Bültenler
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Temmuz’dan bu yana 6950-7210$/t bandında işlem gören LME bakır, küresel büyümeye ilişkin artan endişelerin etkisiyle geride bıraktığımız hafta 6821$/t’a geriledi. 7 haftanın en düşük seviyesini gören bakır haftayı %2 kayıpla kapattı. Artan jeopolitik riskler ise hafta boyunca piyasalar genelini baskı altında tutmaya devam etti.
Çin’de beklentilerin hafif altında kalan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin yanı sıra beklentinin yarısı seviyesinde açıklanan kredi büyümesi Çin ekonomisine ilişkin endişeleri arttırdı. Zayıf kredi büyümesi verisinin ardından açıklama yapan Çin Merkez Bankası (PBOC), emlak piyasasındaki yavaşlama ile birlikte kredi talebinin eskisi kadar güçlü olmadığını belirtti. Emlak sektöründeki ve dolayısıyla da Çin’in bakır tüketiminde önemli bir paya sahip olan inşaat sektöründeki yavaşlama bakır talep görünümünü karartarak bakır fiyatında sert düşüşe neden oldu. Verinin endişe yaratmasından çekinen PBOC, para politikasında değişikliğe gidilmeyeceğini belirtti. PBOC’nin ekonomiyi destekleme programının sürdürmek zorunda kalacağı beklentisi Asya endekslerini destekledi. ABD’de açıklanan zayıf veriler ise FED’in faiz artırımını erteleyeceği beklentisini arttırarak hisse senetlerinde yükselişe neden oldu. Uzunca bir süredir olduğu gibi, LME bakır yine ABD endekslerinden ayrıştı. Global endekslerdeki yükselişe rağmen bakır geriledi.
Jeopolitik risklerdeki hafiflemenin etkisiyle piyasalar bu hafta kısmen sakin bir haftaya başladı. Risk iştahının tekrar geri gelmesiyle global hisse senedi piyasaları bugün yükselişte. LME bakır hafta başından bu yana 6855-6930$/t bandında hareket ediyor. ABD konut piyasasında açıklanan güçlü verilerin yanı sıra azalan jeopolitik risklerin de etkisiyle LME bakır bugün hafif artıda işlem görüyor. Dolardaki yükseliş bakırdaki yukarı yönlü hareketi engelliyor.
Haftanın geri kalanında; yarın açıklanacak FED toplantı tutanakları, Perşembe günü Çin, ABD ve Euro bölgesinde açıklanacak öncü imalat endeksi verilerinin yanı sıra Cuma günü FED başkanı Yellen’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşma takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
LME bakır fiyatı Temmuz ayı başından bu yana 6950-7210 $/t bandındaki hareketini sürdürüyor. Bugün 7030$/t seviyesine yükselselen LME bakır, Ukrayna-Rusya arasında devam eden gerginlik ve Irak’taki tansiyonun yatırımcıları riskli varlıklardan çıkışa yönlendirmesiyle 7000$/t seviyesinin altında geriledi. Jeopolitik endişelere rağmen, piyasada yaz sükuneti var. İşlem hacmi düşük, işlem bandı dar. Yarın Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinin piyasada harekete neden olması beklenebilir.
Artan jeopolitik risklerin ve FED’in faiz artırımını erkene alabileceği söylentilerinin etkisi ile LME bakır geçtiğimiz haftayı %1,1 kayıpla kapattı.Çarşamba 6951$/t ile son 5 haftanın dip noktasına ulaşmıştı. Geçen ay gördüğü 7200$/t seviyesi önemli bir direnç seviyesi görevi görüyor. Aşağı yönlü hareketler de ise 50 (6970$/t) ve 200 günlük (6975$/t) hareket ortalamaların kırılması halinde 6946$/t seviyesindeki güçlü destek ve ardından 6887$/t seviyesi gündeme gelebilir.
Çin ve Güney Kore’deki büyük semalterlar, metal piyasasındaki arz sıkışıklığının ve yaz mevsimi olmasının da etkisiyle bakım çalışmaları başlattı. Bu durum da talebin zayıflamasına neden oldu. Yılın ikinci yarısı genelinde ise tesislerin performansındaki artışın etkisiyle bakır arzının gitgide artması bekleniyor. Ancak spot piyasada devam eden sıkışıklığın etkisiyle LME bakır stoklarındaki düşüş de sürüyor. Ağustos başından beri üst üste gerileyen LME bakır stokları, bugün 700 m/t daha gerileyerek 140.675 ile 6 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesinde bulunuyor. Spot piyasada yaşanan tighlık, spot piyasada bakırı vadeli piyasadan pahalı hale getiriyor (backwardation piyasası). Cash-3 aylık fiyat arasında 17$ backwardation bulunuyor. Eylül ayında mevsimsel etki ile talebin artması beklense de geçen yıla göre ciddi bir artış beklenmiyor. Özellikle Çin’in azalan inşaat yatırımları talebi baltalıyor.
Haftanın geri kalanında, Euro bölgesi ve ABD’de açıklanacak sanayi üretimi verilerinin yanı sıra, Çin ve ABD’de perakende satışlar ve Avrupa tardında ise büyüme verileri izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya iyi bir başlangıç yapan piyasalar, Cuma günü ABD’de açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından sert kayıplarla karşılaştı. FED, Perşembe günü sonlanan para politikası toplantısında aylık tahvil alımını piyasa beklentisine uygun olarark 10 milyar dolar daha azaltarak 25 milyar dolara indirdi. Ülke ekonomisine dair olumlu bir değerlendirme yapan FED’in, faizleri arttırmakta acele etmeyeceğini teyit etmesi piyasaları sevindirirken, ABD’de açıklanan güçlü büyüme verisi de (%4) parlak tabloyu destekledi. Dolar söz konusu gelişmelerden destek bulurken, euro dolar karşısında Kasım 2013’ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.
Hafta genelinde yatay bir seyir izleyen LME bakır, Çin’de resmi imalat PMI verisinin Temmuz’da 51,7 seviyesine (önceki:51) yükselmesinden destek bulsa da ABD’de açıklanan zayıf istihdam verisinin ardından gerileyerek haftayı %0,74 ekside kapattı. Temmuz’da tarım dışı istihdam 233K olan beklentilerin altında 209K olarak açıklanırken, işsizlik oranı ise %6,1 beklentisine karşılık %6,2 açıklandı. Arjantin’in temerrüde düşmesine ilişkin endişeler de piyasayı olumsuz etkiledi. S&P 500 endeksi %2,7 ile 2012’den beri görülen en büyük haftalık düşüşü kaydetti.
Dün sabah haftaya sakin bir başlangıç yapan LME bakır, Çin Ekonomik Planlama Bürosu’nun içerisinde emlak sektörünün de olduğu bazı alanlarda yatırımların arttırılacağı yönündeki açıklamalarının ardından yükselerek günü %0,9 artıda kapattı. Ancak Çin’de bu sabah 9 yılın en düşüğünde açıklanan hizmet PMI verisinin etkisiyle LME bakır değer kaybetti. %1 ekside işlem görmeye devam eden bakır için 7042$/t seviyesi destek olarak izlenebilir.
Piyasada Perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve ardından Başkan Draghi’nin açıklamaları bekleniyor. Makro veri açıklamaları açısından sakin olan haftada Cuma günü Çin’de açıklanacak ticaret verileri önem arz ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta artan jeopolitik riskler nedeniyle riskli varlıklardan çıkış görülürken, yatırımcılar güvenli varlıklara yöneldi. Rusya'nın Ukrayna jetini düşürmesi, Malezya yolcu uçağının düşürülmesi ve Gazze'ye kara harekatı riskli varlıkları olumsuz etkiledi. ABD tahvilleri ve altın destek bulurken, sanayi metallerine satış geldi. Diğer taraftan, FED’in ekonomiyi destekleyici yönde açıklamaları, olumlu ABD ikinci çeyrek şirket bilançoları ve birleşmelere yönelik haberlerin etkisiyle ABD endeksleri haftayı artıda kapattı.
Çin’de açıklanan veriye göre Çin ekonomisi 2.çeyrekte %7,5lik büyüme kaydetti (beklenti ve önceki veri %7,4). Çin’in ekonomik büyüme hızındaki hafif yükseliş metallere olan talep görünümünü aydınlatsa da LME bakır Çarşamba günü açıklanan veriye tepki vermedi. Haftanın geri kalanında ise Çin’de emlak sektörüne ilişkin artan endişeler bakıra değer kaybettirdi. Çin’de açıklanan zayıf yeni konut fiyatları verisinin yanı sıra, Çinli bir inşaat firmasının temerrüte düşme ihtimali de endişeleri arttırdı. Mart ayında iflas eden Çinli bir enerji firmasının ardından bakırda aşağı yönlü hareket başlamış ve artan teminat tamamlama çağrıları düşüşü daha da hızlandırmış, bakırın 6321$/t’a kadar gerilemesine neden olmuştu. O nedenle Çin’den gelmesi muhtemel temerrüt haberinin, ilk temerrütte olduğu kadar olmasa da bakır üzerinde aşağı yönlü etkisinin olması beklenebilir. Uzunca bir süredir düşen stoklardan destek bulan bakır fiyatlarını, stokların yükselişe geçmesi de olumsuz etkiledi. Cuma günü 6960$/t ile Haziran sonundan bu yana en düşük seviyeyi gören LME bakır haftayı %3 kayıpla kapattı.
Piyasalar bu haftaya ise yine Ukrayna ve Gazze konusunda devam eden endişelerle başladı. Geçtiğimiz hafta 7025$/t seviyesindeki güçlü desteği kıran LME bakır, düşük seviyelerden gelen alımların etkisiyle toparlandı. Bugün 7022-7100$/t bandında işlem görüyor. Piyasada ABD'de beklentiler seviyesinde (%0,3) açıklanan TÜFE ve beklentilerin üzerinde gelen konut verisi izlendi. Haftanın geri kalanında ise Çin, ABD ve Euro bölgesinde açıklanacak imalat sanayi PMI endeksleri izlenecek. Ayrıca bugün Apple, Microsoft, ve Verizon bilançoları açıklanacak.
İndir
DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda satışlar yaşanırken LME bakır haftayı yatay kapattı. LME depolarındaki stokların son 6 yılın en düşük seviyesinde olmasından ve tight olan spot piyasadan destek bulan bakır, Salı günü 7212$/t ile 4,5 ayın zirvesine ulaştı. Cuma günü açıklanan Çin ticaret verisi, yıla zayıf başlangıç yapan Çin ekonomisinin stabilize olduğunu gösterdi. LME bakır stoklarında başlayan artış da bakırın yukarı yönlü hareketini engelledi. LME depolarında tutulan bakır stokları geçen hafta 1.945 m/t artış gösterdi.
ABD’de Alcoa ile başlayan bilanço sezonunda sonuçlar olumlu gelse de bankaların karlarının azalacağı endişesi finans hisselerini baskıladı. Almanya sanayi üretimindeki gerileme, Avrupa borsalarının yanı sıra ABD borsalarını da etkiledi. FED toplantı tutanaklarında, beklenildiği gibi tahvil alım programının bu yılın son çeyreğinde sonlandırılacağının belirtilmesine piyasalardan tepki gelmedi. Portekiz’in büyük bankalarından birinin borç ödeme yükümlülüğünü yerine getirememesi ise piyasalarda tedirginliğe neden oldu, ABD endeksleri geçen haftayı ekside kapattı.
Dün FED Başkanı Yellen’ın Bankacılık Komitesindeki konuşması takip edildi. Yellen, ilk çeyrekteki daralmaya da dikkat çekerek ekonomik büyüme hızının yakından takip edildiğini belirtti. İstihdam piyasasındaki iyileşme tahmin edilenden daha önce gerçekleşmesi halinde faiz artışının beklentilerden önce ve daha hızlı olabileceğini açıkladı. Yellen’ın açıklamaları doları desteklerken; euro dolar karşısında bir ayın en düşüğüne geriledi.
Bu sabah piyasalar güne Çin’den gelen verilerle başladı. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte %7,4 olan beklentilerin üzerinde %7,5 büyüdü (bunda hükümetin almış olduğu teşvik önemlerinin etkili olduğu değerlendiriliyor). Çin sanayi üretimi verisi de Haziran’da Aralık’tan bu yana en güçlü artışı kaydetti. Olumlu veriler metallere olan talebin artacağına işaret etse de bakırda yukarı yönlü bir harekete neden olamadı. LME bakır bugün 27 dolarlık dar bantta-yatay işlem görmeye devam ediyor. Piyasada bugün açıklanacak Fed Beige Book raporu bekleniyor. Haftanın geri kalanının ise ABD işsizilik maaş başvuruları ile Michigan tüketici güven endeksi ve Ebay, M.Stanley, Google, IBM, General Electric bilançoları takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME –BEKLENTİLE
LME bakır, geride bıraktığımız haftayı %3,2 primle kapatarak son 9 ayın en büyük haftalık sıçrayışını yaptı. Bakırdaki yükselişe Çin ve ABD’den gelen güçlü imalat PMI verilerin yanı sıra ABD’de tarım dışı istihdamın 288K ile beklentilerin (215K) çok üzerinde açıklanması ve işsizlik oranının %6,1 ile 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi de etkili oldu. Veriler ekonomik toparlanmanın gücünü vurgularken, metallere olan talebin artacağına dair umutları arttırdı. LME bakır stoklarının 6 yılın en düşük seviyesinde olması ve arz tarafındaki endişeler bir süredir olduğu gibi bakırı desteklemeye devam etti. LME bakır Cuma günü 7190$/t ile 19 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Piyasalar nispeten sakin bir haftaya başladı. ABD endeksleri, Almanya’da sanayi üretiminin 2 yıldan uzun sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirmesiyle, geçen hafta görülen rekor yüksek seviyelerden hafif geriledi. LME bakır ise global ekonomideki parlak görünümden ve tight piyasadan aldığı destekle bugün 7212$/t’a kadar yükselerek güçlü seyrini sürdürüyor. Zayıf veri ve ECB üyesi Benoit Coeure parasal istikrar için faizlerin daha uzun süre çok düşük seviyede kalması gerektiği yönündeki açıklamaları euroyu baskı altında tutuyor. Dolar ise, ABD Hazine tahvili getirilerindeki gerilemeyle zayıf performans gösteriyor.
Bilanço sezonu bugün seans sonrası açıklanacak Alcoa’nın finansalları ile başlıyor. Cuma günü ise Wells Fargo rakamları izlenecek. Piyasada yarın TSİ 21:00’de açıklanacak FED toplantı tutanakları bekleniyor. Makro veri tarafında ise Çin’de açıklanacak enflasyon ve dış ticaret verileri izlenecek. Son günlerde LME bakır stoklarında görülen artışın da etkisiyle cash-3 aylık fiyat arasında spread farkı dün akşam contangoya döndü.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya Çin’de 50,8 ile büyüme bölgesinde açıklanan HSBC imalat endeksi ile başlayan LME bakır hafta genelinde yükselişini sürdürerek haftayı %1,7 primle kapattı. Azalan global stoklardan destek bulan LME bakır, Haziran ayını %2,5 primle kapatırken ikinci çeyrekte ise %5,55 değer kazanmış oldu. ABD tarafında ise büyüme verisi ve Fed yetkililerinden gelen açıklamalar fiyatlandı. ABD’de ilk çeyrek büyümesi son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İlk çeyrekte ekonomi, olumsuz hava şartlarının etkisiyle, %2,9 daraldı. Veri, faizlerin artırılmasının daha da erteleneceği beklentisini oluşturdu, piyasada risk iştahını arttırdı. Ancak, Fed yetkililerinden Bullard’ın, gelecek 4 çeyrekte %3 büyüme projeksiyonu göz önüne alındığında, 2015 yılı ilk çeyreğinde faiz artırımına başlanmasının uygun olacağına ilişkin açıklaması piyasalardaki olumlu havayı gölgeledi. Dow ve S&P 500 geçen haftayı hafif düşüşle tamamlarken, Nasdaq'da yükseliş gerçekleşti. S&P 500 ve Nasdaq'daki yükseliş üst üste altıncı çeyrek dönemde de devam etti. S&P 500'de çeyrek dönem bazında 1998'den bu yana görülen en uzun süreli yükseliş gerçekleşti.
Makro ekonomik veri akışı açısından oldukça yoğun bir haftaya başladık. Arz tarafındaki sıkışıklığın sağladığı destekle dün yükselen LME bakır, bugün de Çin’de beklentilerin üzerinde, 51 seviyesinde açıklanan resmi imalat verisinin etkisiyle 7028$/t ile yaklaşık 4 ayın zirvesine yükseldi. Global stoklardaki gerileme devam ediyor. LME bakır stokları 154.700 m/t ile Ekim 2008’den bu yana en düşük seviyede.
Bugün açıklanacak ABD ISM imalat ve Perşembe günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinden gelecek sinyaller önemli. Ayrıca FED Başkanı Yellen’ın 2 Temmuz IMF’deki konuşması ön planda olabilir. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak. Son toplantısında faiz indiren ECB’nin bekle-gör politikası izlemesi bekleniyor. Orta vadede ABD verileri ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam ettiğini gösterirse ABD faizlerindeki yükselişin devam edebilir ve bu da piyasalara olumsuz yansıyabilir. Önümüzdeki dönemde ABD’de enflasyonunun daha fazla gündemde olması beklenebilir. Kısacası 2014 yılının ikinci yarısına baktığımızda kısa vadede ABD faizlerindeki seyir, Çin ekonomisi ve jeopolitik gelişmeleri ana risk unsurları olarak sıralayabiliriz
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftaya Irak’ta devam eden çatışmaların gölgesinde başlayan dünya borsaları, hafta ortasında jeopolitik endişeleri bir yana bırakıp, Fed’den gelen açıklamalara odaklandı. Fed başkanı Yellen’ın güvercin (ılımlı) açıklamaları piyasada risk iştahını arttırdı. Fed, Çarşamba günü sonlanan toplantısında aylık tahvil alım tutarını 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürürken, faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük tutulacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Dow ve S&P 500 endeksleri haftayı yeni rekor yüksek seviyelerden kapattı. Lme bakır ise Çin ve ABD talebine ilişkin beklentilerin olumluya dönmesi ile geride bıraktığımız haftada %2,7 yükseldi. Irak’ta tansiyonun daha da artacağı ve petrol arzının tehlikeye gireceği düşüncesi de metallerle yükseliş olarak yansıdı.
Piyasalar bu haftaya, Çin’de beklentilerin ve önceki verinin üzerinde genişleme bölgesinde (50,8) açıklanan HSBC imalat PMI endeksinin morali ile başladı. Güçlü veriden ve spot piyasadaki sıkışıklıktan destek bulan LME bakır, dün 6900$/t’a kadar yükseldi ve 6874 $/t ile 3 haftanın en yüksek kapanışını yaptı. Euro bölgesinde beklentilerin altında açıklanan imalat endeksine rağmen, ABD, Japonya ve Çin’de artan üretim faaliyetlerinden destek bulan LME bakır 6900$/t seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam ediyor. Çin’deki Qingdao limanında devam eden soruşturma ise bakırdaki yükselişi baskılıyor. Limanda yaşanan dolandırıcılık işlemleri şüphesiyle, Çin’de bakır teminatlı kredilerin onaylanmasının zorlaşacağı bu durumunda bakır ithalatını düşüreceği ve spot piyasada bakır sıkışıklığı yaratacağından endişe ediliyor. Global bakır stoklarındaki gerileme devam ediyor. Lme bakır sokları yılbaşından bu yana 207.975 m/t gerileyerek 157.725 m/t ile Ekim 2008’den bu yana en düşük sevieye geldi. Lme bakır için yukarı yönlü hareketlerde 6898$/t seviyesi direnç, aşağı yönlü hareketlerde ise 6615$/t seviyesi destek olarak izlenebilir.
Haftanın geri kalanında Almanya’da perakende satışlar ile enflasyon, ABD’de ise dayanaklı mal siparişleri, GSYH ve haftalık işsizlik maaş başvuruları takip edilecek.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Global piyasalar geride bıraktığımız haftaya olumlu makro verilerin ve Avrupa Merkez Bankası açıklamalarının etkisiyle güçlü bir başlangıç yaptı. ABD’de S&P 500 ve Dow endeksleri tarihi rekor seviyelere yükseldi. Ancak Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahminini düşürmesi ve Irak’taki gerginlik yatırımcı iştahını olumsuz etkiledi.
LME bakır Çin’in Qingdao limanında hileli işlemler gerçekleştirildiği iddialarının etkisiyle Perşembe günü 6615$/t’a kadar gerilese de Çin’de açıklanan endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinden bulduğu destekle Cuma günü biraz toparlandı. Bakırın geçen haftaki kaybı %1 oldu.
Dünya borsaları Irak’ta devam eden çatışmaların gölgesi altında bu haftaya tedirgin bir başlangıç yaptı. Asya borsaları yükselen petrol fiyatlarının gölgesi altında geriledi. Son 3 haftadır düşüş gösteren LME bakır, Irak’taki çatışmanın metalleri desteklemesiyle dün yükseldi. Metal piyasalarında odak noktası ABD ekonomisindeki iyileşen resim ve Çin’in kırılgan ekonomisindeki hızlanmadan bir nebze uzaklaşarak Orta doğuya kaydı. Artan jeopolitik riskler genelde metallere satış olarak yansısa da Irak’ta tansiyonun daha da artacağı ve petrol arzının tehdit altına gireceği düşünüldüğünden bu durum bakırı destekledi. OPEC’in en büyük ikinci üreticisi konumundaki Irak’ta petrol üretiminin olumsuz etkileneceği ve petrol fiyatlarının daha da yükseleceğinden endişe ediliyor.
Çin tarafında liderlerin %7,5 olan büyüme hedefini yinelemesi piyasada Çin’in ekonomiye ilişkin yeni teşvikler açıklayacağı beklentilerini arttırdı. ABD’de tarafında ise yarın akşam sonlanacak FED toplantısı bekleniyor. Çin’in Qingdao limanında devam eden soruşturma sonucuna göre bankaların artık metal teminatlı kredi vermesi sonlanabilir ya da çok sıkı tutulabilir. Bu durumda depolarda kredi amaçlı tutulan 810.000 m/ton bakırın nakde çevrilebilmesi için spot piyasada satılacağı endişesini yaratıyor, bakırda yükselişi sınırlıyor. Hafta başından bu yana 6646-6723$/t bandında işlem gören LME bakır için 6742$/t seviyesi direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER
Mayıs ayını %3 primle kapatan LME bakır, geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan imalat endeksinden bulduğu destekle %1,2 yükseldi. Ancak dünyanın 7. büyük limanı olan Çin’in Qingdao Limanı’ndaki incelemeler sonrası artan şüphelerle LME bakır kazançlarını geri vererek Mayıs başından bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Qingdao Limanı’ndaki incelemede aynı metallerin birden fazla krediye teminat olarak gösterildiği yönündeki şüphelerden dolayı kredilere teminat olarak gösterilen miktarların doğru olup olmadığının tespiti için envanter sayımı yapılıyor. Bu sebeple açığı kapatmak için stoklara kısa sürede yüklü mal giriş olacağı ya da bankaların artık bakırı teminat olarak kabul etmeyeceği düşünceleri konuşuluyor. Stoklara bakır girişi olcağı beklentisiyle cash-3m arasındaki back farkı 2 günde 75 dolardan 18 dolara kadar geriledi. Hafta boyunca 6936-6640$/t bandında işlem gören LME bakır haftayı %2 düşüşle kapattı.
ECB, düşük enflasyon ile mücadele etmek ve euro bölgesi ekonomisini desteklemek için Perşembe günü sonlanan toplantısında politika faizini %0,15'e indirdi. Karar sonrası 1,3503’e gerileyen euro, daha sonra kayıplarının bir kısmını geri alsa da hala zayıf seyrediyor (1,3545). ABD istihdam rakamlarının tahminlerden iyi açıklanmasından sonra Çin’in dış ticaret dengesinin $35,92 Milyar ile son 5 senenin rekorunu kırması, ihracat rakamlarının beklentiler üzerinde (%7) gelmesi ve Japonya’nın ekonomik büyümesinin beklentilerin üzerinde olması ekonomide global olarak düzelme işareti olarak algılandı.
ABD’de dün yine S&P 500 ve Dow endeksleri rekor yüksek seviyelerden kapandı. S&P 500 üst üste dördüncü, Dow ise üçüncü defa rekor yüksek kapanış gerçekleştirmiş oldu. Asya borsaları ise artan iyimserliğin etkisiyle 3 yılın zirvesinde işlem görüyor. Dün 6700$/t seviyesinin altında kapanış yapan LME bakırda ise düşüş devam ediyor. 50 ve 100 günlük ortalamalarını kıran, bugün 6628-6690$/t bandında işlem gören LME bakır için 19 Mart’ta gördüğü 6321$/t seviyesi önemli destek seviyesi olarak izlenebilir.
Makro veri açıklamaları tarafında kısmen sakin bir haftadayız. Haftanın geri kalanında Euro bölgesinde sanayi üretimi, ABD’de perakende satışlar ve enflasyon, Çin’de ise sanayi üretimi ve perakende satış rakamları izlenecek.
İndir