ağustos ayının ilk işlem gününde 9.900 $/tondan işlem gören bakır, 8 işlem günü sonrasında ulaştığı 8.446 $/ton ile % 15 değer kaybetmiş oldu. Aynı haftada Bernanke’nin yapmış olduğu destekleyici konuşma, piyasaların kayıplarını geri vermesini sağlayamadı. Avrupa tarafında da, Fransa’nın kredi notunun indirilmesinin söz konusu olduğu söylentilerinin gündemde olması ve resmi olmayan kaynaklarca bir Fransız bankasının batmakta olabileceği dedikodularının yayılmasıyla, endekslerin kayıpları hızlanırken; S&P’ nin bu haberi yalanlaması ve Fransa’yı mali sorunların çözümü konusunda ABD'den daha ciddi gördüğü söylemesi ile kayıplar sınırlandı. Bakır ise, dip noktasını destek olarak kabul ederek; hafta boyunca 8.500-9.000 $/ton bandında işlem gördü.

Bu hafta yatırımcılar geçen hafta yaşanan düşüşün ardından temkinli şekilde çekici fiyatlamalardan hisse almaya başlasalar da, küresel ekonominin görünümü hakkındaki endişelerin borsalardaki kazanımları sınırlaması bekleniyor.

Dün piyasaların merakla beklediği Fransa-Almanya zirvesinden ise, piyasalara yön verecek bir sonuç çıkmadı. Euro Bölgesi tahvili ihracına yakın dönemde yeşil ışık yakılmaması, EFSF’nin büyütülmesinin gündemde olmaması ve finansal işlemlere getirilmesi planlanan vergi piyasa tarafından çok olumlu karşılanmadı. Ayrıca uzmanların baskı altında bulunan ülkelerin uygun maliyetlerle borçlanabilmesi için tek çözüm olarak gördükleri euro bölgesi ortak tahvil ihracı fikrinin zirvede görüşülmemesi de, yatırımcıların umudunu kırdı.

Son 3 seanstır ABD endekslerinin de yükselmesini sağlayan dünya borsalarındaki tepki alımları, zayıf ekonomik veriler ve liderler toplantısından somut bir öneri çıkmaması nedeniyle satışa dönüştü. Bu sabah Çin tarafında yapılan alımlar da, Avrupa açılışı ile birlikte geri verilmiş gözüküyor. Geçtiğimiz hafta 2011’in dip noktasına gerileyen bakır ise, bu hafta şimdilik 8.750-9.000 $/ton bandında işlem görüyor. Uzmanlar, özellikle Çinli üretici ve spekülatörlerin hem fizikselde hem de borsada yaptıkları alımların, tedirgin piyasalarda bakırın diğer metallere göre daha güçlü kalmasını sağladığını belirtiyorlar.
 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651