Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2012-45.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Aylardır merakla beklenen ABD başkanlık seçimleri Barack Obama’nın zaferiyle sonuçlandı. Obama’nın tekrar seçilmesinin ardından dikkatler, ülkenin “mali uçurum riskine odaklandı. 2012 sonunda kalkacak vergi indirimleri ve 2013 başında devreye girecek 600 milyar dolarlık bütçe kesintileri ile ABD ekonomisinin resesyona girme tehlikesi gündemde. Mali uçurum olarak adlandırılan bu durumun gerçekleşmesi durumunda %2 seviyesinde bulunan 2013 büyüme tahminleri %1 seviyesine çekilebilir. Seçimden sonraki ilk gün ABD endeksleri %2,5, LME bakır %2 değer kaybetti. Cumhuriyetçiler ve Demokratların anlaşamayacağı düşüncesi hafta boyunca küresel risk iştahını baskıladı. LME bakır geçtiğimiz hafta boyunca 7506-7806 $/ton bandında işlem gördü. Bakırın haftalık değer kaybı ise %1,3 oldu.

Euro bölgesinde geçtiğimiz hafta açıklanan makro veriler olumsuz seyrin sürdüğünü gösterdi. ECB başkanı Draghi yaptığı konuşmada karamsar bir tablo çizerken, büyümeyi, desteklemek ve ülkelerin borçlanma maliyetleri arasındaki farkları azaltmak için gerekli programları uygulayabileceklerini açıkladı. Yunanistan parlamentosu, hükümet içindeki çatlağa ve şiddetli halk gösterilerine rağmen, yeni yardımların kapısını açacak ve ülkenin iflasını önleyecek bir tasarruf önlemleri paketini onayladı.

Çin’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri, Çin ekonomisinin büyümeye devam ettiğini ortaya koydu. Ekim ayında Çin’de ihracat %11,6 artarken, ithalat %2,4 arttı. Pazartesi sabahı açıklanan verilere göre Çin’in bakır ithalatı ise Ekim ayında Eylül ayına göre %18,5 oranında düşüş göstererek 321.879 m/ton (17 ayın en düşük seviyesi) oldu. Çin’in bakıra olan talebindeki azalış nedeniyle değer kaybeden bakır, hafta başından bu yana 7548-7700 $/ton bandında işlem görüyor.

Asya borsaları ve emtia fiyatları ABD'deki mali sorunlar ve Euro bölgesi borç krizi ile ilgili belirsizlik nedeniyle bugün düştü. Euro, Euro bölgesi maliye bakanları ve Uluslararası Para Fonu'nun Yunanistan'ın borçlarının azaltılmasında uzun vadeli bir plan üzerinde anlaşamamalarının ardından bugün iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Hafta genelinde, ABD’de açıklanacak FED toplantı tutanakları, perakende satışlar, sanayi üretimi ve enflasyon rakamları, Euro bölgesinde ise 3. Çeyrek GSYH rakamı ön planda olacak.




İndir

2012-44.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftanın son gününde emtia ve FX piyasaları ABD istihdam verileri sonrası satış baskısına maruz kaldı. ABD çalışma bakanlığı verilerine göre, Ekim'de tarım dışı istihdam 171.000 ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı %7,9'a yükseldi. Fed, Eylül ayında 3. Tur parasal genişleme programını açıklarken, istihdam piyasasında kalıcı bir iyileşme görülene kadar genişleyici önlemlerin süreceğinin altını çizmişti. Fed’in parasal gevşeme politikasını devam ettirmeye yönelik baskıların azalması satışların arkasındaki en büyük sebep oldu. LME bakır Cuma günü %2,2 oranında değer kaybetti. Hafta boyunca 7656-7865 $/ton bandında işlem gören bakırın haftalık değer kaybı da %2’ye yakın oldu. Geçtiğimiz hafta Sandy kasırgası nedeniyle haftanın ilk iki işlem gününde kapalı olan ABD borsaları ise haftayı yatay kapattı.

Bugün gerçekleşecek ve sonuçları yarın sabah öğreneceğimiz ABD başkanlık seçimi öncesinde yatırımcıların riskli varlıklara olan iştahının azalmasıyla LME bakır bu haftaya değer kaybıyla başladı. Haftanın ilk işlem gününde 7596$/ton ile iki ayın en düşük seviyesini gören bakır, dikkatlerin ABD seçimlerine çevrilmesi ile birlikte, fiyatların son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesinin alıcıları çekmesinin de etkisi ile bugün son üç günde ilk kez değer kazandı. Hafta başından bu yana LME bakır 7596-7708$/ton bandında işlem görüyor. Reuters anketine göre, Demokrat Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Mitt Romney başa baş mücadele ediyor, ancak Obama'nın seçimin sonucunda kilit rol oynayacak bazı eyaletlerde hafif üstünlüğü bulunuyor.
Avrupa tarafında ise Yunanistan yine gündem maddesini oluşturuyor. Yunanistan parlamentosunda yarın yapılması beklenen tasarruf tedbirlerine ilişkin oylamaya dair belirsizliğin euronun görünümünü olumsuz etkilemesiyle dün euro da iki ayın en düşük seviyesini gördü. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak, 8-12 Kasım’da ise Euro bölgesi Maliye Bakanları toplantısı takip edilecek.

8-9 Kasım Asya tarafında da hareketli olacak.8 Kasımda Çin cumhurbaşkanı Jintao parti liderliğini başkan yardımcısına devredecek. 9 Kasımda ise bakır fiyatının seyri açısından oldukça önemli olan Çin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ekonomistlerin tahminlerine göre, verinin ekim ayında hızlanması ve tüketici fiyatları endeksindeki artışın ılımlı hale gelmesi bekleniyor.




İndir

2012-43.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD’nin önde gelen şirketlerinin kazançlarının yarattığı hayal kırıklığı riskli varlıklara olan iştahı azaltırken, Japonya’nın ihracatındaki büyük düşüş sonrası Lme bakır geride bıraktığımız haftaya kayıplarla başladı. FOMC toplantısı beklenirken, toplantı öncesinde yatırımcıların karlarını realize etmek istemesiyle Çarşamba günü %2 oranında değer kaybeden bakır, Çin’de açıklanan imalat PMI endeksindeki yükselişle hafif toparlandı. Ancak FOMC’den piyasaları destekleyecek herhangi bir açıklama gelmemesiyle kazançlarını geri verdi. Faiz kararı toplantısında herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek gösterge faiz oranı %0.25 ile aynı seviyede bırakıldı. Operation Twist’in daha önce de belirtildiği gibi yılsonuna kadar devam edeceği kararı yinelendi. LME bakır geçtiğimiz hafta boyunca 7756-8009 $/ton bandında işlem gördü.

Bu haftaya piyasalar ABD’yi vuran Sandy kasırgası ile başladı. Kasırga nedeniyle ABD hisse senedi piyasaları haftanın ilk iki işlem gününde kapalıydı. Endeksler dün yeniden işlem görmeye başladı.Japonya Merkez Bankası'nın ilave teşviklere gitmesi ve ABD'de tüketici harcamalarının tahminlerden daha hızlı arttığını gösteren veri sonrası,  Lme bakır son sekiz haftanın en düşük seviyesinden yükselmeye başladı. Bakır hafta başından bu yana 7670-7865$/ton bandında işlem görüyor. Bu sabah Çin’de açıklanan PMI verisindeki iyileşme bakırı desteklerken, yine bugün ABD’deki yoğun veri akışı da yükselişe katkıda bulundu. ABD’de ISM imalat endeksi Ekimde 51,7 ile beklentileri aşarken, geçen haftanın işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kaldı. Özel sektörde istihdam ise Ekim’de beklentilerin üzerinde artış gösterdi. LME bakır bugün yaklaşık %1,25 artıda seyrediyor. Yarın piyasalarda Euro bölgesi PMI, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri izlenecek. Bakır için 7670$/ton destek, 7895$/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.

İndir

2012-41.Hafta

 DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta yurtdışında global büyümeye ilişkin endişelerin artması ve merkez bankalarının parasal genişleme önlemlerinin ardından gelen kar satışları sonucunda genel olarak negatif bir seyir hakim oldu. IMF küresel büyüme tahminlerini düşürerek, bu yıl için %3,3 ile 2009’dan beri en düşük seviyeyi açıklarken, İngiltere ve Euro bölgesinde Ağustos ayı sanayi üretimi de beklentilerin altında gerçekleşti.

Yılın üçüncü çeyreğine ait bilanço açıklamaları, geçtiğimiz hafta Alcoa ile başladı. Chevron ve Alcoa'dan gelen olumsuz açıklamalar hafta başında endekslerde kayıplara neden olurken; kayıplar, Cuma günü açıklanan JP Morgan ve Wells Fargo'nun sonuçlarının büyük bankaların kâr marjlarının daraldığı endişelerini artırmasıyla arttı. ABD'de geçen hafta açıklanan bazı güçlü verilere rağmen gösterge S&P 500 endeksi %2,2'lik düşüşle Haziran'dan beri en kötü haftalık performansı kaydetti. ABD'de işsizlik maaşı için başvuranların sayısının 4,5 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilemesi ise piyasaya sadece küçük bir destek sağladı. Kötü gelen bilançolar bakır fiyatını da etkiledi. LME Bakır hafta boyunca 8105-8283 $/ton bandında işlem gördü.

Avrupa maliye bakanları toplantısından İspanya’ya yönelik somut bir karar çıkmaması ve İspanya’nın hala yardım talebi isteme konusunda pazarlıklara devam ediyor olması, ülke hakkındaki belirsizlikleri artırdı. İspanya’ya ilişkin net bir sonuç çıkmaması piyasalar tarafından negatif karşılandı. S&P, İspanya'nın kredi notunu 2 kademe birden indirerek BBB+’dan BBB- seviyesine çekti. İspanya’nın kredi notunun düşürülmesi ve zayıf bilançolar nedeniyle azalan risk iştahıyla birlikte LME bakır geçtiğimiz hafta %1,6 oranında değer kaybetti. Piyasalar yatırımcıların İspanya'nın yardım isteyip Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının aktive edilmesini beklemeleriyle bir süredir belirli aralıklar içerisinde sıkışmış bulunuyor.

Bu haftaya ise piyasalar Çin verileriyle başladı. Çin'de ihracat Eylül ayında yıllık % 9,9 ile son üç ayın en hızlı artışını gösterdi. Hafta sonu açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Çin ticaret verileri bakırı desteklemeye yetmedi. Çin'de dün açıklanan verilere göre ise Eylül'de tüketici ve üretici fiyatları düşerken, bu durum büyümenin desteklenmesi için daha fazla gevşeme için alan olduğunu ortaya koydu. Önde gelen merkez bankalarının attıkları teşvik adımları ve Dünya Bankası'nın Çin'in büyüme tahminini düşürmesi sonrası Çin Merkez Bankası'nın da benzer bir teşvik adımı atması bekleniyor. LME bakır haftanın ilk işlem gününde 8050$/ton seviyesini görse de dün beklentilerin üzerinde açıklanan Citigroup bilançosu ve ABD verilerinin etkisiyle toparlandı; fakat dar banttaki seyrini sürdürmeye de devam ediyor. Hafta genelinde ise ABD’de istihdam, sanayi üretimi verileri takip edilecek. Perşembe günü ise Çin’de 3. çeyrek büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar gibi önemli veriler açıklanacak.







İndir

2012-40.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta piyasalar Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verisine odaklı bir seyir izledi. Hafta boyuca Çin’in tatil olması sebebiyle LME bakırın işlem hacmi düşüktü. Haftanın ilk 3 günü de sakin, yatay bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta boyunca bakır 8155-8355 $/ton bandında işlem gördü

Haftanın önemli gelişmelerinden olan Çin’de açıklanan PMI endeksi daralmaya işaret ederken; ABD’de beklenenden iyi açıklanan ISM imalat endeksi, Mayıs ayından bu yana daralan sektörün tekrar genişlemeye başladığını gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklenti dahilinde faizleri değiştirmedi. Enflasyonun %2’nin üzerinde kalacağı, 2013’de %2’nin altına ineceği açıklaması yapıldı. ECB Başkanı Mario Draghi bankanın İspanya gibi sorunlu ülkelerin tahvillerini almaya başlaması için her şeyin hazır olduğunu söyledi. Draghi’nin eurodan dönüşün söz konusu olamayacağı açıklamasıyla güçlenen euro ile birlikte LME bakır da yükseldi.

ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam Eylül ayında 114.000 ile beklentilerin biraz üzerinde artarken, işsizlik olanı %8,2 olan beklentiye karşılık %7,8 olarak açıklandı. İşsizlik oranındaki beklenmedik düşüş, piyasalara pozitif ivme sağlarken bakırı da destekledi.

ABD'deki olumlu istihdam verisine rağmen küresel ekonomi ve şirket bilançolarına ilişkin tedirginliklerle bakır bu haftaya düşüşle başladı. ABD borsaları zayıf bilanço beklentileriyle son dönemde görülen beş yılın en yüksek seviyelerinden uzaklaştı. Bilanço açıklamaları bugün Dow endeksinde yer alan şirketlerden Alcoa ile başlayacak.

Piyasadaki güveni baskılayan bir diğer unsur euro bölgesi maliye bakanlarının İspanya'nın yardıma ihtiyacının olmadığını, çünkü mali durumu düzeltmek için gerekli adımları attığını söylemeleri oldu. Önde gelen merkez bankalarının attıkları teşvik adımları ve Dünya Bankası'nın Çin'in büyüme tahminini düşürmesi sonrası Çin Merkez Bankası'nın da benzer bir teşvik adımı atacağı beklentisi ile LME Bakır bu sabah hafif artıda seyrederken hafta başından bu yana 8128-8249 $/ton bandında işlem gördü.

Bu hafta FED Beige Book ile birlikte hafta genelinde ABD’de ÜFE ve tüketici güven endekslerinden gelecek sinyaller ön planda. FED’in parasal genişleme programı istihdamdaki gelişmelere bağlı. Bu doğrultuda istihdam ile ilgili sinyaller ön planda yer almaya devam ediyor. Asya’da Japonya makine siparişleri, Çin’de ihracat ithalat rakamlarında gelecek sinyaller izlenecek. Makro verilerde küresel büyüme ve enflasyon ile ilgili veriler önümüzdeki günlerde daha ön planda olacak.




İndir

2012-39.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Piyasalar geride bıraktığımız haftaya Avrupa’ya ilişkin endişelerle başlasa da bu endişelerin büyük oranda ortadan kalktığı bir görünümle haftayı sonlandırdı. Hafta başında Euro bölgesinde, İspanya’ya yardım konusuna ilişkin belirsizlikler ve Yunanistan’da koalisyon ortaklarının tasarruf paketi üzerinde anlaşamadığı haberleri önceki haftalarda kaydedilen hızlı yükselişlerin ardından bir miktar kar satışı için fırsat verdi. Satışlar sonrası LME bakır 8082 $/ton seviyesine kadar geriledi. Perşembe akşamı İspanya bütçe planını açıkladı. Açıklamanın başında gelen ifadeler piyasayı İspanya'nın resmi yardım başvurusu konusunda tedirgin etse de sonrasında gelen detaylar genel olarak piyasayı bütçe planı konusunda tatmin etti. Cuma günü gelen stres testi sonuçları da piyasanın korkularını boşa çıkardı. LME bakır haftayı 8218 $/ton seviyesinden sonlandırdı.

ABD borsaları merkez bankalarının girişimlerinin ardından 2010 yılından beri en iyi üçüncü çeyreği geride bıraktı. S&P 500 endeksi piyasalarda likiditeyi arttırma amaçlı girişimlerin ardından son 3 ayda %5,9 yükselirken LME Bakır ise %10,5 yükseldi. Eylül ayında ise Dow endeksi %2,6, S&P 500 %2,4 ve Nasdaq %1,6’lık yükseliş kaydetti. Eur/Usd paritesi Eylül ayında %2,25 oranında yükseliş kaydederken LME Bakır %8,3 yükseldi.

Bu haftaya ise piyasalar Çin’de açıklanan Eylül ayı PMI üretim endeksiyle başladı. Beklentilerin aksine 50 seviyesini altında kalan endeks iki ay üst üste daralmaya işaret etti. Ancak dün ABD’de açıklanan ISM imalat endeksi verisinin beklentilerin üzerinde 51,5 olarak açıklanmasıyla piyasalarda ılımlı bir yükseliş başladı. Endeks Mayıs ayından bu yana daralan sektörün tekrar genişlemeye başladığını gösterdi. Çin verisi sonrası gerileyen LME Bakır ABD ISM endeksinin etkisiyle yükseldi. Bakır hafta başından bu yana 8155-8380$/ton bandında işlem görüyor. Çin’in ulusal tatil nedeniyle hafta boyunca kapalı olmasından dolayı LME bakırda işlem hacmi zayıf. Perşembe günü FED son faiz toplantısının tutanaklarını, ECB ise faiz kararını açıklayacak. Cuma günü ise ABD’de açıklanacak işsizlik verileri fiyatın seyri açısından oldukça önemli.






İndir

2012-38.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

FED'in QE3 açıklamasıyla tavan yapan piyasalardaki hareketlilik geçtiğimiz haftanın başında yorgunluk işaretlerine dönüşürken, ABD işsizlik başvuruları, Çin ve Japon ekonomilerinden gelen yavaşlama haberlerinin potansiyel küresel yansımaları ve Euro Bölgesi'nin borç krizine çare bulmak için çok etkileyici bir adım atamamasıyla piyasalar dalgalı bir hafta geçirdi. Çin’in imalat sektörünün daraldığını gösteren PMI verisi sonrasında, endüstriyel metallere olan talebin de azalacağı endişesiyle LME bakırın kayıpları hızlandı. Geçtiğimiz hafta boyunca 8194-8422 $/ton bandında işlem gören bakır, 8376 $/ton seviyesinden başladığı haftayı 8292 $/ton seviyesinden sonlandırdı.

Bu haftanın ilk işlem gününde Asya’da riskli varlıkların geniş bantta değer kaybetmesiyle LME bakır da haftaya ekside başladı. Kayıplarda, Çin’deki daralmanın etkisiyle birlikte Merkel ve Hollande’nin Avrupa borç krizine ilişkin yapılacak yardımlar konusunda anlaşmazlık yaşaması da etkili oldu. İspanya’nın tam kapsamlı finansal yardım isteyip istemeyeceği gündemde kalmaya devam ederken; basında İspanya Ekonomi Bakanı’nın yardım istemek için acele etmeyeceğiz yönündeki açıklamaları ön planda. Almanya'da beklentilerin altında açıklanan Ifo (iş iklimi) endeksinin küresel büyüme endişelerini artırmasıyla global piyasalar gerilese de; LME bakır dünkü kayıplarının büyük bir kısmını bugün telafi etti. Haftaya Çin’in ulusal tatili nedeniyle Şanghay borsası kapalı olacak, işlem hacmindeki düşüşün etkisiyle bakırın da 8150-8400 $/ton bandında işlem görmesi beklenebilir. Bugün Merkel, ECB Başkanı Mario Draghi ile görüşecek. Görüşme sonrasında İspanya ile ilgili açıklamalar önem kazanabilir.




İndir

2012-37.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Finans piyasaları, Avrupa Merkez Bankası'nın borç yükü artan euro bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerini azaltmak için piyasaya müdahalede bulunacağını açıkladığı 6 Eylül tarihinden bu yana yükseliş trendinde bulunuyor. Almanya Anayasa Mahkemesi’nin kalıcı kurtarma fonu ESM’yi onaylaması risk-pozitif ivmeye güç kattı. ABD Merkez Bankası Fed'in istihdam piyasasında iyileşme yakalanana kadar ayda 40 milyar dolar tutarında varlık alarak ekonomiye nakit sağlayacağını açıklaması ise piyasalardaki yükseliş trendini destekleyen ikinci merkez bankası kararı oldu. Fed'in işsizlik düşene kadar yeni tahvil alımı yapacak açıklamasının ardından piyasalar hız kazandı, dolar yatırımcıların hisse senedi ve emtia gibi daha riskli varlıklara yönelmesinin etkisiyle geriledi. LME bakır geçtiğimiz hafta boyunca 7952 $/ton- 8411 $/ton bandında işlem gördü.

Bu haftaya ise kar satışları başlayan LME bakır, Çin'in para politikasını beklenenin aksine gevşetmeyebileceği ve İspanya'nın yardım istemek zorunda kalabileceği endişelerinin küresel büyümede yavaşlama beklentilerini güçlendirmesi sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı. Haftanın ilk iki işlem günüde bakır 8216$/ton-8386$/ton bandında işlem görüyor.

Avrupa ve Çin'de açıklanacak PMI endeksleri ile birlikte Yunanistan Troyka görüşmeleri ve İspanya olası yardım talebi ile ilgili gelişmeler bu hafta piyasalara yön verecek ana konular. İspanya konusunda basında değişik yönde haberler yer almaya devam ediyor. Hafta sonu basında İspanya’nın kısmi bir kurtarma almaya yakın olduğuna dair haberler ön plandaydı. Şimdi ise İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un, AB'den tam bir kurtarma yardımı talep etmekte isteksiz olduğu ve böyle bir adım atılması gerekiyor ise bunu mümkün olduğu kadar erteleme taraftarı olduğu söylentileri söz konusu.

İndir

2012-36.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftanın en önemli gelişmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 26 Temmuz’dan bu yana beklenen tahvil alım programını açıklaması oldu. ECB borç yükü altındaki Euro bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerini düşürmek için sınırsız miktarda 1-3 yıl vadeli devlet tahvili alımı yapacağını açıkladı. Yeni tahvil alımı piyasalarda memnuniyetle karşılandı. Haftanın ilk işlem gününde 7545$/ton seviyelerinden işlem gören LME Bakır, açıklama sonrası 8000 $/ton seviyesine kadar yükseldi. S&P 500 endeksi Lehman Brothers’ın batmasından bu yana en yüksek seviyeyi görürken; Çin borsaları % 4’e yakın yükseliş kaydetti. Asya tarafındaki hızlı yükselişte Çin’in $157 milyar tutarındaki bazı altyapı projelerini onayladığı haberi de etkili oldu. Orta vadede gerçekleşecek talep artışı nedeniyle bakır fiyatlarında da yükselişin sürmesi beklenebilir.

Cuma günü ABD’de açıklanan Ağustos ayı istihdam verileri de FED’in 12-13 Eylül’de yapacağı FOMC toplantısından yeni bir parasal genişleme paketi açıklanması ihtimalini artırarak piyasalardaki rallinin devamını sağladı. ABD’de tarım dışında istihdam edilenlerin sayısı 96.000 kişi ile beklentilerin (130.000 kişi) oldukça altında kaldı. Perşembe günü sonlanacak toplantı sonrasında, piyasalar parasal gevşeme bekliyor. LME bakır artan beklentilerle, bu hafta 7952-8110$/ton bandında işlem görüyor. Bu haftanın bir diğer gündem maddesini ise 12 Eylül’de Almanya Anayasa Mahkemesi’nin ESM’ye ilişkin vereceği karar oluşturuyor. Alman Anayasa Mahkemesi'nin ESM'yi reddetmesi veya karanını yıl sonuna ertelenmesi halinde ECB'nin yeni tahvil alım programının kredibilite kaybedecek olması ve EFSF'nin ise İspanya ve İtalya kurtarmalarını destekleyebilecek durumda olmayacağı nedeniyle karara ilişkin tedirginliklerle piyasalar bugün biraz gerilese de, toplantı öncesinde kazançlarının büyük bir kısmını tutuyor. LME bakır 8000 $/ton seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor.




İndir

2012-35.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftayı piyasalar merkez bankalarının toplandığı Jackson Hole toplantısına ilişkin beklentilerle geçirdi. Haftanın son işlem gününde FED Başkanı Bernanke’nin uzun süredir beklenen Jackson Hole konuşması piyasalara yön verdi. Bernanke konuşmasında ABD’deki istihdam oranının tatmin edici seviyelerden uzak olduğunu, bu sorunun çözümünün de ekonomik büyümeden geçtiğini vurguladı. FED’in şimdiye kadar gerçekleştirdiği varlık alımlarının ekonomik aktiviteyi desteklediğini açıklarken, bundan sonrası için de gerektiğinde parasal genişleme politikaları aracılığıyla müdahale edebileceğinin sinyalini verdi. Açıklamalar 13 Eylül’deki FED toplantısında yeni bir varlık alım programı açıklanacağına ilişkin önemli bir sinyal olarak piyasaları desteklerken, bakıra da alım getirdi. LME bakır geçtiğimiz hafta 7498-7670 $/ton bandında işlem gördü.

Jackson Hole toplantısını atlatan piyasalar şimdi gözünü Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yapacağı toplantıya çevirdi. Euro bölgesinden Çin'e kadar dünya genelinde açıklanan imalat PMI verilerinin euro bölgesi krizinin etkisiyle imalat sektöründeki daralmanın yayılmakta olduğuna işaret etmesi, ECB’nin Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz indirimine gideceği beklentisini gündeme getirdi. Moody's’in, Avrupa Birliği'nin Aaa olan kredi notunun görünümünü negatife çevirmesi nedeniyle, ECB’nin yapacağı toplantında yeni tahvil alım planının detaylarını açıklaması yönündeki baskının daha da artması bekleniyor.

Bernanke’nin açıklamalarıyla destek bulan LME bakır, ECB’den faiz indirimi geleceği beklentisiyle 7650 $/ton seviyesinin üstünde işlem görüyor. Haftanın ilk iki işlem gününde ise LME bakır en düşük 7545 $/ton seviyesini görürken en yüksek 7700$/ton seviyesini gördü. Teknik olarak 7545$/ton destek, 7721$/ton seviyesi ise direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bakır fiyatlarının kısa vadede volatilitesi yüksek bir seyir izlenmesi beklenebilir, Avrupa borç krizinin yatırımcılar üzerinde oluşturduğu baskıdan kaynaklanan duruma karşın orta ve uzun vadeli fiyat görünümünün güçlü kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Yoğun geçecek eylül ayında 6 Eylül’de açıklanacak ECB faiz kararı sonrasında, 12 Eylül’de Almanya Anayasa Mahkemesinin AB’nin yeni kurtarma fonu ESM’nin Alman anayasasına uygun olup olmadığına dair vereceği karar izlenecek. 13 Eylül’de ise FED’in para politikası kurulu toplantısı gerçekleştirilecek, yeni bir parasal genişleme beklentisi nedeniyle toplantı piyasaların seyri açısından oldukça önemli. 14-15 Eylül’de ise Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplanarak Yunanistan ve İspanya konularını tartışacak.






İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651