Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2015-51.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Global piyasalarda tarihi bir hafta geride kaldı. Fed 10 yıl sonra faiz arttırdı. 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artışı gerçekleşirken, 2008 yılında uygulamaya geçilen sıfır faiz politikası da sonlandırılmış oldu. Fed’in artırımların kademeli olacağını ve ABD ekonomisine olan güvenini belirtmesi, risk iştahının artırsa da piyasalarda sert düşüş gösteren petrol fiyatlarının baskısı hissedildi.

LME bakır geride bıraktığımız haftaya Çin haberleri ile başladı. Çin’de 5 ayın zirvesinde açıklanan fabrika siparişleri verisi ekonomiye dair umut yaratsa da, POBC’nin Çin yuanını 4,5 yılın en düşük seviyesine çekmesi, Çin’in ihracatı arttırabilmek için kendi para birimini değersizleştirme yoluna gidecek kadar çaresiz olduğunu gösterdi. Çin ekonomisine dair endişelerin yanı sıra, gerileyen petrol fiyatlarının yarattığı baskıya toplantı sonrasında dolarda yaşanan yükselişin de eklenmesiyle LME bakır Cuma gününe kadar aşağı yönlü seyrini sürdürdü.

Fed Çarşamba akşamı sonlanan toplantısında beklentiler dahilinde politika faizinde 25 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Açıklamalarda 2016 yılına dair dört faiz artışı beklentisi ön plana çıktı. Enflasyon hedefi konusunda güçlü dolar ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşe rağmen daha emin bir tablo çizilirken, bu yıl istihdam piyasasında yaşanan güçlü seyre dikkat çekildi. 2016 yılı için işsizlik oranı beklentisi %4,8’den %4,7’ye çekilirken, Fed büyüme hedefini de %2,3’ten %2,4’e yükselterek ABD ekonomisinin güçlü durumuna dikkat çekmiş oldu.

Faiz artışının global piyasalar genelinde de ekonomiye güven duyulduğu şeklinde yorumlanmasıyla Çarşamba akşamı ABD endekslerinde %1,5 civarı kazançlar görüldü. Ancak devam eden küresel ekonomide yavaşlama endişelerinin etkisiyle ABD borsaları Perşembe günü kazançlarının tamamını geri verdi ve haftayı düşüşle kapattı.Faiz artışının etkisiyle Dolar Endeksi Perşembe günü %1,2 ile bir aydan uzun sürenin en sert yükselişini gerçekleştirdi. Dolarda yaşanan sert yükselişin baskısında kalan bakır ise günü %1,2 kayıpla kapattı.

Bakır tarafında, uzun süredir Fed’in faiz artışı fiyatlanıyordu. Faiz artışının Aralık toplantısında geleceği de bir süredir piyasalar tarafından biliniyordu. Bu bağlamda en önemi nokta, toplantı sonrasında Fed’den gelecek açıklamalardan ABD ekonomisinin güçlü olduğu sinyallerinin gelmesiydi. Ve Fed’de tam da piyasaların istediği gibi ekonominin gücüne dikkat çekti, dolayısıyla bu durum artık kabullenilmiş ve önceden fiyatlanmış faiz artırımının olumlu algılanmasına neden oldu. LME bakır, Fed kararı sonrası düşük seviyelerden gelen alımların ve dünyanın en büyük ikinci bakır tüketicisi ABD’nin ekonomisindeki güçlenmenin desteği ile Cuma gününü %2,7 primle kapattı. Haftalık bazda ise yatay kaldı.

Piyasalar yeni haftaya sakin başlarken, brent petrol 2004’ten bu yana en düşük seviyeleri gördü. ABD endeksleri teknoloji hisselerinin desteği ile dün artıda kapandı. Fed faiz artışı sonrasında 1,10 seviyelerinden 1,08 seviyelerine gerileyen euro, dolar karşısında toparlanarak 1,0955’ten işlem görüyor.

Arz tarafındaki sıkılaşma ve dolardaki gerilemenin desteği ile LME bakır dün $4.749,5 ile 5 haftanın zirvesini gördü ve günü %1,55 primle kapattı.  Bugün ise Çin ekonomisindeki büyümenin önümüzdeki yıl da yavaş gideceği dolayısıyla bakıra olan talebin azalacağı endişeleriyle bugün %0,8 ekside $4.700 seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Chrismas tatili sebebiyle 25 Aralık ve 28 Aralık tarihlerinde Londra Metal Borsası kapalı olacak. Makro veri tarafında bugün ABD’de açıklanacak 3. Çeyrek GSYİH nihai veri izlenecek. Haftanın geri kalanında ise yine ABD’de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları verileri takip edilecek.

 

 

 



İndir

2015-50.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasalar genelinde, FED toplantısı öncesindeki son hafta olması nedeniyle  volatilite yüksekti. Piyasalar, zayıf Çin verileri, son 6 yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatları ve dolardaki değer kaybı ile yön buldu.

Hafta boyunca $4.525-$4.737 bandında işlem gören LME bakır, Salı günü açıklanan verilere göre Çin’in ticaret performansının Kasım ayında da zayıf kalmaya devam etmesi ile hafta başında geriledi. Global bakır üretiminin %40’ını tüketen Çin’in talebindeki azalış, bakır fiyatını etkileyen en önemli faktör olarak yerine korumaya devam  etti. Üretim kesintilerine rağmen bakır da hala toparlanma görülememiş olmasında Çin talebi yanı sıra FED’in faiz artırımı konusu da büyük rol oynuyor.

ECB yetkililerinden daha fazla parasal genişleme önlemleri alınmayacağı sinyalleri gelmesi euroyu destekledi. Toplantı öncesi yaşanan pozisyon kapatmaların yanı sıra eurodaki yükselişin de etkisiyle dolar para birimleri sepeti karşısında değer kaybetti, dolar endeksi haftayı %0,8 kayıpla kapattı.

OPEC’in üretimde kotayı kaldırmasının ardından 6 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol, haftayı %10’un üzerinde kayıpla kapattı. Dolardaki gerilemeye rağmen, zayıf Çin talebi ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün baskısında kalan LME bakır, Cuma gününe kadar ciddi bir yükseliş gösteremedi. Cuma günü ise  piyasalar genelinde görülen aşağı yönlü hareketlere rağmen, yatırımcıların kısa pozisyon kapatmaya yönelmeleriyle $4.736,5 ile 2 haftanın zirvesine yükseldi. Cuma gününü %1,88 primle kapatan bakırın haftalık kazancı ise %1,4 oldu.

Haber ve veri akışının hafif olmasına rağmen, varlık sınıfları genelinde sert hareketlerin gerçekleştiği haftada endekslerde de sert kayıplar görüldü. ABD endeksleri haftalık bazda %3’ün üzerinde düşüş yaşarken; Çin %2,5, Almanya %3,83, İngiltere borsası ise %4,5’lik kayıp kaydetti.

Piyasalar yeni haftaya, hafta sonu Çin’den gelen haberlerle başladı. Cumartesi günü açıklanan verilerde, Çin fabrika büyümesinin Kasım’da 5 ayın en yüksek seviyesine çıktığı görülürken, perakende satışlarda yaşanan %11,2’lik artış olumlu karşılandı. Bir diğer haber ise Yuan’ın  dolara karşı değil POBC’nin oluşturduğu döviz sepetine göre değerlendirilmesi gerektiği açıklaması oldu. Dün 4,5 yılın en düşük seviyesini gören Çin yuanı, endişe yarattı. Asıl endişe nedeniyse, Çin’in ihracatı arttırmak için para birimini değersizleştirecek kadar çaresiz kaldığı düşünceleri oldu. Çin’de açıklanan olumlu verilerin etkisi, yuandaki gerileme ile bastırılırken, LME bakır dün günü sadece $4 primle yatay kapattı. Bugüne ise düşüşle başlayan bakır $4.559’a kadar geriledi. Diğer varlık sınıflarında ciddi hareketler izlenmemesine, hatta petrolde görülen hafif yükselişe rağmen %2,3 civarı ekside $4.575 seviyesi etrafında işlem görüyor.

Heyecanla beklenen gün yaklaştı. FED’in bugün başlayan Aralık ayı toplantısı yarın sonlanacak ve TSİ 21:00’de faiz kararı açıklanacak. Her ne kadar faiz artırım kararı artık büyük ölçüde fiyatlanmış olsa da, başkanın açıklamaları ve toplantı detayları büyük önem taşıyor. Piyasaların bugün ve yarın FED odaklı pozisyon almaya devam etmesi beklenebilir.

 

 



İndir

2015-49.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Global piyasalar açısından volatilitesi yüksek bir hafta geride kaldı. Hafta boyunca  $4513-4657 bandında işlem gören LME bakır, haftayı %0,68 primle kapattı. Haftaya düşük seviyelerden başlayan Şanghay bileşik endeksi, ECB toplantısı sonrasında yaşanan kayıplara rağmen haftayı %2,56 primle kapatmayı başardı. Güçlü istihdam verilerine rağmen, petrol fiyatlarındaki %4’lük gerilemenin ve ECB’nin piyasanın beklediği kadar gevşek bir politika sunmamasının etkisiyle ABD endeksleri ise yatay kapandı.

Çin tarafında üretim kesintileri konuşuldu. Cumartesi günü Çin’in en büyük 9 bakır üreticisinin yaptığı toplantıdan 2016 yılında üretimi 200.000 m/ton azaltma kararı çıktı. Yatırımcıların daha çok Çin talebindeki gerilemeye yoğunlaşmasıyla fiyat haftanın ilk işlem günüde geriledi. Salı günü ise Çinli izabecilerin 2016 yılında üretimini 350.000 m/ton azaltacağı haberi, zayıf Çin imalat PMI verilerine rağmen bakırı bir miktar destekledi.

Haftanın en önemli gelişmelerinden birisi Perşembe günü sonlanan ECB toplantısıydı. Piyasa beklentisi, ECB’nin faiz oranlarını aşağı çekerek parasal genişlemenin boyutunu arttıracağı yönündeydi. Politika faizinde indirime gitmeyen ECB, varlık alım süresini Eylül 2016’dan Mart 2017’ye uzattı. Beklentilerin aksine sert bir genişleyici adım atmayan banka, piyasaları hayalkırıklığına uğrattı. Toplantı öncesinde dolar karşısında 1,0538’e kadar gerileyen euro toplantı sonrasında 1,0980’e kadar yükseldi. Günü %3,08 primle kapatarak, Mart 2009'dan bu yana en büyük tek günlük kazancı kaydetti.

ABD’de veriler, Aralık’ta faiz artırımı gelmesini destekler nitelikte geldi. ABD üretim verileri zayıf bir seyir izlerken, istihdam verileri güçlü seyrini sürdürdü. ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi 211.000’lik artış ile beklentileri aştı. 271.000 ile bu yılın en yüksek rakamı olan Ekim ayı verisi, 298.000’e revize edildi. İşsizlik oranı beklenti dahilinde %5 olurken; ortalama saatlik kazançlar da %0,2’lik yükseliş gösterdi. Saatlik ortalama kazançların ılımlı seyrini sürdürmesinin, enflasyonist baskının hala sınırlı olduğunu göstermesi, FED’den kademeli faiz artışı beklentilerini de destekledi. Bu nedenle dolardaki toparlanma göreli sınırlı kaldı.

Hafta ortasında 100,5 seviyelerini aşarak son 12,5 yılın en yükseğini gören dolar endeksi, ECB kararı sonrası 97,6 seviyelerine geriledikten sonra güçlü istihdam verileri sonrası bir miktar toparlanarak 98 seviyesinin üzerine çıktı. Verilerden sonra 15-16 Aralık FED toplantısında faiz artışı neredeyse kesinleşti; artık faiz artışının hızı tartışılmaya başlandı. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise OPEC’in petrol üretiminde bir değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması oldu.

Geride bıraktığımız haftadaki yoğunluk sonrası yeni haftaya nispeten sakin başlayan piyasalar petrol fiyatlarındaki hareketle yön buldu. OPEC kararı sonrası satışlar dün de devam ederken, ham petrolün günlük değer kaybı %5,8 oldu. 3 büyük ABD endeksi enerji hisselerindeki kayıpların etkisiyle dün günü %0,7 civarı kayıplarla kapanırken, satışlar bu sabah da Asya piyasalarına yansıdı.  Petroldeki gerilemenin baskısında kalan LME bakır ise dün günü %1,27 kayıpla kapattı. Bu sabah açıklanan verilere göre Çin’de  dış ticaret performansı Kasım ayında zayıf kalmaya devam etti. Ancak bakır ithalatının Ekim ayına göre yaklaşık %10 artış göstermesi, bakır fiyatlarını dengeledi. LME bakır bugün $30lık dar bantta $4550 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Yatırımcıların önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan faizlerin artırılmasının beklendiği FED toplantısı öncesinde temkinli duruşunu devam ettirmesi beklenebilir. Haftanın geri kalanında yarın Çin’de açıklanacak enflasyon verisi ve Cuma günü ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi izlenecek.



İndir

2015-48.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Çin, endişe unsuru olmaya devam ederken; Aralık’ta ABD’den faiz artırımı, ECB’den de ek genişleyici adım beklentileri fiyatlandı. Rusya-Türkiye arasında artan gerilim global risk iştahını da olumsuz etkiledi.

Çin talebindeki zayıflığın devam edeceği beklentisiyle LME bakır geride bıraktığımız haftaya kayıpla başladı.  Lme bakır haftanın ilk işlem gününde, dolardaki güçlenmenin de baskısıyla $4443,5 ile 6,5 yılın en düşük seviyesini test etti. Salı sabahı Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından artan jeopolitik risklerle petrol fiyatlarında yükseliş görüldü. Düşük seviyelerden gelen alımları ve petrolün sürüklediği emtiaların etkisiyle bakır günü %3,4 primle kapattı.

ABD ekonomisine ilişkin güçlü veriler Aralık’ta faiz artırımını desteklerken ECB yetkililerinden de güçlü bir ek adıma ilişkin açıklamalar gelmeye devam etti. Fed’den Aralık’ta faiz artırımı geleceği beklentileri %74 seviyelerine çıktı. Merkez Bankalarının politikalarındaki ayrışmanın etkisiyle euro gerilerken, dolar yükseldi.

Güçlenen dolara rağmen Çin tarafından gelen, usulsüz açığa satış işlem yapanların cezalandırılacağına yönelik haberlerin etkisiyle Lme bakır Perşembe günü  $4741’e kadar yükseldi. Ancak yatırımcıların söylentilerden gerçeğe yönelmesiyle metallerdeki yükseliş son buldu. LME bakır haftayı %0,6 primle $4580 seviyesinden kapattı.

Yoğun veri akışının olduğu yeni bir haftaya başladık. Cumartesi günü  9 büyük Çinli bakır üreticisinin yaptığı toplantıdan 2016 yılında üretimi 200.000 m/ton azaltma kararı çıktı (2015 yılı üretiminin yaklaşık %5’i). Yatırımcıların dikkatinin üretimdeki azalma yerine, Çin talebindeki gerileme üzerinde yoğunlaşmasıyla bakır fiyatları dün geriledi ve Kasım ayını %10,57 kayıpla kapattı.

Piyasalarda bu sabah ise Çin’de açıklana imalat PMI verileri izlendi. Çin'de resmi imalat PMI endeksi Kasım ayında üç yılın en düşük seviyesi olan 49,6 ile daralma bölgesinde açıklandı. (beklenti-önceki 49,8).  Zayıf Çin verisine rağmen dolardaki gerilemenin etkisi ile LME Bakır bugün $4600 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Dolar endeksi dün 100,31 ile Mart ayında gördüğü 100,39 seviyesine yaklaşmıştı. Endeks, hızlı yükselişin ardından yatırımcıların uzun süredir ECB’nin ek parasal genişleme önlemleri alacağı beklentileriyle değer kaybeden euroyu yeniden satın almasıyla düştü.

Haftanın geri kalanında, bugün ABD’de açıklanacak imalat verileri Perşembe dayanıklı mal siparişleri ve Cuma günü ise tarım-dışı istihdam verileri dikkatle takip edilecek. ECB’nin faiz oranlarını aşağı çekerek, parasal genişlemenin boyutunu arttırmasının beklendiği toplantı Perşembe günü gerçekleşecek.

 



İndir

2015-47.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasalar genelinde Fed’in faiz artırımına yaklaşması fiyatlandı. Aralık ayı toplantısında faiz artıracağı beklentileriyle dolar yükselirken; ABD endeksleri de, ekonominin toparlandığı düşünceleriyle yükselişe katıldı. Emtia tarafında ise tam tersi bir durum yaşandı. Güçlenen doların baskısı yanı sıra, zayıf Çin talebi ve global ekonomiye dair endişeler baz metallerin değer kaybetmesine neden oldu.

Piyasalar haftaya Paris saldırısı sonrası endişelerle başlasa da, yatırımcıların dikkatini yeniden Fed faiz artırımına çevirmesiyle kısa sürede toparlandı. Haftaya satıcılı başlayan Asya endeksleri, haftanın ilk işlem gününde Wall Street’de görülen son zamanların en hızlı yükselişinin etkisiyle toparlandı. LME bakır ise doların baskısı ve Paris olayı sonrası azalan risk iştahı ile %2,2 kayıpla başladığı haftayı kayıplarla sürdürdü.

Haftanın en önemli gelişmesi Çarşamba akşamı açıklanan, Fed’in Ekim ayı toplantı tutanakları oldu. Tutanaklarda üyelerin çoğunun Aralık ayında faiz artışının uygun olduğu yönünde görüş belirtmesi piyasalar üzerinde pozitif etki yarattı. ABD ekonomisinin yeterince güçlü olduğu inancıyla global endeksler yükseldi. Şanghay bileşik endeksi haftayı %1,4, S&P 500 endeksi ise %3,26 primle kapattı. Dolar endeksi 99,853 ile 8 ayın zirvesine yaklaşırken, ECB’nin Aralık ayı toplantısında yeni parasal genişleme önlemleri açıklayacağına dair beklentilerle euro dolar karşında 1,0615’e kadar geriledi.

Hafta boyunca $4552-$4825 geniş bandında işlem gören LME bakır haftayı %5,6 kayıpla $4553 ile 6,5 yılın en düşük seviyesinden kapattı. Son 14 seanstır günlük bazda değer kazanamayan bakırın düşüş trendine girdiği görülüyor.

Endeksler yeni haftaya sakin başlasa da, geçen hafta olduğu gibi metaller ayrıştı. LME bakır ilk işlem gününde $4443,5 ile Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Haftanın ilk işlem gününü %1,9 düşüşle kapatan LME bakır, Kasım başından bu yana %12 geriledi. Dün sabah düşük seviyelerden gelen alımların desteği ile günün büyük bir kısmını $4500 seviyesi etrafında geçiren LME bakır, petroldeki yükseliş ve dolardaki gerilemeden bulduğu destekle ABD seansında yükselerek günü %3,4 primle kapattı. Kazançlarının bir kısmını geri veren bakır, bu sabah %0,9 ekside $4600 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dün Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından artan jeopolitik risklerle endeksler baskı altında kalırken ham petrol fiyatları da dünkü tansiyonun ardından ulaştığı iki haftanın zirvesinden yeniden düşüşe geçti.

Makro veri tarafında ABD’de açıklanancak konut verileri ve dayanıklı mal siparişleri verisi izlenecek.



İndir

2015-46.Hafta

DEĞERLENDİRME -BEKLENTİLER

Çin’de arka arkaya açıklanan zayıf veriler ve güçlenen dolar nedeniyle geçtiğimiz hafta riskli varlıklar satış baskısı altında kaldı.

Çin verilerinin yoğun olduğu bir haftayı geride bırakan piyasalarda, Çin’in Ekim ayı için açıkladığı rekor ticaret fazlasından sonra deflasyon baskısı oluştu. Beklentilerin etrafında açıklanan endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri de ekonomide herhangi bir toparlanmanın söz konusu olmadığını gözler önüne serdi. Dünya bakır tüketiminin %40’ından fazlasına sahip olan Çin’in ekonomik büyümesine ilişkin endişeler, hafta boyunca bakırın aşağı yönlü baskılanmasına neden oldu.

Fed Başkanı Yellen’ın açıklamaları ve ücretlerde artışa işaret eden tarım dışı istihdam verisi sonrasında  Fed’in faizleri Aralık ayında artıracağına dair artan beklentiler ve global ekonomiye ilişkin endişelerle, ABD endeksleri haftayı % 3,5 civarında kayıplarla kapattı. Şahin içerikli FED üyelerinin konuşmaları da bu görüntüye destek oldu. ABD doları, faiz artırımı beklentilerinin gittikçe güçlenmesiyle 7 ayın zirvesine yükseldi. Euro ise, ECB Başkanı Draghi’nin parasal genişleme programını artırmaya hazır olduklarını belirttiği konuşmasının ardından dolar karşısında geriledi. Bir süredir dolardaki hareketten ve Çin verilerinden yön bulan LME bakır, haftayı %3,4 kayıpla kapattı.

Paris’te Cuma gecesi yaşanan terör saldırısı sonrasında piyasalar yeni haftaya satıcılı başladı. Trajedi sonrasında LME bakır dün günü %2,2 kayıpla kapattı. Ancak global endekslerde satış dalgası uzun sürmedi. Asya endeksleri kapanışa doğru toparlanırken, geçen hafta sert kayıplar yaşayan ABD endeksleri dün günü %1,5’e yakın primlerle kapatarak 22 Ekim’den bu yana en iyi günlük performansı gösterdi. Saldırı, Fed’in 2006’dan bu yana ilk faiz artırımına gitmeye hazırlandığı ve Japonya’dan Avrupa’ya, Çin’e kilit ekonomik verilerin beklentilerin altında kaldığı, küresel piyasalar için oldukça kritik bir dönemde gerçekleşti.

Dolar, yatırımcıların dikkatini yeniden faiz artırımına çevirmeleriyle bugün 99,681’e kadar yükselerek 7 ayın zirvesini test etti. Güçlenen doların baskısıyla bu sabah $4590 ile Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gören LME bakır, düşük seviyelerden gelen alımların ve ABD’de beklentiler doğrultusunda açıklanan enflasyon verisinin etkisiyle toparlanarak $4700 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Kısa vadede merkez bankalarının para politikaları ve Çin'deki yavaşlamanın derecesi, global piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam ediyor. Dolayısıyla 15-16 Aralık FOMC toplantısı piyasaların odak noktasında yer alıyor.  Ve toplantı öncesinde açıklanacak makro verilerde genele yayılan bir güçlenme olup olmadığı, önemli olmaya devam ediyor.  

Haftanın geri kalanında ABD ve Çin’de konut verileri, ayrıca yarın açıklanacak FOMC tutanakları izlenecek.

 



İndir

2015-45.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Fed’in Ekim ayı toplantısında verilere bağlı olarak Aralık’ta faiz artışına gidilebileceğini açıklamasının ardından geçtiğimiz hafta genelinde ABD’de açıklanan güçlü verilerin etkisi ile artan ihtimal fiyatlandı.

LME bakır, geride bıraktığımız haftaya Çin’de daralma bölgesinde açıklanan imalat PMI verilerine rağmen yatay başladı. Çin’in ileriye dönük dengeli büyüme modeli açıklaması ve risk iştahının artması endüstriyel metal talebini destekledi. Arz ile ilgili gelen kesinti haberlerinin de etkisiyle bakır hafta ortasında $5220’ye kadar yükseldi.

Aralık ayında faiz artışına kapının aralandığı Ekim ayı Fed toplantısının ardından Çarşamba günü ilk defa konuşan Yellen, ekonomik verilerin de desteklemesi halinde ABD'nin faizlerin artırılmasına hazır olduğunu söyledi. Ekim ayını 4 yılın en sert yükselişiyle kapatan ABD borsaları, Yellen'in açıklamalarının ardından hafif geriledi. Geniş bantta değer kazanan doların baskısıyla LME bakır, Perşembe gününü %2,38 kayıpla $5008 seviyesinden kapattı.

Normal koşullarda ABD'de faizlerin Aralık ayında yükseltilmesi küresel ekonominin kuvvetli olduğunu tescil eden göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. Ancak hem Çin ekonomisinde hem de küresel ticaretteki yavaşlamayla baş etmeye çalışan Asya ülkeleri için ise en ters dönemlerden birine denk geliyor.

Piyasaların heyecanla beklediği, Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verileri beklentilerin oldukça üzerinde açıklanarak şaşkınlık yarattı.  Tarım dışı istihdamda Ekim ayında 180.000 kişilik artış beklentisine rağmen 271.000 kişilik bir artış yaşandı. İşsizlik oranı ise %5 ile Nisan 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi. Yellen’ın da ekonomik toparlanma ile faizin artırılabileceğine yönelik açıklamalarının hatırlanmasıyla, Aralık ayında faiz artış beklentisi %70’lere yükseldi. LME bakır artan beklentilerin etkisi ile Cuma günü %0,6 kayıpla, haftayı ise %2,63 kayıpla $4978,5 seviyesinden kapattı.

Dün Çin’de duyurulan bu haftanın ilk verisinde ise, hem ihracat hem de ithalatta yaşanan düşüşün ardından Ekim ayında rekor ticaret fazlası oluştu. Çin ekonomisine dair endişeler ve Fed'in faizleri artıracağına dair beklentilerin gittikçe yükselmesiyle LME bakır dün günü %0,4 , ABD borsaları ise %1 civarında kayıplarla kapattı.

Piyasalara bu sabaha ise Çin’de açıklanan enflasyon verisi ile uyandı. Çin’de enflasyon Ekim’de beklenenden daha fazla yavaşlayarak bir önceki yıla göre %1,3 yükseldi (önc:%1,6). Veri, deflasyon baskılarının devam ettiğini gösterirken, analistlerin yıl sonuna kadar ekonomiyi canlandırmak için daha fazla parasal destek sağlanacağı beklentilerini de artırdı. Çin’de açıklanan olumsuz verilerin yanı sıra, doların diğer para birimleri sepeti karşısında 99,471 ile 7 ayın yeni zirvesini görmesinin baskısıyla LME bakır $4915 desteğini kırarak $54905’e kadar geriledi. Şu an %0,5 ekside $4930 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın geri kalanında Çin’de endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri, Euro Bölgesinde sanayi üretimi ve GSİYH verileri, ABD’de ise perakende satışlar verisi izlenecek.



İndir

2015-44.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Global piyasaların gündemini, merkez bankaları kararları oluşturmaya devam ediyor. 2 hafta önce ECB’nin para politikasının daha da gevşetilmesine kapıyı aralaması ve Çin'in faiz ve zorunlu karşılıkları indirerek ekonomiye daha fazla destek sağlamasının ardından global piyasalarda geride bıraktığımız hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve ABD Merkez Bankası (Fed) kararları takip edildi.

Avrupa ve Çin merkez bankası açıklamalarının küresel büyüme üzerindeki tehditlere dikkat çekmesiyle, küresel piyasalardaki ralli sona erdi.  Asya borsaları 4 haftalık yükselişin ardından gerilerken,  ABD endeksleri de açıklanan zayıf verilerin etkisiyle hafta başında değer kaybetti. Çin faiz indirimi bakır fiyatlarını yukarı taşımaya yetmese de Fed toplantısı öncesi gerileyen dolardan destek bulan bakır, hafta başından $5240 ile haftanın zirvesini gördü.

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve bu durumun küresel büyümeye etkileri hakkındaki endişeler ve ABD ekonomisinin istenilen seviyelere gelmemesinden dolayı Fed’in Ekim ayı toplantısında faiz artırması beklenmiyordu. Beklendiği gibi Fed Çarşamba günü sonlanan toplantısında para politikasında değişiklik yapmayarak faizleri sabit tuttu.  Piyasaları şaşırtan ise Fed’in son aylarda küresel piyasalarda görülen çalkantıyı dikkate almayarak, faiz artışı için 15-16 Aralık toplantısını gündeminde tutması oldu. Fed’in Aralık ayına yönelik açıklamalarının destek bulan dolar endeksi 97,818’e kadar yükselerek 2 aydan uzun bir sürenin zirvesini test etti.

Haftanın bir diğer önemli maddesi ise ABD büyüme verisi oldu. 3. Çeyrekte GSYİH verisi %1,5 ile %1,6 olan beklentilerin altında açıklandı. Ekonomi ikinci çeyrekteki %3,9 büyümeye kıyasla hız kaybetse de tüketici harcamalarının güçlü seyri faizlerin Aralık ayında artırılabileceği ihtimalini destekledi.

ABD endeksleri ise son dönemin en iyi aylık performansını gösterirken geçtiğimiz haftayı eksi tarafta kapattı. Şanghay bileşik endeksi Ekim ayını %10’un üzerinde primle kapatırken, LME bakır ise %0,74 kayıpla kapattı. Bakırın haftalık kaybı ise %1,3 oldu.

Piyasalar yeni hafta ve aya imalat verileri ile başladı. Çin’de resmi imalat PMI verisi 50 beklentisine karşılık 49,8 açıklanırken; Caixin imalat PMI verisi 47,5 olan beklentilerin üzerinde 48,3 seviyesinde açıklandı. 50 seviyesinin altının daralmaya işaret ettiği veri, Çin imalat piyasasının hala zayıf olduğunu gösterdi. ABD'de ise ISM imalat endeksi arda 4. ayda da ivme kaybederek 50,2 düzeyinden 50,1'e geriledi. Buna karşılık yeni siparişlerin yükselişe geçmesi sektörün önümüzdeki dönem hızlanabileceğinin sinyalini verdi.

Dün $5086,5 ile son 1 ayın en düşük seviyesini test eden LME bakır günü $7 primle $5120 seviyesinden kapattı, bugün ise $5095-5145 dar bandında işlem görmeye devam ediyor.

Bu haftanın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam rakamları Cuma günü yayımlanacak. Veri yıl sonunda faiz artırımı için ekonomik göstergeleri yakından izleyen Fed'in gelecek ayki kararı konusunda ipucu verecek.

 

 



İndir

2015-43.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya Çin’de yavaşlamayı işaret eden büyüme verisi ile başlayan piyasalar, Perşembe günü sonlanan ECB (Avrupa Merkez Bankası) toplantısından gelen açıklamalarda bir miktar destek buldu. Cuma günü Çin’den gelen faiz indirimi ise olumlu havayı kısa bir süre daha destekledi.

Çin’de 3. çeyrek büyüme verisi, %6,8 olan beklentinin hemen üzerinde mistik % 7 seviyesinin hemen altında 6,9%  olarak açıklandı.  Küresel finansal krizden bu yana en düşük seviyede açıklanan veri, riskli varlıklara satış getirdi. LME bakır, Çin ekonomisine ilişkin endişelerin artık sadece endişe olmadığı, rakamlara da yansıdığı gerçeğinin etkisiyle haftanın ilk işlem gününü %1,1 kayıpla kapattı. Çin büyüme verisinin baskısında kalan Şanghay Bileşik Endeksi, haftanın son işlem gününe kadar dalgalı genel olarak aşağı yönlü bir seyir izlerken; Japonya’da açıklanan zayıf ticaret verisi BoJ’un (Japonya Merkez Bankası) daha fazla destek vereceği beklentisini oluşturarak Nikkei endeksini yukarı taşıdı. ABD endeksleri ise hafta başında bilanço açıklamalarından yön buldu.

ECB, hafta içinde gerçekleşen toplantıda beklendiği gibi faiz oranında değişikliğe gitmedi. Ancak Aralık ayında ek parasal genişleme yapmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Açıklamaların ardından sert satış gören euro, dolar karşısında 1,1100 destek seviyesinin altına gerilerken, küresel piyasalar yükseldi. 3 büyük ABD endeksi Perşembe gününü %2’ye yakın primlerle kapattı. Açıklanan pozitif bilançoların da desteği ile S&P 500 endeksi iki ayın zirvesinden kapandı.

Global piyasalardaki yükselişten etkilenen ve fiziksel piyasadan da destek bulan LME bakır, $5136 ile test ettiği iki haftanın en düşük seviyesinden uzaklaştı. Çin’de bakır ithalat verisinin yükselmesi, Peru’da Toromocho madeninde grev nedeniyle üretimin durması ve LME stoklarının 4 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi fiyatı destekledi.

PBOC (Çin Merkez Bankası) Cuma günü 1 yıl vadeli borç verme faizini 25 baz puan indirdiğini açıkladı. Açıklamanın hemen sonrasında $5320’ye yükselen bakır, iki ayın zirvesine yükselen doların ve Çin ekonomisinin gerçekten kötü olduğunun faiz indirimi ile bir kez daha gözler önüne serilmesinin etkisiyle geriledi. $5180 seviyesinden kapanan bakırın günlük kaybı %1 olurken, haftalık kaybı %1,75 oldu.

Avrupa ve Çin merkez bankalarının açıklamalarının küresel büyüme üzerindeki tehditlere dikkat çekmesiyle, küresel piyasalardaki ralli yeni haftada sona erdi. Yarın sonlanacak FED (ABD Merkez Bankası) toplantısı ve Cuma günü gerçekleşecek BoJ toplantıları öncesinde piyasalarda işlem hacmi zayıf. FED’in Ekim ayı toplantısında faiz indirimi gelmesi beklenmiyor. Toplantı sonrasında basın açıklaması kısmı yer almıyor. Makro veri tarafında, bekleyen konut satışları ve GSYİH verisi, Euro Bölgesi’nde ise enflasyon verisi izlenecek. Dün günü sadece $8 primle yatay kapatan bakır, hafta başından bu yana $5158-$5240 bandında işlem görmeye devam ediyor.



İndir

2015-42.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Çin ve ABD verileri izlendi. Veriler genel olarak global ekonomide yavaşlamaya işaret etti.  Ancak Çin’de açıklanan zayıf veriler, ekonomiye yönelik teşvik geleceği; ABD’de açıklanan veriler ise,  Fed’in faiz artırımını erteleyeceği beklentilerini oluşturdu. Haftaya sakin başlangıç yapan piyasalar, dalgalansa da hafta genelinde ciddi hareketler izlenmedi. Dolar gerilerken, devam eden bilanço sezonuna yoğunlaşan ABD endeksleri zayıf verilerin etkisiyle haftayı %1 civarı kayıplarla kapattı. LME Week nedeniyle emtia piyasalarında işlem hacmi zayıftı.

Haftanın ilk işlem gününde petrolde yaşanan %5’lik düşüşün yanı sıra,  Çin’de arka arkaya açıklanan zayıf veriler hayal kırıklığı yarattı. Çin’de ihracat rakamları beklentilerin üzerinde, ithalat verileri ise beklentilerin altında açıklanarak karışık bir görünüm yarattı; enflasyon artışı  %1,6 ile beklentilerin altında kaldı. Zayıf Çin verileri sonrası gerileyen bakır, teşvik beklentileri, dolardaki gerileme ve madencilerden gelen üretim planlarının yeniden ele alınacağına yönelik açıklamalardan destek buldu.

Hafta içerisinde Fed üyelerinden gelen açıklamalar ve ABD ekonomisine ilişkin veri akışı (özellikle perakende satışlar ve ÜFE), 2015 yılı içerisinde faiz artırımı beklentilerinin %35 seviyelerinden %25’lere kadar gerilemesine neden oldu. Cuma günü açıklanan enflasyon ve istihdam verilerinin beklentilerden olumlu gerçekleşmesi ise dolara sınırlı destek verdi. Hafta genelinde $5230-$5348 bandında işlem gören LME bakır, haftayı %0,5 kayıpla yatay kapattı.

Piyasalar yeni haftaya yine Çin’de açıklanan veriler ile başladı. Perakende satışlar beklentinin hafif üzerinde, endüstriyel üretim ise beklentilerin altında açıklanırken piyasaların heyecanla beklediği 3. çeyrek büyüme verisi %6,8 olan beklenti ile %7 olan önceki veri arasında %6,9 olarak, küresel finansal krizden bu yana en düşük seviyede açıklandı. Önemli bir emtia ithalatçısı olan Çin, ekonomisindeki yavaşlamanın daha fazla sanayi üretimi kaynaklı olması, özellikle emtia piyasaları için kaygı verici bir dinamik olmaya devam ediyor. LME bakır, Çin ekonomisine dair endişelerin artık endişe olmaktan öte rakamlara da yansıyarak realize olmasının etkisiyle dün günü %1,1 kayıpla kapattı. Bugün ise $5171 ile 8 Ekim’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen LME bakır, $5200 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın gündem maddelerinden birisi Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısı. Toplantıda daha fazla genişleme önlemleri alınacağına yönelik beklentiler euro’yu baskılıyor. Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI endeksleri ile Çin’de açıklanacak konut fiyatları verisi izlenecek.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651