Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2011-52.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Avrupa tarafındaki kaygılarla geride bıraktığımız 2011 yılının son günlerinde tahmin edildiği gibi işlem hacimleri oldukça düşük kaldı. Dar bantta seyreden endeksler ve emtia fiyatları, 2010 yılı sonunda gördüğümüz keskin yükselişler yerine oldukça yatay bir seyir izlediler.

Geçtiğimiz haftanın ilk iki gününde bir çok borsanın tatil nedeniyle kapalı olduğu global piyasalarda işlem gören endeskler haftaya yatay-yukarı yönde başladılar. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın şişen bilançosu, İtalya’nın tahvil faizlerindeki artış ve Asya tarafından gelen olumsuz veriler, global piyasalardaki hacimsiz yükselişin kesintiye uğramasına neden oldu. Yılın son işlem gününde ise özellikle ABD seansının başlaması ile kayıpların bir kısmının geri verildiği görüldü.

Londra Metal Borsası’nda ise bakır, 7539 $/tondan başladığı yılın son haftasını 7600 $/ton seviyesinden kapattı. Yılın son işlem günleri karşılaştırmasında 2010 yılında % 30 ve 2009 yılında da % 140 artış gösteren bakır, ekonomilerdeki yavaşlamanın talebi de azaltacağı endişesi başta olmak üzere 2011 yılında % 22 değer kaybetti. Yıllık bazda 8810,90 $/ton settlement ortalamasına sahip olan bakır, Aralık ayı ortalamasında ise sadece % 0,2 (7567,55 $/ton) artış sağlayabildi.

Global piyasalarda 2012’nin ilk pozitif ekonomik haberi Pazar günü Çin’den geldi ve Aralık ayı PMI 49’dan 50,3’e yükseldi. İlk haftanın ilk işlem günü yeni yıl tatili nedeniyle Londra ve ABD piyasaları kapalı olmasına rağmen Çin verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, küresel hisse senetleri piyasalarını olumlu etkilerken; Euro’nun da ABD doları karşısında değer kazanmasına neden oldu. Verilerle birlikte emtia fiyatlarında da artış görüldü.

Yeni yıla 7645 $/tondan işlem görerek başlayan bakır, dünya çapında iyi gelen imalat sanayi verilerine dün ABD’nin de katılması ile son 3 haftanın zirvesi olan 7790 $/tona kadar yükseldi. Bu sabah ise, Avrupa tarafındaki endişelerin tekrar gündeme gelmesi ile dünkü kazançların bir kısmının geri verdi. İlk işlem gününde % 2,5 değer kazanan bakır, bu sabah gelen satışların ardından % 1,5’in üzerinde değer kaybetmiş durumda. Uzmanlar, bu hafta Avrupa tarafında önemli açıklamaların yapılmayacak olması nedeni ile ABD verilerinin takip edilmesi gerektiğini ve henüz yatırımcıların tam anlamıyla piyasaya girmemeleri nedeni ile hafta sonuna doğru işlem hacimlerinin ancak artacağını belirtiyorlar. Bakır için teknik olarak 7650 ve 7560 $/ton seviyeleri destek,
7880 ve 8000 $/ton seviyeleri ise direnç noktaları olarak kabul ediliyor.



İndir

2011-51.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yıl sonu yaklaştıkça piyasalardaki hacimsiz ve yatay seyir de iyice belirginleşmeye başladı. Geçtiğimiz hafta ABD, Avrupa ve Çin tarafından gelen olumlu gelişmeler ile küçük sıçrayışlar yapan piyasalar, Noel tatilini de kapsayan yılın son haftasında daha sakin olacağı izlenimi veriyor.

Özetle geçtiğimiz hafta piyasalardaki hacimsiz yükselişte, Çin başbakanı Wen Jiabo’nun vergi indirimi ve küçük firmalara sermaye desteği ile ihracatı destekleyeceklerini açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) LTRO (Uzun Dönem Yeniden Finansman Operasyonları) ihalesinde 523 bankadan 489 milyar euro talep gelmesi etkili oldu. Bu gelişmelerin desteği ile kazanımlarını hafta boyunca sürdüren endeksler, gelen pozitif ekonomik dataların da etkisi ile haftayı primli kapattılar.

LME bakır, zayıf hacimli seanslarda 7350 $/tondan başladığı haftayı 7641 $/tondan kapattı. Euro/Usd paritesi ise, ECB ihalesinin ardından ani bir hareketle 1,3197 seviyesine sıçrarken; şişirilmiş alışların satışlarının başlaması ile tekrar 1,3035 seviyesine geriledi ve haftayı da 1,3040 civarında kapattı.

Yılın son haftasının ilk 2 işlem gününde ise LME, Noel tatili nedeniyle işleme kapalıydı. ABD piyasaları ise yatırımcıların takip ettiği ve Tüketici Güven Endeksi’nin açıklandığı Salı günü küçük yükseliş ve düşüşlerle geçen seansta yatay olarak kapandı. 58,6 olarak beklenen ABD Aralık ayı güven endeksi 64,5’e yükselerek, kısa süreli de olsa olumlu bir hava yarattı.

Bugün tekrar açılan Londra piyasalarında bakır fiyatı, Japonya’da bu sabah açıklanan kötü imalat verileri nedeni ile Cuma günkü kapanışa göre % 1 civarında gerilemiş durumda. Günlük bandı ise 7510-7595 $/ton. Haftanın geri kalanında Avro bölgesindeki tahvil ihaleleri ile ABD tarafındaki konut ve imalat verileri takip edilebilir.


İndir

2011-50.Hafta

  DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

09 Aralık’ta gerçekleşen AB liderler zirvesinden sorunları çözecek güçlü bir önlem çıkmaması ve derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan uyarılar, piyasalardaki satış dalgasının geçtiğimiz hafta daha da güçlenmesine neden oldu.

Yatırımcıların yıl sonunda fazla risk taşımak istememeleri nedeni ile geçtiğimiz haftaya hafif değer kayıpları ile başlayan global piyasalarda, Merkel ve Bernanke’nin yaptıkları açıklamalardan sonra keskin düşüşler görüldü. Merkel’in Avrupa kurtarma fonu limitinin arttırılmasına ilişkin önerileri reddetmesi ve Bernanke’nin de Avrupa’daki krizin uluslararası ekonomi için büyük bir risk oluşturduğuna yönelik yorumları, yatırımcıların cesaretini iyice kırdı. Ayrıca İtalya’nın borçlanma maliyetlerindeki artış, Fransa’nın notunun düşürüleceği endişeleri ve Çin ekonomisinin yavaşladığını gösteren veriler, euro ve metallere satış getirdi. Haftaya 7800 $/ton seviyesinin üzerinde başlayan bakır, hafta içerisinde 7131 $/tona kadar gerilerken; eur/usd paritesi son 11 ayın dip noktası olan 1,2946 seviyesine kadar geriledi.

Haftanın son işlem gününde ise ABD ekonomisinin güç kazandığına işaret eden veriler, son üç gündür satış baskısı yaşayan piyasaların euro bölgesi borç krizinin getirdiği endişelerden sıyrılarak yükselmesini sağladı. Aynı gün Moody’s’in Belçika’nın kredi notunu iki kademe düşürmesi ve Fitch’in Fransa’nın kredi notu görünümünü negatife çekmesi, moralleri bozsa da; ABD kongresinin 915 milyar dolarlık harcama tasarısını kabul etmesi ve senatonun orta sınıfa yönelik maaş vergi kesintilerinin iki ay uzatılmasını onaylamaları, piyasaları bu hafta başında desteklemeye yetti.

Bu haftaya ABD’deki gelişmelerden dolayı daha pozitif bir başlangıç yapan piyasalar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin dün ekonomik görünüme dair belirgin aşağı yönlü riskler bulunduğunu ve 2012'nin bankalar açısından zor bir yıl olacağını söylemesi ile olumsuz etkilense de; düşük işlem hacminde bugün tekrar kayıplarını geri vermiş durumda. Özellikle ECB’nin piyasaya likidite sağlayacak olması, pozitif bono ihaleleri ve ABD tarafından gelen güçlü konut satış verileri ile endekslerde %2’ye varan artışlar görülüyor. Bakır ise, 7350 $/tondan işlem görmeye başladığı haftada bugün 7430 $/tona kadar ulaştı. Teknik olarak bakır için yukarıda
7450 $/ton ve 7530 $/ton dirençleri bulunurken; aşağıda ise 7000-7050 $/ton aralığı ilk ana destek bölgesi olacaktır. Bazı uzmanlar, AB bölgesindeki belirsizliklerden dolayı bu yükselişin çok uzun soluklu olmayacağını ve yılın son günlerinde işlem hacimlerinin günlük bantların daralmasına neden olacağını belirtiyorlar.





İndir

2011-49.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Kredi kuruluşu S&P'nin Fransa ve Almanya’yı da kapsayan 15 AB ülkesinin kredi notunu negatif izlemeye aldığı haberi ile Aralık ayına başlayan global piyasalar, geçtiğimiz haftanın genelinde Perşembe-Cuma günleri yapılan AB Liderler zirvesine odaklı kaldılar. Zirvenin beklentileri karşılayamaması durumunda piyasanın sert tepki verebileceğini düşünen yatırımcılar ise, aynı hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri indirmesine, bankalara verilen kredilerin vadesini uzatmasına ve teminatları rahatlatmasına rağmen satış eğilimini sürdürdüler.

Haftanın önemli ve son işlem gününde Çin Merkez Bankası’nın Avrupa'ya yatırım için 300 milyar dolar büyüklüğünde FX yatırım aracı oluşturacağı haberi ile Avrupa seansında başlayan pozitif trend, AB'yi oluşturan 27 ülkeden 26'sının (İngiltere hariç) zirvede euroyu kullanan ülkeler için daha sıkı bütçe kuralları getirilmesi üzerinde uzlaşmaları ile devam etti. İngiltere’nin karşı tutum sergilemesi ve finansal istikrar için yeni bir kanunname düzenlenmesi yönündeki tutumunu koruması ise şaşkınlık yarattı.

Zirvede alınan kararlara göre; ülkelerin kamu borcu/GSYİH oranı %60'ı, bütçe açığı/GSYİH oranı %3'ü aşması durumunda otomatik yaptırımların devreye gireceği belirtildi. Sıkı mali kurallara Euro Bölgesi ülkelerinin uyması gerektiği yönünde görüş birliğine varılırken; Avrupa Finansal İstikrar Fonu olarak bilinen EFSF’nin 2013 yılına kadar çalışmaya devam edeceği açıklandı. Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması’nın (ESM) ise Temmuz 2012’de devreye girmesi bekleniyor.

Zirve sonrasında haftayı primli kapatan piyasalardaki olumlu hava bu hafta, liderler zirvesinden acil sorunları çözecek güçlü bir önlem çıkmaması ile tekrar tersine döndü. Ayrıca zirvede, AB liderlerinin 500 milyar euro ile sınırlandırılan kurtarma fonu EFSF ve ESM’ nin güçlendirilmesi konusunda anlaşma sağlayamamaları ve Moody’s+Fitch tarafından yapılan not uyarıları da piyasalardaki satışların şiddetini artırdı.

Geçtiğimiz hafta 7934 $/tondan işlem görmeye başlayan ve hafta kapanışı da 7815 $/tondan yapan LME bakır, hafta genelinde de 7653-7995 $/ton bandında dalgalandı. Bu haftaya ise 7806 $/ton seviyesinde başlayan bakır, düşük işlem hacmine sahip olsa da; gün içerisinde gelen satışlar ile
7565 $/tona kadar geriledi.

Euro bölgesinde kararlı adımlar olmadığı sürece fiyatların baskı altında kalmaya devam edeceğini savunan uzmanlar, yavaş yavaş tatil havasına girmeye başlayan piyasalarda işlem hacimlerinin daha da düşeceğini ve genel beklenti aşağı yönlü olsa da fiyatların yeni yıla kadar her iki yöne de çekilebileceğini belirtiyorlar. Yatırımcıların gözü ise artık bu akşam sonlanacak olan FED toplantısında. Toplantıda %0.00-%0.25 bandında olan gösterge faizlerde bir değişikliğe gidilmesi beklenmemekte; daha çok toplantı sonrası yapılacak açıklamaların piyasalar üzerinde etkili olacağı tahmin edilmektedir.


İndir

2011-48.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yaklaşık son 3 aydır bir türlü düzlüğe çıkamayan piyasalarda, özellikle Avrupa tarafından karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. Daha önceki haftalarda AB liderlerinin krizi çözmek için görüşmelerde bulunmaları ile umutlanan piyasalar, yapılan bono ihalelerindeki borçlanma maliyetlerinin rekor seviyelere yükselmesi ile satıcılı bir seyir izlemişti.

Global piyasalar, IMF’nin İtalya için bir kurtarma paketi hazırladığı söylentileri ve Avrupalı liderlerin krizin çözümüne ilişkin yeni adımlar atacağı beklentileri ile geçtiğimiz haftaya pozitif başlasa da; kredi kuruluşu Fitch’in, ABD’nin kredi görünümünü durağandan negatife düşürmesi ile karışık seyir devam etti.

Piyasaları asıl etkileyen sürpriz gelişmeler ise 30 Kasım günü yaşandı. Bir gece öncesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's çoğu Avrupa ve ABD'de bulunan 15 büyük bankanın kredi notlarını, kendi derecelendirme kriterlerindeki değişikliklere bağlı olarak düşürmesinin etkisi ile güne düşüşle başlandı. Ardından ilk olarak Çin Merkez Bankası’nın, bankaların zorunlu karşılık oranlarında Aralık 2008'den bu yana ilk defa indirime gitmesi ve sonra aynı gün içerisinde 6 merkez bankasının (ABD, Avrupa, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre) küresel finans sistemine likidite sağlamak amacıyla ortak adım atarak mevcut dolar takas (swap) imkanlarının maliyetini 50 baz puan indirdiklerini açıklamaları piyasalarda büyük bir sıçramaya neden oldu. ABD ana endekslerinin kazanımları gün içerisinde % 4 seviyesini aşarken; metallerde son 1 ayın zirve noktaları görüldü.

Aynı haftaya 7376 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan LME bakır, 30 Kasım günü 710 $/ton primlenerek 8000 $/tona ulaştı ve haftayı da 7892 $/ton seviyesinden kapattı. Kasım ayında 7552 $/ton ortalamasına sahip olan bakırın aylık kazancı da % 2,8 oldu. Bakırın haftayı güçlü kapatmasında Cuma günü açıklanan ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inen ABD işsizlik oranının da etkisi büyük oldu.

Dünya piyasaları bu hafta ise Cuma günü yapılacak liderler zirvesi öncesinde ihtiyatlı iyimser bir seyir izliyor. Haftanın ilk işlem gününde Paris’te gerçekleşen Merkel-Sarkozy görüşmesi sonucunda mali kontroller konusunda anlaştıkları açıklamasının ardından ABD seansı başında gelen alımlar, kapanışa doğru S&P'nin Fransa ve Almanya’yı da kapsayan 15 AB ülkesinin kredi notunu negatif izlemeye aldığı haberi ile yerini satışlara bıraktı. Gün içerisinde % 2 prim kazanan ABD endeksleri, S&P açıklamasının ardından yatay kapandı. Bu hafta yapılacak AB Liderleri Zirvesi'nde euro bölgesindeki borç krizini çözecek bir anlaşma sağlanamaması durumunda S&P'nin not indirimlerini gerçekleştirilebileceğini açıklamasının ardından satışlar, bugün Asya ve Avrupa seanslarında da devam etti.

Metal tarafında 05 Aralık ile 7934 $/tondan bu haftaya başlayan bakır, gün içerisinde 7995 $/tona ulaşsa da; olumsuz açıklamaların ardından bu sabah 7800 $/ton seviyesinin aşağısına geriledi ve günün devamında oldukça yatay seyretti.

Piyasaların gözü artık Perşembe günü ECB’nin yapacağı yılın son para politikası kurulu toplantısında ve Cuma günü Brüksel’de başlayacak olan AB liderler zirvesinde olacak. Analistler, zirvenin beklentileri karşılayamaması durumunda piyasanın sert tepki verebileceğini ve üzerlerindeki baskı iyice artan politikacıların karşılaştıkları durumu tekrar değerlendirmek zorunda kalabileceğini belirtiyorlar.


İndir

2011-47.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Uluslararası piyasalarda geçtiğimiz haftaya ABD'de ''Süper Komite''nin bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamaması, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notu indirimleri, Avro Bölgesi borç krizinin giderek yayılması ve bölge ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin artması damgasını vurdu.

ECB’nin tahvil alımlarından moral bulmaya çalışan global piyasalar, yukarıdakilere ek olarak geçtiğimiz hafta Çin’in imalat sektöründe yaşanan gerileme, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Euro Bölgesi ortak tahvilleri çıkarılması ve Avrupa Merkez Bankası'nın son kredi kaynağı olarak kullanılması seçeneklerine karşı çıkması ile son iki ayın en kötü haftasını geride bıraktı.

Metal tarafında yıl başından bu yana % 25 değer kaybetmiş olan LME bakır, 7448 $/tondan işlem görmeye başladığı geçtiğimiz haftayı 7270 $/tondan kapattı. Hafta boyunca 7100-7495 $/ton bandında kalan bakır, yukarıdaki gelişmelerden sonra değer kaybetse de; ABD’de şükran günü nedeniyle perakende satışların rekor kırması ile son işlem gününde desteklendi.

Bu haftaya ise daha pozitif başlayan global piyasalar, IMF’nin (daha sonra yalanlanan) İtalya’ya 600 milyar Euro değerinde kurtarma paketi hazırladığı söylentileri ve Avrupalı liderlerin krizin çözümüne ilişkin yeni adımlar atacağı beklentileri ile ilk işlem gününde prim kazandı. ABD borsaları, 7 günlük kayıplarını geri verirken; emtialarda ve Euro’da artış görüldü. 7376 $/tondan haftaya başlayan bakır, haftanın ilk 2 işlem gününde de 7500 $/ton seviyesini aşarak risk iştahındaki artışı kanıtladı.

Dün ABD'deki piyasa kapanışının hemen ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin kredi notunun görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdü. Bu gelişmeden sonra bu sabah piyasalar güne daha tedirgin başlasa da; öğle saatlerinde gerçekleşen İtalya bono ihalesinde borçlanma maliyetlerinin, euronun dolaşıma geçmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen gösterilen fazla talep ile hem euro hem de metallerde artışlar görüldü. ABD açılışı ile birlikte 7400-7500 $/ton bandına yerleşen bakır, tüm piyasalar gibi Avrupa tarafında kredi görünümlerine ve ABD işsizlik rakamlarına odaklanmış durumda.

Uzmanlar, her ne kadar piyasalardaki iyileşmenin geçici olduğu düşünseler de; bakır fiyatının 7535 $/ton desteğini kırması durumunda 7730 $/ton seviyelerinin teknik alımlar ile test edilebileceğini belirtiyorlar. Aşağıdaki destek noktası ise 7337 $/ton seviyesinde.


İndir

2011-46.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yunanistan ve İtalya’da gerçekleşen hükümet değişikliklerine rağmen piyasalar, borç krizinin kontrol altına alınamayabileceği düşüncesi ile gerilemeye devam ediyor.

Bir önceki haftada gündemi meşgul eden hükümet değişiklikleri, piyasalara ülkeleri iflastan kurtarmak için daha kararlı girişimlerde bulunacağı izlenimini bıraksa da; asıl problemin siyasi olmadığının farkına varılması ile piyasalardaki iyimserlik çok kısa sürdü. Bununla birlikte problemli ülkelerin borçlanma maliyetlerinin sürekli artması, krizin ABD bankalarına sıçrayabileceği endişesi ve kredi kuruluşlarının not indirimine gideceği (özellikle Fransa ve ABD için) söylentileri ile son 2 ayın en kötü haftası geride bırakıldı.

Metal tarafında haftaya 7740 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan bakır, haftanın ilk işlem günlerinde piyasadaki iyimserlik ve olumlu ABD verileri ile 7933 $/tona kadar ulaşsa da; piyasalardan ayrışamayarak 7380 $/tona kadar geriledi ve haftayı 7553 $/tondan kapattı.

Bu hafta ise Avrupa’dan daha ziyade ABD’de yapılacak bütçe görüşmelerine odaklanan piyasalarda, borçlanma maliyetlerinin yükselmeye devam etmesi ile satış baskısı sürüyor. Maliyetlerin yükselmesi, kamunun borç yükünün ve borç sürdürülebilirliğinin, aynı zamanda bankalar arası karşılıklı borç-alacak ilişkisi nedeniyle banka bilançolarının bozulması sonucunu doğuyor. Bu nedenle eur/usd paritesindeki aşağı yönlü baskı devam ediyor.

Bu haftanın önemli olayı, ABD'de iki partiden oluşan Süper Komite'nin Kongre'de yapacağı bütçe kesintisi ve vergi artırımları konusundaki görüşmeler idi. Ancak anlaşma sağlanamadan görüşmelerin sonlanması ve dün açıklanan zayıf ABD büyüme rakamı, ECB’nin tahvil alımları ile tutunmaya çalışan piyasaların daha da gerilemesine neden oldu. Çin tarafında bu sabah açıklanan Kasım imalat endeksi verisi ise, beklentilerin oldukça altında kalarak metallerin fiziksel tarafta taleplerinin azaldığına işaret etti.

LME bakır ise, 7448 $/tondan başladığı haftada yukarıdaki gelişmelerden sonra bugün 7168 $/tona kadar gerileyerek son 1 ayın dip noktasını gördü. Eur/usd paritesi, özellikle Avrupa tarafında gelen zayıf imalat ve hizmet verilerinden sonra 6 haftanın en düşük seviyesi olan 1,3365’e geriledi. Yarın Şükran Günü nedeni ile ABD piyasaları kapalı olacak ve likiditenin zayıf olması bekleniyor.


İndir

2011-45.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yunanistan’dan sonra İtalya’daki gelişmeleri de sindirmeye çalışan piyasalar, haftanın son işlem gününde her iki ülkede de teknokrat hükümetlerin başa geçeceğine yönelik işaretler ile yönlerini yukarı çevirmiş durumdalar.

Haftanın ilk günlerinde ülke yönetimlerindeki belirsizlikler ve İtalya’nın sürekli yükselen borçlanma maliyeti nedeni ile güç kaybeden global piyasalarda, Çin tarafından gelen olumsuz ticaret verilerinin ardından satışların hızlandığı görüldü. Ancak Yorgo Papandreou'nun istifa ettiği Yunanistan'da Avrupa Merkez Bankası (ECB) eski başkan yardımcısı Lucas Papademos'un kurulacak koalisyonun başına geçmesinin kesinleşmesi, piyasalara moral verirken, gözleri tekrar İtalya’ya çevirdi.Piyasalar, Papademos’un 130 milyar euroluk yardım planının koşullarını yerine getirme konusunda kararlı olduğu düşüncesi ile desteklendi.

İtalya tarafında ise Berlusconi’nin Salı günkü oylamada parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından senato, yeni bütçe yasasını bugün onaylayarak; parlamentonun alt kanadında paket için Cumartesi günü yapılacak oylamada nihai onayın verilmesinin ve yeni hükümetin kurulmasının önünü açtı. Tedbirlerin yasalaşmasından sonra Berlusconi'nin de aynı gün istifasını açıklaması ve yeni hükümetin Pazartesi günü itibarıyla göreve başlaması bekleniyor.

Haftaya 7960 $/ton seviyesinden başlayan LME bakır, gelişmeler doğrultusunda dün Kasım ayının dip noktasına gerilerken (7357 $/ton); Avrupa tarafında yaşanan olumlu gelişmelerin ardından bugün tekrar 7500 $/ton seviyesinin üzerine tırmandı. Hafta sonu yapılacak görüşmelerin ve yeni hükümetlerin tutumlarına göre yönünü belirleyecek olan bakır için 7168 $/ton ve 7357 $/ton seviyelerinde destek; 7680 $/ton ve 8058 $/ton seviyelerinde ise direnç noktaları bulunmaktadır.


İndir

2011-44.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou'nun yapılacak 130 milyar euro’luk ikinci yardım paketini referanduma sunacağını açıklaması, içinde bulunduğumuz haftaya Japonya’nın döviz piyasasına müdahalesi ve MF Global iflası ile başlayan global piyasalarda satışların hızlanmasına neden oldu.

Çarşamba günü sonlanan FED toplantısından “koşulların gerektirmesi halinde ekonomiye daha fazla destek sağlamaya hazırız” kararı çıkmasına rağmen; ekonomik büyüme tahminlerinin aşağıya çekilmesi, yukarı trendini devam ettirtmeye çalışan piyasaları engelledi.

Perşembe günü ise Avrupa tarafında oldukça yoğun bir gündem vardı. Hem AMB hem de G20 toplantıları merakla bekleniyordu. Trichet’ten sonra AMB başkanlık koltuğuna oturan Draghi, aşağı yönlü risklerden ve büyüme beklentilerinin gerilemesinden bahsederken; yükselen bono faizleri karşısında gösterge faiz oranını %1,50 seviyesinden %1,25’e çektiğini açıkladı ve piyasaları şaşırttı. Ardından G20 toplantısından da Yunanistan'ın referandum planından vazgeçtiği haberinin gelmesi ile dünya borsalarındaki satıcılı hava bir anda tersine döndü. Referandumdan hayır sonucu çıkması durumunda Yunanistan’ın Avrupa Birliğinden ayrılmak zorunda kalacağı beklentisi, piyasaları tedirgin ediyordu.

Pazartesi günü sonlanan ekim ayında 7347,50 $/ton ortalama değerine sahip olan ve bir önceki aya kıyasla % 12 değer yitiren LME bakır ise, Kasım ayına daha hızlı başladı. Bakır, 8109 $/tondan işlem görmeye başladığı haftada yukarıdaki gelişmeler doğrultusunda 7634 $/ton seviyesine kadar gerilemiş olsa da; dünkü alınan faiz indirimi kararı ve referandumun iptal edildiği haberinin ardından bu sabah 8000 $/ton seviyesini aştı.

Uzmanlar, henüz yukarı trendin başladığını söylemek için çok erken olduğunu ve bugün Yunanistan parlamentosunda yapılacak güven oylamasının ve sonlanacak olan G20 açıklamalarının takip edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Teknik olarak 8050 $/ton seviyesinin kırılması, fiyatın 8300 $/ton bölgesini test etmesini sağlayacaktır. Destek noktaları ise, 7860-7680-7400 $/ton bölgeleri olacaktır.


İndir

2011-43.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Avrupa borç krizi kontrol altına alınabilecek mi, Yunanistan’ın borç indirim konusunda somut bir adım atılabilecek mi gibi soruların cevapları, geçtiğimiz hafta iki defa yapılan Avrupa liderleri zirvelerinde tartışıldı. 23 Ekim’de yapılan toplantının ilk ayağında EFSF’nin büyüklüğü, bankaların sermayelendirilmesi ve Yunanistan’ın borç indirimi konusunda somut bir açıklama gelmezken; 26 Ekim Çarşamba günü yapılan toplantının ikinci ayağında önemli kararlar alındı. Brüksel’de yapılan zirveden EFSF’nin 1 trilyona euro’ya genişletilmesi, Yunan bonolarına %50 haircut uygulanması ve Yunanistan borç/GDP oranının 2020 yılına kadar %120’ye düşürülmesi kararları çıkarken; ABD borsaları, üst üste dördüncü haftayı da kazanımlarla geride bıraktı. Eur/Usd paritesi, Avrupalı liderlerinin borç krizini çözme amaçlı plan üzerinde anlaşmalarının ardından 1,4247 ile yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Metal tarafında ise LME bakır, 7192 $/tondan başladığı Ekim ayının son haftasında piyasaları takip ederek son ayların en hızlı trendini gösterdi ve % 14’lük artış ile haftayı 8167 $/ton seviyesinden kapattı. Aynı haftanın ilk işlem günü sabahı beklentilerden yüksek gelen Çin imalat verisi, fiziksel tarafta bakırı destekleyerek aynı gün % 7,5 prim yapmasını sağladı. Haftanın geri kalanında Avrupa tarafından yapılan açıklamalar ile son işlem gününde ulaştığı 8280 $/ton seviyesi ise son 1,5 ayın zirve noktasıydı.

Bu haftanın ilk işlem gününe, Avrupa tarafında alınan kararların sorgulanması ve euro bölgesi borç krizine ilişkin yeni endişelerin finans hisselerinde kayıplara neden olması ile başlayan global piyasalarda satışlar görüldü. Japonya’nın döviz piyasasına müdahale etmesi ve ABD'li aracı kurum MF Global Holdings'in euro bölgesi devlet tahvilleri nedeniyle uğradığı kayıplar yüzünden iflas korumasına başvurması, hisse ve emtialardaki satışları hızlandırdı.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou'nun, Avrupalı liderlerin borç krizinin önüne geçmek amacıyla bir hafta önce karara vardıkları yardım anlaşmasını Cuma günü parlamentoda güvenoyuna ve detayların iletilmesi durumunda Aralık ayı içerisinde ise halk referandumuna sunacağını açıklaması, euro bölgesi için yeni bir kriz tehdidi oluşturdu. 130 milyar euro’luk ikinci bir yardım paketinin halk oylamasından geçemeyeceğini düşünen piyasalarda tedirginlik arttı.

İlk iki işlem gününde hızlı satışlar görülen metal piyasasında bakır, 8109 $/ton seviyesinden başladığı haftada 7634 $/tona kadar geriledi. Bugün ise hem hisse hem de emtia piyasalarının, bu akşam sonlanacak olan FED toplantısı sonucunda olumlu açıklamalar yapılacak beklentisi ile değer kazandığı görüldü. Bu sabah 8000 $/ton seviyesini test eden bakır, açıklamalar öncesinde hemen bu seviyenin aşağısından işlem görüyor.

Oldukça yoğun bir veri trafiğinin olduğu bu hafta, FED toplantı sonrasında yarın ECB faiz kararı ve Cuma günü ABD işsizlik rakamı ile G20 toplantısı ve Yunanistan güven oylaması takip edilecek. Teknik olarak bakır için yukarıda 8050 $/ton ve 8280 $/ton direnç olarak belirlenirken; fiyatların aşağıya doğru kırılması durumunda 7650 $/ton ve 7400 $/ton destek noktaları olacaktır.


İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651