Bültenler
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Global finans piyasaları, geçtiğimiz hafta 2008 yılından bu yana gördüğü en kötü satış dalgasını yaşadı. Yunanistan’ın iflas söylentilerinin ardından Fed başkanı Bernanke’nin özetle aşağı yönlü risklerin arttığı açıklamasında bulunması, hem hisse hem de emtia piyasalarında keskin düşüşlere neden oldu. Aynı hafta içerisinde IMF’nin 2012 yılı küresel büyüme beklentisini aşağıya çekmesi, S&P’nin İtalya’nın kredi notunu A+’tan A’ya düşürmesi, Moody’s’in bazı Yunan ve ABD bankalarının kredi notlarını düşürmesi ve son olarak Çin’de daralmaya işaret eden imalat verisi, küresel durgunluk riskini fiyatlamaya başlayan dünya borsalarının ayı piyasasına girdiğinin işaretleri olarak algılandı.
Haftaya 8.650 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan LME bakır, yukarıdaki gelişmelerin ardından haftanın son işlem gününde 7.115 $/tona (-%18) kadar geriledi; ancak kapanışa yakın gelen tepki alımları ile 7.350 $/tona yükseldi. Aynı hafta içerisinde kıymetli metallerden altın %9 düşüşle 1.655 $/ons ve gümüş de %23’lük düşüş ile 31,11 $/ons seviyelerinden haftayı kapattılar.
Hafta sonu Washington’da yapılan IMF - Dünya Bankası toplantılarından kararlı bir eylem planı çıkmaması, Asya borsalarının bu haftaya da %2-3 civarında sert satışlarla başlamasına neden oldu. Ayrıca Avrupa tahvillerinde alım yaparak borç krizindeki Avrupa ülkelerine destek vereceği konuşulan Çin ve Japonya’nın desteklerinin sınırlı olacağı yönünde sinyaller vermesi, piyasalardaki satışın dozunu artırdı.
Asya tarafından gelen satışlardan etkilenen bakır ise, ilk işlem günü sabahı bir saatte 400 $/ton değer kaybetti. Daha sonra önemli destek noktalarının kırılması ile aynı seansta son 15 ayın dip noktası olan 6.800 $/tona kadar gerilese de; karını realize etmek isteyen yatırımcıların kısa pozisyonlarını hızla kapatmaları ile 7.250 $/ton seviyesine yükseldi. Aynı gün ABD borsaları da, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'ın borçlarının azaltılması ve Avrupa bankalarının güçlendirilmesini sağlamanın bir yolunu bulacaklarına dair umutların artmasıyla yükseldi.
Bu sabah ABD tarafından destek alan piyasalar, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) desteklenmesi yönündeki bir plan üzerinde çalışıldığı haberinin ardından güne primli başladılar. Son 3 seansta verdiği kayıpları geri almaya çalışan bakır da, bugün %4 artarak 7.600 $/tona ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indireceği yönünde giderek artan beklentilerin aksine Eur/Usd paritesi, 1,36 noktasını aştı.
Uzmanlar, piyasaların toparlandığını söylemek için çok erken olduğunu ve özellikle Avrupa tarafındaki belirsizliklerin, yatırımcıların riskli varlıklara tam anlamıyla dönmesinin önünde engel olduğunu savunuyorlar. Özellikle bu hafta EFSF hacminin arttırılması ve Euro bölgesi borç krizine karşı alınacak diğer önlemler hakkında yapılacak görüşmeler önem arz ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Dünya piyasalarında hava sertleşiyor. Yunanistan iflasını açıklayacak mı yoksa Merkel-Sarkozy ikilisinin desteği ile bunu bir süre daha erteleyecek mi tartışmaları içerisinde dalgalı bir haftayı geride bırakan piyasalar, bu hafta FED’in beklentilerini karşılayamaması ile yılın dip noktalarına gerilemiş durumdalar.
Geçtiğimiz hafta Avrupa cephesindeki belirsizliklerden ötürü dalgalı bir seyir izleyen piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’ndaki görüş ayrılıklarına ve Moody’s’in bazı Fransız bankalarının kredi notunu düşürmesine rağmen; yatırımcıların, Avrupalı liderlerin Yunanistan konusunda kısa sürede girişimde bulunacakları beklentisiyle fiyatı son haftalarda iyice düşen hisseleri satın almasıyla yükseldi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştığını bildirmesi, boğa piyasasını tetiklerken; Almanya ve Fransa’nın Yunanistan’ın tasarruf programına destek vermesi, riskli varlıklarda alımları artırdı. Haftaya 8.750 $/ton seviyesinde başlayan LME bakır ise, hafta boyunca 9.000 $/ton direncine yaklaşamasa da, güçlü kalmayı sürdürdü.
Hafta sonu Avrupa Birliği maliye bakanlarının yaptıkları toplantıdan borç sorununa ilişkin herhangi bir somut adım çıkmaması, piyasalarda hayal kırıklığına yol açtı. Öte yandan Almanya’da Merkel’in Berlin yerel seçimlerinde yenilgiye uğraması ve Yunanistan’ın 8 milyar euro’luk yardım dilimini almak için gerekli tedbirleri alıp alamayacağı konusundaki belirsizlik, piyasaların haftaya değer kayıpları ile başlamasına neden oldu. Bununla birlikte kredi kuruluşu S&P’nin İtalya’nın notunu düşürmesi ve Çinli bir kamu bankasının bazı Fransız bankaları ile dolar swap işlemlerini durdurduğunu açıklaması, satışları hızlandırdı. Haftaya 8.600 $/tonda işlem görerek başlayan bakır, gelişmeler sonrasında 8.250 $/tona kadar gerileyerek son 1 yılın dip noktasına ulaştı.
22 Eylül’de herkesin merakla beklediği FED toplantısından ise, piyasaların moralini bozan açıklamalar geldi. Üçüncü bir tahvil alım programı açıklamayan FED, özetle “ekonomik görünümün aşağı yönlü riskler taşıdığı ve küresel piyasaların zorlandığı” açıklamasını yaptı. Açıklama sonrasında ABD endekslerinde kazançlar geri verilirken; bu sabah Asya tarafında güçlü satışlar görüldü. Dünkü seans kapanışını 8.300 $/tonda yapan bakırın, bugün gördüğü güçlü satışlardan sonra günlük değer kaybı % 7’ye ulaştı. Uzmanlar, makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması nedeniyle 7.700 $/tona kadar gerileyen bakırda düşüşün devam etmesinin normal olacağını savunuyorlar.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Piyasaların gündemi, bir hafta ABD bir hafta Euro bölgesi odaklı olmak üzere değişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Obama’nın açıklayacak olduğu istihdamı desteklemesi beklenen ekonomik pakete kilitlenen piyasaların gündemini, bu hafta ise başta Yunanistan-İtalya ikilisi olmak üzere Euro bölgesi meşgul ediyor.
Obama'nın vergi indirimleri ve hükümet harcamaları içeren 300 milyar dolar dolayında bir büyüklüğe sahip istihdam yaratma paketi planladığı söylentileri ile geçtiğimiz hafta başında yükselen piyasalara, Alman Anayasa Mahkemesi'nin Almanya'nın euro bölgesindeki kurtarmalara katılımını destekleyen kararı da destek oldu. Ancak hafta sonuna doğru Bernanke ve Trichet’in yapmış oldukları olumsuz açıklamalar, Obama’nın istihdam piyasasını canlandırması amaçlanan 447 milyar dolarlık bir paket açıklamasına rağmen, endekslerin kazançlarını geri vermesine neden oldu.
Obama’nın açıklaması öncesinde Bernanke “sıkılaştırma politikasının ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği ancak gerekli görüldüğü takdirde müdahaleye hazır oldukları” açıklamasını yaparken; Trichet ise özetle, “ekonomik görünüme yönelik tehditlerin yoğunlaştığını ve ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiğini” belirtti.
Ekonominin desteklenmesi adına yeni tedbirler uygulanacağı konusunda hiçbir işaretin verilmemesi, piyasalardaki satışları hızlandırdı. Hafta başında 9.100 $/tonun üzerinde işlem gören LME bakır, açıklamaların ardından 8.800 $/ton bölgesini destek kabul ederek; hemen bu seviyenin üzerinde haftayı kapattı.
Bu hafta ise, Almanya’nın Yunanistan’ın temerrüde düşmesi halinde Alman bankalarını desteklemek amacı ile yeni plan hazırladığı haberleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Jürgen Stark'ın istifa etmesi ile başladı. İstifanın ardından Avrupa ülkelerinin borç krizini çözme becerisi hakkında güçlenen şüphelerle birlikte piyasalar gerilerken; euro da dolar karşısında 1,3550 ile altı ayın en düşük seviyesine geriledi. ECB' nin Avrupa ülkelerindeki borç kriziyle mücadelede ana silahlarından biri olan alımlarla, tahvil piyasalarında baskı altında kalan ülkelerin borç faizi düşürülmeye çalışılıyordu. Ancak Stark'ın ECB' deki görevinden ayrılması, merkez bankasının tahvil alım programı hakkındaki görüş ayrılıklarının ne kadar güçlendiğini gösterdi. İlk işlem gününde Asya tarafında başlayan satışlar, Avrupa tarafında da sürdü ve kredi kuruluşu Moody’s tarafından ellerinde Yunan varlıkları bulunduran üç Fransız bankanın notunun düşürüleceğine dair haberler ile Avrupa endeksleri günü de düşüşle tamamladı.
LME bakır, bu haftanın ilk işlem gününde 8.620 $/tona kadar gerileyerek yaklaşık son 1 aydaki en düşük seviyesine gerilerken; bu sabah düşük seviyeleri alım fırsatı olarak gören Çinli yatırımcıların pozisyon almaları ile tekrar 8.800 $/tonun üzerinde kalıcı olmaya çalıştı. Bu yükselişte dünkü ABD seansı sonunda gelen Çin’in İtalya tahvillerini alacağı haberi de etkili oldu. Ancak gün içerisinde Çin’in alım haberinin gerçek olmadığı söylentisi ile hem paritede hem de metallerde satışlar görüldü. Şu an için 8.800 $/ton civarında seyreden bakır için sırasıyla 8700-8620-8446 $/ton noktaları destek olarak kabul edilmektedir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
26 Ağustos tarihinde yapılan FED toplantısı sonucunda Bernanke’nin açıklamalarını olumlu algılayan piyasalarda, üçüncü tur parasal genişleme yapılacağı beklentisi ile tetiklenen iyimserlik dalgası kısa sürdü. Ağustos ayının son günlerinde artış gösteren piyasalar, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan negatif ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından resesyon beklentisi ile hızla değer kaybetmeye başladı.
Ağustos ayının son haftasına 9.100 $/ton seviyelerinden işlem görerek başlayan ve hem Asya hem de ABD tarafından gelen olumlu veriler ile 9.300 $/tonu aşan bakır ise, hafta sonuna doğru tekrar değer kaybederek 9.050 $/tondan haftayı kapattı. Ağustos ayında % 6’lık değer kaybı ile 9.041 $/ton ortalamasına sahip olan bakır, çift dipli resesyon endişeleri ile Eylül ayına da zayıf başladı.
Bu haftanın ilk iki işlem gününde resesyon endişelerinin yeniden gündeme gelmesi ile satışa yönelen yatırımcıların etkisinden dolayı, piyasalarda değer kayıpları yaşandı. Euro dolar karşısında son 1 ayın en düşük seviyesine gerilerken, altın dün ulaştığı 1.921 $/ons ile yine rekor kırdı.
Hafta başından bu yana 8.900-9.100 $/ton aralığında işlem gören bakır fiyatı da, tüm finans piyasalarının merakla beklediği yarınki açıklamalara odaklanmış durumda. Geçen hafta açıklanan zayıf ABD istihdam verisinin ardından yarın Obama’nın istihdamı desteklemesi beklenen ekonomi paketi, daha da önem kazandı. ABD medyasında yer alan haberlerde, Obama'nın vergi indirimleri ve hükümet harcamaları içeren 300 milyar dolar dolayında bir büyüklüğe sahip istihdam yaratma paketi planladığı belirtildi.
Bu sabah itibari ile düşük fiyatları değerlendirmek isteyen Çinli yatırımcıların yaptıkları alımlar ile değer kazanan bakır, 9.000 $/tonun üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor. Obama’nın yapacağı açıklama dışında yarın sabah Çin tarafında açıklanacak olan sanayi üretimi, enflasyon ve Cuma günkü ithalat-ihracat verileri de, bakır fiyatını direkt etkileyecek olan gelişmeler arasında. İstihdamı destekleyici somut adımlar atmaktan başka şansı kalmayan Obama’nın yapacağı açıklama, piyasalara moral verse de; paketin yeterliliği ve Cumhuriyetçilerin pakete vereceği tepki, fiyatların tekrar yatay banda girmesine neden olabilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
S&P tarafından Amerika kredi notunun indirilmesinden sonra ekonomik verilerin daha da önem kazandığı bir döneme giren global piyasalar, ekonominin gitgide kötüleşmesi ile ikinci bir kriz gelme ihtimaline odaklanmış durumdalar.
Geçtiğimiz hafta küresel büyümede sert iniş endişeleri ve Avro bölgesi borç krizinin kontrol altına alınamayacağı korkusu ile sert bir satış dalgasına maruz kalan piyasalarda gündem maddesi, Merkel ve Sarkozy’nin ortak bir çözüm üretmek için yapmış oldukları toplantı idi. Toplantının ardından kurtarma fonunun büyüklüğünü artırmayı düşünmedikleri ve ortak Avrupa tahvili ihracı için ret kararlarının çıkması, piyasalardaki risk iştahını iyice azalttı. Avrupa liderlerinin ortak bir çözüm üretemeyeceğinin anlaşılması ile piyasalardaki satış dalgası hızını artırırken; metaller daha yatay bir görüntü çizdi.
Londra Metal Borsası’nda bakır fiyatı, Ağustos ayının başında yaşadığı keskin düşüşten sonra geçtiğimiz hafta dar bantta işlem gördü. Hafta boyunca 8.700-9.000 $/ton bandında kalan bakır, fiziksel taraftan da bir destek alamamasına karşılık güçlü kalmayı sürdürdü.
Büyümeye yönelik endişelerin baskı oluşturmasına rağmen bu haftaya da destek seviyesinin üzerinde kalarak başlayan bakırın yatırımcıları, bütün piyasaların olduğu gibi ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin 26 Ağustos'ta Wyoming eyaletinde Jackson Hole'da yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Bernanke'nin finans piyasalarındaki sert hareketler karşısında neler yapacağına dair ipuçları vermesi beklenen toplantı için şimdiden iyimser bir hava oluştu diyebiliriz. Bernanke’nin toplantı sonucunda para politikasında atak yaparak yeni bir miktarsal gevşemenin sinyalini vereceği beklentisi, dün Wall Street’de sene başından beri görülen en sert yükselişlerden birisinin yaşanmasını sağladı.
Bu sabah ise, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in Japonya'nın kredi notunu 2009'daki küresel resesyondan bu yana artan borçları ve mali reformu engelleyen siyasi istikrarsızlığı gerekçe göstererek bir kademe indirmesi ile Asya tarafında satışlar görüldü. Güne 8.880 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, satışlardan sonra gördüğü değer kaybını şimdilik geri vermiş görünüyor. Cuma günkü FED toplantısına kadar 8.700-9.000 $/ton bandında kalması beklenen bakır için bu seviyeleri kırması durumunda önemli destek ve direnç noktaları sırası ile 8.500 $/ton ve 9.250 $/ton seviyelerinde bulunuyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
05 Ağustos Cuma günü seans sonrasında S&P’nin ABD kredi notunu bir kademe indirdiği açıklamasının ardından geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde, finansal krizden bu yana görülen en yoğun satışlar görüldü. Avro bölgesindeki borç krizi ve Amerikan ekonomisindeki zayıflama, gelişmiş ülkelerde çift dipli durgunluk korkularını tetiklerken; geçtiğimiz hafta Avrupa ve ABD endekslerinin, 2011 kazançlarının tamamını geri verdikleri hafta oldu.
Piyasalarda oluşan güvensizlik ortamında yoğun satışlarla karşılaşan metal fiyatlarında ise, Ağustos’un ilk haftasında olduğu gibi hızlı değer kayıpları yaşandı. Ağustos ayının ilk işlem gününde 9.900 $/tondan işlem gören bakır, 8 işlem günü sonrasında ulaştığı 8.446 $/ton ile % 15 değer kaybetmiş oldu. Aynı haftada Bernanke’nin yapmış olduğu destekleyici konuşma, piyasaların kayıplarını geri vermesini sağlayamadı. Avrupa tarafında da, Fransa’nın kredi notunun indirilmesinin söz konusu olduğu söylentilerinin gündemde olması ve resmi olmayan kaynaklarca bir Fransız bankasının batmakta olabileceği dedikodularının yayılmasıyla, endekslerin kayıpları hızlanırken; S&P’ nin bu haberi yalanlaması ve Fransa’yı mali sorunların çözümü konusunda ABD'den daha ciddi gördüğü söylemesi ile kayıplar sınırlandı. Bakır ise, dip noktasını destek olarak kabul ederek; hafta boyunca 8.500-9.000 $/ton bandında işlem gördü.
Bu hafta yatırımcılar geçen hafta yaşanan düşüşün ardından temkinli şekilde çekici fiyatlamalardan hisse almaya başlasalar da, küresel ekonominin görünümü hakkındaki endişelerin borsalardaki kazanımları sınırlaması bekleniyor.
Dün piyasaların merakla beklediği Fransa-Almanya zirvesinden ise, piyasalara yön verecek bir sonuç çıkmadı. Euro Bölgesi tahvili ihracına yakın dönemde yeşil ışık yakılmaması, EFSF’nin büyütülmesinin gündemde olmaması ve finansal işlemlere getirilmesi planlanan vergi piyasa tarafından çok olumlu karşılanmadı. Ayrıca uzmanların baskı altında bulunan ülkelerin uygun maliyetlerle borçlanabilmesi için tek çözüm olarak gördükleri euro bölgesi ortak tahvil ihracı fikrinin zirvede görüşülmemesi de, yatırımcıların umudunu kırdı.
Son 3 seanstır ABD endekslerinin de yükselmesini sağlayan dünya borsalarındaki tepki alımları, zayıf ekonomik veriler ve liderler toplantısından somut bir öneri çıkmaması nedeniyle satışa dönüştü. Bu sabah Çin tarafında yapılan alımlar da, Avrupa açılışı ile birlikte geri verilmiş gözüküyor. Geçtiğimiz hafta 2011’in dip noktasına gerileyen bakır ise, bu hafta şimdilik 8.750-9.000 $/ton bandında işlem görüyor. Uzmanlar, özellikle Çinli üretici ve spekülatörlerin hem fizikselde hem de borsada yaptıkları alımların, tedirgin piyasalarda bakırın diğer metallere göre daha güçlü kalmasını sağladığını belirtiyorlar.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
ABD tarafında Cumhuriyetçilerin ve Demokratların hafta sonunda borç tavanı limitini arttırma konusunda uzlaşmaya varmaları ile Ağustos ayının ilk haftasına pozitif yönde başlayan global piyasalar, hem Asya hem de ABD’de beklentilerin altında açıklanan imalat verileri ile düşüşe geçti. Londra Metal Borsası’nda bakır ise, geçtiğimiz haftanın ilk işlem günü sabahı ulaştığı 9.905 $/ton ile son 3 ayın zirvesine ulaşırken; kötü imalat verilerinin ardından gün içerisinde % 2’ye yakın düşüş yaşayarak günü 9.650 $/tondan kapattı.
Temsilciler Meclisi’nde 161’e karşılık 269 oyla kabul edilen borç tavanını artırma anlaşması, 02 Ağustos Salı akşamı da ABD Senatosu’ndan geçti. Hafta sonundaki anlaşmaya göre borç tavanı 2,1 trilyon dolar artırılırken; kamu harcamalarında da 2,4 trilyon dolar kesintiye gidilmesi kararlaştırıldı. Uzun süredir piyasaların gündemini meşgul eden bu konunun çözüme varması, yatırımcıların risk iştahını arttırmak yerine, harcamaları kısma girişimlerinin küresel endüstriyel aktivitenin zaten zayıf olduğu bir dönemde büyümeye zarar vereceği endişesiyle global piyasalardaki satışları hızlandırdı. Ekonomik toparlanmanın güç kaybetmesi ve ABD’de tekrar bir resesyona geçileceği endişeleriyle yatırımcıların tercihi yine altın oldu.
Temmuz ayında olumsuz gelen verilerden sonra bu ay da ekonomik yavaşlamanın kendini iyice hissettirmesi ve ABD’nin en üst seviyede olan kredi notunun düşürülebileceği yolundaki endişeler önce Avrupa borsalarında daha sonra Amerika borsalarında risk iştahını oldukça azalttı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe geldiğimizde ABD endeksleri yıllık kazançlarının tamamını geri vermiş durumdaydılar. Haftaya son 3 ayın zirvesinde başlayan bakır ise, hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşe uyarak hafta boyunca değer kaybetti ve son işlem gününde gördüğü 9.011 $/ton seviyesi ile 5 gün içerisinde % 10 değer yitirmiş oldu.
Cuma günü seans sonrası Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD'yi temerrüde düşmenin eşiğine getiren politik sürtüşmelerin ardından dünyanın en büyük ekonomisinin kredi notunu bir kademe indirerek en yüksek kredi notu olan "AAA" seviyesinden "AA+"ya düşürdü ve kredi notunun görünümünün negatif olduğunu açıkladı. S&P, ABD'nin kredi notundaki düşüşe artan bütçe açığı ve borç yükünün neden olduğunu bildirdi.
S&P açıklamasından sonra Asya ve Avrupa tarafından destek açıklamaları gelmesine rağmen, bu haftanın ilk işlem gününde de 2009 başında yaşanan finansal krizden bu yana görülen en yoğun satışlar görüldü. Avro bölgesindeki borç krizi ve Amerikan ekonomisindeki zayıflama, gelişmiş ülkelerde çift dipli durgunluk korkularını tetikledi. Piyasalarda oluşan güvensizlik, temel metal fiyatlarında da hızlı satışlara neden oldu. Haftaya 9.000 $/ton psikolojik desteğini kırarak başlayan bakır fiyatı, bir gün sonra Asya seansında 2011’in dip noktası olan 8.446 $/tonu gördü. Gün içerisinde gelen alımlarla toparlanmaya çalışan bakır, dün akşam FED toplantısından çıkan kararlar ile şimdilik biraz desteklenmiş görünüyor.
FED başkanı Bernanke’nin, 2013’e kadar faizleri sabit tutacağını, bu yıl büyümenin yavaş olacağını, enflasyonun beklentilerinin dâhilinde olduğunu ve gerektiği durumlarda ekstra önlemler alabileceklerini açıklamasının ardından ABD endeksleri artıya geçti. Açıklamanın etkisi ile bu sabah Asya’daki alımlar, bakır fiyatının 9.005 $/tona ulaşmasını sağladı. Ancak FED' in, ABD ekonomisinin daha önce düşünülenden uzun bir süre zayıf kalmasını beklediğini ima eden bu açıklaması, kazançların geri verilmesine neden oldu. Ayrıca FED’ in açıklaması ile moral bulan yatırımcılar, piyasalardaki güvensizlik nedeni ile hızlı kar satışlarına gittiler.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Yunanistan için atılan somut adımlardan sonra global piyasaların odaklandığı ABD borç limiti konusu, Temmuz ayının son haftası boyunca yatırımcıları tedirgin etti. Piyasaların yakından takip ettiği, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki görüşmelerden geçtiğimiz hafta da bir sonuç çıkmadı. İki tarafın çelişen önerilerinden, ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek bir anlaşma çıkmaması ve Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’in çözüm bulamadığı gerekçesiyle Obama’yı suçlaması, güçlü şirket karlarına rağmen başta ABD olmak üzere Asya ve Avrupa endekslerinde hızlı düşüşlere neden oldu.
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de ABD borçlanma limiti üzerine görüşmelerin kilitlenmesi, dünya piyasalarını baskı altında tutmaya devam etti. Aynı gün ABD tarafında açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisi, % 1.8 beklenirken % 1.3 seviyesinde kaldı ve piyasa oyuncuları bir kez daha kıymetli metallere yöneldi; altın, 1.636 $/ons ile rekor kırdı.
Londra Metal Borsası bakır fiyatı ise, Temmuz ayının son günlerinde işlem gördüğü 9600-9900 $/ton bandını kırmadı ve diğer metallere göre güçlü kalmayı sürdürdü. Aylık ortalamada bir önceki aya göre % 6,3 değer kazanan bakır, Avrupa tarafından gelen olumsuz haberlerden sonra düşüşe geçen EUR/USD paritesine aldırmayarak yatay bir seyir izledi.
ABD tarafında piyasaların beklediği haber, Pazar akşamı geldi. İki tarafın anlaşma üzerinde ilerleme kaydedememelerinin ardından hafta sonu yapılan görüşmeler neticesinde ABD Başkanı Barack Obama, borç tavanının artırılması ve temerrüdün engellenmesini sağlayacak son dakika anlaşmasının sağlandığını açıkladı ve politikacılardan doğru olanı yaparak anlaşmayı onaylamalarını istedi. Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerin borçlanma limitini 2,1 trilyon $ artırma ve kamu harcamalarını 2,4 trilyon $ ya da daha fazla kısma konusunda anlaşmaya vardıkları duyuruldu.
Obama’nın açıklamasının ardından bu haftaya alıcılı başlayan piyasalar, sabah seansında Asya ve Avrupa, daha sonra da ABD tarafında beklentilerin altında açıklanan imalat verileri ile düşüşe geçti. ABD'de açıklanan ISM imalat endeksi verisine göre; imalat sektörü Temmuz'da son iki yılın en düşük hızında büyüdü. Ancak seans sonrasında ABD'de muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, borçlanma limitini artıran kararı onaylayarak ülkeyi temerrütten kurtaracak adımı son dakikada attı (borç limitin artırmak için süre bugün sona eriyordu). Demokratların denetimindeki Senato'nun da aynı yasayı bugün TSI 19:00'da oylayarak kabul etmesi bekleniyor. Yasa Başkan Barack Obama'nın imzalamasıyla yürürlüğe girecek.
Bakır ise, Obama’nın açıklamasından sonra bu haftanın ilk işlem günü sabahı ulaştığı 9.905 $/ton ile son 3 ayın zirvesine ulaşırken; kötü imalat verilerinin ardından gün içerisinde % 2’ye yakın düşüş yaşayarak günü 9.650 $/tondan kapattı. Bugün daha yatay bir seyir izleyen bakır, anlaşmanın sağlanmasına rağmen ABD'nin kredi notunun hâlâ düşürülebileceği söylentileri karşısında 9.600 $/ton desteğinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Fiziksel tarafta ise bugün 12.gününe giren Şili’nin en büyük bakır madenindeki grev nedeni ile arz tarafında yaşanan sıkıntılar, bakır fiyatını destekliyor. Uzmanlar teknik olarak 9.600 $/ton destek seviyesinin altındaki kapanışlarda, trendin yönünün aşağıya döneceğini belirtiyorlar.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta Yunanistan için atılan somut adımlar, artık piyasaların tüm dikkatinin ABD cephesine çevrilmesine neden oldu. Hafta boyunca piyasaları meşgul eden AB borç krizi, Cuma günü Brüksel’de yapılan liderler zirvesinde çıkan sonuçlardan sonra ikinci plana atılmış durumda.
Geçen haftaya güçlü başlayan bakır ise, Avrupa ve ABD cephelerinden olumlu haberler geleceği umudu ile alıma geçen fonlar ve Çin’deki bakır talebinin güçlü kalmaya devam edeceği haberleri sayesinde güçlü kalmayı sürdürdü. Hafta genelinde 250 dolarlık bantta hareket eden bakır, hafta ortasında ulaştığı 9.874 $/ton ile son 3 ayın zirvesini gördü. Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD’yi negatif izlemeye almaları ve hazırlanan plana rağmen kredi notunda değişimler olabileceğini açıklamaları, bakır fiyatında hafif değer kaybına neden olsa da; son işlem gününde Yunanistan'daki borç krizinin Avrupa'ya yayılmasını engelleme çabaları çerçevesinde sağlanacak ikinci yardım paketi üzerinde ortak bir noktada anlaşıldığı haberleri, bakırın 9.600 $/ton üzerinde tutunmasını sağladı. Zirve sonrasında Atina’nın borçlarının ötelenerek kredi oranlarının düşürülmesi ve ikinci yardım paketinin toplam 109 milyar Euro değerinde olacağı açıklamalarının ardından global piyasalar da geçtiğimiz haftayı alıcılı olarak kapattılar.
Ancak Avro bölgesi yeni kurtarma paketinin piyasalar üzerindeki etkisi uzun soluklu olmadı. Perşembe ve Cuma günleri yaşanan sert yükseliş sonrasında piyasalar bu haftaya satıcılı bir seyir ile başladı. ABD borç limiti üzerine sürdürülen görüşmelerin tıkanması ve Obama’nın kriz uyarısı, piyasaları tedirgin etti. ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'de borç tavanının artırılması için yapılan görüşmelerde uzlaşmazlığın giderildiği yönünde bir işaret içermeyen konuşmasının ardından dolar, yabancı para birimleri karşısında rekor düşük seviyeye geriledi. Değerli metal hüviyeti kazanan bakır ise, bu haftanın ilk işlem gününde metallerde yaşanan düşüşe rağmen güçlü kalmayı sürdürdü.
Global piyasalarda bugün ise ABD borç limiti üzerinde pazarlıklar sürerken dünya piyasaları tedirgin bir seyir izlemeye devam ediyor. Asya ve Avrupa borsaları beklentilerden yüksek gelen ABD şirket karlarına rağmen, satıcılı bir seyir izliyorlar. ABD’nin kredi notunun düşürüleceği korkusuyla dolar, küresel ölçekte değer kaybederken (sabah seansında eur/usd paritesi 1,4525 seviyesinden işlem gördü); altın, yeni zirvelere ulaşmaya devam ediyor (1.625 $/ons). Bakır ise, yüksekten açılış yaptığı günde 9.859 $/tona kadar ulaşmasına rağmen; gelen kar satışları ile 9.800 $/ton seviyesinin hemen altında işlem görüyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Avrupa borç krizinin İtalya’ya yayılması ve ABD Hazine’sinin borçlanma limitinin artırılması görüşmelerinin kilitlenmesi, Yunanistan’da kabul edilen tasarruf paketinin ardından Temmuz ayı başlarında moral kazanan global piyasalarda sert satışlara yol açtı. Bakır ise aynı haftada, önce arz tarafındaki problemler, daha sonra da fon alımlarından destek bularak güçlü kalmayı başardı.
Hafta genelinde karmaşık bir seyir izleyen bakır, Fed Başkanı Bernanke’nin Kongre’de yaptığı konuşmada ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alabileceklerini söylemesi ile hafta başında alımlarla karşılaştı ve 9.750 $/tona yükseldi. Ancak başta Moody’s olmak üzere kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD’yi negatif izlemeye almaları ve 14,3 trilyon dolarlık kamu harcama limiti yükseltilmezse, ülkenin en yüksek düzey olan AAA kredi notunun gelecek haftalarda düşebileceği konusunda uyarmaları ile bakır 9.600 $/tonun altına geriledi. Bernanke de, hükümet harcamalarında yapılacak fazla kesintinin kısa vadede toparlanmayı yoldan çıkarabileceğini ve ABD'nin borçlarında temerrüde düşmesi halinde finans sisteminin ciddi zarar göreceğini söyledi. Bu gelişmelere rağmen güçlü kalmayı sürdüren bakır, hafta boyunca 250 dolarlık bir bantta işlem görerek, haftayı da 9.670 $/tondan kapattı.
Yatırımcıların merakla beklediği ve Cuma günü seans sonrasında açıklanan AB bankacılık stres testi sonuçlarına göre; sadece 8 küçük bankanın temerrüde düşeceği ve tüm bankacılık sistemin sadece 2,5 milyar dolar gibi bir desteğe ihtiyaç duyabileceği, stres testlerinin güvenilirliğini tekrar gündeme getirdi.
Amerika’da borçlanma tavanı endişeleri, Avrupa’da stres testine duyulan güvensizlik ve borç krizinin yayılacağı korkusu, bu haftanın ilk işlem gününde de tüm borsalarda sert satışlara sebep oldu. Bakır ise doların euro karşısında değer kazanmasına rağmen, piyasaya aynı oranda tepki vermedi ve tıpkı kıymetli metaller gibi günü artıda kapattı. Avrupa ve ABD’deki olumsuz piyasa koşullarının etkisinde güvenli liman arayışının sürdüğü ve değerli metallerin yukarı yönlü desteklendiği görülürken; altın, son üç gündür kırdığı rekorlara bir yenisini de bugün ekleyerek spotta 1.609 $/ons seviyesine kadar yükseldi.
Bugün ise piyasalar dünkü kayıplarını geri alırlarken; Çin’deki bakır talebinin güçlü kalmaya devam edeceği haberleri ve ABD konut sektöründen gelen olumlu veriler ile bakır, 9.850 $/ton seviyesini de aşarak son 3 ayın zirvesine ulaştı. ABD cephesinden gelen olumlu bilançoların da desteklediği piyasalar, artık Perşembe günü yapılacak Avrupa Liderleri zirvesini takip edecek.
İndir