Bültenler
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta global hisse senetlerini etkileyen gelişmeler arasında; Cuma günü Amerika'da beklenti altında gelen (160.000 vs 200.000 beklenti) tarım dışı istihdam rakamı, arzda daralma beklentisi ile petroldeki yükseliş, Avrupa ve Amerika'da zayıf gelen şirket bilançoları ve Çin PMI rakamı vardı. Ayrıca Amerika'da adaylığını ilan ettiği zamandan bu yana açıklamaları ile oldukça tartışılan Trump'ın Cumhuryetçi parti adaylığının kesinleşmesi de, piyasalara etkisi şimdilik sınırlı olsa da önemli bir gelişmeydi.
Global hisse senedi endekslerine bakıldığında, son 1 aydaki en sert değer kaybı geçtiğimiz hafta yaşandı. Yatırımcıların global büyümeye yönelik endişelerle birlikte riskli yatırımlardan uzaklaşması, hazine bonolarının değer kazanmasına sebep oldu. S&P 500 endeksi, petrolle birlikte gerileyen enerji sektörü hisse senetlerinin etkisiyle son 3 haftanın en düşük seviyesinden işlem görürken; Nasdaq, teknoloji şirketlerinin son dönemde zayıf kalmaya devam etmesinin etkisi ile arka arkaya üçüncü haftada da eksi performans gösterdi.
Hafta boyunca yatırımcıların odaklandığı en önemli veri Cuma günü gelen tarım dışı istihdam rakamı idi. 2015 senesinde aylık ortalama 229.000 istihdam artışı sağlanmışken, 2016 yılının ilk dört ayında bu trendin yavaşladığını ve ortalamanın 192.000 artı istihdama gerilediğini belirtildi. Her ne kadar veri sonrasında FED'in Haziran ayında faiz artışına gitme olasılığı %20’den %4 seviyelerine düşmüş olsa da, ücret artışlarındaki toparlanma FED'in Haziran ayında aksiyon alma ihtimalini gündemde tuttu. Nitekim dolardaki toparlanamanın veri sonrasında bu hafta da devam etmesi de dikkat çekiciydi.
Mayıs ayının başlaması ile birlikte riskli varlıklardaki geri çekilme, sanayi metallerinde sert satışlara neden oldu. İşlem hacminin en yüksek olduğu bakırda hafta genelinde yaşanan %6’lık düşüş, fiyatın da son 1 ayın dip noktasına ulaşmasına neden oldu (4755) ve bahar rüzgarına güvenen yatırımcıları terste bıraktı.
Bu haftaya ise piyasalar Çin’in dış ticaret verileri ile başladı. Hafta sonu açıklanan verilerde ithalat arka arkaya 18.ayda da gerilerken (bakır ithalatı aylık bazda 570bin tondan 450bin tona geriledi); Nisan ihracat verisi analist beklenti seviyesi olan %4,3`un altında %4,1 olarak gerçekleşti.
Çin ekonomisindeki yavaşlama emtia talebini olumsuz etkilerken, emtia fiyatlarında geri çekilme devam etti. Yeni haftaya 4780 civarından işlem görerek başlayan bakır, ilk işlem gününde %2,6 değer kaybetti. Bugünkü seansta ise piyasalarda daha yatay bir görüntü hakim oldu. Bakır 4700 civarından işlem görürken; ABD ham petrol fiyatında hafif bir değer kaybı görüldü.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Volatilitesi yüksek bir hafta daha geride kaldı. Haftanın odak noktaları FED ve BOJ toplantıları oldu. Dolardaki gerileme ile emtialar, petrol öncülüğünde yükselirken; ABD devam eden bilanço sezonu nedeni ile Wall Street’de kayıplar yaşandı.
FED, Çarşamba günü sonlanan toplantısında beklentiler doğrultusunda faiz arttırımına gitmeyerek faizi % 0,5 seviyesinde bıraktı. FED’in bu yılki açıklamalarında ilk kez küresel risklerin ABD ekonomisi üzerindeki etkisine yer vermemesi dikkat çekti. Ekonomik aktivite ve büyüme yavaşlarken istihdam piyasasındaki olumlu görüntünün devam ettiği belirtildi. Açıklama genel olarak pozitife yakındı.
Perşembe günü sonlanan toplantıda BOJ faizleri sabit tuttu. BOJ’un faizleri daha fazla düşürmekten imtina etmesi genişleyici para politikasında sınıra gelindiğini göstererek hisse senedi piyasalarında satışa neden oldu. Nikkei endeksi yen’deki değerlenme ile haftayı %5’in üzerinde kayıpla kapattı.
Doların değer kaybettiği bir ortamda küresel piyasalarda daha iyi bir seyir olması beklenirdi. Ancak dolardaki değer kaybı büyük ölçüde FED’in güvercinliğinden veya risk iştahının artmasından değil BOJ’un ilave parasal genişlemeye gitmemesinden kaynaklandı. FED açıklaması sonrası bir miktar değer kazanan dolar, FED’in Haziran ayında faiz artışına gideceğine dair güçlü sinyaller vereceği korkularının yatışması ve BOJ kararı ile yönünü aşağı çevirerek 15 ayın en düşüğüne geriledi.
Ham petrol fiyatları, zayıflayan dolar, ABD’de düşen üretim ve güçlü yatırımcı hareketleri ile beraber 2016 yılının zirvesine ulaştı. Haftayı %5 primle kapatan petrolün Nisan ayı kazancı ise %19,8 oldu.
Hafta başında enerji hisseleri öncülüğünde yükselen Wall Street, Apple hisselerindeki %3’lük değer kaybı ile geriledi. Büyüme verisi sonrası yaşanan sert satışların da etkisiyle S&P 500 endeksi haftayı %1,26 kayıpla kapattı.
Nisan ayında Çin’in konut ve inşaat sektöründeki toparlanma ile beraber metaller yükselişe geçerken LME bakır $5091 seviyesine kadar yükselmişti. Hafta genelinde volatil bir seyir izleyen bakır, haftayı yatay kapatırken; Nisan’daki aylık kazancı ise %3,7 oldu.
Yeni haftanın ilk işlem gününde Londra Metal Borsası Banka Tatili nedeniyle kapalıydı. Piyasalar yeni haftaya Pazar günü Çin’de açıklanan veri ile başladı. Çin imalat sektörü aktivitesi Nisan’da 50,1 ile beklentilerin (50,4) altında açıklanırken, bir önceki ayın da hafif altında kaldı. Veri, Çin’de ekonomik toparlanmanın ne kadar sürdürülebilir olduğuna dair soru işaretlerini de beraberinde getirdi. ABD'de ise borsalar dün geçtiğimiz haftanın düşüşlerinden toparlanarak yükselişle kapandı.
Cuma gününü %2 primle kapatan ve dün yeniden açılan LME bakır, Çin ve İngiltere'den gelen imalat verilerinin hayal kırıklığı yaratması ve Avrupa Komisyonu'ndan gelen hem ekonomik büyüme hem de enflasyona yönelik aşağı yönlü revizyonların küresel ekonomik endişelerin artmasına neden olması ile geriledi. Dün günü %2,5 kayıpla kapatan LME bakır, bugün $4900 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. $4856 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Makro veri açıklamaları açısından ISM ve PMI açıklamaları ile başlayan haftayı, ABD tarım dışı istihdam verileri ile bitireceğiz.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde petroldeki volatilite, ECB’nin Nisan ayı toplantısı ve ABD’de devam eden bilanço açıklamaları vardı.
Doha görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının tetiklediği deprem, korkulduğu gibi hasar vermedi. Üretim kesintisi beklentisinin rafa kalkmasıyla %5’e yakın düşüş ile haftaya başlayan petrol piyasası toparlanarak haftayı %8’in üzerinde primle kapattı. Petrol fiyatlarındaki toparlanma ile birlikte dünya piyasalarında risk iştahı arttı.
Beklentiler seviyesinde gelen Çin büyüme verisi sonrası Çin ekonomisine ilişkin azalan endişeler emtiaları desteklese de Şanghay bileşik endeksini desteklemeye yetmedi. Hafta başında petrolde yaşanan satışlarla sert kayıplar kaydeden endeks, hafta sonuna doğru toparlansa da haftayı %3,86 kayıpla kapatarak haftanın en çok kaybedeni oldu.
ECB’nin destekleyici duruşunu yeniden vurgulaması ve beklenenden geniş kapsamlı özel sektör varlık alım programı piyasalar tarafından olumlu karşılandı. ECB Nisan ayı toplantısında beklentilere paralel olarak politika çerçevesinde bir değişikliğe gitmedi. Karar metninin ardından 1,14'e yükselen parite, Draghi'nin gerekirse faizleri daha da düşürebileceklerini belirtmesiyle geri çekildi. Toplantıda öne çıkan en önemli noktalar ise Alman yetkililerin düşük faiz eleştirilerine karşı merkez bankası bağımsızlığının savunulması ve uygulanan politikaların etkisinin görülmesi için «sabırlı» olunması gerektiği oldu. Avrupa borsalarında geniş kapsamlı özel sektör varlık alım programının etkisiyle yükselişler izlendi.
ABD borsaları ise enerji hisselerindeki yükselişten destek bulsa da beklentilerin altında kalan bilanço açıklamaları nedeniyle yükselemedi. S&P 500 endeksi haftayı %0,52 primle sonlandırırken, teknoloji sektöründeki beklentilerin altında kalan bilançolar nedeniyle Nasdaq haftayı %1 kayıpla kapattı.
Haftaya petroldeki gerilemenin etkisiyle zayıf başlangıç yapan bakır, global ekonomik görünümün berraklaşması ve petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesinin etkisinin yanı sıra Çin ekonomisinin stabilize olmasından bulduğu destekle 200 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kırdı. Cuma günü $5091 ile 5 haftanın zirvesine yükselen bakır, haftayı %4,67 primle $5030 seviyesinden kapattı.
Piyasalar yeni haftaya bu hafta gerçekleşecek FED ve BOJ toplantıları öncesinde temkinli bir duruş sergileyerek başladı. Yatırımcılar özellikle bugün başlayan ve iki gün sürecek FED toplantısı öncesinde riskli varlıklardan uzak durmayı tercih ediyor. Dolardaki gerilemenin etkisiyle petrol fiyatlarının bugün %1 artıda kalmasına rağmen Çin ekonomisine dair endişelerin tekrar ortaya çıkması ile hafta başından bu yana $4917-$5030 bandında işlem gören LME bakır, şu an %0,7 ekside $4950 seviyesi etrafında işlem görüyor.
Haftanın geri kalanında makro veri tarafında Çin’de sanayi karları, ABD ve Euro Bölgesi’nde GSYİH, ABD’de dış ticaret dengesi ile Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verileri izlenecek.
**FED (ABD Merkez Bankası), ECB ( Avrupa Merkez Bankası), BOJ (Japonya Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Çin’de açıklanan olumlu veriler, güçlenen dolar, yükselen emtia ve petrol fiyatları ile piyasalar genelinde risk iştahı arttı. ABD bilanço sezonunun beklentilerden iyi başlaması da piyasaları destekledi.
Fed Başkanı Yellen’ın faiz artışı konusunda temkinli olunacağına dair yaptığı açıklamalardan sonra düşüşe geçen dolar endeksi, geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde 93,749 ile Ekim’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak hafta genelinde artan risk iştahı yatırımcıların güvenli varlıklardan (yen vb.) çekilmesini sağlayarak doları destekledi. Kayıplarını telafi eden dolar endeksi haftayı %0,4 primle kapattı.
Hafta genelinde piyasada 17 Nisan’da Doha’da gerçekleştirilen OPEC toplantısına dair beklentiler fiyatlandı. Petrol üreticileri arasında üretimin dondurulması üzerine yapılan kritik toplantıdan üretimin dondurulacağına yönelik sonuç çıkacağı beklentileriyle petrol yükseldi. Ham petrol haftayı %1,6 primle kapattı.
Çin’den gelen pozitif veriler ekonomide istikrar oluşmaya başladığı umutlarını arttırarak risk iştahını arttırdı. Çin’de ihracat %10 artış beklentisine karşılık %11,5 arttı. İthalat ise %10,1 düşüş beklentisine karşılık %7,6 daraldı. Ayrıca Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklentiler doğrultusunda %6,7 büyüdüğünün izlenmesi, yavaşlama korkularını bastırdı. Çin ekonomisine ilişkin bir nebze rahatlama ve petroldeki yükselişin de desteğiyle LME bakır haftayı %3 primle kapattı.
Piyasalar yeni haftaya Pazar günü Doha’da gerçekleşen petrol üreticileri toplantısı haberleriyle başladı. Toplantıda üretimi durdurmaya yönelik herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Grup, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisine İran’ın da katılmasını istemesinin ardından dağıldı. Toplantı sonrası artan arzın yarattığı endişeyle dün gün içerisinde %5 gerileyen petrol, piyasaların toplantıyı pek de önemsememesiyle kayıplarını telafi etti. Ham petrol bugün günlük bazda %1,7 primle $40 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Petroldeki gerilemenin etkisiyle dün $4758’e kadar gerileyen Lme bakır, bugün $4800 seviyesinin hemen üzerinde yatay işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak konut verileri ve ECB toplantısı izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftanın ana teması görece güvercin politikanın sürdürüleceği sonucu çıkan FED toplantı tutanakları, zayıf dolar ve toparlanan petrol fiyatları oldu.
FED Başkanı Yellen’ın faiz artırımına karşı temkinli duruşu ile ertelenen faiz artırımı beklentilerinin doları zayıflatması devam etti. Euro ve Yen dolardaki zayıflığa bağlı olarak güçlendi. 6 ayın en düşük seviyesine gerileyen dolar endeksi, haftayı %0,4 kayıpla kapattı.
Mart ayı FED ve ECB toplantı tutanaklarında politika yapıcılarının yavaşlayan global ekonomi konusunda duyduğu endişeyi ortaya koyması, piyasalar genelinde risk alma iştahını azalttı. Önemli makro veri açıklamalarının bulunmadığı haftada hisse senedi piyasaları şirket haberleri ve ekonomik endişelerle yön buldu. ABD’de Pfizer-Allergan anlaşmasının durdurulması sağlık hisselerine, Avrupa’da Fiat’ın işten çıkarmaları otomotiv hisselerine, hem ABD hem de Avrupa’da ise bankacılık sektöründeki sorunlar (işten çıkarma, kesintiler) bankacılık hisselerine satış getirdi. Bilanço sezonu öncesi endişelerin de etkisiyle S&P 500 endeksi haftayı %1,2 kayıpla kapattı.
Petrol yeniden 40 $’ın üzerine çıktı. 17 Nisan OPEC toplantısında, anlaşma için Suudi Arabistan’ın İran’ın da anlaşmaya uyması gerektiği şartı koşmasıyla gerileyen fiyatlar, Kuveyt’ten gelen açıklamalarla son bir ayın dibinden döndü; azalan stokların da etkisiyle ham petrol haftayı %7,96 primle kapattı.
Petroldeki yükseliş ve dolardaki gerilemeye rağmen yükselemeyen hatta Perşembe günü $4631 ile 26 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeyi ve aynı zamanda destek noktasını test eden LME bakır endişe yarattı. Başta Çin ekonomisi olmak üzere global ekonomiye dair endişelerin baskısında kalan bakır haftayı %3,05 kayıpla $4665 seviyesinden kapattı.
Piyasalar yeni haftaya ise Çin tarafından gelen olumlu verilerle başladı. Çin’de üfe her zamanki gibi ekside olmasına rağmen -%4,6 beklentisinden daha iyi -%4,3 olarak açıklandı ve bu Ocak 2015’ten bu yana en yüksek seviye olarak dikkat çekti. Tüfe ise %2,3’te sabit kaldı, beklenti %2,4 olmasıydı. Çin’de bakır talep artışındaki yavaşlama nedeniyle artan stoklar sonucu ülkenin ihracatı artırabileceği belirtildi.
ABD'de yatırımcıların çok parlak geçmesini beklemediği bilanço sezonunun gelmesiyle beraber Wall Street dün küçük düşüşlerle kapandı. Bilanço sezonu Alcoa ile başladı. Şirketin 1. çeyrek gelirleri beklentilerin altında kalırken hisse başına kar beklentilerin üzerinde açıklandı. Dün dolarda yaşanan değer kaybının etkisiyle petrol ve emtialar genelinde yükseliş izlense de bakırı desteklemeye yetmedi. Haftanın ilk işlem gününü yatay kapatan LME bakır, bugün 93,602’ye kadar gerileyen dolar endeksinden bulduğu destekle %1,6 primle $4750 seviyesi etrafında işlem görüyor. $4735 seviyesi üzerinde kapanış olması halinde bakırda güçlenmenin bir miktar daha devam etmesi beklenebilir. Aşağıda ise teknik olarak $4629 seviyesi önemli.
Bu hafta özellikle Cuma günü Çin’de açıklanacak büyüme verisi piyasalar açısından oldukça önem arz ediyor. Yarın ise yine Çin’de dış ticaret verileri açıklanacak.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde Avrupa piyasaları ve Londra Metal Borsası Paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. İki günlük tatil sonrası Salı günü yeniden işlem görmeye başlayan LME bakır, dolardaki gerileme ve Çin sanayi karlarından bulduğu destekle haftaya yükselişle başlasa da global ekonomiye ilişkin risklerin baskısıyla haftayı kayıpla kapattı. Hafta genelinde $4805-$4981 bandında işlem gören LME bakır, haftayı da $4812 seviyesinden kapattı.
Bazı Fed üyelerinin Nisan’da faiz artırımı olabileceğine işaret eden açıklamalarının etkisiyle güçlü dolar temasıyla başlayan hafta, Yellen’ın açıklamalarıyla tersine döndü. Fed Başkanı’nın faiz artırımı için global piyasaların stabilize olması gerektiğini ve enflasyon üzerinde risklerin olduğunu belirtmesiyle dolar sert gerilerken; hisse senedi piyasalarında risk iştahı arttı. ABD’de S&P 500 endeksi haftayı %1,8 primle kapatırken, Şanghay bileşik endeksinin kazançları da %1’i buldu.
Cuma günü Çin’de açıklanan verilere göre imalat sektöründe aktivite Mart ayında son 9 aydır ilk defa genişleme gösterirken, ABD’de açıklanan ISM imalat endeksi ve istihdam verileri beklentilerin üzerinde gelerek ABD ekonomisinin gücüne dikkat çekti. Güçlü ABD verileri dolara bir miktar destek verse de, piyasa fiyatlamalarının bu yıl için sadece bir kez faiz artırımına işaret etmesi, dolardaki yukarı yönlü hareketi sınırladı. Diğer taraftan rekor yüksek seviyelerdeki stoklar nedeniyle petrol fiyatlarının 40 $’ın altına gelmesi ve Japonya’da ekonomik aktivitenin endişe vermesi global risk iştahı üzerinde baskı üretti. Dolar endeksindeki haftalık bazda %1,6 sert gerilemeye rağmen LME bakır haftayı %3 kayıpla kapatırken petrolün kayıpları %7’ye yaklaştı.
Küresel petrol stoklarındaki fazlalığın bir süre daha devam edebileceği endişeleriyle beraber gerileyen petrol fiyatlarının etkisiyle LME bakır yeni haftaya da kayıplarla başladı. Dün günü %0,9 kayıpla kapattı. ABD borsaları da emtia ve sanayi hisselerindeki gerilemeyle beraber son dönemlerde 2016'nın zirvelerini gösteren hızlı yükselişlere son verdi ve dünü düşüşle kapattı. Haftanın ilk işlem gününde kapalı olan Şanghay bileşik endeksi ise Asya piyaslarındaki satışın aksine bu sabah %1,46 primle kapandı. Dolar endeksi 94,7 seviyesinde yataylaştı. Bugün $4751 ile son bir ayın en düşük seviyesine gerileyen LME bakır, Çin talebine dair endişelerin baskısıyla $4775 seviyesi etrafında yatay seyir izliyor.Haftanın geri kalanında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak hizmet PMI verilerinin yanı sıra ABD’de dış ticaret dengesi, Euro Bölgesinde ise perakende satışlar verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Brüksel saldırısının etkisi sınırlı kalırken, FED yetkililerinden gelen faizlerin yakın zamanda arttırılabileceğine yönelik açıklamalar dolarda güçlenmeye ve petrolde gerilemeye neden olarak risk alma iştahını azalttı. Paskalya tatili nedeniyle Avrupa ve ABD borsaları haftayı Perşembe günü kapattı.
FED’in bu yıl için faiz artırım sayısı beklentisini 4’ten 2’ye düşürmesinin ardından, faiz artırımları için piyasa beklentilerinin Eylül ve Aralık ayına kaymasına karşın, şahin kanadında olan FED üyelerinin söylemleri Nisan’da faiz artırımının gündeme gelebileceğine işaret etti. FED üyeleri ekonomiye duydukları güveni belirtirken, Cuma günü açıklanan ABD büyüme verisinin %1,4 beklentileri aşması da bu görüşü destekledi.
Son 5 ayın en düşük seviyelerinden toparlanan dolar endeksi haftayı %1,1 primle kapattı. Dolardaki yükseliş ve petroldeki gerileme metalleri baskıladı. Hafta içerisinde $41,9’a kadar yükselen ham petrol, beklentilerin üzerinde açıklanan ham petrol stok verisi sonrası geriledi. Bir süredir Çin ve ABD’deki toparlanmanın yanı sıra dolardaki gerilemeden ve petrol fiyatlarındaki yükselişten destek bulan bakır, azalan risk iştahının etkisi ile yatırımcıların kar realizasyonuna yönelmesi nedeniyle önemli destek noktalarını kırarak haftayı %1,77 kayıpla kapattı.
Paskalya tatili öncesi olması sebebiyle geride bıraktığımız haftada hisse senedi piyasaları genelinde işlem hacimleri düşük kaldı. ABD’de 5 haftadır devam eden artışlar, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Belçika’daki saldırı sonrası azalan risk iştahı ile son buldu. S&P 500 endeksi haftayı %0,66 kayıpla kapattı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde Avrupa piyasaları ve Londra Metal Borsası kapalıydı. Dün ABD’den gelen çekirdek enflasyon ve tüketim harcamaları verilerinin, ABD ekonomisindeki olumlu görünümü bir miktar bozması ve San Francisco Fed Başkanı Williams’ın ABD ekonomisinin küresel gelişmelerden etkilendiğini belirtmesi, dolardaki rallinin bitmesine neden oldu. Bu akşam FED başkanı Yellen’ın yapacağı açıklamalar faiz artırımı konusunda piyasa fiyatlamalarında belirleyici olacak. ABD borsaları dün günü yatay seviyelerden kapatırken, işlem hacmi 2016 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
İki günlük tatil sonrası bugün yeniden işlem görmeye başlayan LME bakır, dolardaki gerileme ve Çin sanayi karlarından bulduğu destekle güne yükselişle başlasa da; Yellen’ın konuşması öncesi artan endişelerle $4901 seviyesine kadar geriledi. %0,8 ekside $4920 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. $4890 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Haftanın geri kalanında makro veri tarafında, Çin, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde BOJ ve FED toplantıları vardı. ECB’nin adımları ve petrol fiyatlarındaki toparlanma ile risk iştahı artan piyasalar, FED’in daha az agresif olan açıklamalarından destek buldu.
BOJ Salı günü gerçekleşen toplantısında para politikasını değiştirmeyerek, Ocak ayında verdiği negatif faize geçme kararının ekonomi üzerindeki etkisini görebilmek için daha fazla beklemeyi tercih etti. BOJ’un küresel ekonomik büyümeden dolayı ülkenin ekonomik görünüme dair karamsar bir tablo çizmesi, hafta başında Asya piyasalarında ve petrol fiyatlarında satışlara yol açtı.
Aşırı arzın devam etmesinden de kaynaklanan endişelerle hafta başında gerileyen petrol fiyatları, dünyanın en büyük üreticilerinin üretimi dondurmak için bir toplantı gerçekleştirmek üzere görüş birliğine varmasıyla yükseldi. FED sonrası artan risk iştahının da etkisiyle haftayı %2,44 primle kapatan ham petrol, 2016 yılında ilk kez $41’ın üzerine çıktı.
FED’in Mart ayı toplantısından “ABD sana güveniyorum ama Dünya kötü” mesajı çıktı. FED, ABD ekonomisinin büyümesine, istihdam yaramasına ve enflasyondaki artış eğilimine güvendiğini ancak küresel riskler nedeniyle para politikasını sıkılaştırmada aceleci davranmayacağını belirtti. FED’in 2016 yılı için faiz artış sayısı tahminlerini dörtten ikiye indirmesi, piyasalarda risk iştahını arttırdı.
Açıklamaların ardından Wall Street’de 2016 yılının en yüksek kapanışları izlendi, S&P 500 endeksi haftayı %1,35 primle kapattı. Artan risk iştahıyla Asya piyasalarında da yükselişler izlenirken, yüksek volatiliteye sahip Şanghay bileşik endeksi haftayı %5 primli kapattı.
Piyasalar FED’in açıklamalarından beğendikleri kısmı alıp ona göre tepki verdi. Faiz artış tahmininin düşürülmesi piyasalar genelinde alım getirirken, dolar endeksi 94,847 ile 5 ayın en düşük seviyesini test etti. FED’in açıklamalarındaki bir diğer önemli nokta olan küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ise yatırımcılar tarafından görmezden gelindi.
Piyasalar genelindeki olumlu hava ile hafta genelinde zaten yükselişte olan LME bakır, dolardaki gerileme sonrası kazançlarını genişleterek Cuma günü $5113 seviyesine kadar yükseldi. Petroldeki ivmeden de destek bulan bakır, haftayı 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapatarak güçlü kalacağını işaret etti. Bakırın haftalık kazancı %2 oldu.
Piyasalar Good Friday tatili öncesi işlem hacminin zayıf olduğu yeni haftaya karışık başladı. Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin, Çin ekonomisinin iyileşme sinyalleri gösterdiğini ve sermaye çıkışlarının da yavaşladığını söylemesi, dün Şanghay bileşik endeksine alım getirirken, Japonya’nın kapalı olduğu günde Asya genelinde satışlar izlendi. FED yetkililerinden faizlerin Nisan ayında artırılabileceğine dair gelen açıklamalar ise doları destekledi. Wall Street’de 5 haftadır devam eden artışlar sonrası endeksler dün yatay kapandı. Hafta başından bu yana $5018-5088 dar bandında işlem gören LME bakır, dün günü $5048 seviyesinden yatay kapattı; bugün ise dolardaki yükselişin petroldeki düşüşü dengelemesiyle $5050 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
Londra Metal Borsası 25-28 Mart’ta Good Fiday ve Easter Monday nedeni ile kapalı olacak, ABD piyasaları ise Cuma günü kapalı olacak.
BOJ(Japonya Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası), ECB (Avrupa Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Perşembe günü gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı vardı. ECB kararları Avrupa ve ABD piyasalarını desteklerken, zayıf Çin verilerinin baskısında kalan Asya piyasaları geriledi. Dolardaki zayıflama ve petroldeki sert yükselişe rağmen LME bakır Çin’in baskısında kaldı.
Piyasalar genelinde yaşanan olumlu havaya rağmen Çin ekonomisine duyulan endişeler geride bıraktığımız hafta da devam etti. Çin’de Salı sabahı açıklanan ticaret verilerine göre, ihracat bir yıl öncesine göre %25,4 düşerek piyasaların beklediğinden iki kat daha kötü çıkarken; ithalat da %13,8 düşerek üst üste 16. ayda geriledi. Haftaya güçlü başlangıç yapan küresel hisse senedi endeksleri, Çin verisinin risk iştahını düşürmesiyle birlikte gelen kar satışlarıyla gerilese de kısa sürede toparlandı. ECB toplantısının hemen öncesinde açıklanan Çin enflasyon verisi Çin endekslerine satış getirdi. Şanghay bileşik endeksi haftayı %2,2 kayıpla kapattı.
ECB Perşembe günü beklentilerden çok daha güçlü bir politika paketi açıkladı. Piyasa beklentisi bankanın mevduat faizinde sınırlı bir indirime gitmesi ve QE miktarını artırmasıydı. ECB bekleneni yapmakla kalmadı, ek olarak politika faizini sıfıra indirdi, QE paketinin içine şirket tahvillerini ekledi ve bankalara borç verme faizini -%0,4 olan mevduat faizine kadar indirdi. Böylece aylık tahvil alım programı, Nisan’dan itibaren aylık 80 milyar euro seviyesine çıkmış oldu. Beklentilerin üzerinde gelen paket sonrası 1,0822’ye gerileyen euro, Başkan Draghi’nin ‘faizlerde daha fazla kesinti beklemiyoruz’ açıklaması ile hızlı bir yükselişe geçerek 1,12’nin üzerini test etti.
ECB’nin destekleyici politika hareketi ile hisse senetleri, emtialar ve gelişmekte olan ülke döviz kurları gibi riskli varlıklar değer kazandı. Haftayı %1,15 primli kapatan S&P 500 endeksi, 4.kez üst üste haftayı yukarıda kapatırken, aynı zamanda yılın en yüksek kapanış seviyesine erişti. Petrol haftayı %7,18 primle kapatırken dolar da %1,2 geriledi. Hafta boyunca $4850-$5035 bandında işlem gören LME bakır, $5000’den başladığı haftayı $4950’den kapattı.
Piyasalar yeni haftaya hafta sonu Çin’de açıklanan ve ekonomide zayıflamanın sürdüğünü gösteren endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri ile başladı. Ancak Çin ekonomisi için kritik önem taşıyan sabit varlık yatırımları, bir önceki yıla göre %10,2 gibi sağlam bir artış gösterdi. Asya’dan gelen alımlarla dün sabah $5030’a kadar yükselerek 200 günlük hareketli ortalamasını test eden bakır, petrolde yaşan gerilemelerin etkisiyle kazançlarını geri vererek günü yatay kapattı.
Piyasada bugün sonlanacak FED Mart ayı toplantısı ve toplantı sonrası gelecek açıklamalar bekleniyor. Toplantı öncesinde dolar yönsüz kalırken, LME bakır petrolde dün yaşanan %2,5’lik düşüşün etkisiyle $4900-$5000 bandında işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada artan risk iştahı ile birlikte piyasalar genelinde ralliler izlendi. Söz konusu yükselişte küresel risk iştahının yeni temsilcisi olan petrol başrol oynadı. ABD ekonomisinin güçlendiğini gösteren veriler piyasaları desteklerken Çin’de açıklanan zayıf imalat PMI verilerinin etkisi, Çin Merkez Bankası’nın kararı nedeniyle hissedilmedi.
Çin Merkez Bankası haftanın ilk işlem gününde bankaların zorunlu karşılık oranlarını geçen yıl Şubat ayından bu yana beşinci kez indirerek 50 baz puan düşürdü. Çin “ihtiyatlı” para politikası altında 2008-2009 finansal krizinden bu yana görülen en gevşek politikalardan birini uygulayarak ekonomideki yavaşlamayı durdurmaya yöneldi. Merkez bankasının önümüzdeki dönemde de ilave genişleyici tedbirler alacağına yönelik beklentiler piyasaları destekledi. Salı sabahı Çin’de 49 ile beklenti ve önceki verinin altında, 2011 yılı seviyelerinde açıklanan imalat PMI verisi, Çin Merkez Bankası’ndan gelecek adımlara yönelik beklentilerle piyasaları etkilemedi. Şanghay bileşik endeksi Çin ekonomisindeki zayıflamaya rağmen beklentilerden bulduğu destek ve küresel görünümdeki iyileşmenin etkisi ile haftayı %3,9 artıda kapattı.
ABD’de Avustralya’ya birçok ülkeden gelen olumlu ekonomik veriler küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri biraz olsun dindirdi. ABD’de açıklanan güçlü imalat, inşaat harcamaları ve piyasaların heyecanla beklediği güçlü istihdam verileri risk iştahını arttırdı. ABD’de tarım dışı istihdam Şubat ayında 190.000’lik beklentilerin üzerine çıkarak 242.000 olurken; işsizlik oranı %4,9’da kalmaya devam etti. ABD endeksleri enerji ve banka hisslerindeki yükselişlerle haftayı primli kapattı. S&P 500 ensdeksinin haftalık kazancı %2,7 oldu.
ABD’deki rekor stokların etkisiyle hafta başında kayıplar yaşayan ham petrol, verilerde petrol üretiminin Kasım 2014’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediğinin görülmesi üzerine piyasanın artık en dip noktayı görmüş olabileceği beklentileriyle kayıplarını geri alarak yükselişe geçti. İyileşen küresel görünüm ve OPEC’ten üretimi dondurma haberi geleceğine yönelik beklentilerle ham petrol haftayı %9,6 primli kapattı.
LME bakır, beklentilerden zayıf gelen Çin verilerine rağmen Mart ayına güçlü bir alış dalgasıyla başladı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, küresel risk iştahındaki artışın arkasındaki itici gücü oluşturmaya devam ederek, riskli varlıkları destekledi. LME bakır artan risk iştahı ile bir hafta içerisinde önemli teknik dirençleri kırarak yukarı yönlü sert bir hareket izledi. Cuma günü %3,6 değer kazanarak $5059’a kadar yükselen bakır, 5 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. 200 günlük hareketli ortalamasına yaklaşan bakır haftayı yaklaşık %6,5 primle kapattı.
Önemli merkez bankası kararları öncesinde piyasalar yeni haftaya temkinli başladı. Bu sabah Çin’de açıklanan zayıf dış ticaret verilerinin risk algısını olumsuz etkilemesiyle yatırımcılar kar realizasyonuna yöneldi. Çin’de ihracat bir yıl öncesine göre yüzde %25,4 düşerek piyasaların beklediğinden iki kat daha kötü çıktı. İthalat da %13,8 düşerek üst üste 16. ay geriledi.ABD borsaları dün yatay kapanırken bu sabah Asya genelinde kayıplar izlendi. Yeni haftaya yükselişle başlayan petrol Çin verileri sonrası gerilese de yeniden artıya geçti Petrolün haftabaşından bu yana kazancı %6,4 oldu. Petroldeki güçlenme bu sefer bakırı desteklemeye yetmedi. Dün yatay seyir izleyen LME bakır, Çin ekonomisine ilişkin endişelerin baskısıyla bu gün %1 ekside $4950 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Piyasada Perşembe günü gerçekleşek ECB toplantısı ve 15-16 Mart’ta gerçekleşecek FED toplantısı bekleniyor.
İndir