Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74
2011-27.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yunanistan borç krizinde yaşanan somut gelişmeler sayesinde Temmuz ayına pozitif başlayan global piyasalardaki iyimser hava, beklenenden daha kısa sürdü. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz arttırması ve Çin-ABD cephelerinden gelen olumlu ekonomik veriler sayesinde önce destek bulan piyasalarda Yunanistan borç krizinin diğer Avrupa ülkelerine sıçrama ihtimalinin her geçen gün artması, yatırımcıların risk iştahlarının azalmasına neden oldu.

Bir önceki haftaya AB maliye bakanlarının Yunanistan’a yapılacak 12 milyar dolarlık ödemeyi onaylaması ve Asya’dan gelen olumlu verilerin desteği ile başlayan piyasalar, hafta genelinde yükseliş trendlerini devam ettirdiler. Hafta içerisinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu dört kademe birden indirmesi ve Çin Merkez Bankası’nın faiz arttırmasına rağmen; AMB’ nın da faiz arttırması ile desteklenen EUR/USD paritesi, bakır fiyatını da yukarı taşıdı. AMB, geçen aydan beri fiyatlanmakta olduğu gibi %1.25 olan faiz oranını 25 baz puan arttırarak %1.50’ye yükseltti. Bu doğrultuda bakır fiyatı da 9.790 $/ton seviyesine yükselerek 12 Nisan’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Geçen haftanın son işlem gününde ise Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'da yaşanan büyük çaplı varlık satışları, euro bölgesinde Yunanistan'dan sonra GSYH'sine oranla en yüksek devlet borcuna sahip ülke olan İtalya'nın, borç krizine girecek yeni Euro ülkesi olabileceği kaygılarını derinleştirdi. Aynı gün ABD’ de açıklanan zayıf istihdam verilerinin de ekonomiye ilişkin iyimserliği ortadan kaldırması ile bakırda da satışlar görüldü.

Bu hafta ise olumsuz ABD istihdam verisine hafta sonu Çin’de açıklanan ve beklentilerden yüksek gelen enflasyon verisi de eklenince, piyasalardaki hava bozuldu. Bununla birlikte ABD Başkanı Barack Obama ile muhalif Cumhuriyetçi Parti arasında, kamu borçlanma limitinin yükseltilmesi için süren görüşmelerin tıkanması da piyasaları tedirgin eden bir diğer unsur oldu. Haftanın ilk iki işlem gününde düşüş eğilimi gösteren bakır, dün 9.480 $/ton seviyesinden aldığı destek ile 9.700 $/tonun üzerine yükseldi ve bu sabah Çin’de açıklanan güçlü sanayi üretimi ve büyüme verilerinin etkisi ile 9.745 $/tona kadar ulaştı. Ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin ekonomide zayıflamanın sürmesi ve enflasyonun daha düşük seyretmesi durumda FED' in para politikasını daha fazla gevşetmek konusunda hazır olduğunu söylemesi, metalleri destekledi. Altın bugün 1582 $/ons ile rekor kırdı.

Uzmanlar bu hafta sonuna kadar ABD cephesinde açıklanacak bilançolar ve enflasyon verisi ile AB liderlerinin Cuma günü yapması planlanan zirve toplantısından çıkacak sonuçların piyasalara yön vereceğini belirtiyorlar.


İndir

2011-26.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Haziran ayı boyunca gündemi meşgul eden Yunanistan için somut adımlar nihayet geçen hafta atıldı. Papandreou’nun kurmuş olduğu yeni kabineden güvenoyu alması ve hem Çarşamba hem de Perşembe günü, uygulanacak tasarruf paketi için yapılan oylamalarda olumlu sonuçların çıkması, piyasalara rahat bir nefes aldırdı. Kabul edilen önlem paketiyle beş yılda 28 milyar euroluk tasarruf yükümlüğüne giren Yunanistan’a, 110 milyar euroluk Avrupa Birliği/IMF kredisinin 12 milyar euroluk beşinci diliminin kapısını da açılmış oldu.

Bu gelişmeler ışığında euro ve global borsalar üç haftanın en yüksek düzeyine çıktı. Yatırımcılar da, ücretlerde ve harcamalarda yapılacak ağır kesintilere şiddetle karşı çıkan halkın tepkisine rağmen, ani bir iflas tehlikesinin atlatılmış olmasıyla rahatladılar. Yunanistan'da planın kabul edilmesinin yarattığı iyimserlik, ABD borsalarında son iki ayda verilen kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağlarken; son üç ayın en iyi üç günlük yükselişi de elde edilmiş oldu.

Bakır fiyatı ise, Haziran ayı başından itibaren sıkışmış olduğu 8.900-9.200 $/ton bandını yukarıdaki gelişmeler doğrultusunda kırdı ve 01 Temmuz’da haftayı 9.400 $/ton seviyesinin üzerinde kapattı. Haziran ayında ulaştığı 9.045 $/ton aylık ortalama ile Mayıs’a oranla da % 1,3 değer kazanan bakırın, yılın ilk yarısındaki ortalaması ise 9.398 $/ton oldu.

Yunan Parlamentosu’nun tasarruf önlemleri ve özelleştirmeler ile ilgili tasarıları onaylaması ve ABD’de üretim tarafından gelen olumlu verilerin etkisi ile global hisse senedi piyasalarındaki olumlu hava, bu hafta da devam ediyor. AB Maliye Bakanlarının Yunanistan’a yapılacak 12 milyar dolarlık ödemeyi hafta sonunda onaylaması ve Asya'da sert bir iniş yerine ılımlı bir yavaşlama beklenmesi, yurtdışı piyasalarındaki olumlu havanın devam etmesini sağlıyor. Yunanistan gelişmelerinin ardından en iyi performansı gösteren metal olan bakır, 04 Temmuz nedeni ile ABD piyasalarının kapalı olmasına rağmen dün işlem gördüğü 9.520 $/ton seviyesi ile Nisan ayından bu yana gördüğü en yüksek noktaya ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Trichet’in, geçen hafta Temmuz ayı için faiz arttırma konusunda tetikte olduklarını açıklamasının ardından EUR/USD paritesindeki yükseliş bu hafta da devam ediyor. Perşembe günü yapılacak AMB toplantısına odaklanan piyasalar için bir diğer önemli gündem maddesi ise, Cuma günü ABD’de açıklanacak olan Haziran ayı işsizlik verisi olacak. Bundan sonra ise çalışmalar, Yunanistan için geçen yıl kararlaştırılan 110 milyar euroluk paketle hemen hemen aynı büyüklükte olması beklenen ikinci yardım paketinin hazırlanmasına yönelecek.



İndir

2011-25.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Son haftalarda piyasalardaki satışların en önemli nedeni olarak gösterilen Yunanistan konusu, Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunan hükümetine 12 milyon euroluk yardım dilimini alabilmeleri için 3 Temmuz tarihine kadar tasarruf paketinin parlamentoda onaylanması koşulunu getirmeleri ile satışları arttırırken; hemen ardından Başbakan Yorgo Papandreou’nun kurduğu yeni kabinede milletvekillerinin yarısından çoğunun güven oyunu alması, piyasalara nefes aldırdı.

Yunanistan’a ilişkin gelişmelerin gölgesinde geçtiğimiz haftayı oldukça dar bir bantta geçiren LME bakır ise, hafta boyunca 8.900-9.145 $/ton aralığında işlem gördü. Açıklanan ekonomik verilerden istediği desteği alamayan bakırın, bu hafta yapılacak tasarruf paketi oylamasında Papandreou hükümeti ve muhalefetin paketin gerekliliği konusunda ortak fikirde olsalar da, muhalefetin pakete dahil olan bazı uygulamalara (vergi artışları gibi) itirazı olabilir endişesi ile günlük kazançları sınırlı kaldı.

Bu haftanın ilk işlem gününde son 3 işlem gününü ekside kapatan ABD hisse senedi piyasaları, günü artıda kapatırken; bakır fiyatı 9.000 $/ton seviyesinin üzerinde tutunamadı. Haftanın önemli olayı, Yunan parlamentosu bugün 3 gün sürecek yeni tasarruf önlemleri paketi toplantılarına başladı. Büyük ihtimalle geçmesi beklenen ilk oylama çarşamba günü ve asıl soru işareti taşıyan uygulamaların detaylarına dair ikinci oylama da perşembe günü yapılacak. Yatırımcılar Yunan hükümetinin kemer sıkma tedbirlerini bu hafta parlamentodan geçirmeyi başaramamasından endişe ederken; halk bugün Atina’da parlamento önünde protestoya hazırlanıyor. Bakır ise 8950-9050 $/ton dar bandından işlem görmeye devam ediyor.

Uzmanlar, toplantılar sonunda Yunanistan için olumlu gelişmeler görülse de; yukarı trendin devamlı olabilmesi için büyük tüketici Çin ve ABD cephelerinden de olumlu haberlerin gelmesi gerektiğini belirtiyorlar. Yukarı sıçramalarda 9.250 $/ton ve 9.400 $/ton; aşağı kırılmalarda ise, 8.900 $/ton ve 8.800 $/ton ilk etapta teknik direnç ve destek noktaları olacaktır.


İndir

2011-24.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Bir önceki hafta Yunanistan’ın kredi notu indirimi ve olası iflasının, Avrupa bankalarını sarsacağı endişesi ile dünya borsalarında sert satışlar görülürken; Çin bölgesinden gelen enflasyon ve üretim verileri ile güçlü kalmaya çalışan metaller dar bantta işlem görmüşlerdi. ABD imalat sanayi verilerinin Kasım 2010’dan bugüne gördüğü en düşük seviyeye gerilemesi de, satış dalgasının şiddetini artırırken; haftanın son işlem gününde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Yunanistan'ın borç sorunlarının hemen çözülmesini istediklerini ve Yunanistan'ın borç sorunundan kurtarılmasına özel alacaklıların gönüllü olarak katılımı hakkında Avrupa Merkez Bankası ile birlikte hareket edeceklerini söylemesi ile piyasalar kayıplarını geri vermeye çalışmıştı. Önceki günlerdeki satışları sürdürdüğü görülen EUR/USD ise, gün içi en düşük 1,4128 seviyesini gördükten sonra spotta 1,4339 seviyesine kadar yükselmişti.

LME bakır ise, 8.865-9.245 $/ton bandında seyrettiği haftada düşük bir işlem hacmine sahipti. Genellikle 9.000 $/ton seviyesinin üzerinde kapanışlar yapsa da; ekonomik endişelerden dolayı yükselişleri, diğer metallerde olduğu gibi sınırlı kaldı.

İçinde bulunduğumuz haftaya da Yunanistan odaklı başlayan piyasalarda satış havası tekrar başladı. Hafta sonu yapılan görüşmelerde Euro bölgesi maliye bakanları açıkladıkları ültimatomda, Yunan hükümeti, parlamentosu ve halkına 3 Temmuz'a kadar süre tanıdıklarını ve AB/Uluslararası Para Fonu (IMF) yardımının 12 milyon euroluk dilimini alabilmek için özelleştirme adımlarını da içeren yeni bir kemer sıkma programının kabul edilmesi gerektiğini belirttiler (Yunanistan, toplam 110 milyar euroluk yardımın beşinci dilimini zamanında alamazsa, borçlarını ödeyemeyerek iflas durumuna düşecek). Bu gelişmelerin ardından Başbakan Yorgo Papandreou'nun kurduğu yeni kabine yapılan oylamada parlamentodaki milletvekillerinin yarısından çoğunun güvenoyunu alırken; Yunanistan'ın iflastan kurtulma yolunda almayı umduğu yeni finansmanın önündeki ilk engel de kalkmış oldu. Bu gelişme piyasaların biraz toparlanmasına yarasa da; bir gün sonra FED başkanı Bernanke’nin ABD ekonomisinin büyümesinin önündeki riskleri vurgulamasına rağmen yeni bir miktarsal gevşeme işareti vermemesi piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Fed ayrıca açıklamasında faizlerin uzatılmış bir süre için daha bulunduğu tarihi düşük seviyede tutulacağı belirtilirken; 600 milyar dolarlık tahvil alım programının bu ay sonunda tamamlanacağı ifade edildi. Fed, Nisan'da yüzde 3.1 -3.3 aralığında açıkladığı 2011 büyüme tahminini yüzde 2.7-2.9'a düşürdü.

ABD borsaları, dünkü sert düşüşün ardından Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kemer sıkma tedbirleri içeren yeni beş yıllık plan üzerinde anlaştığı haberiyle kapanış öncesinde toparlanma kaydetti. Dow ve S&P 500 endeksleri günü düşüşle kapatsa da, Yunanistan ile ilgili gelişmeyle birlikte daha önce gördüğü günün en düşük seviyelerinden uzaklaştılar.

Hafta başından bu yana oldukça dar bir bantta işlem gören bakır ise, 9.000 $/ton seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Bernanke açıklamasından sonra ABD cephesinde gelen olumsuz verilerin de düşüşte etkisi olurken; Çin tarafından beklenen faiz artışı, fiyatların destek noktalarını kırmasına neden olabilir. Bu doğrultuda dün 8.900 $/ton desteğini test eden bakır, kapanıştan sonra yaşanan Yunanistan gelişmesi ile Asya seansında % 1’lik artış yaşayarak tekrar 9.000 $/tonun üzerine sıçradı. Ancak uzmanlar, Çin’in Haziran ayı ile birlikte bakır ithalatını arttıracağını varsaysalar da; Yunanistan başta olmak üzere mevcut ekonomik endişeler, fiyatların fiziksel parametrelerden olumlu yönde etkilenmesine izin vermiyor.


İndir

2011-23.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Haziran ayının ilk günlerinde oldukça dar bir bantta işlem gören LME bakır fiyatı, Avrupa tarafında Yunanistan’a yapılacak yardım konusunda görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve ABD tarafında bazı bölgelerde görülen ekonomik yavaşlamadan ötürü 9.000 $/ton seviyesinin üzerinde kalıcı olamamıştı.

Bir önceki haftaya oldukça sakin başlayan bakır, hafta boyunca 8.900–9.200 $/ton aralığında işlem gördü. Küçük dalgalanmaların yaşandığı haftada Fed başkanı Bernanke, enflasyonist baskının büyük ölçüde benzin fiyatlarından kaynaklandığını, bunun geçici olacağını, istihdamda sorunların sürdüğünü ve emtia fiyatlarındaki yükselişin kendi politikaları nedeni ile değil global büyüme kaynaklı olduğunu tekrarladı. Asya ve ABD borsaları, yatırımcıların küresel ekonominin hız kestiği yönündeki endişeleriyle üst üste altı gün değer kaybetti. Bir gün sonra duyurulan güçlü ABD ihracat verisi ile tekrar moral bulmaya çalışan piyasalar, haftalık kapanışta kazançlarını geri verdiler.

LME bakır, yatay bir seyir izlediği haftanın son işlem gününde ise Çin’de açıklanan düşük bakır ithalat verisi ile satışa maruz kalsa da; Çin bakır stoklarının azalması ve önümüzdeki dönemde Çin’in tekrar yüksek miktarlarda bakır ithalatı gerçekleştireceği söylentileri, satışların sınırlı kalmasını sağladı.

İçinde bulunduğumuz haftaya da yatay bir seyir izleyerek başlayan bakır, önemli bir verinin açıklanmadığı günün akşam saatlerinde S&P’nin Yunanistan’ın B olan kredi notunu olumsuz bir görüntü ile 3 kademe düşürerek CCC’ye çektiğini açıklaması ile değer kaybetti. Bu sabah ise, Çin bölgesinden gelen enflasyon ve üretim verileri bakırı destekleyici nitelikteydi. Detaylarına bakacak olur isek, % 5,3’den % 5,5’ye yükselmesi beklenen enflasyon beklentiye uygun % 5,5 olarak açıklandı. Sanayi üretiminde ise beklenti yıllık % 13,1 artıştı; ancak açıklanan % 13,3 oldu. Aynı zamanda Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün yaptığı para politikası kurulu toplantısında, politika faizini beklendiği gibi bulunduğu 0 ile % 0,1 aralığında bırakma kararı aldı. Ülke ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini biraz daha iyileştiren banka, 2011/12 mali yılının ikinci yarısında ılımlı toparlanmanın başlamasını beklediğini belirtti.

Bu doğrultuda sabah saatlerinde yükselme eğilimine giren bakır, 9.030 $/ton direncinin kırılması ile 9.170 $/ton seviyesine yaklaştı. Teknik olarak kapanışın bu seviyelerde olması durumunda, bakır fiyatının 9.200–9.300 $/ton bandına yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır.



İndir

2011-22.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Mayıs ayının ilk günlerinde yurt dışı piyasalarından gelen olumsuz ekonomik veriler nedeniyle gerileme kaydeden bakır, 12 Mayıs’ta ulaştığı 8.504 $/ton ile 2011 yılının dip noktasını görmüştü. Daha sonra bu seviyeyi destek olarak kabul eden bakır, ay sonuna kadar piyasalardaki belirsizlikler sebebiyle 8.900–9.200 $/ton bandına sıkıştı ve Mayıs ayı ortalaması, bir önceki aya oranla % 5,9 gerileyerek 8.927 $/ton oldu.

Londra ve ABD piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Asya seansında da sakin kalan bakır, hafta genelinde olumsuz verilerden etkilenmiş olsa da; 8.900–9.250 $/ton bandındaki seyrini sürdürdü ve haftalık kapanışı da 9.100 $/ton seviyesinden yaptı. Bakırın en büyük destekçisi ise, dolardaki zayıflık oldu. Hafta içinde FED’ in faizleri 2011 yılında arttırmayacağı ve Yunanistan için yeni bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldığı söylentileri, doların euro karşısında değer yitirmesine neden oldu.

Özellikle ABD’de beklentilerden kötü gelen ekonomik veriler, geçtiğimiz hafta hisse senetlerinde sert satışlara neden olsa da; bakır, dar bandında işlem görmeye devam etti. Ancak bazı piyasa analistlerinin endişelerini doğrularcasına hafta boyunca ekonomik verilerde kötüleşme görülmesi (özellikle istihdam verileri), bir önceki hafta büyüme oranın azalması, FED’in “Niceliksel Gevşeme” programının sonlanacak olması ve Moody’s tarafından şayet ABD’nin borç limitini Temmuz ayı ortasına kadar arttırmaması durumda notunu kırma ihtimalinin belirtilmesi, dünyanın en büyük ekonomisinde işlerin hiç iyi gitmediğini gösterdi. Avrupa tarafında ise AB, IMF ve ECB, Yunanistan’ın finansal durumuna ilişkin yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını, değerlendirmenin devam edeceği ve €110 milyarlık kredinin bir sonraki diliminin Temmuz’da yapılacak görüşmelere göre serbest bırakılacağını açıkladı.

İçinde bulunduğumuz haftaya bakacak olur isek, ilk iki işlem gününde küresel büyümenin yavaşlayacağı korkusuyla dünya borsaları değer kaybederken; bakırdaki işlem hacmi oldukça azdı. Ancak Salı akşamı FED başkanı Bernanke’nin olumsuz açıklamalarının ardından güne yükselişe başlayan ABD borsaları, açıklamalardan sonra eksiye döndü. Bernanke özetle, ekonomik büyüme yolunda olsa da, çeşitli sorunların olduğunu (petrol kaynaklı enflasyon ve istihdam gibi) belirtti ve yeni tahvil alım programına yönelik bir sinyal vermedi.

Bugün itibari ile de oldukça dar bir bantta seyreden bakır için, artık fiziksel piyasaya girmesi beklenen Çin’in desteği önemli olacaktır. Bu doğrultuda Cuma sabahı Çin’de açıklanacak olan Mayıs ayı ticaret (ithalat-ihracat) verileri önem arz edecektir. EUR/USD paritesi ise, ulaştığı son 1 ayın zirvesi olan 1,4680 ile bakırı desteklemeye devam ediyor.


İndir

2011-21.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Mayıs ayının son haftasında bakır, satışların yoğun olduğu küresel piyasalarla birlikte hareketine devam etti.  Küresel büyümenin hız kesmeye başladığına yönelik Avrupa ve Amerika’dan gelen olumsuz sinyaller, Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandıracağına yönelik spekülasyonlar, S&P’nin İtalya’nın görünümünü negatif izlemeye alması gibi haberlerle global borsalar geçtiğimiz haftaya sert satışlarla başladı. Bakır, geçtiğimiz haftanın ilk gününde piyasaların açılması ile hızlı bir düşüş trendine girerek yaklaşık %3,5’luk bir değer kaybı ile 8.732 $/tona kadar geriledi. Bakır ile birlikte metallerde Avrupa bölgesinde yaşanan borç krizi, büyüme endişeleri, güçlü doların etkileri ile hızlı düşüşler yaşandı. Londra Metal Borsası’nda şiddetli kayıpların yaşandığı haftanın ilk iş gününde, nikeldeki değer kaybı %4.86’yı bulurken; kalay da seansı %3.69 kayıpla sonlandırdı. Yaşanan kayıpların ardından;  piyasa belirleyicilerinden birisi olan Goldman Sachs, yatırımcılarına ham petrol, bakır ve çinko almalarını tavsiye etti.  Açıklanan bu tavsiye raporunun ardından bakır yaklaşık %1,3’lük değer kazanımı ile 8.900 $/ton seviyesinin üzerine sıçradı. Hafta başında görülen sert satışın ardından haftanın ikinci iş gününde endüstriyel metallerde güçlü yükselişler kaydedildi. Bakır, hafta ortasından itibaren kayıplarını geri alarak 9.000 $/ton seviyesinin üzerine çıktı ve yukarı yönlü hareket edeceğinin sinyallerini verdi.  Perşembe günü metallerde gözlenen alımlara bakır da katıldı ve gün içerisinde yaklaşık % 2,5’luk bir değer kazanımına sahip oldu. Bakır geçtiğimiz haftayı uzun bir aradan sonra 9.000 $/ton’un üzerine çıkarak 9.200 $/ton seviyesinde tamamladı.
 
Geçtiğimiz haftada global piyasalara baktığımızda, Avrupa Birliği’nde yaşanan borç sorunu ve Yunanistan’ın ileriki günlerde göstereceği performans piyasaların yönünü belirlemede ana unsur oldu. Euro, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve Çin'in Portekiz için çıkarılacak yardım tahvillerinden almak istediği yönündeki haberin ardından dolar karşısında geçtiğimiz haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling'in Çin'in, Haziran ortasında çıkarılması planlanan Portekiz yardım tahvillerinden alma konusundaki ilgisini açıkça gösterdiğini söylediği belirtildi. Bu haberlerin ardından başta Avrupa piyasaları olmak üzere tüm piyasalar bunu olumlu algılandı.
 
İçinde bulunduğumuz haftada, İngiltere’nin haftanın ilk iş gününde tatil olması nedeni ile LME’ de işlem görmeyen bakır, Salı günü piyasaların açılısı ile yatay bir hareket sergiledi. İşlem hacminin düşük olduğu piyasalarda bakır yukarı yönlü hareketine devam etti. Bu sabah Çin’de İmalat sanayisindeki koşulların görünümünü gösteren PMI verisi, Mayıs ayında 52 olarak açıklanırken bu oranın son 9 ayın en düşük seviyesi olduğu belirtildi. Açıklanan verinin ardından piyasalarda keskin bir hareket gözlemlenmedi. Bakır, 9.200-9.230 $/ton bandında yatay hareketine devam etti.  Bugün, ABD tarafından açıklanan ve aylık istihdam verisi öncesi büyük öneme sahip olan ADP verisi beklentilerin çok aşağısında gerçekleşirken piyasalarda satışlara neden oldu. Bakır, gün boyunca sergilediği yatay hareketine son vererek 9.100 $/ton seviyelerine kadar geriledi.
 
Mayıs ayını Nisan ayına göre yaklaşık % 6,2 oranında bir değer kaybı ile 8.927,05 ortalaması ile kapatan bakır, Haziran ayının ilk günlerinde 9.000$/ton’un üzerinde tutunmaya çalışmaktadır. İçinde bulunduğumuz haftada Cuma günü açıklanacak olan aylık istihdam verisi küresel büyüme endişelerinin üst düzeyde olduğu bu günlerde büyük öneme sahip olacaktır.


İndir

2011-20.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER


Geçtiğimiz hafta piyasalara dar bir hareket bandı ile 8.715 $/ton seviyesinden giriş yapan bakır, Avrupa’daki borç krizi ve Asya borsalarındaki düşüşe rağmen hafta ortasına kadar yatay-yukarı bir hareket izledi. Küresel ekonomik toparlanma hızının yavaşlamakta olduğu yolundaki endişelerle Asya hisse senetleri düşerken, bakır değer kaybetti. Ancak, Goldman Sachs ve JP Morgan gibi finansal yatırım devlerinin emtialarda yaşanan bu düşüş için, doların değerlenmesi ve ikinci düzeltmenin yaşanması gibi nedenlere dayandırarak uzun pozisyon fırsatı olabileceğini belirtmesi bakırda teknik olarak alımların başlamasına neden oldu. Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri küresel piyasalarda açıklanan ve belirsiz olan verilere rağmen bakır, alımların gelmesi ile 9.000 $/ton direncini kırarak 9.130 $/ton seviyesinde haftayı kapattı.
 
Geçen haftanın sonuna doğru gelindiğinde ABD'de açıklanan ekonomik veriler, küresel piyasalar üzerinde karamsar bir tablo oluşturdu. İkinci el konut satışlarının yavaşladığını gösteren veriler, haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşü bastırdı ise de; Amerika’daki borsalar değer kaybetti. Avrupa tarafında ise Yunanistan’a ilişkin endişelerin doruğa tırmanması, hem para birimi olan Euro’ya değer kaybettirdi hem de para piyasalarından çıkışlara neden oldu. Altın’ın geçtiğimiz haftada yatay bir seyri izlediği piyasalarda, ham petrol de 100 $/varil’in aşağısında düşüş yönünde hareketine devam etti.
 
Satışların yoğun olduğu küresel piyasalarda, küresel büyümenin hız kesmeye başladığına yönelik Avrupa ve Amerika’dan gelen olumsuz sinyaller, Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandıracağına yönelik spekülasyonlar, S&P’nin İtalya’nın görünümünü negatif izlemeye alması gibi haberlerle Asya borsaları bu haftaya sert satışlarla başladı. Bakır ise geçtiğimiz hafta boyunca yatay ancak yukarı yönlü bir hareket izleyerek 9.100 $/tonun üzerinde haftayı kapatmasına rağmen, bu haftanın ilk gününde piyasaların açılması ile hızlı bir düşüş trendine girerek yaklaşık %3,5’luk bir değer kaybı ile 8.732 $/tona kadar geriledi. Bakır ile birlikte metallerde Avrupa bölgesinde yaşanan borç krizi, büyüme endişeleri, güçlü doların etkileri ile hızlı düşüşler yaşandı. Londra Metal Borsası’nda şiddetli kayıpların yaşandığı dün, nikeldeki değer kaybı %4.86’yı bulurken; kalay da seansı %3.69 kayıpla sonlandırdı. Ayrıca, metal piyasalarında olduğu gibi para piyasalarında da haftanın ilk gününde hızlı düşüşler görüldü. 
 
Bugün piyasa belirleyicilerinden birisi olan Goldman Sachs, yatırımcılarına ham petrol, bakır ve çinko almalarını tavsiye etti. Goldman Sachs analistleri, "Risk/getiri analizinin bir kez daha emtia grubunda long gidilmesinden yana olduğuna inanıyoruz" şeklinde görüş bildirerek "Ekonomik büyüme muhtemelen, yılın ikinci yarısında, kilit önemdeki arz kısıtlı piyasaları sıkışık hale getirmeye yeterli olacaktır" yorumunda bulundu. Açıklanan bu tavsiye raporunun ardından bakır şuan itibari ile yaklaşık %1,3’lük değer kazanımı ile 8.900 $/ton seviyesinin üzerine sıçradı.
 
Amerika tarafından önemli verilerin açıklanacağı bu haftada, Perşembe günü açıklanacak olan büyüme rakamı, piyasalarda yaşanan global büyüme endişeleri açısından büyük öneme sahiptir. Öte yandan, piyasaların yakından takip ettiği Avrupa ülkelerindeki borç durumu da piyasalarda yön belirleyici bir öneme sahip olacaktır.


İndir

2011-19.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER


Hızlı düşüşlere sahne olan bir önceki haftada emtia piyasalarının genelini etkileyen satış hareketinde emtia piyasaları 99 milyar dolar değer kaybetmişti. Düşüş hareketini tahmin etmiş ve uzun pozisyonların kar realize etmesini önermiş olan Goldman Sachs, emtiaların özellikle yılın ikinci yarısında tekrar yükselebileceğini söyleyerek; geçtiğimiz haftada yatırımcılarına dip seviyelerin alış fırsatı olarak kullanılmasını tavsiye etti.
 
Çin tarafından geçtiğimiz Salı sabahı açıklanan ithalat- ihracat dengesi verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken; ihracat rakamlarının yüksek olması, piyasalar tarafından olumlu algılandı. Ancak geçtiğimiz haftanın ilk 2 günü boyunca 8.800 – 8.900 $/ton bandında hareket eden bakır, ithalat- ihracat verisinin ardından geçtiğimiz Çarşamba sabahı Çin tarafından açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamı ile Avrupa tarafından gelen satışlarla düşüş yönünde bir hareket sergiledi. 3 aylık bazda 8.950 $/ton civarında işlem görmeye başlayan bakır, ABD seansının hemen öncesi 8.700 $/ton seviyesini de kırdı ve yönünü tekrar aşağıya çevirdi. Hafta boyunca düşüş eğilimi gösteren bakır geçtiğimiz Perşembe günü yaklaşık 300 $’lık geniş bir aralıkta işlem görerek 8.504 $/ton seviyesine kadar geriledi ise de; haftanın son iş gününde kayıplarını geri verdi ve 8.900 $/ton seviyelerine kadar yükseldi.
 
Geçtiğimiz hafta boyunca özellikle Çin enflasyon rakamlarının açıklanması ile enflasyonun küresel olarak yükselmesi ve para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisi dünya borsalarında sert satışlara yol açtı. Uzun zamandan beri piyasalarda doların diğer para birimleri karşında değer yitirmesi ve bunun sonucunda emtia fiyatlarının yüksekliğinden bahsediliyordu. Geçtiğimiz haftada ise EUR/USD paritesinin hızlı bir şekilde değer kaybetmesi ile emtialarda da satış şoku gerçekleşti. 1,40 seviyelerine kadar düşen EUR/USD paritesi ile birlikte, altın uzun zamandan beri tutunduğu 1.500 $/ons seviyesinin altına düşerken; ham petrol sözleşmeleri de yaşanan satışlarla 100 $/varil’in aşağısında hareket etti.
 
ABD borsaları, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan verilerin ardından yaşanan düşüşle ikinci haftayı da kayıplarla geride bıraktı. Endekslerdeki gerileme, borsanın düşüş uçurumunun eşiğinde olduğuna dair endişelerin arttığını ortaya koydu. Dünya genelinde büyümenin yavaşlaması, Fed'in destek politikasının sonuna yaklaşılması ve Avrupa bölgesi borç krizinde durumun kötüleşmesi yönündeki endişeler, borsanın yukarı yönde kalabilme kabiliyetini olumsuz etkiledi. Metal piyasalarında bakır ise, dar bir bantla 8.750 $/ton seviyesinden içinde bulunduğumuz haftaya giriş yaparken; yatay ancak yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Avrupa endeksleri bugün Brüksel’de Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan borç paketine ilişkin yapacağı toplantının yarattığı belirsizlikle riskli varlıklara gelen satış hareketinde gevşedi. Ancak, IMF başkanın ABD’de tutuklu bulunması nedeniyle katılmadığı Avrupa Birliği Finans Bakanları Zirvesi’nden dün akşam saatlerinde Portekiz’in AB/IMF’ten alacağı €78 milyarlık kredinin koşulları üzerinde anlaşmaya varıldığı haberi geldi. Paket karşılığında Portekiz Hükümeti’nin 2013 yılına kadar GDP’nin %3,4’ü oranında tasarruf etmesi bekleniyor. Paketin açıklanması ile birlikte EUR/ USD paritesi bugün güç kazanarak 1,4250 seviyelerine kadar yükseldi. Doların diğer para birimleri karşında değer kaybetmesi ile de emtialarda alım hareketi gözlemlendi.
 
ABD cephesinde bugün açıklanacak olumsuz sanayi üretimi ve konut verilerinin ardından Perşembe günü Avrupa piyasalarının açılışı öncesi Japonya’da açıklanacak büyüme rakamı, piyasalar için önem arz etmektedir. Yatay bir hareket sergileyen bakırın hafta boyunca EUR/USD paritesi ile sıkı bir korelasyon içerisinde olması beklenmektedir. Yatırımcılar ve analistler ise kısa vadede yaşanan düşüş hareketlerinin normal olduğunu; ancak uzun vadede bakıra olan talebin artacağını belirtiyorlar.


İndir

2011-18.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Londra piyasasının kapalı olduğu geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde, Amerika tarafından Usame Bin Ladin’in öldüğünün açıklanmasıyla bakır, doların değerlenmesinin ardından işlem gördüğü Comex piyasalarında hızlı bir gerileme yaşadı. Açıklama, Amerika para piyasalarında duygusal tepki alımlarının başlamasına neden olurken; bakır ise, keskin bir düşüşle 4,10 $/lb (9.050 $/ton) seviyelerine kadar geriledi. İngiltere piyasalarının açılışı ile birlikte düşüşünü sürdüren bakırda, Amerika Merkez Bankası’nın beklenen toplantısının ardından yüksek emtia fiyatlarının yarattığı rahatsızlığın yinelenmesi ile satışlar görüldü. Geçtiğimiz hafta boyunca gerilemeye devam eden bakır, bir önceki haftaya göre yaklaşık % 5’lik bir değer kaybına uğrayarak 8.900 $/ton seviyelerinden haftayı kapattı.
 
Bir önceki hafta Perşembe gününe kadar Amerika ve Avrupa Birliği ekonomilerine ilişkin gelen verilerin olumsuzluğu neticesinde özellikle emtialarda meydana gelen düşüş, ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerden kaynaklanıyordu. Cuma günü ABD tarafından gelen ve beklentilerin çok üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisine rağmen; emtialar 2008’den bu yana en büyük haftalık değer kaybını gerçekleşti. ABD seansı sırasında akşam saatlerinde Avrupa Birliği’nin Lüksemburg’da gizli bir toplantı yapacağı ve Yunanistan’ı Avrupa Birliği’nden çıkarabilecekleri söylentisi ise, bütün riskli para birimleri ve emtialar gibi ürünlere satış getirirken; bakır, 2011’in dip noktası olan 8.657 $/tona kadar geriledi ve böylece haftanın son 2 gününde % 5 değer kaybetmiş oldu.  
 
Goldman Sachs’ın yaptığı çalışmaya göre, emtialar üzerinde oluşan bu satışlardan dolayı piyasalardan 99 milyar doların çekildiği; ancak yaşanan bu hızlı düşüşün ardından emtia piyasalarının kendini toparlayacağı da belirtildi. Kısa süreli olarak EUR/USD paritesinde yaşanan gerilemenin ardından başta emtia piyasaları olmak üzere, satışa yönelen piyasalarda gümüş yaklaşık % 22’lik keskin bir düşüş ile en çok değer kaybeden yatırım aracı oldu. Piyasaların diğer önemli bir göstergesi olan Amerika piyasalarında petrol sözleşmeleri de yaklaşık % 13’lük bir gerileme yaşadı. Bu yaşanan düşüşlerde fonlar yüklü miktarda zarara uğradı.
 
İçinde bulunduğumuz haftada bakır için, Çin tarafından Salı sabahı açıklanan ithalat- ihracat dengesi verisi beklentilerin üzerinde gelirken; ihracat rakamlarının yüksek olması, piyasalar tarafından olumlu algılandı. Geçtiğimiz 2 gün boyunca 8.800 – 8.900 $/ton bandında hareket eden bakır, Çin tarafından bugün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamı ile Avrupa tarafından gelen satışlarla düşüş yönünde bir hareket sergiledi. Bugün itibari ile 3 aylık fiyat bazında 8.950 $/ton civarından işlem görmeye başlayan bakır, ABD seansına yakın 9.700 $/ton seviyesini de kırdı ve yönünü tekrar aşağıya çevirdi.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74
TCMB Kurları (30.10.2024) USD: 34,2506 - EUR: 37,066 - GBP: 44,5224 Fixing Kurları (29.10.2024) USD: 0 - EUR: 0 - GBP: 0 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,081 - GBP / USD: 1,2972