Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74
2010 - 38. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Uzak Doğu piyasalarının tatil olması ile oldukça düşük işlem hacimlerinin yaşandığı geçtiğimiz haftada, FED açıklaması haftanın en önemli gündem maddesiydi. Yatırımcıların merakla beklediği FED toplantısı sonucunda, beklendiği gibi politika faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmazken; toplantı notunda, ekonomiyi desteklemeye yönelik ek parasal gevşemeden kaçınılmayacağı ifadesi yer aldı. Bu açıklamadan sonra dolar, euro karşısında değer kaybederken; başta altın olmak üzere metaller, hafta genelinde değer kazandılar. ABD borsaları ise, Cuma günkü seansta yükselerek art arda dördüncü haftayı da kazanımlarla kapattı.

Metal piyasalarında her gün yeni bir rekor kıran altın, ons başına 1.300 $ seviyesini zorlarken; olumlu verilerin risk iştahını arttırması ile LME’ de de bakır 8.000 $/ton psikolojik seviyesini test etti. Geçtiğimiz haftanın son 3 işlem gününde ulusal tatil nedeniyle kapalı olan Şanghay borsasında işlem göremeyen bakır, ABD cephesinde istihdamdaki sıkıntının devam etmesine rağmen; hafta boyunca konut sektöründen gelen olumlu veriler ile desteklendi. Haftaya 7.700 $/tonun üzerinde başlayan bakır, hafta genelinde yükselişini sürdürdü ve 7.985 $/ton seviyesine ulaştı. Bakırın haftalık kazanımı ise, % 2 oldu.

Hız kesmeyen bakır bugün de son 5 ayın zirvesinde işlem görmeye devam ediyor. En son 2010’un Nisan ayında ulaştığı 8.043 $/ton seviyesini zorlayan bakır, bu seviyenin üstünden ise en son 2008 Temmuz ayında işlem görmüştü. Kısa vadede 7.930 $/ton ara direncini kıran ve bu seviyenin üzerinde kapanış gören bakırın, 8.043 $/tonu kırması halinde bir sonraki hedefi 8.180 $/ton direnci olacak. Bugün uluslar arası piyasalarda önemli bir açıklanmazken; hafta genelinde ABD cephesinden güven endeksleri ile büyüme rakamları etkili olacak.
 


İndir

2010 - 37. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Çin’den gelen olumlu sanayi verisinin ardından bir önceki haftaya +100 $/ton primli başlayan Londra Metal Borsası bakır fiyatı, hafta genelinde açıklanan olumlu verilerin ekonomilerdeki olumsuz görünüme yatıştırıcı bir etki yapması ile 7.800 $/ton bölgesine kadar yükseldi.

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden bir tanesi ise, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) döviz piyasalarına yapacağı müdahale idi. Piyasaların beklediği bu gelişme sonucunda BOJ, 100 milyar Yen’in üzerinde gerçekleştirdiği satış ile doların yen karşısında % 2 değer kazanmasını sağlasa da; hafta sonuna doğru dolar tekrar değer kaybetti. Bu doğrultuda rekor kıran altın fiyatları (1.283 $/ons) ile zayıf görünümünü sürdüren dolar, piyasalardaki risk iştahını arttırırken; bakır da son 4,5 ayın zirvesine ulaştı ve haftayı 7.700 $/tonun üzerinde kapattı.

Bu hafta ise piyasalar, bu akşam sonuçlanacak FED toplantısına ve ABD konut sektöründen gelecek verilere odaklanmış durumda. Dün Japonya’daki tatil nedeniyle yatırımcıların beklemede kalmaları ile yatay seyreden piyasalar, TS ile 21.15’de yapılacak olan FED açıklamalarından ne çıkacağını bekliyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalardaki kazanımların artmasının ardından tekrar 7.800 $/ton direncini zorlayan bakır, ikinci günde daha sakin seyrediyor. Bugün ABD yeni konut inşaatları verisinin beklentilerden daha iyi açıklanmasının ardından hafif yükselen bakır, 7.700 $/tonun hemen üzerinden işlem görüyor. Genel beklenti ise, bakır fiyatının 7.800 $/ton seviyesinin üzerinde bir kapanış yapması halinde 8.050 $/tonu test edeceği yönünde.

Bilgi olarak FED’ in bugünkü toplantısında, politika faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmezken; büyüme görünümüne yönelik değerlendirmeleri ve ekonomik projeksiyonlarda herhangi bir değişikliğe gidip gitmeyeceği önemli olacak. Ayrıca, ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla tahvil alım miktarında artırım gibi ek parasal tedbirleri gündeme getirip getirmeyeceğine bakılacak. Haftanın son 3 işlem gününde ise, ulusal tatilleri nedeniyle Çin piyasaları kapalı olacak.
 


İndir

2010 - 36. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geçtiğimiz haftaya sakin başlayan piyasalarda, Salı günü sabahı WSJ’da Avrupa bankaları hakkında yer alan olumsuz haberin ardından sert tepkiler görüldü. Yatırımcılar her ne kadar haberin çok yeni bilgiler içermediğinin farkında olsalar da, bu durum kâr satışlarının tetiklenmesi için yeterli oldu. Haftaya 7.700 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan LME bakır, haberin ardından 7.500 $/ton seviyesini test etti.

Haftanın beklenen açıklaması ise ABD cephesinden geldi. ABD Merkez Bankası’nın açıkladığı notlarda, ekonominin yavaş büyüyeceği yinelenirken; Obama da vergilerde indirime gideceklerinin sinyallerini verdi. Açıklamaların ardından tekrar toparlanma eğilimi gösteren bakır, Perşembe günü Şanghay piyasasında özellikle kauçuk fonlarında yaşanan hızlı satışlar ile birlikte 5 dakika içerisinde % 3 değer kaybetti. 7.440 $/ton seviyesine kadar gerileyen bakır, Londra piyasasında aynı gün 7.550 $/tondan işlem görmeye başladı. ABD’den gelen olumlu verilerin ardından tekrar değer kazanmaya başlayan bakır, haftanın son işlem gününde ise, sakin seyretti.

ABD endeksleri, son sekiz seansın yedisinde artışla kapanarak yatırımcıların ABD ekonomisi hakkında en derin endişeleri yaşadığı bir dönemin sonuna yaklaşıldığına işaret etti. Asya borsaları ise Çin'de açıklanan güçlü sanayi üretimi rakamlarının da bulunduğu bir dizi veri ve geçen haftaki ABD'de toparlanmanın sürdüğüne işaret eden işsizlik maaş başvuruları ile dış ticaret rakamlarının ardından bu haftaya yükselişle başladı. Dünyanın başlıca ekonomilerinin bankacılık temsilcileri kredi krizinin tekrarlanmaması için bankaların rezerv olarak tutması gereken sermaye tutarının 3 kattan fazla arttırılması konusunda hafta sonu anlaşmaya vardı.

LME’ de bakır, endekslerdeki kazanımları takip ederek yükseldi. Çin'de açıklanan sanayi üretimi verisi de, Cuma akşamı 7.500 $/ton dolaylarından kapanan bakırın bu haftanın ilk işlem gününde 7.620 $/ton seviyesinden işlem görmeye başlamasını sağladı. Piyasalarda şu an için kısa süreli kar satışları görülse de beklentiler hala yukarı yönlü. Teknik analizde ise, bakırın 7.446–7.776 $/ton bandında işlem göreceği tahmin ediliyor.
 


İndir

2010 - 35. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD' deki ekonomik toparlanmanın önündeki en önemli sıkıntılardan ikisi olarak gösterilen konut ve istihdam durumu, son iki haftadır piyasaların yönünde belirleyici oldu. İki hafta önce ABD cephesinde açıklanan konut verisinin ardından hızlı satışların görüldüğü LME metallerinde, ivme şimdilik terse dönmüş durumda. Kötü konut verisinden sonra beklentilerden daha iyi gelen ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı ve Bernanke’nin ekonomik toparlanmayı destekleyici açıklaması ile risk iştahında bir toparlanma görüldü. LME bakır fiyatında geçtiğimiz haftaya göre yaşanan % 5’lik artıştaki en önemli unsur ise, Çin’de açıklanan güçlü imalat verisi oldu. Metalleri destekleyen bu veri sayesinde bakır, hem Londra hem de Şanghay piyasasında son 4 ayın zirvesine yükseldi.

Genele baktığımızda geçtiğimiz haftaya ihtiyatlı başlayan dış piyasalar, ekonomik verilerin genelde olumlu çıkması ve Avrupa Merkez Bankası’nın güven oluşturmaya yönelik açıklamalarıyla toparlanma eğilimi gösterdi. Kötü havanın dağılması ile risk iştahında artış görülürken; piyasalardaki olumlu seyir hafta boyunca devam etti. Bir hafta önce 7.350 $/ton seviyesinden işlem görmeye başlayan ve Çin’in güçlü üretim verisinin ardından işlem hacmi çok yüksek olmasa da hızlı bir yükselişe geçen bakır, aynı haftayı 7.740 $/ton seviyesinden kapattı. Haftanın en önemli verisi ise, ABD'de Cuma günü açıklandı. Veriye göre; tarım dışı istihdam rakamı, Ağustos ayında 100.000 olan beklentiye karşılık 54.000 azaldı ve piyasaların yukarı trendini destekledi.

Bu hafta da küresel piyasalar yönünü aramaya devam ediyor. ABD piyasalarının tatil olduğu ve Avrupa’da veri gündeminin sınırlı kaldığı haftanın ilk gününde, piyasalarda beklendiği gibi sakin bir seyir hâkimdi. LME bakır, haftanın ilk işlem gününde 7.670–7.730 $/ton bandından işlem gördü ve yine bu aralıkta kapanış yaptı. Bugün ise, Wall Street Journal gazetesindeki Avrupa bankalarının fonlama sorununa dikkat çekilen haberin ardından, stres testinden çıkan sonucun geçerliliğini yitirdiği endişeleri ile dün 1,29 seviyesine yükselen EUR/USD paritesi, bugün 1,2740 bölgesine kadar geriledi. Pariteyi takip eden bakır, 7.600 $/ton ara desteğini kırarak 7.500 $/tona geriledi. Bu haftaki haber akışında önemli bir veri bulunmazken; bakır fiyatının 7.500–7.800 $/ton aralığında seyretmesi bekleniyor. Fiyatın 7.500 $/tonu kırması halinde ise bir sonraki test seviyesi 7.340 $/ton olarak görülüyor.
 


İndir

2010 - 34. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Son dönemde arka arkaya gelen zayıf ABD verileri ile tekrar gündeme gelen “ikinci dip” endişelerinin, Çin, Hindistan ve AB bölgesinde gerçekleşen sağlam ekonomik verilerin ardından şiddetini azalttığı görülüyor. FED’ in ekonomik büyümeyi desteklemek için tüm imkânlarını kullanmaya hazır olduğunu açıklaması ve Bernanke’nin ABD ekonomisi için yılın ikinci yarısında daha ılımlı da olsa büyüme beklentisini belirtmesi, piyasaları destekleyen diğer unsurlar olarak kabul edildi.

Ağustos ayının son haftasında yön arayışlarını ekonomik verilerden gelecek sonuçlara bağlayan piyasalar, ABD ev satışlarındaki rekor düşüşün ardından küresel büyümenin yavaşlayacağına yönelik endişelerin pekişmesi ile sert satışlar ile karşılaştı. Hafta genelinde % 1,5 değer kaybeden LME bakır, 7.250 $/ton seviyesinden başladığı haftada olumsuz verilerin ardından 7.035 $/ton bölgesine kadar geriledi. Maden ve teknoloji firmalarından etkilenerek düşüş yaşayan hisse senetleri piyasaları, beklentiler hala düşüş yönünde olsa da; kar etmek isteyen yatırımcıların alımları ile değer kazandılar. Arbitraj alımları ile güçlenen metallerden bakır ise, bir gün içerisinde % 3 değer kazandı ve hafta kapanışında 7.450 $/tona ulaştı.

Ağustos ayı ortalaması 7.283,95 $/ton olan ve bir önceki aya oranla % 8,2 değerlenen bakır, yükselişini bu hafta da sürdürüyor. Cuma günü beklentilere göre daha az kötümser gerçekleşen ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı ve Bernanke’nin ekonomik toparlanmayı desteklemek için tüm desteğini vereceği açıklaması ile risk iştahında bir toparlanma görülürken; fon alımlarının yanında dün Çin’de açıklanan güçlü imalat verisi de metalleri destekleyen en önemli unsur oldu. Haftanın ilk gününde LME tatili nedeniyle işlem görmeyen bakır, Çin verisinin ardından son 4 ayın zirvesi olan 7.600 $/ton bölgesine yükseldi.

LME bakırın 7.500 $/ton direncini kırdıktan sonra 8.000 $/tona ulaşması için önünde bir engel kalmadığını düşünenlerin sayısındaki artışa rağmen, yarın gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi yatırımcılar temkinli davranmaya devam ediyorlar.
 


İndir

2010 - 33. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Bilanço dönemi sonrasındaki yaz ayları eğilimine uygun olarak global piyasalardaki işlem hacmi, oldukça düşük kalırken; hisse senetleri bugünlerde yatırımcılar tarafından fazla desteklenmiyor. Geçtiğimiz hafta ABD cephesinden gelen bilanço açıklamaları ve karışık ekonomik veriler, zaten dar bantta seyreden endeksleri etkileyememişti. Ancak bu hafta açıklanacak önemli verilerin, piyasalar açısından daha belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Japonya büyüme verisinin düşük gelmesinden sonra dünya ekonomisindeki yavaşlama endişeleri artarken; Londra Metal Borsası’nda metaller zayıf işlem hacmine bağlı olarak dar bantta seyrettiler. Bakır, 7.280 $/ton direncini kırdıktan sonra 7.485 $/tona kadar yükselirken; dünya piyasalarından karışık sinyaller gelmeye devam etti. Hafta sonuna doğru ABD cephesinde açıklanan verilerin, ekonominin tıkandığı yolundaki endişeleri artırmasıyla düşüşler yaşandı. Bu hafta açıklanacak kritik ABD verileri (özellikle konut satışları ve GDP) öncesinde risk iştahını canlı tutma çabalarının devam etmesine karşın, ABD’den geçen hafta gelen zayıf veriler (yüksek haftalık işsizlik başvuruları, düşük Philly Fed endeksi) piyasalarda satış eğiliminin hâkim olmasına yol açtı. Avrupa Merkez Bankası’nın bir konsey üyesinin haftanın son işlem gününde Avrupa Birliği ekonomisinin gidişatı hakkında endişeli olduğunu dile getiren bir konuşma yapmasının ardından, EUR/USD paritesinde keskin bir düşüş görülürken; bakır da 7.200 $/ton seviyesinin altına geriledi.

Bu haftanın ilk işlem gününde yılın en düşük işlem hacimli seanslarından biri yaşanırken; bakır da 7.250–7.325 $/ton aralığından işlem gördü. Bugün herkesin merakla beklediği ABD' de ikinci el konut satışları, Temmuz'da % 27,2 ile beklentilerin çok üzerinde gerileyerek yıllık bazda 3,8 milyon adet oldu ve Mayıs 1995'ten beri en düşük seviyeye ulaştı. Bu haberin ardından hisse senetlerindeki gerileme ile birlikte bakır da 7.110 $/ton seviyesini gördü.

Uzmanlar, kısa vadede bakırın 7.100–7.500 $/ton aralığında işlem görmeye devam etmesini beklerlerken; ABD’ den gelecek kötü veriler ile gerilemesi beklenen bakırın 7.100 $/ton desteğini kırması halinde 7.000 $/ton bölgesinin altına gerilemesinin zor olmadığını belirtiyorlar.

Bu hafta yön arayışını devam eden piyasalarda ekonomik verilerin durumu gidişatta belirleyici olacak. Konut verisinden sonra piyasaların takip ettiği bir diğer önemli veri olan GDP (GSYH) rakamı ise, Cuma günü TS ile 15:30’da açıklanacak.
 


İndir

2010 - 32. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

ABD dolarındaki gerilemeye bağlı olarak Ağustos ayı başında Nisan’dan beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan LME bakır, aynı performansı geçtiğimiz hafta gösteremedi. FED açıklaması öncesinde düşük işlem hacmine rağmen yükseliş trendini koruyan bakır, geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde 7.485 $/tona ulaşsa da; 7.515 $/ton direncini kıramadı.

11 Ağustos akşamında merakla beklenen açıklamayı yapan FED, borçlanma faizlerinin düşük tutulabilmesi için vadesi dolan ipotekli konut kredisine dayalı menkul kıymetlerden sağlanacak kaynakla daha uzun vadeli ABD Hazine tahvili alınacağını ifade etti ve faizleri daha uzun süre düşük tutma sözünü de yineledi. FED’ in bu açıklamasının ardından EUR/USD paritesi 1,32 seviyesini zorlasa da; aynı gün Çin’den gelen dış ticaret verileri, ekonominin istenilen hızla büyümediğini tekrar gözler önüne serdi ve çift dipli resesyon söylentilerini tekrar gündeme getirdi. LME bakır, bu gelişmelerden sonra son 2 haftanın dip noktası olan 7.155 $/tona geriledi. Hisse senedi piyasalarında ise, küresel bazda düşüş yaşandı. EUR/USD paritesi de gerilediği 1,28 seviyesi ile son 3 haftanın en zayıf noktasını gördü.

ABD cephesinden gelen kimi veriler olumlu olsa da; bu hafta da piyasalardaki satış dalgası, tersine çevrilemedi. Bu haftanın ilk işlem gününde Japonya büyüme verisinin düşük gelmesinden sonra dünya ekonomisindeki yavaşlama endişeleri daha da artarken; piyasalar yatay bir seyir izledi. LME’ de bakır ise, Euro’nun desteği ile hafif yükseliş kaydetti ve 7.280 $/ton direncini de kırarak bugün 7.390 $/tona ulaştı. LME bakırın kısa vadede 7.155-7.527 $/ton aralığında seyretmesi bekleniyor.
 


İndir

2010 - 31. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Ağustos ayının ilk haftasında ABD istihdam verisine odaklanan piyasaların bu haftaki gündeminde ise, Amerika Merkez Bankası FED’ in bu akşam 21:15’de açıklayacağı faiz kararı var. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan istihdam verisinin, Temmuz ayında beklentilerden fazla azalmasının ardından FED' in ekonomide büyümeyi desteklemek için sert tedbirler almak zorunda alabileceği belirtilirken; spekülasyonlar da artıyor.

Geçtiğimiz hafta ABD cephesinden gelen ekonomik veriler ile dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasaları ile karşılaştırıldığında, emtialar daha sakin bir seyir izlemişti. Hafta başında zayıf doların desteklediği emtialara gelen alımlar, özellikle altın ve petrolde hızlı yükselişlere neden oldu. Hafta genelinde sakin bir seyir izleyen LME bakır ise, 7.295–7.525 $/ton aralığından işlem gördü. Temmuz ayı boyunca değer kazanan bakır, Ağustos’un ilk haftasında da bu trendini sürdürdü ve haftalık ortalamada % 3,6 yükseliş kaydetti. İstihdam verisi öncesinde olumlu haberler ile Nisan ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan bakır, EUR/USD paritesinin 1,33 seviyesini aşması ile 7.500 $/ton direncini kırsa da; bu seviyenin üzerinde bir kapanış yapamadı.

Son 1 ayda yaklaşık % 15 değer kazanan bakır olumsuz açıklanan istihdam verisinden sonra bu hafta, FED’ in ABD ekonomisini desteklemek için daha fazla tahvil alımı yapacağı yönündeki beklentilerin artmasına paralel olarak zayıflayan doların desteği ile 7.450 $/ton seviyesinden işlem görmeye başladı. ABD borsaları ise, yılın en dar işlem hacimli seansının yaşandığı günde değer kaybetti. Bu sabah Şanghay’dan gelen Çin bakır ithalat verisi, her ne kadar artış gösterse de beklentileri karşılayamadı ve 7.400 $/tondan işlem görmeye başlayan bakır, EUR/USD paritesinin 1,31 seviyesinin altına gerilemesi ve fon satışları ile 7.235 $/tona kadar geriledi. Bütün piyasalar FED’ in açıklamasına odaklanmışken; ABD borsaları da gün içerisinde % 1’in üzerinde değer kaybettiler.
 


İndir

2010 - 30. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Mayıs ve Haziran aylarında toplamda % 14'e yakın düşüş kaydeden finans piyasaları, işlem hacimlerinin düşük seyrettiği Temmuz ayında ortalama % 7'lik yükseliş elde ettiler. Geçtiğimiz haftaya bakıldığında, özellikle ABD cephesinde zayıf şirket bilançolarının ve ekonomik verilerin açıklandığı bir haftayı geride bıraktık. Haftanın ilk işlem gününde ABD Hazine Bakanı Geithner’in resesyonun düşük ihtimal olduğunu belirttiği konuşmasının ardından yükselmeye başlayan piyasalar, hafta kapanışında açıklanan ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı ile başlangıçta yatırımcıların hayal kırıklığına uğraması ile gerilese de; daha sonra hisse senetlerinde toparlanma gerçekleşti.

Londra Metal Borsası’nda (LME) bakır, 6.900 $/ton seviyesinden başladığı aynı haftayı 7.300 $/ton seviyesinden kapattı. Bir önceki haftaya ile karşılaştırıldığında % 5,6 değer kazanan bakırın Temmuz ayı ortalaması ise, 6.735,25 $/ton oldu ve Haziran ortalamasına göre % 3,6 artış gösterdi.

Bu hafta da yükselişine devam eden bakıra, petrol, altın ve dolar karşısında son 3 ayın zirvesine ulaşan euro da destek veriyor. Haftanın ilk işlem gününde Çin’in imalat verisinin verdiği moralle Asya piyasaları artıda kapanırken; Avrupa endekslerinde de % 2’lik artış görüldü. ABD’de ise zayıf dolara bağlı olarak enerji ve hammadde sektörlerindeki hisse senetlerinin değer kazanması, piyasaların Ağustos ayına sert bir yükselişle başlamasına neden oldu. Altın zayıf dolara bağlı olarak yatırımcılardan gelen alımlarla yükselirken; petrolde 82 $/varil seviyesine çıktı. LME bakır ise, geldiği 6.490 $/ton seviyesi ile Mayıs ayı başından beri gördüğü en yüksek değere ulaşırken; ikinci dibi bekleyenlerin sayısının artmasına rağmen kısa vadede yükselişin devam etmesi bekleniyor.
 


İndir

2010 - 29. Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Stres testi ve bilanço açıklamalarının finans piyasalarında yarattığı hareketlilik biraz olsun azalsa da, piyasalardaki yükseliş devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde herkesin merakla beklediği Avrupa bankaları için uygulanan stres testinin sonuçları açıklandı. Avrupa bankalarının, olası bir borç krizi karşısında ne durumda olacaklarını değerlendiren bu stres testlerinde 91 bankanın sadece 7 tanesi testi geçemezken; bankaların beklenenin çok altında ek sermayeye ihtiyaç duymaları, testlerin güvenilirliği konusunda şüphe yarattı.

Geçtiğimiz hafta başında değer kaybeden Avrupa borsaları, stres testi öncesinde tepki alımları ile karşılaşınca değer kazanan euro önderliğinde metaller de yükselmeye başladı. Haftaya 6.500 $/ton seviyesinden işlem görerek başlayan LME bakır, aynı hafta sonunda yaklaşık % 9 değer kazanarak 7.080 $/tona kadar yükseldi. Hafta boyunca değer kazanan bakırın bu yükselişinde, Ben Bernanke’nin “ekonominin daha kötüye gitmesi durumunda FED' in iyileşmeyi yeniden canlandırmak için yeni adımlar atmaya hazır” olduğunu belirten açıklamayı yapması da etkili oldu. Ayrıca ABD' de açıklanan güçlü şirket bilançolarının, küresel ekonomide yavaşlama endişelerini hafifletmesiyle de piyasalar moral kazanmıştı.

Bu haftaya bakıldığında dünya borsalarındaki iyimser hava devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, hafta sonu birden fazla televizyon kanalında Amerikan ekonomisinin güçlenmekte olduğunu ve yavaş seyreden toparlanmanın çift dipli resesyona dönüşmesinin beklenmediğini söyledi. Pazartesi günü açıklanan ve ekonominin resesyona geri döneceği endişelerini gündeme getiren diğer verilerin tersini gösteren ABD yeni konut satışları verisi, Avrupa borsalarını son 5 haftanın zirvesine taşırken; artan risk iştahı ile birlikte LME bakır da 7.150 $/tona ulaştı.

Son 10 haftanın en yüksek seviyesinden işlem gören bakırda, ABD cephesinden gelen zayıf tüketici güveni verisi ile bir miktar kar satışı yaşansa da; bugün 7.200 $/ton seviyesini kıran bakırın, 7.500 $/ton direncini test edebileceği konuşuluyor. Önemli emtialardan petrol ve altının son 2 gündür değer kaybetmesine rağmen; bazı analistler, borsaların sadece soluklanma molası verdiği ve yükselişin devam edebileceğini belirtiyorlar.
 


İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74
TCMB Kurları (30.10.2024) USD: 34,2506 - EUR: 37,066 - GBP: 44,5224 Fixing Kurları (29.10.2024) USD: 0 - EUR: 0 - GBP: 0 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,081 - GBP / USD: 1,2972