Bültenler
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Çin’de açıklanan olumlu makro veriler ve Japonya’nın parasal teşvikine ilişkin beklentiler, küresel piyasalarda risk alma iştahını destekledi. Ayrıca ABD’de açıklanan olumlu veriler ve 4. çeyrek bilanço sezonunun da beklentilerin üzerinde ilerlemesi piyasaları olumlu etkileyen diğer unsurlar oldu. ABD’de Dow ve S&P 500 endeksleri Cuma günü 5 yılın en yüksek seviyelerinden kapanırken, Asya borsaları da son ayların en yüksek seviyelerini gördü.
Sanayi metalleri ise hisse senedi piyasalarının gerisinde performans gösterdi. LME bakır tüm olumlu verilere rağmen 8000$/ton desteğini kırarak yılın en düşüğü olan 7920$/ton seviyesine kadar geriledi. Cuma günü duyurulan Çin’in 4. Çeyrek GDP oranı %7,8 olan beklentilerin üzerinde %7,9 olarak açıklandı; artarda 7 çeyrektir yavaşlayan büyüme, bu veri ile trendi kırdı. Pozitif veri bakıra tekrar alım gelmesini sağladı. LME bakır, hafta boyunca 7920-8130$/ton bandında işlem gördü. Haftalık kazancı ise %0,7 oldu.
ABD’de 4. çeyrek bilanço sezonunda geçtiğimiz hafta büyük bankaların karları öne çıktı. Goldman Sachs ve JP Morgan’ın bilançoları beklentilerden de iyi gelirken, Bank of America ve Citigroup ise kar açıklamalarına rağmen beklentileri karşılayamadılar. Bu hafta ise Google, IBM, Microsoft ve Apple gibi önemli teknoloji firmaları bilançolarını açıklayacaklar. Özellikle Çarşamba günü açıklanacak Apple bilançosu piyasalardaki hareket açısından oldukça önemli.
Dün ABD borsalarının kapalı olmasının etkisiyle LME bakırda da işlem hacmi çok düşüktü. Oldukça dar bir bantta hareket eden bakır, bugün sonuçlanan Japonya Merkez Bankası toplantısından gelen haberlerle desteklendi. Banka, piyasanın beklediği gibi enflasyon hedefini ikiye katlayarak %2 olarak belirledi ve ‘ucu açık’ varlık alımına geçti.
Öte yandan bakır fiyatlarına destek olan bir diğer etmen ise Çin ekonomisindeki toparlanma. Perşembe günü Çin’de açıklanacak HSBC PMI verisi de bu açıdan oldukça önemli. Yine de yatırımcılar, Şubat ayının ikinci haftasında başlayacak Çin’in Lunar New Year tatili bitene kadar bakırda keskin hareketler beklemiyor. 8000$/ton destek, 8130$/ton seviyesi ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta ABD, Avrupa ve Asya’daki gelişmeler küresel risk alma iştahını desteklerken; piyasalardan ayrışan bakırda düşük işlem hacmi görüldü. Endeksler haftayı kazançlarla tamamlarken, LME bakır hafta boyunca 8025-8165$/ton dar bandında hareket etti.
2012 yılı 4. Çeyrek bilanço dönemi 8 Ocak Salı günü piyasaların kapanışından sonra Alcoa’nın açıklamalarıyla başladı. Dördüncü çeyrek karlarının, üçüncü çeyrekteki zayıf sonuçlardan biraz daha iyi olmasının beklenmesi, ABD borsalarına alım getirdi. S&P 500 endeksi Perşembe günü 5 yılın en yüksek seviyesinden (1472) kapandı. Haftanın diğer önemli gelişmeleri ise Çin’de açıklanan olumlu veriler ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı oldu. Çin’de Aralık ayında %14 ile son 7 ayın en hızlı yükselişini gösteren ihracat verisi küresel büyüme beklentilerine dair iyimserliği arttırdı. LME bakır veri sonrası 8165$/ton seviyesine kadar yükselse de, 8100$/tonun üzerinde tutunmayı başaramadı.
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi, Euro bölgesi ekonomisinin yılın ilerleyen dönemlerinde kademeli bir toparlanma göstermesinin beklendiğini ve politika faizini değiştirmeme kararının oy birliği ile alındığını söyledi. Draghi’nin ılımlı açıklamaları euroya alım getirirken, Chicago Fed başkanı Evans’ın parasal gevşeme ve ekonomiyi destekleme yönündeki açıklamaları doların zayıflamasına neden oldu. Eur/Usd paritesi 1,30lardan 1,33 seviyesinin üstüne çıktı. LME bakır, paritedeki hızlı hareketi takip etmedi. 8092$/tondan başladığı haftayı 8032$/ton seviyesinden kapattı.
Bakır bu haftaya pozitif başlasa da kazançlarını koruyamadı. Fed başkanı Bernanke’ nin konuşması sonrasında dolar değer kazanırken, LME bakır iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bernanke konuşmada ekonomideki pozitif işaretlere rağmen işsizliğin hala çok yüksek olduğunu söyledi. 16,4 trilyon borç limitinin Şubat ortasında dolacak olması nedeniyle Kongre'ye felakete neden olabilecek bir potansiyel borç temerrüdünden kaçınılabilmesi için borçlanma limitinin yükseltilmesi gerektiği uyarısında bulundu. LME bakır bugün 7960$/ton seviyesine kadar geriledi. Cuma günü Çin’de açıklanacak GDP ve imalat verilerinin bakırda tekrar yükselişe yol açacağı bekleniyor. Çin verilerinin yanı sıra hafta genelinde ABD’de ÜFE-TÜFE, sanayi üretimi, konut rakamları verileri izlenecek. Bilanço tarafında ise Bank of America, JPMorgan, GS ve Citigroup ile GE ve Intel’in son çeyrek sonuçları izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Yılın ilk haftası dalgalı bir seyirle geride kaldı. Piyasalar, mali uçuruma ilişkin endişelerin Mart ayına kadar ertelenmesiyle birlikte yeni yıla risk iştahında önemli bir toparlanmayla girdi. Yılın ilk işlem gününde görülen güçlü yükselişin ardından haftanın sonuna doğru Fed toplantı tutanaklarının ve kar satışlarının etkisiyle piyasalarda gerileme görüldü. LME bakır hafta boyunca 7899-8257$/ton bandında işlem gördü.
ABD'de büyük vergi artışları ve harcama kesintilerinin 2013 ile birlikte devreye girmesini engelleyip ülke ekonomisinin "mali uçurum"la birlikte resesyona girmekten kurtaran anlaşmanın sağlanmasıyla ekonomiyi zora sokacak büyük bir sıkıntının önüne geçildi. Yeni yıla iyi haberle başlayan piyasalar, özellikle de riskli varlıklar yükselişe geçti. Ayrıca üst tüketici Çin’de açıklanan, istikrarlı iyileşmeyi gösteren PMI verisinin de etkisiyle LME bakır yılın ilk işlem gününde yaklaşık %3,5 değer kazandı. Yapılan anlaşmanın Şubat ayında devreye girecek 110 milyar dolarlık kesintiye ve borç limitinin artırılması ihtiyacına çözüm bulamaması, haftanın geri kalanında endişe yaratmaya devam etti. Perşembe günü açıklanan, FED’in son toplantısına ait tutanaklarda “2013 yılında 3. tur parasal genişlemeyi sonlandırma veya yavaşlatarak sonlandırma” konularının gündeme gelmesiyle ile birlikte risk algısı yeniden geriledi. LME bakır, kazançlarının büyük bir kısmını bırakarak haftayı 8102$/ton seviyesinden kapattı.
Bütçe anlaşması kararının ardından dolar karşısında 1,33 seviyesine kadar yükselen euro da burada kalıcı olamadı; tekrar 1,30 civarına geriledi. Geçen hafta ABD cephesinde açıklanan istihdam ve imalat verileri piyasayı destekleyici yöndeydi. LME bakır üzerinde fazla etkisi olmasa da, 3 büyük endeks de artışa neden oldu. S&P 500 endeksi Cuma günü açıklanan verilerin ardından haftayı beş yılın en yüksek seviyesinden kapattı.
Bu haftaya 8092 $/ton seviyesinden başlayan LME bakır yatay-ekside seyrini sürdürüyor. Çin’de Perşembe günü açıklanacak ithalat-ihracat verileri ve Cuma günü açıklanacak ÜFE, TÜFE rakamları, bakırın seyri açısından oldukça önemli. Perşembe günü ECB faiz kararı ve Cuma günü ABD işsizlik maaş başvuruları takip edilecek. Ayrıca yarın Alcoa’nın 2012 yılı 4.çeyrek bilançosunu açıklamasıyla ABD bilanço sezonu başlıyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Yılın son haftasında global piyasalar Noel tatili nedeniyle hacimsiz bir seyir izlerken, bir yandan da ABD’nin mali uçurumuna ilişkin haber akışını takip etti. Çin’de ekonominin düzeldiğine dair işaretler, mali uçurum endişelerine rağmen Lme Bakır da hafif yükseliş yaşanmasını sağladı. Bakır, geçtiğimiz hafta boyunca 7798-7955$/ton dar bandında dalgalandı.
ABD’de mali uçurum konusunda henüz anlaşmaya varılamaması ve beklentilerin olumsuz olması nedeniyle özellikle hisse senedi piyasaları sert düşüşler yaşadı. Cuma günü Dow ve S&P 500 endekslerinde kayıplar % 1'i aşarken, Nasdaq'da da % 0,86 düşüş gerçekleşti. Dow endeksi 4 Aralık'tan beri ilk kez 13.000 puan sınırının altından kapandı. Açıklanan olumlu ekonomik veriler de piyasanın yönünü değiştirmeye yetmedi.
Buna rağmen pariteler-metaller ve petrol piyasalarında satış baskısı görülmüyor. Çin üretim rakamlarının yükselişini sürdürmesi, ekonomik canlanmanın devam ettiğini göstererek sanayi metallerine olan talebi canlı tutuyor. Çin’de Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyede açıklanan imalat PMI verisinin etkisiyle Lme bakır, bugün iki haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. Ancak mali uçurum belirsizliği bakırdaki kazancı sınırlıyor.
ABD’de senato, bugün borsa açılışının ardından yeniden toplanacak. Sağlanabilecek bir anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi gerekiyor. Eğer bugün de bir anlaşma sağlanmazsa 1 Ocak tarihinden itibaren 600 milyar doların üzerinde vergi artışları ve harcama kesintileri devreye girecek. Mali uçurum önlenmezse piyasaların olumsuz tepki vermesi bekleniyor. Bugünkü toplantıya ilişkin beklentilerle ABD endeks vadelileri hafif artıda, ancak vadeli işlemler piyasasındaki yükselişin bugün Wall Street'te yükselişe işaret etmeyebileceği söyleniyor.
Asya ve Batı Avrupa genelinde çok sayıda piyasada bugün erken kapanış söz konusu. ABD ve Londra’da da bugün erken kapanışlar gerçekleşecek. Lme bakır, 1 Ocak Salı günü işlem görmeyecek.
ABD’den gelecek haberi bekleyen bakırda bugün işlem hacmi oldukça düşük. Düşüş olması halinde 7730 $/ton ve 7505$/ton seviyeleri destek seviyesi olarak izlenebilir. Olası bir yukarı harekette ise 8025$/ton ve 8200$/ton seviyeleri direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda ABD’de mali uçuruma ilişkin endişeler öne çıkarken, Japonya’daki genel seçim ve Japon Merkez Bankası’nın parasal genişleme önlemlerini arttırması izlendi.
Hafta başında mali uçurum görüşmelerinin olumlu geçtiği yolundaki açıklamalar sonucu LME bakır 8104$/ton seviyesine kadar yükseldi; Salı günü S&P 500 endeksi 1.447 puan ile günü son iki ayın en yüksek seviyesinden kapattı. Ancak hafta ortasında ABD Başkanı Obama’nın devam eden mali uçurum görüşmelerine dair “Boehner’in B planı (gelir vergisinin ancak 1 milyon USD üzerine uygulanması)” ile ilgili açıklamalarının ardından piyasalarda satışlar görüldü. B Planını Perşembe günü Temsilciler Meclisi'nde oya sunmaya hazırlanan Meclis Başkanı John Boehner, milletvekillerinin desteğini alamayınca oylamayı iptal etmişti. Mali uçurum konusunun 2013 yılına sarkma olasılığının güçlenmesi, riskli varlıklarda satış baskısı yarattı; LME bakır, 7735$/ton seviyesine kadar geriledi. Boehner’in Başkan Obama ile uzlaşı aramaya devam edeceğine yönelik açıklamalar, endekslerin Perşembe günü değer kazanmasına neden olsa; Cuma günü endeksler %1 değer kaybetti. LME bakırın haftalık değer kaybı ise %3 oldu.
ABD Kongresi eğer yılsonuna kadar bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamazsa, bu durum 2013'te büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye girmesini sağlayacak. "Mali uçurum" şeklinde ifade edilen bu durumun gerçekleşmesinin henüz toparlanmakta olan ABD ekonomisine ciddi zarar verebileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta 1,3308 ile son 8 ayın en yüksek seviyesine gören Eur/Usd paritesi, bütçe görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıkların dolara destek sağlamasıyla geriledi.
Noel nedeniyle Londra Metal borsası 25 Aralık Salı ve 26 Aralık Çarşamba kapalı. ABD piyasaları ise bugün yarım gün, yarın ise tam gün kapalı. Hafta genelinde yoğun bir veri akışı olmayacak. Perşembe günü ABD’de işsizlik maaş başvuruları ve tüketici güven endeksi; Cuma günü ise Chicago PMI verisi takip edilecek.
Geçtiğimiz hafta 6 ayın en büyük kaybını gören Lme bakır, bugün yatay-ekside işlem görüyor. Haftanın ilk işlem gününde bakırın şu ana kadar işlem gördüğü bant ise 7798$/ton-7876$/ton.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda Asya borsalarındaki pozitif görünüm ile Fed’in varlık alım programı öne çıktı.
Çin’de HSBC imalat PMI öncü verisi Aralık ayında 50,9’a yükselerek son 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veriyle birlikte yeni yönetimin yeni teşvik paketi açıklayacağı beklentileri piyasaları destekledi. Şanghay endeksi 10 günde %10 değer kazandı.
Japonya’da hafta sonu yapılan seçimlerde Shinzo Abe’nin liderliğinde Liberal Demokrat Parti’nin kazandığı açıklandı. Para politikasının agresif şekilde gevşetilmesini isteyen Abe, ülkenin onlarca yıldır baş edemediği deflasyonun yenilmesi için büyük kamu yatırımlarına başlamayı planlıyor. Perşembe günü yapılacak Japonya Merkez Bankası toplantısında ise sınırsız varlık alım programı açıklanması bekleniyor. Seçimler sonrası Japonya borsası sekiz buçuk ayın zirvesini gördüğü gibi, psikolojik olarak önemli 10.000 seviyesine yaklaştı.
Son bir ayda Çin ve Japonya borsalarındaki yükselişe paralel olarak büyümeye dayalı emtialardan olan Lme bakır %6 değer kazandı. Özellikle dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin başta olmak üzere bu ülkelerde teşvik paketlerinin açıklanması halinde, 2013 yılında bakırın değer kazancının sürmesi beklenebilir. CTFC’nin son raporuna göre, hedge fon ve para yöneticilerinin bakırdaki bullish pozisyonları Ekim ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Geride bıraktığımız hafta ise ABD’de mali uçuruma dair herhangi bir adım atılmamasıyla Lme bakır baskıda kaldı, hafta boyunca 8017-8162 $/ton dar bandında hareket etti; haftalık kazancı ise %0,5 oldu.
FED, geçen hafta sonuçlanan toplantısında yeni bir parasal gevşeme imkânını devreye sokarken, daha önce eşi görülmemiş bir adım atarak ABD'de işsizlik oranı en az %6,5'e düşene kadar politika faizinin sıfıra yakın seviyede kalacağını açıkladı. Eylül ayında her ay 40 milyar dolar tutarında mortgage kredisine dayalı tahvil almaya başlayan FED, bu imkâna devam ettiği gibi yeni başlattığı programla her ay 45 milyar dolar tutarında uzun vadeli ABD Hazine tahvili alacağını açıkladı. FED'den gelen yeni likidite önlemlerine rağmen ABD'deki mali uçurumdan kurtulma amaçlı bütçe görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesine dair endişeler borsalardaki yükselişin sınırlı kalmasına neden oldu. FED Başkanı Ben Bernanke'nin para politikasının mali uçurumun verebileceği zararı telafi etmek için yeterli olmayacağı görüşünü yinelemesiyle endeksler değer kaybetti. Apple hisselerindeki kayıpların da etkisiyle üç büyük endeks geçen haftayı düşüşle kapattı.
Bu haftaya ise piyasalar Japonya seçiminin verdiği moralle başladı. Dün yapılan mali uçuruma ilişkin görüşmenin etkisiyle olumlu hava bugün de devam ediyor. Obama'nın seçmenlerince desteklenen sosyal güvenlik harcamalarından taviz vermeye yanaşmasının Cumhuriyetçilerle görüşmelerde ilerleme sağlanacağına ve yılsonundan önce uzlaşıya varılacağına işaret etmesiyle ABD endeksleri yükseldi. Euro 1,3160 seviyesinin üzerindeki güçlü seyrini koruyor. Lme bakır ise hafta başından bu yana 8006-8104$/ton bandında hareket ediyor. 7857$/ton destek, 8174$/ton direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD vardı. Mali uçuruma ilişkin görüşmelerden sonuç alınamaması ve Kasım ayı imalat PMI verisindeki bozulma ABD piyasalarını baskı altında tuttu. S&P 500 endeksi son 6 altı işlem gününü de %0,5’in altında değişimlerle tamamladı. Durgunluk dönemine giren S&P 500 endeksiyle birlikte ABD borsalarının mali uçurum konusunun netleşmesini beklediği görülüyor. Haftanın son işlem gününde açıklanan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi 146.000 ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı %7,7’ye geriledi. Ancak kötü gelen tüketici güven endeksi ve Apple’daki kayıplar endekslerdeki yükselişi sınırladı.
ABD’nin aksine küresel risk iştahında ise bir bozulma görülmedi. LME bakır hafta boyunca 7964$/ton-8062$/ton bandında hareket etti; bakırın haftalık kazancı ise %0,6 oldu. Euro bölgesinde alınan önlemler ve önceki hafta da Yunanistan için yeni yol haritasının belirlenmesinin ardından Avrupa borsalarında toparlanma devam etti. Alman DAX endeksi geçtiğimiz hafta %1,7 primle Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Asya borsaları ise Çin ekonomisindeki toparlanmanın etkisi ve Japonya’da parasal genişlemenin artacağı beklentisiyle yükseldi.
Hafta sonu Çin’de açıklanan sanayi üretimi verisinin sekiz ayın en hızlı artışını göstermesinin ardından LME bakır bugün 8157$/ton seviyesine kadar yükseldi. Yükselişte Çin’in bakır ithalatındaki artış ve Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verisi de etkili oldu. LME bakır zayıf kalan pariteye rağmen bugün %1,4 artıda seyrediyor.
İtalya’daki siyasi gelişmeler, hafta sonu ilginç bir hal aldı. İtalya'da Başbakan Mario Monti 2013 bütçesinin mecliste onaylanmamasının ardından istifa edebileceğini ve eski başbakan Berlusconi de tekrar aday olacağını açıkladı. İtalya'nın önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde bir erken seçime gitmesi ihtimali arttı. İtalya’daki belirsizliğin etkisiyle EUR/USD paritesi zayıf seyrini sürdürüyor.
Bu hafta makro veri tarafında Euro bölgesinde ve ABD’de açıklanacak öncü PMI verileri ile Çarşamba günü sona erecek FED toplantısı ve sonrasında Bernanke’nin açıklamaları izlenecek.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda ABD’de “mali uçurum”a ilişkin görüşmeler ile Euro bölgesinde Yunanistan’a ilişkin yeni yol haritasının netleşmesi öne çıktı. Gelişmelere paralel olarak LME bakır ve euro güçlendi. Lme bakır 7700$/ton seviyesinden başladığı haftayı 7990$/ton seviyesinden kapattı.
ABD’de geçtiğimiz hafta mali uçuruma ilişkin Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında yapılan ilk görüşmelerden sonra yapılan iyimser açıklamalar piyasaları desteklese de hafta sonuna doğru anlaşmazlığın devam ettiğini gösteren sinyaller gelmesiyle Cuma günü ABD endeksleri yatay kapandı. Piyasalardaki genel beklenti konunun kısa süre içerisinde çözüleceği yönünde şekillenmeye devam ediyor. Ancak son haber akışına bakacak olursak dün Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın teklifine farklı şartlarla cevap verdi. Bu şartları ise (vergi artırımı olmayacak, daha fazla sosyal kesinti gibi) Demokratlar reddetti. Her ne kadar ana beklenti konunun çözüleceği yönünde şekillense de Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki görüşmelere yönelik haber akışı piyasalarda dalgalanma yaratıyor. Bu doğrultuda dün S&P 500 endeksi günü kayıpla kapattı. Hafta sonu liderlerin tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.
Euro bölgesinde uzayan Yunanistan konusu ise geçtiğimiz hafta bu ülke için bir yol haritası açıklanmasıyla netleşti. Yunanistan’ın borçlarını ödemesi için ekstra 15 yıllık bir süre sağlanırken, eski borçları için faiz indirimine gidildi. Özelleştirmelerin hızlandırılması için adımlar atılacağı belirtilirken 2020 yılına kadar borç/GDP oranının %124 olması planlandı. Bu gelişmeleri takiben Yunanistan yakın zamanda EFSF’den 43,7 milyar euroluk fonu alabilecek. Gelişmelerden sonra Moody’s’in euro bölgesi kurtarma fonları ESM ve EFSM’nin kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürmesi, euro üzerinde kısa süreli baskı uygulasa da; euro altı haftanın en yüksek seviyesinde seyrini sürdürmeye devam ediyor.
Bu haftaya piyasalar Çin’de açıklanan güçlü imalat verisinin etkisiyle başladı. Çin’in resmi PMI verisinin Kasım’da 50,6 ile yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla LME bakır dün %3 oranında yükseldi. Dün ABD seansında açıklanan ABD ISM imalat endeksi ise, imalat sanayinin büyüme beklentilerinin (51,3) tersine Kasım ayında daraldığına işaret ederek üç yılın en düşük değerini (49,5) aldı. Veri sonrası endişelerle LME bakır, 7964$/ton seviyesine kadar geriledi.
Bugün euro da gerçekleşen hızlı yükselişin etkisiyle LME bakır da yükseldi; 8050$/ton seviyesinde işlem görüyor. Hafta başından bu yana 7964-8068$/ton bandında işlem gören bakır için 8175$/ton direnç olarak izlenebilir. Hafta genelinde ABD’de açıklanacak istihdam rakamları önem arz ediyor
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız haftada ABD ve Çin’in önceki aylara kıyasla daha olumlu makro verileri ile Avrupa’da Yunanistan’a ilişkin görüşmelere ilişkin olumlu beklentiler öne çıktı. Bunun sonucunda riskli aktif fiyatlarının ve euronun değer kazandığı görüldü.
ABD’de “mali uçuruma” ilişkin ilk görüşmelerin ardından iki parti temsilcilerinin bir orta yol bulunacağına ilişkin açıklamaları oldu. Kolay bir çözüm kısa vadede zor görünse de bu mesajların ve Şükran gününün etkisiyle ABD’nin S&P 500 endeksi kısa süren haftada %1 yükselerek haftayı 1400 psikolojik seviyesinin üzerinde kapattı.
Euro bölgesinde açıklanan PMI verileri, ekonomik daralmanın artarak süreceğine işaret etse de; bu beklentiler büyük ölçüde fiyatlanmış olduğundan piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmadı. Yunanistan’a ilişkin görüşmeler net bir şekilde sonuçlanamayıp bu haftaya sarktı, piyasaların çözüm bulunacağına ilişkin beklentisi ile hafta boyunca euro güçlü kaldı.
Lideri değişen Çin’de PMI imalat sanayi beklenti endeksi 13 ay sonra ilk defa 50 eşik seviyesinin üzerine çıkarak büyümeye işaret etti. Endeksteki yükseliş analistler tarafından ekonomik büyümenin tekrar ivme kazanmaya başladığı yönünde değerlendirildi. Ekonomik canlanmanın devam etmesinin endüstriyel metallere olan talebi de arttıracağı beklentisiyle Lme bakır da desteklendi.
Perşembe günü ABD piyasalarının tam gün, Cuma günü ise yarım gün kapalı olması nedeniyle Lme bakırda işlem hacmi zayıf kaldı. Yunanistan’a ilişkin karar için Eurogroup toplantısının beklenmesi de dar bantta harekete neden oldu (7655-7807 $/ton). ABD ve Çin tarafından gelen olumlu gelişmelerden moral bulan bakır 7655 $/ton seviyesinden başladığı haftayı 7780$/ton seviyesinden kapattı. Bakırın haftalık kazancı %2 oldu.
Bu haftaya ise piyasalar Yunanistan odaklı başladı. Dün gerçekleşen toplantıda beklendiği gibi IMF ile AB arasında Yunanistan'a verilecek kredi konusunda anlaşmaya varıldı. Yunanistan’ın borçlarını ödemesi için ekstra 15 yıllık bir süre sağlanırken eski borç yükümlülüklerinin faiz oranlarında bir miktar indirime gidildi, özelleştirmelerin hızlandırılması için adımlar atılacağı belirtildi. Gelişme sonrasında Euro dolar karşısında Ekim sonundan beri gördüğü en yüksek seviye olan 1,3010'a yükselirken; LME bakır da 7828 $/ton seviyesine yükseldi.
Yunanistan konusunda anlaşmaya varılmasının ardından ABD kaynaklı haber akışı tekrar gündemin ön sıralarına yerleşebilir. Bugün FED başkanın Bernanke’nin yapacağı konuşma önemli. Makro veri tarafında haftanın geri kalanında, ABD’de yeni konut satışları, 3.çeyrek revize GSYİH açıklanıyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta uluslar arası piyasalarda Euro Bölgesi Maliye Bakanları zirvesi, Yunanistan’a ilişkin süren belirsizlik, olumsuz ekonomik veriler, ABD’deki mali uçurum, Ortadoğu’daki gerginlikler ve Çin’de liderlik değişimi öne çıktı.
Euro bölgesi maliye bakanları toplantısında Yunanistan’ın borç yükünü hangi yollarla azaltacağı veya yardım paketi kapsamında ülkeye girecek olan fonların ne zaman çıkartılacağı konularında herhangi bir uzlaşmaya varılamadı. Bakanların anlaşamaması sonrası euro, dolar karşısında 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bugün Yunanistan yardım dilimi konusunda Eurogroup tekrar bir araya geliyor. Bugünkü toplantıda sadece Yunanistan'ın 2014 yılına kadarki 15 milyar euro finansman açığının nasıl düzeltilebileceği konusunda karar alınması bekleniyor.
Yatırımcıların ABD’de mali krize ilişkin taşıdığı endişeler de piyasalardaki düşüş trendini destekledi. Başkan Obama'nın mali uçurumun engellenmesi çabaları çerçevesinde zenginlerin ödediği verginin artırılması gerekeceğini yinelemesiyle, ABD borsaları haftayı kayıplarla kapattı. Geçtiğimiz hafta S&P 500 endeksi % 1.5, Dow %1.8 ve Nasdaq da yine % 1.8 düşüş kaydetti. Cuma günü seans başındaki kayıpların ardından, Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerinin Beyaz Saray'daki toplantı sonrasında yaptıkları açıklamalarda mali politika değişikliklerinin belirlenmesinde esneklik gösterebileceklerinin işaretini vermeleriyle piyasalarda toparlanma başladı.
Çin’in bakır ithalatının Ekim ayında %18.5’lik düşüle 17 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, en büyük bakır tüketicisi Çin’in bakıra olan talebin azaldığı endişesini yarattı, veri sonrası LME bakır geriledi. Ancak Çin’deki liderlik seçimlerinde Hu Jintao’nun yerini Xi Jinping’in geçeceğinin açıklanması LME metalleri için güven teşkil etti. Uzun dönemde Çin ekonomisine ve endüstriyel metallerin görünümüne nasıl bir etkisi olacağı bilinmese de genel piyasa beklentisi ek teşvikler uygulanacağı yönünde.
LME bakır geçtiğimiz hafta başında Yunanistan’a, ABD’ye ve Çin’in bakıra olan talebini ilişkin endişelerle gerilerken, hafta sonuna doğru hem ABD’den gelen olumlu açıklamalar hem de Çin ekonomisindeki düzelmenin etkisiyle toparlandı. Bakır, 7620$/ton seviyesinden başladığı haftayı 7615$/ton seviyesinden kapattı. Hafta boyunca 7548-7715$/ton bandında işlem gördü.
Cuma günü gözlemlenen olumlu havanın ardından piyasalar bu haftanın ilk işlem gününde de yükseldi. S&P 500 endeksi %2’lik yükselişle son 2 ayın en büyük sıçramasını kaydederken; LME bakır %2,2 yükseldi. Eur/Usd paritesi ise 1,28’in üzerine çıktı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Fransa'nın kredi notunu AAA'dan AA1'e indirmesinin ardından LME bakır bugün hafif ekside-yatay işlem görüyor. Bakır hafta başından bu yana ise 7655-7807 $/ton bandında işlem görüyor. Hafta genelinde, Avrupa ve Asya’da Kasım ayı PMI endeksleri ile birlikte ABD’de Michigan tüketici güven endeksi rakamları piyasalara yön verebilecek ana veriler. LME bakır için 7506$/ton destek 7810$/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir