Bültenler
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Küresel piyasalar yeni favori göstergesi petrol fiyatlarını izleyerek geride bıraktığımız haftaya güçlü bir başlangıç yaptı. Suudi Arabistan, Katar, Rusya ve Venezuela’nın üretimde kesintiye gitmeye yönelik kararına karşılık İran’ın bu karara uymayacağını açıklaması ve artmaya devam eden arz fazlası, petrol fiyatlarında dalgalanmayı beraberinde getirdi. Ham petrol, haftayı %11 primle kapattı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş küresel durgunluk endişesini ve enerji sektöründeki iflas korkusunu azaltarak piyasalar genelinde yükselişi destekledi. 2013 yılında ABD 10 yıllık devlet tahvilleri, 2015 yılında dolar endeksi ile belirlenen küresel risk iştahı son dönemde petrol fiyatlarına endekslenmiş durumda.
Haftanın son gününde Şanghay’da gerçekleştirilen dünya finans liderlerinin bir araya geldiği G20 toplantısı izlendi. G20 toplantısından gelen olumlu haberler ve petroldeki yükseliş bakırı destekledi. PBOC başkanının ekonomiyi desteklemek için hala araçları ve bunu yapacak alanlarının mevcut olduğu yönündeki açıklamaları olumlu havayı destekledi. Alman Maliye Bakanı Schaeuble ise parasal ve mali politikaların etki alanının artık dolduğunu söyleyerek, daha çok yapısal reform çağrısında bulundu. LME bakır Cuma günü $4771 ile Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Piyasalardaki olumlu havaya rağmen, güçlenen doların baskısıyla yükselişi sınırlı kalan LME bakır haftayı %1,85 primle kapattı.
ABD ekonomik büyümesinin %1 yukarı yönlü revize edilmesi doları desteklerden Fed’in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerini artırdı. İngiltere’nin Avrupa Biriliği üyeliği konusunda devam eden belirsizlik euro ve sterline değer kaybettirdi. ABD’de S&P 500 endeksi haftayı %1,6 primle kapatırken, Çin ekonomisine ilişkin devam eden endişelerin baskısında kalan Şanghay bileşik endeksi ise %3,25 kayıpla kapandı.
G20 için toplanan politika yapıcılarından yeni bir işbirliği kararı çıkmaması ile piyasalar yeni haftaya Asya seansındaki kayıplar ile başladı. Ancak öğlene doğru PBOC’den zorunlu karşılık oranı (RRR) indirimi haberi geldi. PBOC bankaların RRR’larını Şubat 2015’ten bu yana 5.defa indirdi. Habere en çok sevinen petrol oldu. Petroldeki %3lük yükselişe rağmen ABD endeksleri enerji ve sağlık hisselerindeki kayıplarla günü ekside kapattı. LME bakır ise Çin’in zayıflayan talebi canlandırmak için attığı adımların işe yaramayacağı endişesiyle dün yatay kapandı. Bu sabah Çin’de 49 ile önceki verinin altında ve 2011 yılı seviyesinde açıklanan imalat PMI endeksi, RRR indirimini anlamlandırdı. Asya piyasaları bu sabah RRR’yi fiyatlayıp yükselirken bankanın ekonomiye desteklerinin süreceği beklentisi arttı. Hafta başından bu yana $100’lık bantta işlem gören LME bakır $4700 seviyesi etrafında yatay işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri açısından haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak istihdam verileri ve fabrika siparişleri izlenecek. Ayrıca yarın akşam açıklanacak Beige Book takip edilecek.
**PBOC (Çin Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Uzun yeni yıl tatilinden sonra geride bıraktığımız hafta yeniden işlem görmeye başlayan Çin borsaları, beklentilerden oldukça fazla daralma gösteren Çin ticaret verilerine rağmen yuandaki yükselişten bulduğu destekle haftaya güçlü başlangıç yaptı. Çin piyasalarının küresel piyasaları yakalamak amacıyla haftaya sert satışlarla başlayacağı korkusu yersiz çıkarken, hisse senedi piyasaları, petrol ve baz metaller küresel risk iştahına paralel yükseldi. Çin’den gelen haberlerin yanı sıra hafta genelinde, ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları, FED toplantı tutanakları ve büyük petrol üreticilerinin toplantıları izlendi.
ECB Başkanı Draghi, finans piyasalarındaki oynaklık, küresel büyümede yavaşlama ve düşük petrol fiyatlarına dikkat çekerek ECB’nin Mart ayında para politikasını gevşetmeye hazır olduğunu belirtirken; FED tutanakları global finansal risklere dikkat çekti. ABD’de açıklanan güçlü verilere rağmen FED tutanaklarının para politikası hakkında yeni bir ipucu vermemesi ile sakin kalan dolar endeksi haftayı %0,6 primle kapattı. Euro ise genişleme yanlısı açıklamaların baskısıyla dolar karşısında %1,2 geriledi.
Petrol tarafında da volatilitesi yüksek bir hafta geride kaldı. İran’ın da destek verdiği, Suudi Arabistan ile Rusya’nın petrol üretimine tavan çekeceği beklentisiyle 13 yılın dip seviyesinden keskin yükseliş gösteren petrol fiyatları, ABD’de ham petrol stoklarındaki artışın ardından küresel arz fazlası endişeleriyle geriledi. Haftalık kazancı %8,6’ya kadar yükselen petrol, kazançlarını geri vererek haftayı sadece %0,8 primle kapattı. Petroldeki dalgalanmanın etkisiyle ABD endeksleri Cuma günü yatay kapanırken, Avrupa endeksleri eksiye geçti.
Uzun süredir Çin ekonomisi, Fed faiz artırımı ve petrol fiyatlarındaki hareketlilikle yön bulan bakır için güzel bir hafta geride kaldı. FED’in 2016 yılı içerisinde faiz artırımına gitmesinin olası olmadığı konuşmalarının yanı sıra, Çin tarafında artan risk iştahı ve hafta genelinde yükseliş gösteren petrol fiyatları bakırı destekledi. LME bakır haftayı %2,6 primle kapattı. Şanghay bileşik endeksinin haftalık kazancı %3,5 olurken S&P 500 endeksi ise haftayı %2,845 primle kapattı.
Piyasalar yeni haftaya Asya’da esen ılımlı hava ile başladı. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Kurulu Başkanı’nın değişeceği haberi Çin piyasalarına alım getirdi. Günün en sert hareketi ise petrolde izlendi. Cuma günü yaşadığı düşüşün ardından, ABD’deki aktif petrol kuyularının sayısında yaşanan düşüşten destek bularak dün %7 değer kazandı. Petroldeki yükselişin etkisiyle LME bakır dün $4701 seviyesine kadar yükselerek günü %1,7 primle kapatırken, ABD borsalarında %1,5 civarı yükselişler izlendi. Ancak bugün, ABD’den gelecek üretim kesintisinin İran’ın artan üretimi tarafından dengeleneceğine yönelik konuşmalarla petrol yedi haftanın zirvesinden yeniden düşüşe geçti. Petroldeki gerilemenin yanı sıra, yuandaki gerileme ile Çin ekonomisi endişelerinin tekrar su yüzüne çıkmasıyla LME bakır bugün %0,6 ekside işlem görüyor.
Makro veri tarafında haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak GSYİH, konut verileri ve dayanıklı mal siparişleri ile Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verisi izlenecek.
**ECB (Avrupa Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada süregelen global büyüme endişelerinin yanı sıra özellikle Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla risk iştahı Cuma gününe kadar geriledi. Yatırımcılar, global tahviller, altın, Japon yeni gibi güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelirken; hisse senedi piyasalarında sert satışlar gerçekleşti.
FED başkanı Yellen Çarşamba günü Kongre’de yaptığı konuşmasında “kademeli” faiz artış için yollarına devam edeceğini söylese de, ekonominin karşı karşıya olduğu ve gittikçe artan risklerin altını çizdi. Değer kaybeden hisse fiyatları, Çin ekonomisine dair belirsizlik ve küresel kredi riskine dair saptamalar, ABD ekonomisinde gidişatın bozulmasına neden olabilir açıklamasında bulundu.Yellen’ın faiz artırımı yönünde plan değişikliği olmadığını belirtmesine rağmen, güçlü risklerin baskısı nedeniyle piyasada bu yıl artık faiz artırımı olmayacağı beklentisi oluştu. Dolar faiz artışından önce uzun bir zaman geçmesi gerektiğine yönelik beklentilerle geriledi. Dolar endeksi 95,236 ile 22 Ekim’den bu yana en düşük seviyeyi test etti.
Yellen’ın açıklamaları piyasaları desteklemeye yetmezken, beklenilen destek petrolden geldi. Petrol üretiminde kesintiye gidileceği yönündeki spekülasyonların yanı sıra OPEC üyesi Birleşmiş Arap Emirlikleri petrol bakanının açıklamaları, arzın eşgüdümlü azaltılacağı beklentilerini güçlendirdi. Perşembe günü 13 yılın en düşük seviyesini test eden petrolün tekrar yükselişe geçmesiyle piyasalar geneline de bir miktar alım geldi.
Çin piyasalarının yeni yıl tatili nedeniyle kapalı olduğu haftada Japonya’nın Nikkei endeksi BOJ’un eksi faiz politikasına rağmen haftayı %11,1 ekside kapatırken; S&P 500 endeksi Cuma günü gelen alımlarla %0,8 ekside, Avrupa’daki 300 büyük şirketi izleyen FTSEurofirst 300 endeksi %4 ekside, dolar endeksi %1,1 ekside, hafta içerisinde kayıpları %15’i bulan ham petrol Cuma günü gelen alımlar sonrası haftayı %4,7 ekside kapattı.
Çinli yatırımcıların tatilde olmasına rağmen global piyasalardaki çalkantıların etkisiyle volatilitesi yüksek bir hafta geçiren LME bakır, dolardaki gerilemeye rağmen global piyasalardaki riskten kaçış havasının etkisiyle haftayı %2,7 kayıpla kapattı.
Yeni haftaya ise uzun bir tatilden dönen Çin’den gelen haberlerle başladık. Global piyasalara yetişmek için Çin’in satış dalgasıyla açılacağı korkusu gerçekleşmedi. Çin Merkez Bankası’nın yuanın orta noktasını yukarıda belirlemesi risk iştahında artış sağlanmasına neden oldu. Diğer taraftan dün sabah beklentilerin oldukça altında açıklanan zayıf Çin ticaret verileri, Çin hükümetinden yeni önlemler geleceği beklentilerini arttırdı. ABD piyasalarının President’s Day nedeniyle kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde Avrupa borsaları %3 civarı yükseldi. Dün günü %1,6 primle kapatan LME bakır, dolardaki güçlenmenin yarattığı baskıya rağmen petrol fiyatlarındaki yükselişten ve Çin piyasalarının istikrar kazanmasından bulduğu destekle bugün $4600 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın geri kalanında makro veri tarafında ABD’de açıklanacak sanayi üretimi ve enflasyo verileri, Çin'de ise enflasyon verisi izlenecek.
**BOJ (Japonya Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası), OPEC (Petrol İhrac Eden Ülkeler Örgütü)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
ECB Başkanı Draghi’nin Mart ayı toplantısında politikada bir değişikliğe gidebileceğini belirtmesi, BOJ’un negatif faiz kararı ve FED’in faiz artırım beklentilerinin düşmesiyle piyasalar Ocak ayını iyimser bir havada bitirmişti. Ancak artan küresel büyüme endişeleri piyasaları yeniden riskten kaçış havasına soktu.
Volatilitesi yüksek bir hafta geride kaldı. Hafta genelinde piyasalar dolardaki hareketten yön buldu.
Çin tatili öncesi son hafta olmasının yanı sıra dolardaki hareketlilik piyasalar geneline yansıdı. Piyasalar geride bıraktığımız haftaya Çin’de 49,4 ile Ağustos 2012’den bu yana en düşük seviyede açıklanan imalat PMI verisi ile başladı. Küresel büyüme endişelerinin artmasına paralel, petrolün tekrar $30’ın altına gelmesi, hafta başında dünya piyasalarında yeniden satış dalgasına neden oldu. Fakat FED’in bu yıl faizleri hiç arttırmayacağı seklindeki spekülasyon dolarda sert değer kaybına petrol fiyatlarında ise sert yükselişe yol açtı. Dolar, Çarşamba günü 1998 ve 2008 krizlerinden bu yana %1,6 ile en sert tek günlük değer kaybını kaydetti. Dolardaki sert kayıp, uzun pozisyonların sayısının ne kadar arttığına işaret ederken emtialara uzun süredir ihtiyaç duyduğu desteği sağladı. LME bakır Perşembe günü $4720 ile son bir ayın zirvesine yükseldi.
Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam rakamlarıydı. ABD'de tarım dışı istihdam geçtiğimiz ay 151.000 olarak gerçekleşerek 190.000'lik beklentilerin altında kalırken; işsizlik oranı %5’ten % 4,9'a düştü. Karışık istihdam verileri sonrası yeniden güçlenen dolar, emtiaları baskıladı. LME bakır Cuma gününü dolardaki yükselişin etkisiyle %1,6 kayıpla kapattı.
Haftanın son seansında ABD ve Avrupa borsalarında da satışlar izlendi. S&P 500 endeksi haftayı %3,1, Şanghay bileşik endeksi %5,2, petrol %8,1 ve dolar endeksi %2,6 kayıpla kapattı. Haftanın kazananı %3 primle eur/usd paritesi olurken, LME bakır Cuma günü yaşanan kayıplara rağmen hafta genelinde Çin tatili öncesi yatırımcıların kısa pozisyon kapatmaya yönelmelerinden bulduğu destekle haftayı %1 primle kapattı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde borsalar, özellikle Avrupa tarafında bankalar üzerinde yoğunlaşan sert satışların etkisi ile düşüşler yaşadı. Deutsche Bank’ın riskli tahvillerin ödemesinde sorun yaşayabileceği spekülasyonu ile başlayan fırtına Avrupa borsalarından sonra ABD borsalarında banka hisselerinden başlayarak genele yayıldı. Wall Street seans içerisinde yaşadığı kayıpları kısmen toparlasa da yine de 3 büyük endeks dün günü %1-1,8 kayıplarla kapattı. Asya piyasaları bu sabah Japonya öncülüğünde geriledi. Nikkei endeksi bu sabah %5,4 ekside kapandı. Çin piyasaları ise Lunar New Year tatili nedeniyle bu hafta boyunca kapalı olacak. Dün günü yatay kapatan LME bakır, global piyasalarda görülen riskten kaçma eğiliminin etkisiyle bugün $4475’e kadar geriledi. %2,7 ekside işlem görmeye devam eden LME bakır da Çin tatili nedeniyle işlem hacmi hala kısmen zayıf.
Dolardaki dalgalanmalardan sonra FED başkanı Yellen’ın yarın ABD kongresinde yapacağı konuşma daha da önem kazandı. Makro veri tarafında ise Euro Bölgesi’nde açıklanacak büyüme ve sanayi üretimi verileri ABD’de ise perakende satışlar verisi izlenecek.
.
**BOJ (Japonya Merkez Bankası), ECB (Avrupa Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Küresel piyasalar moral bozucu bir yıl başlangıcı sonrası Ocak ayını iyimser havada bitirdi. ECB başkanı Draghi’nin “ne gerekirse yaparız” açıklaması ve petrol fiyatlarındaki tepki alışları ile sene başından beri piyasaları vuran satış dalgası tersine döndü. Piyasalar hafta genelinde FED ve BOJ toplantıları yanı sıra petrol üreticilerinden gelen açıklamalarla yön buldu.
FED, Ocak ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Yeni yılla birlikte finansal piyasalarda artan türbülans nedeniyle faiz artırımına karşı daha temkinli bir duruş sergiledi. FED’in daha “güvercin” bir tutum takınması, Mart’ta faiz artış ihtimalini iyice azalttı. Piyasanın 2016 yılı için tek bir faiz artışı fiyatlıyor olmasına rağmen kademeli artış ve verilere bağlılık görüşlerini değiştirmedi.
Piyasaları destekleyen diğer haber ise BOJ’dan geldi. BOJ, ülkenin yavaş ekonomisini piyasalardaki volatiliteden korumak amacıyla faizleri beklenmedik bir şekilde sıfırın altına indirdi. Açıklama, Asya piyasaları geneline alış olarak yansısa da; Şanghay bileşik endeksi için Çin ekonomisine duyulan endişeler daha ağır bastı. Endeks, Asya genelindeki yükselişi rağmen haftayı %6 kayıpla kapattı.
ECB ve BOJ’un para politikasında ilave genişlemeye gitmesi, FED faiz artırım beklentilerini düşürerek verim eğrilerini aşağı çekti ve borsalarda yükselişi tetikledi. Ayrıca petrol üreticilerinden gelen arzda kesintiye gitmeye yönelik ılımlı açıklamaların da etkisiyle piyasalar canlandı. S&P 500 endeksi haftayı %1,7, petrol ise %4,4 primle kapattı. Son zamanlarda yaşanan toparlanmaya rağmen LME bakır, Ocak ayını %2,6 ekside kapatırken; haftalık kazancı ise %2,8 oldu. Merkez banklarından gelen destekleyici adımların talebi azaltmasıyla dolar endeksi 99 seviyesinin altına geriledi.
Çin’de imalat PMI verisin beklentilerin altında kalarak 3,5 yılın en hızlı daralmasını göstermesi ve petrol fiyatlarının yönünü yeniden aşağıya çevirmesiyle piyasalar yeni haftaya azalan risk iştahı ile başladı. 49,4 ile daralma ile büyümeyi ayıran 50 seviyesinin altında açıklanan imalat verisinin 6 aydır bu seviyenin üzerine çıkamaması, Çin ekonomisine ilişkin kaygıları arttırdı. Şanghay bileşik endeksi dün geriledi ancak Çin hükümetinden yeni adımlar geleceği beklentisi ile bugün yükseldi.
8 Şubat’ta başlayacak ve bir hafta sürecek Çin’in Lunar New year tatili öncesinde yatırımcıların pozisyon kapatmaya yönelmeleriyle bakırda volatil seyir hakim. Dün $4496’ya kadar gerileyen bakır, kapanışa doğru toparlanarak yatay kapandı. Bakırda dalgalı seyir bugün de devam ediyor. Gün içerisinde $4628’e kadar yükselen bakır, $4550’den işlem görmeye devam ediyor.
Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri ve istihdam verileri izlenecek.
**BOJ (Japonya Merkez Bankası), ECB (Avrupa Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Çin büyüme verisi, İran üzerindeki yaptırımların kalkması, petroldeki yüksek volatilite ve ECB’nin Ocak ayı toplantısı vardı
Yuandaki yükselişle haftaya güçlü başlangıç yapan LME bakır, hafta ortasında petrolde yaşanan sert düşüşe rağmen hafta boyunca güçlü seyrini sürdürdü. Çin’de Salı sabahı açıklanan GSYİH verisine göre Çin ekonomisi 2015 yılı genelinde %6,9 büyüme ile hükümetin hedefi olan %7’ye yakın bir büyüme gösterdi. Ancak 1990 yılından bu yana en düşük seviyede kaldı. Piyasaların ise veriye tepkisi olumlu oldu.
Global endekslerde ise olumlu hava petrol fiyatlarındaki sert gerilemenin etkisiyle kesildi. İran’a uygulanan yaptırımların kalkmasıyla petrol Çarşamba günü $26,19 ile 2003 yılında bu yana ne düşük seviyeyi gördü. Perşembe günü sonlanan ECB toplantısında Başkan Draghi’nin Mart ayında ilave önlemler alınacağına dair güçlü sinyaller vermesi yıla en kötü başlangıçlardan birini yapan piyasaların imdadına yetişti. Draghi’nin “ne gerekirse yaparız” açıklaması ve petrol fiyatlarındaki tepki alışlarıyla sene başından beri piyasaları etkisi altına alan satış dalgası tersine döndü. Piyasadaki kısa pozisyon miktarının fazla olması nedeniyle hızlı yükselişler izlendi.
BOJ’un 28-29 Ocak toplantısında daha fazla parasal genişlemeye gidebileceği söylentileri de Nikkei öncülüğünde Asya endekslerini destekledi. Petrol haftanın son iki gününde % 21 yükselirken; haftayı %9,4 primle kapattı. ABD hissesenetleri tarafında ana endeksler haftayı %1,5 primle, Şanghay bileşik endeksi haftayı % 0,5 primle kapattı. Cuma günü $4484 ile haftanın zirvesini gören LME bakır ise %2,8 ile Ekim’den bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti.
Draghi’nin açıklaması sonrası piyasalardaki iyimser dalga uzun sürmedi. Asya borsaları, kuzey yarımküredeki soğuk hava dalgasının petrol fiyatlarında artışa neden olması ve küresel piyasalardaki satış baskısını azaltmasının ardından yeni haftaya primli başladı. Ancak Asya seansındaki ılımlı hava Irak’tan petrol üretiminin rekor seviyeye ulaştığına dair gelen haberlerin etkisi ile Avrupa ve Amerika seanslarında tersine döndü. Artan aşırı arz endişelerinin etkisiyle petrol dün %5,7 değer kaybetti. Wall Stret’de dün %1,5 civarında düşüşler yaşandı. Piyasalardaki çalkantıya rağmen LME bakır dün günü yatay kapattı.
Çin’in ekonomisini canlandırma için parasına değer kaybettireceği ve rezerv kaybını engellemek için sermaye kontrolleri getireceği bu sabah Asya piyasalarında sert satışlara yol açtı. Şanghay bileşik endeksi %6,38 gerilerken, Nikkei ve Hang-Seng’de %2,5’e yakın kayıplar izlendi. Çin’de açıklanan pozitif Aralık ayı rafine bakır ithalatı verisinin yanı sıra Çin’in 8-12 Şubat tarihlerindeki Lunar New Year tatili öncesinde yatırımcıların kısa pozisyon kapatmaya yönelmeleriyle, bakır bugün %1,6 primle $4500 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında Cuma günü ABD’de açıklanacak GSYİH verisi dışında öenmli veri akışı bulunmuyor. Piyasalarda 27-28 Ocak FED toplantısı ve Cuma günü sonlanacak BOJ toplantı sonuçları izlenecek. Aralık ayı toplantısında 10 yıla yakın bir sürenin ardından ilk kez faiz artırımına giden FED’den Ocak toplantısında faiz artışı beklenmiyor. BOJ’un ise daha fazla parasal genişlemeye gitmesi bekleniyor.
**BOJ (Japonya Merkez Bankası), ECB (Avrupa Merkez Bankası), FED (ABD Merkez Bankası)
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Global piyasalardaki satıcılı seyir geride bıraktığımız hafta da Çin öncülüğünde devam etti. Hafta boyunca yuan kurunu değerli seviyeden belirleyen Çin Merkez Bankası’nın yuanı stabilize etme çalışmaları, piyasalara olumlu yansımadı. Diğer taraftan petroldeki gerilemenin devam etmesi ve zayıf ABD verileri risk alma iştahını azalttı.
Piyasalar haftaya hafta sonu Çin’de açıklanan neredeyse hükümetin 2015 hedefinin yarısında kalan zayıf enflasyon verisi ile başladı. Çin’de Çarşamba sabahı açıklanan ve beklentilerden iyi gelen ticaret verileri de piyasaları desteklemeye yetmedi (ihracat %1,4 düşerken (beklenti -%8), ithalat da %7,6 (beklenti -%11,5) düştü). Çin’in yeni krediler miktarının Aralık ayında bir önceki ayın altında kalması ise satışları hızlandırdı. Şanghay bileşik endeksi haftayı %9,8 kayıpla kapattı.
İran’a yönelik yaptırımların kalkacağı beklentileriyle petrol fiyatları geride bıraktığımız hafta da aşağı yönlü hareketini sürdürdü. Haftalık kaybı %12,7’yi bulan ham petrol, 12 yıl sonra ilk defa $30’ın altına geriledi. Petroldeki gerileme diğer emtialara da satış olarak yansıdı. Düşen petrol fiyatlarıyla beraber gerileyen enflasyon beklentileri nedeniyle Fed üyeleri Bullard ve Rosengren, Fed’in daha kademeli faiz artışı yapabileceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Cuma günü açıklanan zayıf ABD perakende satışlar verisi de bu görüşü destekler nitelikteydi. Gelinen noktada Fed’in bu yıl içerisinde 4 faiz artırımına gitmesi olası gözükmüyor. ABD borsaları yatırımcıların zayıf enerji fiyatları, şirket bilançoları ve küresel ekonomiye dair duyulan endişeler nedeniyle haftayı kayıpla kapattı. Yılbaşından bu yana %8,7 gerileyen S&P 500 endeksinin haftalık kaybı ise %2,2 oldu.
Çin ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen ülkenin 2015 yılı bakır ithalatı 4,81 milyon m/ton ile 2014 yılından sonra 2. en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak veri bakır talebine ilişkin endişeleri azaltabilecek güçte olmadığından satışlar devam etti. Haftanın ilk işlem gününde $4468 ile haftanın zirvesini gören LME bakır, Cuma günü ise $4318 ile Mayıs 2009’dan bu yana yeni en düşük seviyeyi test etti. Gerek Çin ekonominse dair endişeler gerekse gerilemeye devam eden petrol fiyatları bakır üzerinde güçlü satış baskısı oluşturdu, LME bakır haftayı %3,5 kayıpla kapattı.
Ve sonunda bu hafta için piyasaların nispeten daha iyi bir haftaya başladığını söyleyebiliriz. Dün ABD piyasaları Martin Luther King günü dolayısıyla kapalıydı. Asya piyasaları genelinde karışık seyirler izlenirken, Avrupa piyasaları günü küçük eksilerle kapattı. Her ne kadar beklentiler dahilinde olsa da; hafta sonu İran ile yapılan anlaşma ile yaptırımların bir kısmının kalkması petrol fiyatlarında satışlara yol açtı. İran’ın ilk aşamada petrol üretimini 500.000 varil arttıracağı yönündeki beklentiler nedeniyle petrol dün $28’ın da altına geriledi. Petroldeki gerileme bakıra yansımadı. Yuandaki yükselişin, metalleri Çin’deki tüketiciler için daha ucuz hale getireceği ve talebi arttıracağı beklentisi ile LME bakır dün günü %1,3 primle kapattı.
Piyasalarda bu sabah Çin’de açıklanan veriler izlendi. Çin’in ekonomik büyüme verilerinin beklentiler doğrultusunda çıkması global piyasalara olumlu yansıdı. Ekonomi 2015 yılının tümünde %6,9 ile hükümetin %7 civarında belirlediği hedefe yakın bir büyüme gösterdi ancak bu, 1990'dan bu yana en yavaş yıllık büyümeyi işaret etti. Çin ekonomisi 2015 yılı son çeyreğinde %6,8 büyüyerek 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ayrıca yine bu sabah Çin’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri de beklentilerin hafif altında kaldı. Şanghay bileşik endeksi de bu sabah %3,25 yükselirken; dün erken kapanış yapan ABD vadelileri de %1’in üzerinde artıda işlem görüyor. Petrol fiyatları da Çin'den gelen güçlü akaryakıt talebi ile, İran'ın piyasalara dönüşünün ardından gerçekleştirdiği durdurarak bugün %1 civarında değerlendi.
Zayıf olan ancak beklentiler seviyesinde açıklanan Çin büyüme verisinin ardından bu sabah $4476 seviyesine kadar yükselen LME bakır %1 artıda, $4425 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Çin yetkililerinden ekonomiye yönelik yeni destek adımları bekleniyor.
Makro veri tarafında ABD’de enflasyon,konut verileri ve imalat PMI endeksi, Euro Bölgesi’nde ise öncü imalat PMI endeksleri izlenecek. Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı ise haftanın önemli gelişmelerinden. Aralık toplantısından bu yana volatilite göstergelerinde yaşanan düşüş nedeniyle ECB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız yeni yılın ilk haftasında piyasaların gündeminde Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilim, Kuzey Kore’nin nükleer testinin yarattığı endişe, yavaşlayan Çin ekonomisine duyulan endişeler ve ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam verileri vardı. Risk alma iştahının bozulduğu haftada S&P 500 endeksi haftayı %6, Şanghay bileşik endeksi %10, petrol %10,5 ve LME bakır %4,6 kayıpla kapattı.
Hafta genelinde piyasalar Çin ekonomisine duyulan endişelerin baskısında kaldı. Geride bıraktığımız haftaya Çin’de üst üste 10 aydır daralma gösteren imalat PMI verisi ile başladık. Veri, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in 2016 yılında daha istikrarlı bir görünüm sergileyeceğine dair umutları kırarken, piyasalara satış olarak yansıdı. Çin tarafında endişe yaratan bir diğer gelişme ise Çin Merkez Bankası’nın (POBC) yuan üzerinde oynadığı oyunlar oldu. POBC hafta ortasında yuandaki orta noktayı düşürmeye devam etti, kur 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ardından Cuma günü yuanın perşembeye göre değer kazandığını gösteren bir orta nokta belirlemesi, POBC’nin amacının ne olduğuna yönelik soru işareti yarattı. Perşembe günü açılıştan sonraki yarım saat içerisinde %7’den fazla gerileyen Şanghay bileşik endeksi, devre kesme mekanizmasının etkinleşmesiyle işlemlere kapatıldı. Ancak satışların daha da yoğunlaşmasına neden olduğunu iddia edilen devre kesme mekanizmasının Cuma günü askıya alınması, bir miktar toparlanma yaşanmasını sağladı.
ABD'de tarım dışı istihdam Aralık 2015'te 292 binle 200 bin seviyesindeki tahminlerin çok üstünde gerçekleşirken, işsizlik oranı beklentiler paralelinde %5'te kaldı. Güçlü istihdam verilerine rağmen Çin ekonomisindeki çalkantılar nedeniyle ABD endeksleri haftayı sert kayıplarla kapattı. İyi gelen veri, Fed’in Nisan ayı toplantısında yeniden faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri arttırarak doları destekledi.
Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilimin üretim miktarını düşüreceği beklentisi ile haftaya yükselişle başlayan petrol, haftanın geri kalanında geriledi. Çin endişesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşle Avrupa borsalarında 4,5 yılın en kötü haftası geride kaldı. Çin ekonomisindeki yavaşlamanın bakır talebine dair yarattığı endişe, gerileyen petrol fiyatları ve güçlenen doların baskısıyla LME bakır da diğer varlık sınıflarını takip ederek haftayı sert düşüşle kapattı.
Piyasalar yeni haftaya yine Çin’den gelen haberlerle başladı. Çin’de haftasonu açıklanan Aralık ayı enflasyon verisi, hükümetin 2015 hedefinin neredeyse yarısında kaldı. POBC’nin yuanın değerini sert bir şekilde artırmasıyla Çin yine endişelerin merkezi oldu. Bankanın bu adımı her ne kadar kur rekabeti korkularını azaltsa da, yatırımcıların Çin yönetiminin ekonomik politika eğilimleri konusundaki kafa karışıklığının devam etmesine neden oldu. Şanghay bileşik endeksi dün günü %5,29 kayıpla kapatırken; Wall Street ise dalgalı bir seansın ardından günü yatay/artıda kapattı. Çin’in yuan hedefinin net olmaması, yaklaşan Lunar New Year tatili ve mevsimsel talepteki azalış nedeniyle LME bakır dün günü %2 kayıpla kapattı.
Petrolde gerileme bugün de devam ediyor. Ham petrolün yılbaşından bu yana kayıpları %20’ye yaklaştı. Piyasalar genelindeki panik havasından nasibini alan LME bakır, bu sabah $4,354 ile Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti. LME bakır şu an $4,375 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Analistler, petrolde $20’ın görülmesinin, LME bakır da ise $4.000 seviyesinin test edilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.
Piyasada yarın sabah Çin’de açıklanacak ticaret verileri bekleniyor. Haftanın geri kalanında ise Almanya’da büyüme, ABD’de ise perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek. Ayrıca ABD’de Alcoa ile başlayan bilanço sezonunda açıklanacak finansallar izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
2015 yılının son haftasında piyasalar genelinde düşük işlem hacmi ve yatay yönlü işlemler hakimdi. Fed’in faiz artırım kararı sonrası dolar endeksinde yukarı yönlü bir hareket olmayışı ve petrol fiyatının düşük seviyelerde kalması piyasalardaki sakinliğin en önemli nedenlerinden oldu.
LME bakır, yılın son haftasını sadece $2,5 kayıpla yatay kapattı. Aylık bazda ise Nisan’dan bu yana ilk kez yükseliş gösteren bakır, Aralık ayı genelinde %2,5 oranında kazanç kaydetti. Çin ekonomisindeki zayıflama, petroldeki gerileme, Fed’in faiz artış baskısı ve dolardaki yükselişle yıl boyunca baskı altında kalan bakır, 2015 yılını %25,4 kayıpla $4.689 seviyesinden kapattı. Yıl genelinde $4443,5-$6481 bandında işlem gördü.
Petrol stoklarındaki artış, OPEC’in üretimde kesintiye gitmemesi ve Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklar nedeniyle petrol için de sert düşüşlerin yaşandığı bir yıl geride kaldı. Aralık ayını %11 kayıpla kapatan ham petrolün yıllık kaybı ise %30 oldu.
Global hisse senedi piyasalarında da volatilitesi yüksek bir yıl geride kaldı. S&P 500 endeksi 2015 yılı içerisinde ABD ekonomisine duyulan güvenden bulduğu destekle rekor yüksek seviyeleri görmesine rağmen yıllık bazda %0,7 kayıpla yatay kaldı. Endeksin yıl içerisindeki kazançlarını geri vermesindeki en büyük etkenlerden birisi petrol fiyatlarındaki gerileme olurken, bir diğer endişe kaynağı da global ekonomideki zayıflama oldu.
Volatilitesi oldukça yüksek bir diğer endeks ise Şanghay bileşik endeksi oldu. Hong Kong borsası ile arasında çapraz işlem yapmaya olanak sağlayan değişiklikler endeksi destekledi. Merkez bankasından gelen ekonomiyi destekleyici önemlerin etkisiyle Haziran ortasında yıllık kazancı %60’ları bulan endeks, Çin’de arka arkaya açıklanan zayıf veriler sonrası Çin ekonomisine ilişkin endişelerin artmasıyla kazançlarının büyük bir kısmını geri vererek yılı %9,4 primle kapattı.
2015 yılı doların yılı oldu diyebiliriz. 100,510 ile son 11 yılın zirvesini test eden dolar endeksi, yılı %9,3 primle kapattı. Dolardaki yükselişin ana nedeni ise Fed faiz artırımı ile ekonomide sıkılaşmaya giderken; ECB ve BoJ gibi diğer merkez bankaları gevşek para politikaları uyguladı. 1,0456 ile dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesini gören euro ise yılı %10,3 primle kapattı.
Yeni yıla ise jeopolitik riskler ve Çin’den gelen yavaşlama sinyalleri ile başladık. Hafta sonu en büyük ham petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerilim, Ortadoğu’da suların kolay kolay durulmayacağına işaret etti. Artan gerilimin petrol arz miktarını düşürebileceği haberleriyle beraber petrol 2016 yılına yükselişle başladı. Yaşanan gerginlik, gelişmekte olan ülke para birimlerine ise satış olarak yansıdı.
Dün sabah Çin’de açıklanan Aralık ayı imalat PMI verisi üst üste 10. ayda da gerileyerek 48,2 oldu. Uzun süredir 50 seviyesinin altında, daralma bölgesinde kalan veri dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2016 yılında daha istikrarlı bir yola gireceğine dair umutları azalttı. Veri sonrası Şanghay bileşik endeksi günü %7 kayıpla kapatırken; LME bakır da yeni yılın ilk işlem gününü %1,7 kayıpla sonlandırdı. Çin borsasındaki sert düşüş, dünya borsalarında Ağustos 2015 benzeri bir panik satışına yol açtı. 3 büyük ABD endeksi, global ekonomiye dair endişelerle dün %1,5’in üzerinde kayıplarla kapandı.
Çin hükümetinin önlem alacağına dair beklentilerle Asya piyasalarında bu sabah yatay seyir izlendi. Dünkü kayıplarının bir kısmını telafi eden LME bakır bugün %1 primle $4650 seviyesi etrafında işlem görüyor. Jeopolitik gerginliklerden bulduğu destekle dolar endeksi %0,5 artıda 99,37 seviyesinde işlem görüyor. Küresel ekonomik büyüme ve faiz oranlarına dair belirsizliklerin piyasalardaki etkisinin sürmesi beklenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Noel tatili nedeniyle işlem hacmi düşüktü. 2004 yılından bu yana en düşük seviyi test eden petrol fiyatlarındaki toparlanma, Fed faiz artırımı sonrası piyaslarda oluşan olumlu havayı destekledi. Yatırımcıların kısa pozisyon kapatmaya yönelmelerinin yanı sıra, risk alma iştahındaki artışın da etkisi ile piyasalar genelinde yukarı yönlü hareketler izlendi.
Haftayı %9,7 primle kapatan ham petrol fiyatı, brent petrolün üzerine çıktı. Düşük işlem hacmine rağmen petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ABD ekonomisinin sağlıklı büyüdüğünü gösteren ABD GSYİH verisinin etkisiyle ABD borsaları yükseldi. S&P 500 endeksi erken kapanış yaptığı haftayı %2,8 primle kapattı. Noel tatili nedeniyle Perşembe günü erken kapananABD ve Avrupa piyasaları Cuma günü de kapalı kaldı. Hafta başında $4.750’ye kadar yükselen LME bakır, Çin ekonomisine dair endişelerle kazançlarının bir kısmını geri vererek haftayı %0,4 primle Perşembe günü yatay-artıda kapattı.
Cuma günü Christmas tatili nedeniyle kapalı olan Londra Metal Borsası haftanın ilk işlem gününde de Boxing Day dolayısıyla kapalıydı. Salı günü yeniden işlem görmeye başlayan LME bakır, erken saatlarde $4.617 ile 2 haftanın en düşük seviyesini test etse de Çin’de 9 büyük bakır üreticisinin 2016 yılının ilk çeyreğinde satışı 200.000 m/ton azaltarak kapasite artırımı yapmama kararı sonrası dün $4.750’ye kadar yükselerek günü %0,8 primle kapattı.
Petrol fiyatlarındaki gerileme ve Çin talebine ilişkin devam eden endişeler nedeniyle kazançlarının bir kısmını geri veren LME bakır bugün $4.700 seviyesinin hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
Haftaya yatay başlayan ABD piyasaları teknoloji hisselerindeki yükselişin etkisi ile dün günü %1 civarı primlerle kapattı. kapattı. Pazartesi günü Asya piyasalarında yaşanan sert satışların ardından dün bir miktar alım geldi, bugün ise karışık seyir hakim.
Yeni yıl tatili öncesinde piyasalarda işlem hacmi zayıf kalmaya devam ediyor. Traderlar yeni pozisyon almak için isteksiz. Dolar endeksi 98 seviyesinin hemen üzerinde işlem görürüken, euro dolar karşısında 1,0930 seviyesinde. Makro veri açıklamaları açısında da oldukça sakin bir haftadayız. Piyasada bugünABD’de açıklanacak bekleyen konut satışları ve yarın açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları dışında önemli veri açıklaması bulunmuyor.
İndir