Bültenler
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Amerika-Çin gerginlikleri olumlu gelen ekonomik verileri ve güçlü gelen şirket karlarını gölgelerken, global piyasalar 2019’un en kötü haftasını yaşadı.
Haftaya ABD –Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik Başkan Trump’ın tweeti damga vurdu. Trump’ın, hafta başında, Çin’in daha önce anlaşmaya varılan bazı noktalarda geri adım attığını gerekçe göstererek ek gümrük vergilerini devreye sokacağını açıklamasıyla hisse senetlerinde başlayan sert satışlar, hafta genelinde devam etti. Perşembe günü Trump tarafından Çin Başkanı Xi’ye bir mektup geldiği ve olumlu olduğunun açıklanmasının ardından piyasalar bir miktar toparlandı. Ancak Trump’ın Cuma günü TSİ 07:01 itibariyle 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik gümrük vergisini %10’dan %25'e çıkarması ile satışlar hızlandı.
LME bakır, piyasalar genelindeki riskten kaçış eğilimine rağmen Salı günü $6290’a kadar yükseldi. Perşembe günü $6059’a kadar gerileyen bakır, Cuma günü kapanışa doğru yeniden anlaşma sağlanabileceği umutlarıyla ABD endekslerinden destek alarak bir miktar toparlandı. LME bakır haftayı %1.55 kayıpla $6146 seviyesinden kapattı.
ABD hükümet ve özel sektör kaynakları, Çin'in ABD ile oluşturduğu yaklaşık 150 sayfalık ticaret anlaşması taslağının neredeyse tüm bölümlerinden geri adım attığını belirtti. Washington, Çin yasalarında somut değişiklik sözleri talep ederken, Pekin çıkarlarına zarar veren herhangi olumsuz bir duruma katlanmayacağını belirtti. Bunun sonucunda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde çıkmaza girdi.
Artan güvenli liman talebiyle ABD, Almanya ve Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi bir ayın en düşük seviyesine indi.
Çin’de Nisan ayında ihracat %2.3 artış beklentisine karşılık %2.7 gerileme kaydederken, ithalat %3.6 azalış beklentisine karşılık %4 artış kaydetti. Çin’de CPI %2.5 ile beklentileri karşılarken PPI %0.9 ile %0.6 olan beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD’de enflasyon verisi beklentinin altında geldi ve TÜFE senelik %2, ÜFE %2.2 artışa işaret etti.Ekonominin güçlü performansına rağmen enflasyonun sınırlı kalması, temel anlamda fiyat istikrarının korunması ve ekonominin sağlığı için önemli. Aynı zamanda FED’in faizleri düşük seviyelerde tutma konusunda elini güçlendirdiği için piyasalar açısından olumlu.
ABD’nin Cuma günü $200 milyarlık Çin malları üzerindeki tarifeleri %10'dan %25'e yükseltmesi global piyasalarının yeni haftaya kayıpla başlamasına neden oldu. Dün öğle saatlerinde Trump Çin’i misilleme yapmaması konusunda uyardı. Kısa süre sonra ise Çin 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 5140 ABD ürününe ilişkin ithalat vergilerini %5’ten %25’e çıkarmaya karar verdiğini duyurdu. Gerilimi tırmandıran açıklama piyasada satışların derinleşmesine neden oldu.
ABD’de en ağır kayıplar teknoloji tarafında verildi; Nasdaq %3,41 gerilerken Dow Jones %2.38 ve S&P 500 endeksi %2,41 kayıpla kapandı.
Ticaret savaşının yeniden alevlenmesi riskten kaçma eğilimini arttırırken yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle Japon Yeni ve İsviçre Frangı günü yükselişle sonlandırdı.
Küresel ticaret savaşlarının yayılması büyümenin yavaşlarken, enflasyonun arttığı kötü bir senaryonun ihtimalini de beraberinde getiriyor.
Çin ile ABD arasındaki gerilim nedeniyle emtia piyasalarında, olumsuz bir görünüm hakim olurken, endüstriyel metaller satışların en sert hissedildiği ürün grubu oldu.
Trump'ın dün geç saatlerdeki Çin ile ticaret görüşmelerinin "çok başarılı olacağı" açıklamaları ve Çin hükümetinin ekonomiye vereceği destek işaretleriyle Aya borsaları erken saatlerdeki sert kayıplarını azaltarak %1 civarında ekside kapandı. ABD borsası vadeli işlemleri % 0.8 primli işlem görse de piyasa duyarlılığı kırılgan kalmaya devam ediyor.
Dün $6008 ile Ocak 2019’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen LME bakır bu sabah düşük seviyelerden gelen alımlara Trump’ın açıklamalarının da destek vermesiyle $6050’den işlem görüyor. Bu sabah $6068’den dönerek $6063 direncini kıramayan bakır için $5935 destek olarak takip edilebilir.
Dolar Endeksi açıklamanın ardından ilk etapta 97,03 seviyesine kadar geriledikten sonra günü 97,3 seviyesinden yatay sonlandırdı; bugün ise 97,37’den işlem görüyor. EUR/USD paritesi ise hafif primle 1.1235 seviyesinde seyrediyor.
Makro veri tarafında, ABD’de devam eden bilanço sezonunun yanı sıra, Euro Bölgesinde enflasyon, ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve yeni konut satışları, Çin’de ise kentsel yatırımlar, endüstriyel üretim ve perakende satışlar verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada global piyasaların gündeminde FED toplantısı ve ABD istihdam verileri vardı.
FED Çarşamba günü sonlanan toplantısında beklendiği üzere gösterge faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ekonominin güçlü, enflasyonun yumuşak olduğu ortamda, faiz artırımı için sabırlı olmaya devam edileceği ifade edildi. Faiz açıklaması sonrasında alıma geçen ABD endeksleri, Powell’ın basın toplantısını takiben ise kazanımlarını geri verdi. FED Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki zayıflamanın geçici olabileceğine vurgu yaparak, FOMC açıklamasındaki güvercin algıya ket vurdu. Ekonominin durumunun ne faiz artışı ne de faiz indirimi gerektirdiğini belirtti.
Dolar endeksi FED’in faiz indirimi beklentilerini azaltmasından destek bularak hafta başındaki sert kayıplarının bir kısmını telafi etti. ABD piyasaları FED sonrası izlenen satış baskısı sonrası Cuma günü tarım dışı istihdam verisinden destek buldu. Çin piyasaları 1-3 Mayıs tarihleri arasında Labor Day nedeniyle kapalıydı.
Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçen haftada;
· ABD’de Nisan ayı ISM imalat verisi ise 52,6 ile 2016 Ekimden bu yana en düşük seviyede açıklanarak, ekonominin gidişatı ile ilgili endişelere sebep oldu (beklenti 55).
· Çin’de resmi imalat PMI verisi 50.5 olan önceki veri ve beklentilerin altında 50.1, Caixin imalat PMI verisi ise 51 olan beklentilere karşılık 50.2 olarak açıklandı.
· ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 263K ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik ise % 3.6 ile 49 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerileyerek güçlü ekonomik büyümeye işaret etti. Saatlik ücretler ise bir önceki aya göre %0.2 ile beklentilerin altında arttı.
Bilgisayar destekli fonların opsiyon vadelerinin sona ermesinin ardından satışları serbest bırakmasıyla Çarşamba günü LME metallerinde sert satışlar izlendi. Hafta boyunca $6462-$6150 bandında işlem gören bakır, Çarşamba gününü %3 kayıpla kapattı. Cuma günü ise güçlü ABD istihdam verilerinden destek bularak %1.1 yükseliş kaydetti, haftayı $6243 seviyesinden %2.47 kayıpla kapatmış oldu.
Küresel piyasalar, Trump'ın Çin'i sürpriz şekilde gümrük vergilerini artırmakla tehdit etmesinin ardından yeni haftaya sert satışlar ile başladı. Çin ile ticaret müzakerelerinin "çok yavaş" ilerlediğini söyleyen Trump, Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınan %10 gümrük vergisini % 25'e yükselteceğini açıkladı. Trump buna ek olarak 325 milyar dolar tutarındaki ürüne de "kısa süre içinde" % 25 gümrük vergisi getireceğini söyledi.
Geçtiğimiz haftanın yarısında kapalı olan Shanghai Composite endeksi dün günü %5.6 kayıpla sonlandırdıktan sonra düşük seviyelerden gelen zayıf alımlarla bugün günü %0.69 primle kapattı.
ABD’de seans açılışında %2’ye yakın değer kaybeden 3 büyük endeks dün günü %0.5 civarında kayıplarla kapattı.
Güvenli liman talebiyle Dolar Endeksi haftaya yükselişle başlasa da ABD açılışından önce Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen Çinli yetkililerin ticaret görüşmelerinin devamı için ABD ziyaretini planladıkları yönündeki açıklamalarla yönünü aşağı çevirdi. Dün günü yatay ekside kapatan dolar endeksi bugün %0.16 primle işlem görüyor. Euro/usd paritesi ise dolardaki güçlenme ile yeniden 1.12 seviyesinin altına geriledi.
Geçtiğimiz hafta bilgisayar tabanlı fon satışlarının etkisiyle $6150’ye kadar gerileyen LME bakır, dün banka tatili nedeniyle işlem görmedi. Bu sabah $6154’e kadar geriledikten sonra $6290’a kadar yükseldi. $6200 ile 200 günlük ortalamasının altında işlem görmeye devam ediyor.
Destek olarak $6167 ve ardından $6098 seviyeleri direnç olarak $6298-6315 bandı ve ardından $6535 seviyesi izlenebilir.
Devam eden bilanço sezonunun yanı sıra makro veri tarafında ABD’de açıklanacak dış ticaret dengesi ve ÜFE verisi, Euro bölgesinde hizmet PMI ve perakende satışlar verileri ile Çin’de Çarşamba sabahı açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada Wall Street pozitif bilançoların ve güçlü verilerin etkisiyle primli kapanış gerçekleştirdi. ABD'de GSYH ilk çeyrekte %2 beklentilerin üzerinde % 3.2 büyüdü. Verinin ardından S&P 500 endeksi haftayı rekor seviyeden kapattı.2018 yılı sonlarına doğru sert satışlar gören S&P 500 endeksi Çin-ABD ticaret anlaşmasına dair beklentiler, FED’in faiz artışlarını ertelemesi ve beklentilerin üzerinde gelen karlar ile yılbaşından bu yana %17lik yükseliş kaydetti.
Güney Kore ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklenmedik şekilde daraldığını gösteren veri küresel ekonominin yavaşlamasına ilişkin endişeleri kuvvetlendirdi Munih merkezli Ifo ekonomi enstitüsü tarafından hazırlanan endeks, Almanya'da işletme güveninin Nisan'da hafif toparlanma beklentilerine rağmen ticaret gerilimlerinin baskısıyla bozulduğunu gösterdi.
Euro, Almanya'da büyümenin yavaşladığına dair yeniden gündeme gelen endişelerle 1.110 seviyesinde kadar geriledi. Dolar endeksi ise 98.330 ile Mayıs 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.
Asya borsaları, Almanya ve Güney Kore ekonomik verilerindeki beklenmeyen bozulmanın küresel büyümenin yavaşladığına dair endişeleri yeniden canlandırmasıyla geriledi.
İran petrolüne yönelik ambargolara ilişkin haber akışı ile hafta başında %3’e yakın değer kazanan ham petrol, Cuma günü Trump’ın OPEC’e üretimi arttırması yönünde baskı yaptığına ilişkin haberin ardından kazançlarının büyük kısmını geri verdi.
Çin ve ABD’nin anlaşmayı yakın olduğu beklentilerinden destekle hafta başında $6456’ya kadar yükselen LME bakır, güçlü doların baskısı ve global ekonomiye dair artan endişelerin etkisiyle $6340’a kadar geriledi, haftayı $6401 seviyesinden %1 kayıpla kapattı.
Asya borsaları, ABD'de Cuma günü açıklanan beklentilerden güçlü ekonomik büyüme verisinin etkisiyle yeni haftaya küçük primlerle başladı. S&P 500 endeksi dün gün içerisinde rekor tazelerken kapanışa doğru gelen satışlar ile hafif primli kapandı.
Çin’de bu sabah resmi imalat PMI verisi 50.5 olan önceki veri ve beklentilerin altında 50.1, Caixin imalat PMI verisi ise 51 olan beklentilere karşılık 50.2 olarak açıklandı. Çin endeksleri beklentileri karşılamayan imalat PMI verisine rağmen geçen hafta gerçekleşen sert satışların ardından bugün yatay/artıda kapandı. Çin piyasaları 1-3 Mayıs tarihlerinde Labor Day nedeniyle kapalı olacak.
Dolar endeksi ABD’de beklentilerin altında kalan verinin etkisiyle dün günü %0.15 kayıpla kapattıktan sonra bugün de beklentileri aşan Euro Bölgesi büyüme verisinin ardından değer kazanan Euronun baskısıyla % 0.35 kayıpla 97.515 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise dolar karşısında 1.1223 seviyesinde seyrediyor.
LME bakır dün zayıf doların desteği ile günü $15 primle kapattıktan sonra bu sabah Çin imalat PMI verilerinin talebe dair endişeleri arttırmasıyla erken saatlerde $6376’a kadar geriledi ancak dolardaki sert satışlardan ve zayıf Çin verilerinin ardından Çin hükümetinden teşvik geleceği beklentilerinden destekle $6462 seviyesine kadar yükseli. %0.24 primle $6430’dan işlem görmeye devam ediyor.
Global piyasalarda devam eden bilanço sezonunun yanı sıra yarın sonlanacak FED toplantısı ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri bekleniyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada global piyasaların gündemi oldukça yoğundu. Kritik Brexit zirvesi, AB ile Çin arasında yapılan ticaret görüşmesi, ECB toplantısı, FOMC tutanakları, Cuma günü başlayan ABD bilanço sezonu ve Çin ticaret verileri izlendi.
ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı çözüme kavuşturulmamışken, ABD’nin Avrupa’ya gümrük vergisi uygulayabileceği haberi ticaret savaşı endişelerine bir yenisini ekledi.
IMF küresel ekonomik büyüme beklentisini %3.5’ten %3.3’e indirdi. IMF küresel ekonomideki yavaşlamanın beklenenden daha güçlü olduğunu ve ivme kaybının hız kazanması halinde dünya ülkelerinin eş güdümlü olarak destekleme önlemleri alması gerekebileceğini belirtti.
Asya borsaları küresel ekonomik görünüme ve ticaret korumacılığına dair endişelerin artmasıyla geriledi.
ECB Başkanı Draghi’nin basın toplantısında büyümenin aşağı yönlü olduğunu ve risklerin devam ettiğini belirtti. Ancak bu durumu değiştirmek için gerekli adımlara sahip olduğunu belirtmesiyle euro günü ve dolardaki sert gerilemenin etkisiyle haftayı artıda sonlandırdı.
Hafta başında küresel ekonomiye dair endişelerle değer kaybeden ABD endeksleri FOMC tutanaklarında FED’in “güvercin” açıklamalarının devam etmesiyle toparlandı. Dolar ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin Şubat ayında düşmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişten destek bulan emtia bağlantılı para birimlerindeki kazanımların etkisiyle hafta başında geriledi.
ABD işsizlik maaş başvurularının geçen hafta 1969'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi istihdam piyasasının gücünün sürdüğüne işaret etti. ABD'de ÜFE ise Mart'ta yüzde 0.6 yükselerek Ekim'den bu yana en yüksek artışını kaydetti. Güçlü verilerin ardından dolar bir miktar toparlansa da yatırımcıların Çin ekonomisinin istikrar kazandığını gösteren belirtiler ve ABD'li şirketlerin yeni başlayan bilanço döneminin başında açıkladığı güçlü sonuçların etkisiyle riskli varlıklara yönelmesiyle haftayı ekside kapattı.
Petrol fiyatları OPEC ülkelerinin arz kesintisinin devam ettiği, ABD'nin İran ile Venezuela'ya yaptırım uyguladığı ve Libya'da şiddetin arttığı bir ortamda piyasaların sıkılaşmasıyla 71.87dolar ile Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
LME bakır dolardaki sert gerilemeden, Çin’de yeni teşvikler açıklanacağı beklentilerinden destekle Salı günü $6540 seviyesine kadar yükselse de ekonomik görünüme ve ticaret korumacılığına dair endişelerin artmasıyla Perşembe günü $6392 seviyesine kadar geriledi.
Cuma günü açıklanan verilere göre Çin'deki ihracatın tekrar ivme kazanarak beş ayın zirvesine çıkması ve beklentilerin üzerinde açıklanan yeni kredi miktarının etkisiyle toparlanan LME bakır haftayı $6505.5 seviyesinden %1.69 primle kapattı.
ABD endeksleri Goldman Sachs’ın şirketten yapılan yatırım bankacılığındaki kuvvetli seyrin devam etmeyebileceği açıklaması ve beklenti altında gelir açıklamasıyla yeni haftaya baskı altında başladı. 3 büyük ABD endeksi haftanın ilk işlem gününü yatay/ekside kapattı.
Çin'den gelen güçlü ihracat ve bankacılık verileri Çin ekonomisine ilişkin endişelerin yatışmasına yardımcı oldu. Çin’de açıklanan yeni konut fiyatları verisindeki güçlü artışın ve Pekin’in ekonomiyi genişletmek için yeni teşvikler açıklayacağı beklentilerinin etkisiyle Çin endeksleri bu sabah %2.5 civarında primlerle kapandı.
Geçen haftaki kaybının ardından dün günü küçük bir kayıpla kapatan dolar endeksi 96,78 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamasından bulduğu destekle 97 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise dolar karşısında 1,13 seviyesi etrafında yatay seyrediyor.
LME bakır dün günü %0.2 kayıpla $6490 seviyesinden kapattıktan sonra bu sabah Çin piyasalarındaki alıcılı seyrin desteği ile $6515’e kadar yükseldi. $6500 seviyesi etrafında işlem görmeye devam eden bakır için direnç $6547 seviyesinde bulunuyor. Kırılması halinde $6583-$6642 bandı gündeme gelecek.
Bugün Bank of America, Johnson & Johnson, UnitedHealth ve Netflix bilanço açıklamaları takip edilecek. Hafta genelinde ise IBM, Morgan Stanley, Alcoa, Travelers ve American Express bilançoları izlenecek.
Makro veri tarafında ise Çarşamba günü Çin’de açıklanacak GDP, perakende satışlar, endüstriyel üretim ve kentsel yatırımlar verileri ile hafta genelinde ABD’de açıklanacak sanayi üretimi (bugün), perakende satışlar ve yeni konut inşaatları verileri ile Euro Bölgesinde açıklanacak enflasyon rakamı izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşına yönelik endişeleri hafifleten açıklamalar riskli varlıklara olan iştahı artırırken güvenli liman varlıklarda satış baskısı yarattı.
ABD ile Çin'in ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedeceğine yönelik açıklamalar ve Çin ve ABD imalat sektöründe büyümeye işaret eden verilerin etkisiyle Asya piyasalarına yükseliş hakim oldu. Çin’de arka arkaya açıklanan, ekonominin toparlandığına işaret eden veriler risk iştahının en büyük destekçisi oldu. Çin'de resmi imalat PMI verisi Mart ayında 49.2 seviyesinden 50.5'e yükselerek beklenmedik şekilde dört aydır ilk kez büyümeye işaret etti. Mart ayı hizmet PMI verisi 51.1’den 54.4’e yükseldi; yeni ihracat siparişlerinde ise 2017 sonundan bu yana en kuvvetli ikinci yükseliş izlendi.
3 büyük ABD endeksi haftayı %1.9-%2.7 primlerle kapattı. Brexit belirsizliğinin ötelenmesi ve artan risk iştahı ile birlikte Avrupa piyasalarına alıcılı seyir hakim oldu. May'in AB ile yapmış olduğu anlaşma Parlamento tarafında 3 defa reddedildikten sonra 29 Mart olan çıkış tarihi 12 Nisan olarak ertelenmişti.
Çin verilerinin desteği ile haftanın ilk işlem gününde $6545’e kadar yükselen bakır, dolardaki güçlenmenin ve Peru’da arz endişelerinin azalmasının etkisiyle kazançlarını geri verdi. Hafta sonuna doğru Almanya Şubat ayı fabrika siparişlerini -%4.2 ile % 0.3 olan beklentinin çok altında gerçekleşmesi bakır talebine ilişkin endişeleri arttırdı. Güçlü doların yarattığı baskının yanı sıra LME depolarına yapılan büyük miktarlarda bakır girişinin de etkisiyle bakır fiyatları geriledi.
ABD tarım dışı istihdam verisi istihdamın Mart ayında 196k ile beklentilerden güçlü artış kaydettiğini göstererek riskli varlıklara alım getirdi. Ancak çalışanların saatlik ücretlerindeki artış %0.1'de kalarak ekonominin tam gücünde olmadığına işaret etti.
Hafta başında 97.517 seviyesine kadar yükselen dolar endeksi saatlik ücretlerdeki artış hızının yavaşlamasının Fed'in faiz artırımlarını askıya alma kararının gerekçelerini desteklemesiyle kazançlarının büyük kısmını geri vererek haftayı 97.395 seviyesinden kapattı.
Hafta boyunca ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri hakkında yoğun haber akışı meydana gelse de henüz somut bir gelişme olmadı. Xinhua'da yer alan habere göre Xi Jinping, ilerleme kaydedildiğini belirttiği ticaret müzakerelerinde bir an önce sonuca ulaşılması gerektiğini söyledi. Trump ise ticaret anlaşmasına dört hafta içinde varılabileceğini ancak müzakerelerde var olan sorunlar giderilmezse Çin'in ABD ile ticaret yapmasına izin veremeyebileceğini belirtti
Petrol fiyatları, arzın azalacağı endişeleriyle Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelere yükseldi.
Yatırımcıların dikkatinin kritik Brexit zirvesi ve AB ile Çin arasında bugün yapılacak olan ticareti görüşmesi de dahil olmak üzere olası kırılma noktalarına çevrilmesiyle piyasalar genelinde iyimserlik zayıf kalmaya devam ediyor.
Piyasalarda yarın yapılacak ECB toplantısı, FED'in son toplantısının Çarşamba akşamı yayımlanacak tutanakları ve ABD şirketlerinin Cuma günü başlayacak ilk çeyrek bilançolarını izlenecek. Analistler ilk çeyrek bilançolarının 2016'dan beri ilk kez daralmasını bekliyorlar.
Bu haftaki önemli gelişmeler öncesinde Asya piyasalarına bu sabah temkinli seyir hakim oldu.
Wall Street dün karışık performans sergiledi. Dow Jones sanayi endeksi % 0.3 gerilerken, S&P 500 endeksi % 0.1, Nasdaq %0.19 yükseldi. Bugün ise seansa ekside başladı.
Dolar ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin Şubat ayında düşmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişten destek bulan emtia bağlantılı para birimlerindeki kazanımların etkisiyle geriledi. Dolar endeksi dün % 0.35 düşüşle 20 Mart'tan bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydettikten sonra bugün de % 0.15 düşüşle 96.907 seviyesinde bulunuyor.
Petrol fiyatları OPEC ülkelerinin arz kesintisinin devam ettiği, ABD'nin İran ile Venezuela'ya yaptırım uyguladığı ve Libya'da şiddetin arttığı bir ortamda piyasaların sıkılaşmasıyla 71.34 dolar ile Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
LME bakır dün dolardaki sert gerilemeden ve Çin’de yeni teşvikler açıklanacağı beklentilerinden bulduğu destekle günü %1.38 primle $6486 seviyesinden kapattı. Bakır bugün ise $6540 seviyesini test ettikten sonra $6500 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada ABD tahvil getirilerinde izlenen keskin düşüşler ve ekonomik resesyonun bir göstergesi olarak görülen ABD Hazine getiri eğrisinin tersine çevrilmesi global piyasalarda endişe yarattı. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi Aralık 2017’den bu yana ilk kez 2,40 seviyesinin altına geriledi.
ECB Başkanı Draghi'nin ECB'nin gerekirse planlanan faiz artışını daha fazla ertelemeye hazır olduğunu belirtmesinin ardından Almanya'nın 10 yıllık hazine tahvil getirisi geriledi. Tahvil getirilerindeki bu düşüş merkez bankalarının endişeleri yatıştırma çabalarına zarar verdi.
ABD'de yeni konut inşaatları Şubat ayında beklentilerin altında değer alarak yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine inerken, tüketici güven endeksi beklentilerin aksine düşüş kaydetti. ABD ekonomisine yönelik soru işaretlerinin yanı sıra dünyanın büyük ekonomikleri de ivme kaybı izlendi. Çin, Avrupa ve Japonya ekonomilerinde büyüme yavaşlarken ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve Brexit gibi unsurlar ekonomiler üzerinde baskı yarattı.
Sterlin İngiliz parlamentosunda akşam yapılan oylamada Brexit seçeneklerinin hiçbirinin çoğunluk desteği alamamasının ardından değer kaybetti. Dolar bozulan ekonomik görünümün ardından daha fazla merkez bankasının para politikasını gevşetmeye yönelik yaklaşım benimsemesi sonrası başlıca para birimleri karşısında yükseldi. Endeks Mart'ta %1,17 yükseliş kaydetti ve geçen yıl Ekim'deki % 2.1 yükselişinden bu yana en iyi aylık performansını gösterdi.
ABD'li yetkililerin Perşembe Çin'in ABD ile yürüttüğü müzakerelerde bir dizi konuda daha önce sunmadığı tekliflerde bulunduğunu belirtmesinin ardından piyasalardaki iyimserlik arttı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, dün gece Pekin’de "verimli bir çalışma yemeği" düzenlediklerini söyleyerek iki ülke arasında ticaret anlaşmazlığını çözme amaçlı görüşmeleri başlattı.
Asya borsaları, ABD ve Çin’in ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydettikleri umutlarıyla Çin hisseleri öncülüğünde yükselerek, hafta başındaki kayıplarını büyük ölçüde telafi etti. ABD borsaları haftayı primli kapattı.
LME bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde büyüme endişeleri ile $6295 ile 19 Şubattan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ancak düşük stoklardan ve endüstriyel metaller için talebin zirve yaptığı sezona yaklaşılmasından bulduğu destekle toparlandı.
ABD ve Çin’in ticaret görüşmelerinde ilerleme haberleri ile pozitif alana geçen bakır haftayı %2.35 primle kapatan bakırın aylık kaybı ise %0.11 oldu.
Global piyasalar yeni haftaya Çin'de beklentilerin üzerinde gelen imalat PMI verisi ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme işaretlerinin risk iştahını desteklemesiyle yükselişle başladı.
Çin'de resmi imalat sektörü satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayında 49.2 seviyesinden 50.5'e yükselerek beklenmedik şekilde dört aydır ilk kez büyümeye işaret etti. Çin'de Caixin/Markit PMI ise 50.8 ile dört aydır ilk kez büyümeye işaret etti. Bu veriler sürdürülürse, işletme koşullarındaki iyileşme imalatın toparlanma yolunda olduğunu göstererek, Çin'in keskin bir ekonomik gerileme içine gireceği endişelerini hafifletebilir.
ABD ve Çin Cuma günü Beijing'de sona eren ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydettiklerini belirtirken, Washington müzakerelerin "samimi ve yapıcı" olduğunu söylediler.
LME bakır dün talebe dair endişelerin hafiflemesi ve artan risk iştahı ile birlikte $6545 seviyesine kadar yükseldi. Ancak dolardaki yükselişin ve Peru Las Bambas madeninde çözüme yaklaşıldığı beklentilerinin arz sıkıntısı endişelerini hafifletmesiyle kazançlarını geri veren bakır günü $6461 seviyesinden kapattı. Dünkü pozitif seyrini geride bırakan LME bakır dolardaki güçlü seyrin devam etmesi ve Peru’da blokaj sorununun çözüldüğüne dair haberler ile gerileyerek $6435 seviyesinden işlem görüyor.
Asya borsaları, Çin ve ABD imalat sektöründe büyümeye işaret ederek yatırımcı güvenini artıran verilerin etkisiyle dünkü kazanımlarını bugün de artırdı. Küresel ekonomide yavaşlama endişeleriyle 15 ayın dip seviyesine inen güvenli liman ABD Hazine tahvillerinin getirisi de yükselişe geçti. ABD imalat sektöründe Mart ayında ve inşaat harcamalarında ise Şubat ayında iyileşmeye işaret eden veriler, perakende satışlardaki beklenmedik düşüşe rağmen yatırımcıların risk iştahını artırdı. Artan risk iştahı ile birlikte dün Avrupa piyasalarına alıcılı seyir hakim oldu, 3 büyük ABD endeksi de günü %1.3 civarında primlerle kapattı. Avrupa piyasalarında primli seyir bugün de devam ederken, Wall Street seansa düşüşle başladı. Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri global piyasalar açısından önem arz ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta global piyasaların gündeminde Çarşamba günü sonlanan Fed toplantısı ve Brexit sürecine ilişkin endişeler vardı.
Fed, ekonomik yavaşlama işaretlerinin olduğu bir ortamda bu yıl faiz artırımı öngörmeyerek üç yıllık para politikasını sıkılaştırma döngüsünü ani bir şekilde sona erdirdi. Başkan Powell Fed’in bilanço küçültmeyi Eylül ayında durduracağını belirtti, politika faiz oranının en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan% 2.25 - 2.50 arasında kalacağını söyledi. Yatırımcılar bu yılın sonunda faiz indirimi fiyatlamaya yönelirken, ABD hazine tahvil getirileri 2018'in başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Dolar endeksi Fed toplantısının ardından %0.65 değer kaybetse de kayıplarını hızlıca telafi ederek haftayı yatay kapattı. Fed Başkanı Powell İngiltere’nin AB’den çıkması, ABD- Çin ticaret görüşmeleri ve hatta ABD ekonomisine ilişkin görünümle ilgili risklerin devam ettiğini söyledi.
Toplantının ardından Wall Street’de teknoloji hisseleri öncülüğüne sert kazanımlar izlendi, ABD endeksleri son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Avrupa tarafında endekslerde genelde Brexit belirsizliği nedeniyle negatif hava hâkimdi. Avrupa Birliği liderleri May'in Brexit anlaşmasının gelecek hafta İngiliz parlamentosunda onaylanması halinde Brexit'i 22 Mayıs'a, aksi halde 12 Nisan'a kadar erteleme kararı aldı.
ABD'nin resesyona gireceğinden kaygılanan yatırımcılar riskli varlıklardan kaçarak güvenli limanlara yönelmesiyle Cuma günü piyasalardaki hava tersine döndü.Avrupa’da ve ABD’de açıklanan Mart ayı öncü imalat PMI verilerinin beklentileri karşılayamaması küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasına ve risk iştahının gerilemesine neden oldu.
ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerin devam ediyor olması ile Brexit sürecine ilişkin artan belirsizlik de güvenli liman talebini güçlendirdi.
FOMC toplantısı sonrası dolarda izlenen gerilemenin etkisiyle bakır, $6555.5 ile Temmuz 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Fed sonrası zayıflayan Dolar’ın hızla toparlanması, Cuma günü gelen Avrupa ve ABD PMI rakamlarının özellikle üretim tarafında zayıf gelmesi bakır fiyatlarında sert düşüşle karşılandı. LME bakır Cuma gününü %1.67 kayıpla $6325 seviyesinden kapattı, %1.66 ile Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kaybı kaydetti.
Global piyasalar yeni haftaya ABD tahvil getirilerinde keskin düşüşler ve ekonomik resesyonun bir göstergesi olarak görülen ABD Hazine getiri eğrisinin tersine çevrilmesinin, endişeleri arttırmasıyla satışlarla başladı. Asya piyasalarındaki kayıpların ardından dün önde gelen Avrupa endekslerinin tamamı haftanın ilk gününü kayıpla sonlandırdı, Wall Street yatay/ekside kapanış gerçekleştirdi.
LME bakır dün büyüme endişeleri ile $6295 ile 19 Şubattan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Ancak düşük stoklardan ve endüstriyel metaller için talebin zirve yaptığı sezona yaklaşılmasından bulduğu destekle günü $6335 seviyesinden kapattı. Bakır bugün zayıf haber akışının etkisiyle $40lık dar bantta $6335 seviyesinden yatay işlem görmeye devam ediyor.
ABD tahvil getirisindeki yükselişle birlikte piyasalar bugün bir nebze rahatladı. Avrupa borsalarına alımlar hakim oldu,Wall Street ise seansa primli başladı. Dolar endeksi ise yatay seyrediyor.
Makro veri tarafında ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi, yeni konut başlangıçları, GDP final, perakende satışlar ve ISM imalat PMI verisi ile Çin’de açıklanacak resmi imalat PMI verisi izlenecek. Hafta genelinde ECB üyelerinin açıklamalarının yanı sıra, Brexit sürecine ilişkin gelişmeler ön planda olacak.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda artan risk iştahı ile birlikte yükselişler izledik. Dolar endeksi ise yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesiyle birlikte değer kaybetti.
Zayıf gelen enflasyon rakamları ve beklentilerin altında açıklanan imalat üretimi FED’in faiz artırımı tarafında sakin kalacağı beklentilerini arttırdı.
Çin resmi Xinhua haber ajansı Çin Başbakan Yardımcısı Liu'nun ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile telefonla görüştüğünü ve iki tarafın ticaret görüşmelerinde daha fazla ilerleme kaydettiğini bildirdi. Asya borsaları, ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği haberiyle ve İngiltere parlamentosunun AB'den olası karmaşık çıkışın ertelenmesini onaylamasının yarattığı iyimserliğin etkisiyle yükseldi.
Çin'de perakende satışların ve sabit varlık yatırımlarının beklenenden daha fazla artması ancak sanayi üretimi verisinin 17 yılın en düşük hızında yükselmesinin ardından Çin borsaları kazançlarının bir kısmını geri verdi.
İngiltere parlamentosu Avrupa Birliği ile ilişkileri düzenleyecek herhangi bir anlaşma olmadan AB'den ayrılmayı reddetti. İngiltere'nin AB'den anlaşmasız çıkıştan kaçınacağı konusundaki rahatlamanın etkisiyle %2’nin üzerinde yükselen sterlin, Ocak sonundan bu yana en büyük kazanımı kaydetti.
ABD piyasaları yükselen petrol fiyatlarının sektör hisselerine destek olmasının yanı sıra ekonomik verilerin de etkisiyle primli kapanış yaptı. S&P 500 endeksi Kasım sonundan bu yana en büyük haftalık kazanımını kaydederken, Nasdaq bu yıl şimdiye kadar en iyi haftalık performansını sergiledi.
LME bakır stoklarının yeniden yükselmeye başlaması ile cash-3 aylık bakır fiyatı arasındaki backwardation 5 Mart’ta gördüğü $70 seviyesinden $12’a geriledi. Çin verilerinin talebe dair endişeleri arttırmasıyla $6371’e kadar gerileyen LME bakır, hafta sonuna doğru hisse senedi piyasalarında izlenen pozitif havadan destekle, haftayı %0.56 primle kapattı.
Asya borsaları Fed'in bugün başlayan para politikası toplantısı öncesinde dar aralıkta seyretti. Fed’in ekonomik büyümeyi destekleyecek gevşek para politikası yanlısı bir tutum izleyeceği beklentisiyle hisse senedi piyasalarına destek oldu. Avrupa borsaları bugün primli kapanırken, Wall Street’de seansa primli başladı.
ABD ekonomisinin ivme kaybettiğine yönelik sinyaller vermesi ve Fed'in yakın gelecekte daha gevşek para politikası izleyeceği beklentisi doların gücünü azaltıyor. Dolar endeksi 7 Mart'ta 97.710 ile 3 ayın zirvesini görmesinden bu yana %1.31 değer yitirdi.
Yatırımcılar Fed'in bilançosunda bulunan yaklaşık 3.8 trilyon dolar değerindeki menkul kıymeti nasıl elden çıkaracağını gösteren ayrıntılı bir plan açıklamasını bekliyor. Gelecek üç yıllık döneme ait faiz tahminlerini bir araya getiren "nokta grafiği"nde yer alan noktaların aşağı veya yukarı doğru hareketi para politikasının yönü hakkında fikir verecek.
LME bakır dün günü $6433 seviyesinden yatay kapattıktan sonra bu sabah Çin’in önümüzdeki ay üreticiler için vergi indirimine gideceği beklentilerinden destek buldu. KGHM’in Sierra Gordo madeninde greve gidilebileceği haberinin de etkisiyle bakır bugün $6503’e kadar yükseldi. %0.7 primle $6475 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri açıklamaları açısından sakin geçecek haftada piyasaların gözü kulağı FED toplantısında olacak. Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde Çin büyüme hedefindeki düşüş, ECB toplantısı, ABD-Çin görüşmelerine dair haber akışı ve Çin ticaret verileri ile ABD istihdam verileri vardı. Bu gelişmeler küresel ekonominin yavaşlamasına ilişkin piyasa endişelerini arttırdı. OECD’nin politik gerilim ve ticaret gerilimi sebebi ile global büyümenin zarar gördüğünü açıklaması da riskli varlıkları baskıladı.
ECB’nin Perşembe günü sonlanan toplantısında, büyüme tahminlerini düşürmesiyle piyasalarda riskten kaçış eğilimi arttı. ECB'nin faiz oranlarına ilişkin yönlendirmesini değiştirerek ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla ertelemesi, ekonomik büyüme tahminlerini düşürmesi ve bankalara yeni uzun vadeli kredileri sunmasıyla euro sert şekilde değer kaybetti.
Dolar endeksi Perşembe günü 97.710 ile 17 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Euro ise 1.1174 ile Haziran 2017'den bu yana gördüğü en düşük seviyelerde işlem gördü.
Çin hükümeti 2019 yılı büyüme hedefini %6.5’ten %6-6.5 bandına düşürdü. Vergi ve sosyal güvenlik ücretlerinde indirim, altyapı yatırımlarındaki artış ve küçük şirketlere kredi verme konusunda teşvikler sundu. Çin’in Şubat ayında ihracatı bir önceki yıla göre %20.7 geriledi (beklenti %4.8 gerileme).Çin’de altyapı harcamalarının artacağı beklentisiyle hafta başında $6498.5’e kadar yükselen bakır, artan riskten kaçış eğilimi ve güçlü doların baskısıyla hatayı %.72 kayıpla kapattı. Çin vergi indirimi haberinin etkisiyle cash-3 aylık bakır fiyatı arasındaki backwardation geçtiğimiz hafta $70’a yükseldi. LME bakır stokları 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Hafta başında - ticaret savaşını bitirecek bir anlaşmaya ulaşmasına "ramak kaldı" diyen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, sonrasında "İşler iyi bir konumda, ancak doğru yerde olması gerekiyor" dedi. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin detayların hala netleşmemiş olması ve piyasaları şaşırtan istihdam verisi Wall Street’e satış getirdi. Wall Street haftalık bazda 2018 sonundan bu yana en sert düşüşü kaybetti.
ABD ekonomisi Şubat ayında 20K ile beklentilerin (180K) çok altında ve Eylül 2017'den bu yana en zayıf istihdam artışını kaydetti. İstihdam verisi öncesinde ABD’de açıklanan ISM hizmet, yeni siparişler ve yeni konut satışları verileri ise beklentileri aşarak ABD ekonomisinde canlı talebe işaret etmişti.
Sürpriz ABD istihdam verileri küresel ekonominin gücü konusunda şüphelere yol açsa da Asya borsaları yeni haftaya ekonomi için daha fazla politika desteği umuduyla primli başladı. Avrupa Komisyonu'nun bugün parlamentoda yapılacak oylama öncesinde Brexit anlaşmasında değişiklikler yapılmasını kabul etmesinin ardından yükselişini bugün de sürdürdü.
İngiltere Başbakanı Theresa May ve Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker Juncker arasındaki görüşmelerden önce yükselen sterlin, değişikliklerin parlamentoda bugün yapılacak oylamada May'in Brexit anlaşmasını reddedecekleri tehdidinde bulunan İngiliz milletvekillerini ikna etmek için yeterli olacağı umuduyla erken saatlerde kazanımlarını arttırdı. Dün günü%1 primle kapatan sterlin, İngiltere hükümetinin üst düzey avukatının, AB Komisyonu’nun Pazartesi günü yaptığı son tavize rağmen, AB ile bir gümrük birliği içinde süresiz bir şekilde sıkışma riskinin değişmediğini söylemesinin ardından %0.5lik primini geri vererek %0.5 kayıpla işlem görmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta görülen satışların ardından 3 büyük ABD endeksi yeni haftaya %0.79-%2.02 primlerle başladı. Dolar endeksinde %0.2 lik kayıp izlenirken, artan risk iştahı ile birlikte LME bakır yükselerek %1,25 primle $6500 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.
Makro veri tarafında ABD’de perakende satışlar, enflasyon, sanayi üretimi ve Mic.tüketici güven endeksi Çin’de ise endüstriyel üretim, perakende satışlar ve kentsel yatırımlar verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada piyasalara yine Çin-ABD ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı yön verdi. Trump, Çin ile "verimli" ticaret müzakerelerinden dolayı Çin'den ithal $200 milyar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yükseltme kararını erteleyeceğini belirtti. Ancak ardından Trump’ın anlaşmanın "yakında olabileceğini ya da hiç olmayabileceğini" söylemesi piyasaları temkinli tutum sergilemeye yönlendirdi.
JP Morgan analistleri, yatırımcılara ticaret müzakereleri konusundaki beklentilerini biraz "sınırlama" çağrısında bulunarak, son tarihin uzatılmasının "öngörülen sonuç" olduğunu söyledi. Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilim ve ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer’in açıklamaları ise risk iştahını olumsuz yönde etkiledi. Lighthizer, ABD'nin Çin ile ilgili sorunlarının Çin'in daha fazla ABD ürünü satın alma vaadiyle çözülmeyecek "kadar ciddi" olduğunu söyledi.
LME Bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Trump’ın açıklamalarının etkisiyle $6540 ile 4 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Ancak kar satışları, zayıf Çin PMI verisi ve yatırımcıların daha fazla haber beklemeleriyle $6500 seviyesi üzerinde tutunamayan bakır $6441 desteğine kadar geriledi. LME bakır stoklarında izlenen sert gerileme ise fiyatı destekledi. Haftayı $6442 ile desteğin hemen üzerinde %0.54 kayıpla kapattı. LME bakır arz tarafındaki destekleyici unsurların ve ABD-Çin gerilimindeki izlenen yumuşamanın etkisiyle Şubat ayını ise %5.15 primle, Aralık 2017’den bu yana en iyi ay olarak kapattı
ABD endeksleri, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin olumlu seyrinden ve güçlü GSYİH verisinden destekle haftalık bazda primli kapanış gerçekleştirdi. ABD’de geçen hafta açıklanan veriler karmaşık görünüme işaret etti. Yeni konut inşaatları Aralık ayında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine inerken, tüketici güven endeksi üç ay geriledikten sonra Şubat ayında yükseliş kaydetti. ABD'de GSYH ise dördüncü çeyrekte yıllık bazla ekonomistlerin %2.3 artış beklentilerinin üzerine çıkarak %2.6 arttı.
İngiltere Başbakanı May'in Brexit son tarihi olan 29 Mart'ı ertelemeyi değerlendirdiğini bildiren haberin ardından sterlin dolar karşısında yükseldi.
Fed Başkanı Powell, ABD Senatosu'na hitaben yaptığı konuşmada Fed'in bundan sonra faiz oranında değişikliklere "karar verirken acele etmeyeceğini" ifade etti. Dolar, Powell’ın temkinli tutumuyla baskılansa da ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerlemeye ilişkin belirsizlikten bulduğu destekle haftayı yatay kapattı.
MSCI'ın Çin anakara hisselerinin küresel göstergelerdeki ağırlığını bu yıl dört katına çıkaracağını açıklamasının ardından Asya borsaları Çin endeksleri öncülüğünde yükseldi. MSCI'ın bu açıklaması Çin ekonomisine 80 milyar dolardan fazla yeni döviz girmesini sağlayabilir. Çin hisseleri Şubat'ta yatırımcıların, hükümet teşvikleri ve politika desteği umutları ve ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin etkisiyle yaklaşık dört yılın en güçlü aylık performansını kaydetti.
Asya borsaları yeni haftaya ABD ile Çin'in ticaret savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaştığına yönelik işaretlerle yeni haftaya yükselişle başladı. Çin hükümeti 2019 yılı büyüme hedefini %6.5’ten %6-6.5 bandına düşürmesine rağmen ekonomiyi destekleyici önemler geleceği beklentisi ile Çin piyasaları bugün de yükselişini sürdürdü. Çin hükümeti, vergi ve sosyal güvenlik ücretlerinde indirim, altyapı yatırımlarındaki artış ve küçük şirketlere kredi verme konusunda teşvikler sundu. Çin, imalat KDV'sini % 16'dan% 13'e, nakliye ve inşaat KDV'sini ise % 10'dan % 9'a düşürmeyi planlıyor.
Vergi indirimi haberinin etkisiyle cash-3 aylık bakır fiyatı arasındaki backwardation $53’a yükseldi. Çin’in hedefini düşürmesi beklentileri de aşağı çekeceğinden, endüstriyel metaller üzerindeki baskıyı hafifletebilir. LME bakır dün $6441 ve $6395 desteklerini kırarak $6377’ye kadar geriledi, günü %0.5 kayıpla $6410 seviyesinden kapattı. Bugün ise vergi indirimi ve altyapı harcamaları beklentilerinden destekle %1.2 primle $6490 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin detayların hala netleşmemiş olması dün Wall Street’e satış getirdi. 3 büyük ABD endeksi haftanın ilk işlem gününü %0.29-%0.73 kayıpla kapattı.
Dolar ABD'de son dönemdeki verilerin ekonomik ivmenin hızlıca düşeceği endişelerini yatıştırmasıyla hazine tahvil getirilerindeki yüksek seyirden destek buldu
Bugün 1.1330 seviyesi etrafında işlem görmeye devam eden euro, ECB'nin Perşembe günü yapacağı para politikası toplantısını bekliyor.
Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçecek haftada Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon ve GDP verilerinin yanı sıra 7 Mart’ta gerçekleşecek ECB toplantısı izlenecek. ABD’de istihdam verileri; Çin’de ise ticaret ve enflasyon verileri takip edilecek
İndir