Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2018- 16.Hafta

  • DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada Amerika-Çin-Rusya arasında alevlenen jeopolitik risklerin görece olarak düşmesi ve beklentilerin üzerinde gelen bilanço açıklamaları ve pozitif ekonomik veriler ile global piyasalarda pozitif rüzgarlar esti. Wall Street’ten başlayarak Avrupa piyasalarına yayılan bir yükseliş izlesek de Çin piyasaları bunun dışında kaldı.

Çin ekonomisi %6.7 olan beklentilerin üzerinde %6.8 büyüme kaydederek hükümetin tüm yıl için yaklaşık % 6.5 olan hedefinin üzerinde kaldı. Ancak, Çin’de Mart ayında beklentilerin altında kalan sanayi üretimi ve ilk çeyrekte sabit varlık yatırım büyümesinde izlenen yavaşlama Çin piyasalarına satış getirdi. Satışlar dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor’ın akıllı telefon talebindeki düşüşe ilişkin uyarı yapmasının ardından hızlandı.

Dolar endeksi, hafta başında Trump‘ın ABD faiz artırımı yaparken Rusya ve Çin'i para birimlerini devalüe etmekle suçlamasıyla geriledi. Ancak ABD’de  beklentilerin üzerinde açıklanan konut başlangıçları ve sanayi üretimi verileri, Ortadoğu’da azalan riskler ve Çin-ABD arasındaki gerilimin hafiflemesiyle toparlanarak haftayı artıda kapattı. 1.2413’e kadar yükselen euro, beklentilerin altında açıklanan Zew endeksinin ardından geriledi. 50 günlük hareketli ortalamasını kıran euro, 1.2248’e kadar geriledi.

Alüminyumda fiyatlar ABD’nin Rusal’a getirdiği yaptırımlar sonrası 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Nikel, Rus üretici Norilsk Nickel’i de kapsamak üzere genişletebileceğine dair endişelerle yükseldi. Nisan ayı başından bu yana teknik olarak alım bölgesinde yer alan LME bakır, piyasada artan risk iştahı ve yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle $6978 direncini kırarak $7112’ye kadar yükseldi.  Ancak $7000 seviyesi üzerinde kalıcı olamayan bakır haftayı $6982,5 seviyesinden %2.18 primle kapattı.

Hafta sonu K.Kore'nin nükleer denemelerine son verdiği açıklaması ve ABD Hazine Bakanının Çin'e bir ziyarette bulunabileceğini açıklaması genel tansiyonu düşüren gelişmeler oldu. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri artan kamu borcuna dair endişeler ve petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyonist baskılarla dün % 2.998 ile 4 yılın en yüksek seviyesini gördü. ABD borsaları, tahvil getirileri endişelerinin şirket bilançoları konusundaki iyimserliği dengelemesiyle dün yatay kapandı.

Dolar endeksi dün 91.076 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yükselen doların baskısında kalan LME bakır dün günü %0.79 kayıpla kapattı. Bugün ise güçlü doların baskısı ile Asya seansında $6910’a kadar gerilese de dolardaki gevşemenin ve Çin ve ABD arasındaki kara bulutların dağılmaya başlamasının talep artışına yönelik beklentiyi arttırmasıyla $7050 psikolojik direncini test etti. %1.4 primle $7020 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Bugün ABD’de açıklanan ve beklentileri aşan yeni konut satışları ve tüketici güven endeksi verilerinin ardından ABD endeksleri %0.6 civarında primli işlem görüyor.

Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak öncü GSYİH verisi ve Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısı izlenecek. Draghi’nin Cuma günü enflasyonun toparlandığına emin olduğu ancak belirsizliklerin devam ettiği yönündeki açıklamaları nedeniyle tahvil alımının sonlanmasına yönelik bir tarih verilmesi beklenmiyor

 



İndir

2018- 15.Hafta

  • DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta Amerika'da başlayan bilanço sezonu ve tırmanan jeopolitik gerginlikler piyasalardaki risk iştahı üzerinde etkili oldu. Global hisse senedi piyasaları ve emtialar geride bıraktığımız haftaya güçlü başlangıç yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Jinping ve ABD başkanı Trump’ın hafta başındaki uzlaşmacı konuşmaları ticaret savaşı endişelerini azaltarak riskli varlıklara alım getirdi. Çin’de beklentilerin altında kalan verilerinin, ekonominin temel büyüme faktörlerinin sağlığıyla ilgili soru işaretleri yaratmasının ardından Çin piyasaları kazançlarını azalttı. Trump’ın hafta ortasında  Suriye'de kimyasal olduğu düşünülen saldırıya ABD'nin vereceği tepki hakkında Rusya'yı uyararak füzelerin "geliyor olacağını belirtmesi ise endişeleri yeniden tırmandırdı. Trump ile yön bulan piyasalar, hafta sonuna doğru yaptığı “Çin ve Amerika’nın birbirlerine yeni gümrük vergileri çıkartmak zorunda kalmayabilir” yönündeki mesajları ile ise yeniden alışa geçti. Endekslerin kritik destek seviyelerinde tutunduğu bir dönemde güçlü gelmesi beklenen şirket karları dikkatleri güçlü temel dinamiklere çekti ve 3 büyük ABD endeksi haftayı primli kapattı.

Orta doğudaki gerginlikler petrol fiyatlarını yükseltti, gelişmekte olan piyasalara satış olarak yansıdı.

Artan risk iştahı ile birlikte haftaya güçlü başlangıç yapan, Çarşamba günü $6987.5’e kadar yükselen bakır, hafta sonu doğru kazançlarını azaltarak %1.17 primle kapandı. Alüminyum fiyatları, ABD’nin Rusya’ya getirdiği yeni yaptırımların Rusal’ı da kapsamasının ürün tedariğini sıkıntıya sokacağı endişesiyle 1987’den bu yana en büyük haftalık yükselişi gerçekleştirdi.

Trump’ın açıklamalarıyla yükselişini 1.2395 seviyesine kadar taşıyan euro FOMC tutanakları ile bir miktar geriledi. Tutanaklarına göre yetkililer, büyüme ve enflasyondaki olumlu artışı göz önüne aldıklarında faiz artırımının önümüzdeki 2 yıl içinde daha da hızlanabileceğine dikkat çekti.

Piyasalar yeni haftaya ABD, Fransa ve İngiltere’nin Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısının etkisinde başladı.  Yatırımcıların bilanço dönemine ilişkin iyimserlikle askeri müdahaleyi önemsememesiyle risk iştahı dün tırmandı. 3 büyük ABD endeksi dün günü % 0.8 civarında primlerle kapattı. Wall Street’ten başlayarak Avrupa piyasalarına yayılan bir yükseliş izliyoruz. Ancak jeopolitik endişeler nedeniyle gelişmekte olan piyasalar bu iyimserliği paylaşmıyor.

Çin ekonomisi, güçlü tüketici talebi ve yüksek gayrimenkul yatırımlarıyla birinci çeyrekte yılın aynı dönemine göre % 6.7 olan beklentilerin üzerinde % 6.8 büyüme kaydetti. Büyüme, hükümetin tüm yıl için yaklaşık % 6.5 olan hedefinin üzerinde kaldı. Ancak, Çin’de Mart ayında beklentilerin altında kalan sanayi üretimi ve ilk çeyrekte sabit varlık yatırım büyümesinde izlenen yavaşlama Çin piyasalarına satış getirdi.

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin’de izlenen korumacı ticaret politikaları ve ekonomik yavaşlama nedeniyle Aralık ayında 4 yılın en düşük seviyesini gören bakır, yılbaşından bu yana yaklaşık %6 ekside seyrediyor. LME  bakır, dolarda yaşanan kayıpların etkisi ve artan risk iştahı ile dün $6936’ya kadar yükseldi ancak kapanışa doğru kazançlarını geri vererek yatay kapandı. Çin verilerinden beklediğini bulamayan LME metallerinin tamamı bugün ekside. LME bakır %0.64 kayıpla $6840 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Trump dün Twitter'da yaptığı açıklamada ABD faiz artırımı yaparken Rusya ve Çin'i para birimlerini devalüe etmekle suçladı. Dolar endeksi Trump’ın suçlamasının ardından dün günü  %0.41 kayıpla kapattı. Bu sabah dolar karşısında 1.2413’e kadar yükselen euro, Alman Zew ekonomik duyarlılık endeksindeki düşüşle yeniden 1.2350 seviyelerine çekildi.

Haftanın geri kalanında ABD bilanço sezonu ve FED başkanlarının konuşmaları izlenecek.

 



İndir

2018- 14.Hafta

  • DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta Çin-Amerika arasındaki ticaret savaşı kaygıları ve Amerika'da tarım dışı istihdam verisinin 103K artışla beklentinin altında kalması zaten kırılgan olan risk iştahını daha da daraltarak hisse senedi endekslerinde sert satışlara neden oldu.

Hafta genelinde Çin ve ABD arasındaki misillime yarışını izledik. Trump yönetiminin Çin'den yıllık ithalat büyüklüğü 50 milyar doları bulan bir grup ürüne %25 gümrük vergisi açıklamasının ardından Çin' misilleme yaparak ABD'den ithal edilen 106 ürüne %25 ek gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Çin ve ABD’nin müzakereye açık olduğu yönündeki haber akışının etkisiyle hafta ortasında toparlanma görüldü. Fakat piyasadaki olumlu hava yine uzun sürmedi. Çin’in kararına kızan Trump ,100 milyar dolarlık daha gümrük vergisi koyulması talimatını verdi. Çin'in ise "şiddetli misilleme" ile karşılık vermeye hazır olduğunu beyan etmesi ABD borsalarının geçen haftanın son işlem gününü %2'nin üzerinde kayıpla kapatmasına yol açtı. Asya borsaları ise küresel ticarete ilişkin gerilimin ve küresel teknoloji devlerinin görünümünün zayıflamasına ilişkin endişelerin artmasıyla Çin öncülüğünde geriledi.

ABD'de tarım dışı istihdam Mart'ta 103K ile beklentilerin altında artarak altı ayın en düşük artışını kaydetti ancak saatlik ücretler %0.3 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Saatlik ücret büyümesindeki bu artış, istihdam piyasasında, FED’în bu yıl faizleri artırmasına olanak verecek bir sıkılaşmaya işaret etti. Beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından euro dolar karşısında bir miktar toparlanma kaydetti.

Salı günü $6621,5’e gerileyen bakır, Perşembe günü piyasada azalan endişeler ve artan risk iştahı ile $6870’e kadar yükseldi. Ancak Trump’ın son hamlesinin ardından yeniden  yön değiştiren rüzgarın etkisi ile kazançlarını azaltarak haftayı $6754,5 seviyesinden hafif artıda kapattı.

Cuma günkü zayıf kapanışın ardından global hisse senedi piyasaları yeni haftaya yükselişle başladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülke ekonomisini daha açık hale getirmeye ve otomobiller dahil olmak üzere ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini düşürmeye söz verdi. Xi'nin açıklamaları ticaret gerilimine ilişkin endişelerini yatıştırarak  bugün Asya, Avrupa ve ABD borsalarına alım olarak yansıdı.

Ancak gelişmekte olan piyasalar artan jeopolitik gerilimler, Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddiaları ve ABD’nin Rus oligarkları ve onlara bağlı şirketleri kapsayan yaptırımları ile geriledi.

Yeni haftada teknik olarak yönünü alıma çeviren LME bakır dün günü %1.4 primle kapattı.

Bugün ise piyasalar genelinde artan risk iştahının ve dolardaki gerilmenin etkisiyle yükselişini sürdüren bakır %1.4 primle $6947’den işlem görüyor. $6952 seviyesinin kırılmasının ardından $7064 seviyesindeki direnç gündeme gelecek.

ECB’nin önde gelen politika yapıcılarından Ewald Nowotny’nin faiz artışının ilk adımı olarak, depo faiz oranının % -0.40'ten % -0.20%'ye çekilmesi olabileceğine yönelik açıklamalarının ardından euro bugün dolar karşısında 1.2378’e yükseldi. %0.3 primle 1.2360 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

ABD'de ilk çeyrek bilanço sezonu bu hafta büyük banka ve finans kuruluşlarıyla başlayacak. Hafta genelinde ABD tarafında FOMC tutanakları ve enflasyon verileri; Çin tarafında ise enflasyon ve ticaret verileri takip edilecek.

 



İndir

2008 - 13.Hafta

  • DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta ile beraber 2018 senesinin birinci çeyreği tamamlandı. LME bakır ilk çeyreği %7 kayıpla tamamlarken, S&P 500 endeksi 2015 senesinden bu yana ilk defa negatif performans gösterdi. Dolar beş çeyrek üst üste düşerken, petrol üst üste üçüncü çeyreği de yükselişle tamamladı.

İlk çeyrekte Ocak ayında vergi reformunun olumlu etkisi ile yükselen global piyasalar, Şubat ayında enflasyon ve faizlerdeki yukarı hareketin yarattığı endişe ve panik satışlarıyla geriledi. Mart ayında ise politik kaygılar öne çıkarken, Trump’ın dış politika ve hükümet içerisinde karışıklık yaratan adımları piyasalarda belirsizliği arttırdı.

2018’in ilk çeyrek bilanço sezonu Nisan ayının ikinci haftası büyük beklentilerle başlayacak.

Geride bıraktığımız haftada ABD ve Çin arasındaki görüşme haberleri, zarar verici bir ticaret savaşının önlenebileceği umutlarını canlandırdı. Haftanın ilk işlem günüde $6532’ye kadar gerileyen LME bakır, gerginliğin yumuşayabileceğine dair işaretlerin, talebe ilişkin olumsuz beklentiyi azaltmasıyla yükseldi.  Londra Metal Borsası 30 Mart ve 2 Nisan tarihlerinde kapalıydı. 

ABD Hazine yetkililerinin, Çin’in ABD’de ABD tarafından hassas olarak değerlendirilen teknoloji sektörlerine yatırım yapmasını yasaklayacak bir taslak üzerinde çalıştıklarına dair haberler teknoloji hisseleri öncülüğünde hisse senedi piyasalarına bir miktar satış getirse de ABD ve Çin piyasaları yine de haftayı primli kapattı.

Trump’ın Amazon.com ile ilgili Tweetleri ve Çin’in ticaret savaşlarında ABD’ye karşılık vermesinin etkisi dün Wall Street’e satış olarak yansıdı. Dünkü kayıpların ardından ABD endeks vadelileri bugün %00.8 civarında primli seyrediyor. Uzun tatilin ardından bugün yeniden işlem görmeye başlayan LME bakır, Çin’de açıklanan güçlü imalat PMI verisinden bulduğu destekle, %1 civarında primle $6800 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Paskalya tatilinin ardından bugün işlem görmeye başlayan Avrupa piyasalarında satış hakim. Dolar endeksi bugün 90 seviyesi etrafında yatay seyrederken Euro hafif kayıpla 1.23 seviyesinin altına geriledi.

Cuma günü ABD’den gelecek tarım dışı istihdam yatırımcıların odak noktasında olacak. Geçtiğimiz sene ortalamasına yakın 189,000 istihdam artışı beklenirken, bu Şubat ayındaki 313,000 artışın oldukça gerisinde. İşsizlik oranının ise %4’e gerilemesi bekleniyor. ABD’de ISM verileri Avrupa’da işsizlik ve enflasyon izlenecek diğer önemli veriler,dayanıklı mal siparişleri ikincil önemde diğer gelecek ekonomik datalar. FED tarafında ajandada Bullard, Mester, Powell gibi konuşmacılar var. Bu hafta istihdam verisinde ücret artışlarının ne kadar arttığı, teknoloji hisselerindeki volatil seyrin nasıl devam edeceği, Amerika ile Çin arasındaki ticari yaptırımlara yönelik gerginliğin nasıl şekilleneceği risk iştahı üzerinde etkili olacak önemli faktörler.

 



İndir

2018-12. Hafta

  • DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda FED toplantısı ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerginlik takip edildi. Trump’ın ticaret savaşları kaygılarını alevlendirmesi ve hükümet içerisinde şahin bir dış politika ağırlıklı adaylara yer vermesi ile politik riskler tırmandı. Riskli varlıklardan kaçışın ön planda olduğu bir hafta geride kaldı.

Yeni FED başkanı Powell ilk toplantısına piyasa beklentisi doğrultusunda faiz artışıyla başladı. FED 2015 yılı sonunda para politikasını sıkılaştırmaya başlamasından bu yana altıncı defa faiz arttırmış oldu.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda hızlanması beklenirken 25 bps’lik faiz artışı sonrası faiz oranı 1,75%’e çekildi. Karar öncesi 2018 için 3 veya 4 kez faiz artırım olasılığı öngörülürken karar sonrası 2018 yılı için şimdilik daha güvercin olan 3 faiz artışının öngörüldüğünü izledik. 2019 yılı için 2 faiz artışı  görüşü 3 faiz artışına revize edildi, 2020’de 2 şeklinde yorumlandı. 2018 yılı için 3 faiz artırımı beklentisi güvercin hava yansıtırken, dolar değer kaybetti.

FED toplantısının etkisinden çabuk kurtulan piyasaların odak noktası Çin ve ABD arasında tırmanan gerginliğe kaydı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren muhtırayı imzalaması ve Çin'in ise misillemeye hazır olduğunu göstermesinin ardından dünyanın iki büyük ekonomisi arasında ticaret savaşı olabileceğine dair endişeler finansal piyasaları dalgalandırdı. Trump, imzaladığı protokole göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak. Çin ticaret bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Çin ticaret savaşına girmeyeceğini umuyor ancak böyle bir savaşa girmekten de korkmuyor" denildi. ABD’ye  karşılık veren Çin, taze meyve, şarap ve fındık dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 3 milyar dolara kadar ürüne ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıkladı.

Küresel piyasalarda küresel ticaret savaşı endişeleriyle haftayı sert kayıplarla kapattı. Yen artan küresel ticaret gerilimlere ilişkin endişelerin yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artırmasıyla dolar karşısında 16 ayın zirvesini gördü. Dolar /Tl 4.0375 ile tarihi rekoru kırdı.

FED toplantısının ardından doların gerileyeceği beklentisi ile son dönemdeki kayıplarından bir miktar toparlanan bakır, Perşembe günü ABD seansı başlangıcı ile birlikte hızlıca değer kaybetmeye başladı. 18 aydır ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasını kıran bakır, $6623,5’e kadar gerildi, haftayı %3.5 kayıpla kapattı.

Cuma gününü %2 civarında kayıplarla kapatan ABD borsalarının ardından, tırmanan ticaret savaşı endişelerinin etkisiyle riskli varlıklar, yeni haftaya satışlar ile başladı. Çin piyasaları haftanın ilk işlem gününü ekside kapattı. ABD'li şirketlerin Çin piyasasında daha kolay faaliyet göstermesi için görüşmelerin başladığını bildiren Wall Street Journal haberinin ardından ABD borsaları ise dün primli kapandı. 3 büyük endeks seansı %2,7-%3,3 primlerle kapatsa da 2 günlük kayıplarının tamamını geri alamadı. Dün $6532’ye kadar gerileyen bakır, ABD açılışı ile birlikte toparlanarak günü hafif ekside kapatmıştı.

ABD ve Çin arasındaki görüşme haberleri, zarar verici bir ticaret savaşının önlenebileceği umutlarını canlandırdı. Haberlere göre Beyaz Saray, Çin'den Amerikan malı otomobiller üzerindeki gümrük vergisini düşürmesini, daha fazla ABD yapımı yarı iletken çip satın almasını ve ABD'li şirketlere Çin finans sektörüne daha fazla erişim hakkı vermesini istedi. Çin Başbakanı Li Keqiang, ticaret görüşmelerini sürdürme ve ABD'li şirketlerin Çin piyasasına erişimi kolaylaştırma taahhüdünde bulundu.

Dün dolar endeksinde %0,5’e yakın kayıp dikkat çekerken haftaya 1,2350 seviyelerinden başlayan eur/usd  paritesi 1,2450’ye kadar yükseldi. Bugün ise Euro Bölgesi şirketlerinde izlenen yavaşlamanın ardından ECB yetkilisi Liikanen’in Euro Bölgesi enflasyonunun beklentilerden daha zayıf olabileceğine yönelik açıklamalarının ardından erken saatlerde test ettiği 1,2473 seviyesinden gerileyerek 1,2388’den işlem görmeye devam ediyor.

ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliğin yumuşayabileceğine dair işaretlerin, talebe ilişkin olumsuz beklentiyi azaltmasıyla bu sabah erken saatlerde $6721,5’e kadar yükselen bakır, $6700 seviyesi üzerinde tutunamadı.  $6648 seviyesinde yer alan 200 günlük hareketli ortalaması etrafında  %0,35 primle işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında yarın ABD’de açıklanacak GSYİH verisi takip edilecek.

 

 



İndir

2018-11.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global hisse senedi piyasaları, artan ticaret gerilimlerinin küresel ekonomiye zarar vereceği endişelerinin arttığı bir ortamda gerilerken, devlet tahvilleri güvenli liman talebi ile yükseldi. Piyasalarda ABD'de ekonomiyi koruma politikalarının güç kazanması ve  Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin sanayicileri baskı altında bırakacağı kaygısı hakim oldu. Ilımlı politikalar yanlısı isimlerin yönetimden ayrılması Beyaz Saray'ın ileride izleyeceği politikalar hakkında belirsizlik yaratarak yatırımcıların endişelerini arttırdı. ABD ve Çin piyasaları haftayı kayıplarla kapattı.

Washington Post, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak H.R. McMaster'ı görevden almaya karar verdiğini bildirdi. Bu haber, iki önemli yetkili olan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve üst düzey ekonomi danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasından birkaç gün sonra geldi. Trump’ın yeni ekonomi danışmanı Kudlow’un, Çin’e yönelik sert açıklamaları, vergi indirimlerine karşı pozitif yaklaşımı ve güçlü dolar vurgusu hafta sonuna doğru dolara pozitif yansıdı.

BD’de enflasyon piyasa beklentisine uygun (+%0.2) gerçekleşti. Fed açısından baktığımızda veri ve önceki hafta açıklanan istihdam verisi faiz artışı için hızlanılması gerektiği beklentisini doğurmamakta. ABD’de beklentilerin altında açıklanan perakende satışlar verisi sonrasında kısa süreli 1.24 seviyesinin üzerini test eden euro haftayı 1.2287 seviyesinden kapattı.

Çin’de sabit yatırımlarda görülen artış ve sanayi üretiminin Şubat ayında 2015 yılından bu yana en hızlı yükselişi kaydetmesiyle LME bakır Çarşamba günü  $7064’e kadar yükseldi. Son dönemlerde olduğu gibi geride bıraktığımız haftada da dolar ile yön bulan bakır, güçlü doların baskısı ile haftayı $6890 seviyesinden yaklaşık %1 kayıpla kapattı.

LME metalleri yeni haftaya dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD arasındaki tansiyonun metal talebini etkileyebileceği endişesiyle kayıplarla başladı.Ancak ECB’nin 2019 yılı ortası gibi faiz oranlarını arttırmaya başlayacağına yönelik haberler sonrası euroya gelen alımların etkisi ile kayıplarının bir kısmını telafi eden bakır, dün günü %0.8 kayıp ile kapandı.

Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler ve daha sıkı düzenleme endişeleri teknoloji hisselerine sert satış getirdi. Ek olarak Trump'ın ithal çelik ve alüminyum için gümrük vergisi getirmesi sonrası ticaret savaşı olabileceği endişeleri de piyasalara gölge düşürüyor. ABD ‘de dün  Dow günü %1.35, Nasdaq %1.84 ve S&P %1.42 kayıpla sonlandırdı. ABD borsaları bugün ise Fed'in Çarşamba günü faiz artırımı beklenen toplantısı öncesinde yükselişle açıldı.

Çarşamba günü yeni Fed Başkanı Jerome Powell Başkanlığı'nda ilk kez bir araya gelecek olan Fed toplantısından faiz artırımı kararı çıkması bekleniyor. Dolar endeksi faiz artırımı kararının yanı sıra bu yıl faiz artırım miktarının 4’e çıkaracağı beklentisi ile yükseliyor. Bugün %0.55 primle işlem gören dolar endeksi LME metallerini baskılıyor. $6777 desteğini kıran LME bakır $6750 psikolojik desteğinin hemen üzerinde işlem görüyor. Kırılması halinde $6657 seviyesi gündeme gelecek.

Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD’de açıklanacak konut ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek.


 



İndir

2018- 10. Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta, piyasaları mutlu eden ABD istihdam verisi  (güçlü istihdam, zayıf ücret artışları), şahin mesajlar vermekten kaçınan BOJ ile ECB ve azalan enflasyon kaygıları risk iştahını canlı tuttu. S&P 500 haftalık bazda %3.54 artışla  kapanırken, sene başından bu yana performansı tekrar artıya geçti. LME bakır da haftayı primli kapatsa da yıllık bazda yaklaşık %5 ekside yer aldı.

Hafta genelinde Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceğine dair gelişmeler fiyatlanmaya devam etti. Piyasalar hafta başında serbest ticaret politikaları yanlısı Beyaz Saray ticaret danışmanı Gary Cohn'u istifası ile sarsıldı.  Ancak Beyaz Saray sözcüsü Sanders'ın Trump'ın çelik ve alüminyuma getirmeyi planladığı ağır gümrük vergilerinden Kanada ve Meksika ve bazı ülkelerin muaf tutulabileceğini belirtmesi, piyasalara yukarı yönlü ivme kazandırdı.

ECB Perşembe günkü toplantıda aşırı gevşek para politikası yaklaşımını değiştirmedi ancak yaptığı açıklamada gerektiğinde tahvil alımlarını artırma ifadesini çıkardı.

Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam 313k artış ile 1.5 yıldan uzun sürenin en iyi büyümesini kaydetti. Ancak ücret artışlarındaki yavaşlama FED’in faiz artışlarını hızlandırmayacağı beklentisini destekledi. Hafta genelinde  potansiyel ticaret savaşı ve güçlenen doların baskısında kalan LME bakır, istihdam verisinin ardında yükseldi. Veri öncesinde dolardaki güçlenmenin etkisi ile $6777’ye gerileyen bakır, verilerin ABD ekonomisinin güçlü olduğunu göstermesi fakat aynı zamanda FED’in faiz artırımı için acele etmeyeceği beklentisini oluşturmasıyla verinin ardından $6971.5’e kadar yükseldi.

LME metalleri hafta sonu gerçekleşen Çin parlamentosu toplantısında büyümenin nicelikselliğinden çok niteliği üzerinde durulması ve daha sıkı bütçe beklentisinin metal talebine dair endişeleri arttırmasıyla dün geriledi. Haftanın ilk işlem gününü 0.6 kayıpla kapatan LME bakır bu sabah enflasyon verisi öncesinde güçlenen doları baskısı ile %0.38 kayıpla $6888 seviyesinden işlem görüyor.

ABD hisselerinin dünkü karışık performansı bu sabah Asya'daki risk iştahını düşürdü. S&P 500 ve Dow endeksleri Trump'ın geçen hafta ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin sanayicileri baskı altında bırakmasıyla gerilerken, Nasdaq teknoloji hisselerindeki kazanımların desteğiyle yeni bir rekor seviyeye yükseldi.

2018 riskli varlıklar için volatil ama yine iyi bir sene olabilir. Bu sene enflasyon beklentilerinin tırmanması, yükselen faizler ve sıkılaşmaya devam edecek FED, riskli varlıklar üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Ancak güçlü kalan global ekonomi ve şirket karları, tırmanan enflasyon ve faizleri kompanse ederek, riskli varlıklar üzerinde risk priminin artmasına engel olacaktır. Trump’ın güçlü seyreden ve ilave bir itici güce ihtiyaç duymayan bir ekonomiyi daha da hızlandırma isteği, enflasyon ve yüksek faizi tetiklerken, 2018 yılı sonrasına yönelik riskleri arttırıyor.

ABD’de açıklanacak enflasyon ve perakende satışlar piyasalar üzerinde bu hafta önemli etkisi olacak veriler. Çin’de Çarşamba günü gelecek olan sanayi üretimi, perakende satışlar ise diğer önemli veriler. 20-21 Martta ise FED toplantısı takip edilecek.

 

 



İndir

2018- 09.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geçtiğimiz hafta Kongre’de yeni  Fed Başkanı Powell’dan bekletiden daha şahin mesajlar gelmesi ve Trump’ın korumacı politikalara yönelik adımlarının büyümeyi yavaşlatarak enflasyonu tetikleyebileceği kaygıları, riskli varlıklara satış getirdi.

Şubat ayındaki panik faizlerdeki yükseliş ve şirket karlarına yönelik kaygılar gibi temel faktörlerle başlarken, bu sefer satışları tetikleyen politik kaygıların alevlenmesi oldu. ABD Başkanı Trump, ülkesinin ithal ettiği çeliğe % 25, alüminyuma ise % 10 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Yatırımcıların küresel ticaret savaşı endişesine kapılmaları ve yükselen maliyetlerin tüketiciye olası etkilerinin yarattığı endişelerle Wall Street geriledi.  Böylelikle Şubat ayı biterken, Amerika endeksleri seçimler sonrasında aylık bazda ilk defa ekside kapanış yaptı.

Yeni Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser açıklamaları, Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapabileceği izlenimi uyandırdı. Dolar ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği beklentisiyle yükseldi, Dolar endeksi 90.932 ile 19 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Trump’ın “Ticaret savaşları iyidir ve kolay kazanılır” açıklaması dolar endeksinde hızlı bir geri çekilmeye neden oldu, endeks hafta sonuna doğru kazançlarını azaltsa da haftalık bazda primli kapandı.

Son dönemde olduğu gibi geride bıraktığımız haftada da LME bakır güçlenen doların baskısından kalmaya devam etti. Çin’de resmi imalat PMI verisi Temmuz 2016’dan bu yana en düşük seviyede açıklansa da Caixin imalat PMI verisinin 6 ayın zirvesinde açıklanması Çin ekonomisine dair endişeleri bastırdı. Yeni yıl tatili ve hava kirliliğini azaltmak için fabrikaların kapatılması gibi geçici unsurların etkisi nedeniyle, Çin ekonomisi hakkında fikir edinmek için Mart ayı verileri beklenecek. Artan riskten kaçış havasının etkisi ile LME Bakır haftayı %2.72 kayıpla kapattı. Şubat ayında $6733-$7253 geniş bandında dalgalanan baj-kırın aylık kaybı ise %2.3 oldu.

Yatırımcılar ABD öncülüğünde gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranlarının dünya ekonomik büyümesine zarar verebileceği düşüncesi ile yeni haftaya temkinli başlasa da kısa sürede ticaret savaşı endişesinin azalmasıyla risk iştahı arttırdı.

Temsilciler Meclis Başkanı Paul Ryan ve Temsilci Kevin Brady de dahil olmak üzere önde gelen Cumhuriyetçiler, Trump'a gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmesi için baskıyı artırdılar. Asya borsaları, Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından siyasi müttefiklerinin artan baskısıyla karşılaşması yatırımcıların yakında bir ticaret savaşı olacağı endişelerini azaltmasıyla bu sabah primli kapandı, Avrupa borsaları ve ABD endeks vadelilerinde alışlar hakim.

Almanya'da bir koalisyon hükümetinin kurulmasının euroya destek vermesi ve İtalya'da nihai sonuca ulaşmayan seçimlerin ülke tahvil ve hisse senetlerinde sınırlı satış baskısına yol açması da riskten kaçınmanın azalmasını sağlayarak, piyasadaki olumlu algıya destek oluyor.

Dolar risk iştahındaki artış ile birlikte Şubat 2015’ten bu yana en büyük tek günlük düşüşünü gerçekleştirerek %0.5 ekside işlem görüyor. Perşembe günü 1.2153 dolara kadar gerileyerek 7 haftanın dip seviyesini gören euro, bugün 1.24 seviyesinde yer alıyor. Dolardaki gerilemeden destek bulan LME bakır $6995 direncinin hemen üzerinde $7000 seviyesinden işlem görüyor.

Makro veri açıklamaları açısından yoğun geçecek haftada Çin tarafında ticaret ve enflasyon verilerini, ABD’de ise istihdam verilerini izleyeceğiz. Ayrıca Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısı ve hafta genelinde FED Başkanlarından gelecek açıklamalar piyasalar açısından önem arz ediyor.



İndir

2018- 08.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

 

ABD enflasyonunun arttığını gösteren verinin ardından FED'in faizleri ne kadar hızlı artırabileceğine ilişkin endişelerle finansal piyasalar bu ay sert şekilde dalgalandı.

Piyasalar bu yıl üç faiz artışı fiyatlarken bazı analistler şimdi dört artış bekliyor. Birkaç ay önce iki faiz artışı fiyatlanıyordu. Bu durum, birçok merkez bankasının küresel büyümedeki senkronize yükselişle canlanan politikayı sıkılaştırmaya ve borçlanma maliyetlerini artırmaya başlayacağı endişelerini artırdı.

Hazine tahvil getirileri geride bıraktığımız haftada ABD’nin yaptığı 258 milyar dolar tutarındaki geniş kapsamlı borçlanmanın etkisiyle tekrar dört yılın zirvelerine çıktı.FOMC tutanaklarına göre FED üyeleri 2018 yılında ekonomik büyüme ve enflasyondaki olumlu beklentiyle birlikte kademeli faiz artışının devam etmesi yönündeki düşüncelerini korudu. Güçlü büyüme ve enflasyondaki yükseliş nedeniyle FED’in daha sıkı para politikası izleyebileceği endişesi ile tahvil ve hisse senedi piyasaları gerilerken dolar güçlendi.

Bir önceki haftada 88.253 ile üç yılın dip seviyesini gören  dolar endeksi geçtiğimiz hafta 10 günün zirvesi olan 90.235'e ulaştı. Ancak St Louis FED Başkanı Bullard’ın daha hızlı faiz artışı olacağına ilişkin endişeleri yatıştıran açıklamalarının ardından dolar kazançlarının bir kısmını geri verirken, endeksler toparlandı. Bullard, ekonomiyi yavaşlatabileceği için politika yapıcıların faizleri çok hızlı bir şekilde artırmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, 2018'de dört faiz artışı beklentilerini azaltmaya çalıştı.

Güçlenen doların baskısıyla $7004’e kadar gerileyen bakır, doların yön değiştirmesinin ardından $7193’e kadar yükseldi, ancak haftalık bazda ekside kapandı.

14 Şubat’ta Yeni Yıl tatiline giren Çin piyasaları ise yeniden 22 Şubat’ta açıldı ve hafta genelinde primli seyretti.

Dünya piyasalarındaki belirsizlik dalgası dağılıyor. 10 yıllık tahvillerdeki fırtınanın dinmesi ve doların yeniden gerilemeye başlaması Wall Street’ten başlayarak dünya borsalarına yayılan yeni bir iyimserlik dalgası başlattı. Piyasalar yeni haftaya pozitif başladı. S&P 500 endeksi ABD tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle dün %1.18 yükseldi.

Dikkatler yıllarca ekonomiye destek verdikten sonra bu destekleri gevşeten Fed'in para politikasını sıkılaştırma hızı konusunda yatırımcıların endişeli olduğu bir dönemde Yeni Fed başkanı Powell'ın ilk Kongre konuşmasına çevrildi. Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde yapacağı konuşması öncesinde, ABD borçlanma maliyetleri geriledi. Powell, Fed'in para politikası ve ekonomi ile ilgili altı aylık raporunu ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinden önünde açıklayacak.

Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları verisi Perşembe günü yayımlanacak.  ABD'de bu hafta ayrıca tüketici güven endeksi, revize edilmiş dördüncü çeyrek büyümesi, imalat, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar açıklanacak. Euro Bölgesi ve Çin’de ise imalat PMI verileri izlenecek.

Dolar bu hafta açıklanacak veriler ve Powell’ın konuşması öncesinde bugün  primli seyrediyor. Son dönemde dolar ile yön bulan bakır dün yatay kapandı. Bugün ise güçlenen doların etkisi ile %0.7 kayıpla $7060 seviyesinden işlem görüyor.



İndir

2018- 07.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Risk iştahında toparlanmanın yaşandığı, ralliler izlediğimiz bir hafta geride kaldı. 6. haftada dolar karşısında tüm varlıkların değer kaybetmesini izlemiştik. Geride bıraktığımız haftada ise, hisse senetleri, emtialar ve dolar karşısında diğer para birimleri değer kazanırken, haftanın tek kaybedeni dolar oldu.

Piyasalardaki toparlanma, ABD'de enflasyonun artarak dolar borçlanma maliyetlerinin artacağı kaygısıyla başlayan iki haftalık satış sürecini izliyor. Bir önceki haftada  iki yılın en büyük haftalık düşüşünü kaydeden ABD endeksleri, yatırımcıların yeniden güven kazanmaya başlamasıyla geçtiğimiz haftada yükseldi.

Asya borsaları ise iki ayın dip seviyelerinden toparlandı. Çin yeni yılı tatili nedeniyle en son 14/02’de işlem gören Çin piyasaları 22/02’ye kadar kapalı olacak.

Düşük seviyelerin Çin tatili öncesi alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve zayıf doların etkisi ile LME bakır iki ayın en düşüğünden yükselişe geçti. Bakırın yükselişinde gerileyen doların yanı sıra global ekonomik görünüme dair artan iyimserlik etkili oldu.

Çarşamba günü global piyasalarda, son dönemdeki volatiliteye son vermesi ve piyasalara yön vermesi açısından oldukça önemli olan ABD enflasyon verisi izlendi. Veri yıllık bazda %1.9 artış beklentilerine karşılık %2.1; aylık bazda %0.3 beklentilerine karşılık %0.5 artış olarak açıklandı. Enflasyondaki artışın FED’in para politikasını sıkılaştırma hızını hızlandıracağı beklentisiyle dolar ilk etapta sert değer kazandı. Ancak aynı saatlerde açıklanan perakende satışlar verisinin %0.2 artış beklentisine karşılık sürpriz bir şekilde %0.3 azalması yatırımcıların ekonominin gücüne dair endişe duymasına neden olarak, daha hızlı sıkılaşmaya dair endişeleri ortadan kaldırarak dolarda kayıplara neden oldu.

Dolar endeksi Cuma günü 88.253'e kadar gerileyerek Aralık 2014'ten sonra en düşük seviyeyi gördü. Euro geçtiğimiz haftalarda biri ECB toplantısı ile olmak üzere 2 kez test ettiği 1.2530 seviyesini kırarak 1.2555’e kadar yükseldi. Ancak sert bir geri dönüşle haftayı 1.2404 seviyesinden tamamladı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD ve Çin'deki piyasa tatili nedeniyle hisse senedi piyasalarında işlem hacimleri düşüktü. Asya borsaları, risk iştahının güçlenmesiyle birlikte toparlanmayı sürdürürken ABD borsaları bugün seansa ekside başladı.

Dolar geçen haftaki keskin değer kaybının ardından yükselişe geçti. Dolar endeksi Cuma günü gördüğü üç yılın dip seviyesi olan 88.251'in %1.5 üzerinde 89.595'ten işlem görüyor. Euro ise 1.2350 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışıyor.

%6’nın üzerinde primle Kasım 2016’dan bu yana en iyi haftayı geride bırakan LME bakır dün dolardaki yükselişin baskısı ile gerileyerek günü %1.59 kayıp  ile $7090 desteğinin hemen üzerinde sonlandırdı. Bu sabah ise dolarda devam eden güçlenmenin etkisi ile $7060’a kadar gerilese de $7090 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Bu hafta ABD tarafında Çarşamba günü Markit PMI endeksleri, FOMC toplantı tutanakları ve ikinci el konut satışları açıklamaları takip edilecek. Perşembe günü ise haftalık işsizlik başvuruları dikkat çekiyor.

 

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651