Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2017- 6.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta başında yatırımcılar Avrupa ve ABD’deki siyasi risklerden duydukları endişelerle güvenli limanlara yönelse de, haftanın geri kalanında Trump’ın vergi reformu hakkında önemli açıklamalar yapacağı mesajı risk iştahının artmasına, hisselerde yeni yüksek seviyelerin görülmesine, dolarda güçlenmeye neden oldu.

Avrupa ülkelerinde bu yıl yapılacak seçimler öncesinde siyasi endişeler arttı. Bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali bulunuyor. Fransa’da seçim sürecine başlanması ve piyasaların seçim sonuçlarında risk görmesi riskli varlıklardan çıkışa neden olurken, ülkenin ortak para biriminden çıkabilmesi konusu euroya değer kaybettirdi.

İngiltere Merkez Bankası’ndan Forbes’in ekonomi güçlü kalmaya devam eder ve enflasyon yükselişini sürdürürse faiz artımının gündeme gelebileceği yönündeki açıklamaları sonrası hızlı yükseliş kaydeden sterlin, kazançlarını geri vererek yatay kapandı.

Çin’in ihracatı Ocak’ta %7,9 (bek %3,2) artarken, ithalatı %16,7  (bek %10) yükseldi. Çin’de dış ticaret rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanması global ekonominin durumuna ilişkin olumlu beklentileri kuvvetlendirirken, ABD’de açıklanması beklenen vergi reformunun da risk iştahına olumlu katkı yapması bekleniyor. Trump yönetiminin vergi reformlarını birkaç hafta içinde açıklayacağını söylemesi ile birlikte Cuma günü piyasada reflasyonist hareketler tekrar hakim oldu. Petrol, ABD hisse senetleri ve dolarda yükselişler izlendi. Wall Street haftayı %1 civarı primlerle kapatırken, artan risk iştahı ve güçlü Çin verilerinin desteği ile Şanghay Bileşik endeksi de haftalık bazda %1,8 yükseldi.

LME bakır, ABD ekonomisindeki canlanma beklentilerinin fazla abartıldığına, ülkenin aslında yavaş büyüme, artan enflasyon ve sıkı para politikası uygulamalarıyla karşı karşıya kalarak metal talebinde beklenen artış olmayabileceğine yönelik endişelerle hafta başında $5765’e kadar geriledi.  Ancak üretim kesintisi haberlerinin desteği ile bakır haftanın geri kalanında yükselmeye devam ederken Cuma günü %4 lük ralliye imza attı.

Cuma günü Endonezya hükümeti, Freeport McMoran şirketi için süresi dolan üretim ve ihracat lisansını yenileyeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından bakırda sert düşüş izledik Sonrasında ise Freeport, lisans şartlarıyla ilgili belirsizlik nedeniyle bunu kabul etmediğini açıkladı.

Perşembe günü dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’da başlayan grevin de etkisiyle Cuma günü LME bakır, aylardır test ettiği $6000 seviyesini kırdı.  BHP, Perşembe günü başlayan grevin ardından Cuma günü madende çıkan yangın sonrasında force majeur ilan etti. Madenin kapalı kalması global bakır piyasasından arzın haftalık olarak 25.000 m/ton azalması anlamına geliyor. Reuters analistleri global bakır piyasasında bu yıl 80.500 m/ton arz fazlası, ICSG ise yaklaşık 160.000 m/ton arz fazlası oluşmasını bekliyor.

ABD tarafında son yılların en olumlu bilanço döneminin geride kalması ve Trump'in atacağı adımlara dair ümitlerle endeksler yeni haftaya yeni rekorlar ile başladı. Avrupa tarafında ise yükselen hammadde ve maden fiyatları ve güçlü enflasyon beklentileri hisse senedi piyasalarındaki geniş çaplı ralliye önderlik etti. Dolar endeksi dün 101 seviyesini test etse de kalıcı olamadı, bugün ise 100,790 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise 1,0620 seviyesi etrafında sakin, 1,0597 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalaması destek görevi görüyor.

LME bakır, Escondida ve Grasberg madenlerindeki üretim kesintisinin desteği ile haftanın ilk işlem gününde $6204 ile Mayıs 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dün günü %0,65 primle kapatan  bakır, bugün $6100 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Mayıs 2014’ten bu yana en hızlı yükselişi gösterirken (%2,5), üretici enflasyonu Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyede (%6,9) açıklandı.Yükselişte hammadde fiyatlarındaki artış da etkili oldu.

Piyasada bugün Yellen’ın Senatoda yapacağı konuşma bekleniyor.Yellen’ın açıklamalarında Mart ayında gerçekleştirilebilecek bir faiz artışı ipuçları takip edilecek.Vadeli piyasalarda işlem gören kontratlar mayıs ayında faiz artışı ihtimalini %32 olarak fiyatlıyor. 

 



İndir

2017-5.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada FED toplantısı , bilanço açıklamaları, önemli makro ekonomik veriler ve politik gelişmeleri izledik. Beklentilerin üzerinde açıklanan şirket karları,ekonomik veriler ve  bekle-gör tarafında duran FED piyasalarda risk iştahına destek olurken, Trump’ın belirsizlikleri arttıran adımlarına dair endişeler ve ABD’de beklentilerin altında kalan ücret artışları risk iştahını baskıladı.

Genel olarak sağlıklı gidişatın altını çizen bir veri haftası geçirdik. Çin’de Ocak ayı imalat PMI verisi 51,3 ile beklentiler (bek:51,2 önc:51,4) seviyesinde açıklandı. ABD’de tüketim harcamaları konu satışları, fabrika siparişleri, tüketici güveni ve ISM rakamı beklentilerin üzerinde açıklandı. Tarım dışı istihdam rakamı da  227K ile 175K olan beklentileri aşarken verinin detayında ücret artışlarının sınırlı olması ve işsizlik oranındaki yükseliş verideki olumsuz noktalardı.

Wall Street’de Trump’ın etkisinin ön plana çıktığı bir hafta geride kaldı. Trump’ın yedi ülkeden ABD’ye seyahatleri durduran kararnamesine gelen tepkiler Pazartesi günü endekslerin senenin en kötü gününü yaşamasına neden olurken, Cuma günü regülasyonları azaltmaya yönelik kararnameyi imzalaması ve seyahat yasağının bir mahkeme tarafından kaldırılması endekslerde sert alımlara ve senenin en güçlü performansının izlenmesine neden oldu.

FED, Çarşamba günü sonlanan toplantısında faiz oranlarında beklentiler doğrultusunda değişikliğe gitmedi. Faiz artırımlarının ekonomik gelişmeler ışığında kademeli ve yavaş yapılacağını belirtti ve bir sonraki faiz artırımının zamanlaması noktasında net mesaj vermedi.

Çin Merkez Bankası  uzun bir tatilin ardından 3 Şubat’ta yeniden açılan piyasaları kısa vadeli faiz oranlarını artırarak (10 baz puan) şaşırtı. Ekonominin istikrara kavuştuğu sinyallerini vermesiyle beraber daha sıkı bir politika duruşuna geçeceğine dair yeni bir sinyal verdi. Asya piyasalarında Çin politikasındaki sıkılaşmanın etkisiyle kayıplar yaşandı.

Trump rallisi ile hızla yükselen bakır fiyatları geçtiğimiz hafta başında üretim kesintileri haberlerinden destek buldu. BHP’nin Şili’deki Escondida Bakır Madeni’nde yapılan oylamada işçilerin %99’u grev yapılması yönünde oy kullandı. Bu hafta başlaması beklenen grev  ve Freeport’un Endonezya hükümetinden Şubat ortasına kadar yeni ihracatlar için izin alamaması durumunda  üretimde kesintiye gidecek olması arza dair endişeleri besledi. Ocak ayını %8,4 primle kapatan LME bakır, geçtiğimiz hafta ortasında olası arz kesintisi endişeleri ile $6007 seviyesine kadar yükseldi. POBC’nin sıkılaşmaya gitmesinin ardından sert satışlar görerek Cuma gününü %2,4 haftayı ise %2,3 kayıpla $5765 seviyesinden kapattı. Nikel ise Filipinler’in 21 madeni kapatma ve en az 5 madendeki üretimi geçici olarak durdurma kararı almasının etkisiyle $10.500’e kadar yükseldi.

Ocak ayı başında 14 yılın en yüksek seviyesine yükselerek 103,820 seviyesini test eden dolar endeksi, Trump’ın politikalarına dair endişelerin baskısı ile Ocak ayını %2,64 kayıpla kapattı. Geçtiğimiz haftada ise yeni yönetimin zayıf dolar yanlısı olacağı görüşlerinin etkisi ile kritik 100 seviyesinin altına geriledi. Güçlenen euro ise haftayı 1,0780 seviyesinden kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde yatırımcılar, özellikle Avrupa’daki siyasi risklerden duydukları endişelerle güvenli limanlara yöneldi. Fransa’da başlayan seçim süreci ile birlikte ülkenin ortak para biriminden çıkabilmesi konusunun gündeme gelmesi euroya değer kaybettirdi. Bugün 1,0656’ya kadar gerileyen euro; 1,0680 ile 1,07 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Yeniden güçlenen dolar endeksi ise 100,570 seviyesinde.

Dün günü eksi bölgese kapatan ABD hisse senedi endekslerinden sonra endeks vadelileri bugün hafif artıda. Çin döviz rezervlerinin üst üste yedinci ayda düştüğüne dair beklentilerle Çin piyasaları bu sabah geriledi.

Metal fiyatları, ABD ekonomisindeki canlanma beklentilerinin fazla abartıldığına, ülkenin aslında yavaş büyüme, artan enflasyon ve sıkı para politikası uygulamalarıyla karı karşıya kalarak metal talebinde beklenen artış olmayabileceğine yönelik endişelerle geriliyor. Dün günü peimli kapatan LME bakır, dolardaki yükselişin baskısı ile bugün ekside, $5800 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında önemli açıklama olmazken, hafta genelinde ABD bilanço açıklamaları ve Trump yönetiminin politikaları takip ediliyor olacak.



İndir

2017- 4.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Risk iştahında artış izlediğimiz volatil bir hafta geride kaldı. Trump yönetiminden beklenen daha güçlü bir ekonomik büyüme ve hükümet harcamaları beklentilerinin yanı sıra iyi giden ABD bilanço sezonun da etkisiyle  hisse senetlerinde güçlü alımlar hakim oldu. LME bakır ise artan risk iştahı ve arz tarafındaki endişelerin etkisi ile yükseldi.

Ocak ayı başında 103,820 ile 14 yılın en yüksek seviyesine yükselen dolar endeksi, doların aşırı değerlendiğine dair yorumlar ve Trump'ın politikalarına ilişkin endişelerin baskısı ile 7  haftanın en düşük seviyesine geriledi. Güçlü bilançoların etkisi ile kayıplarının büyük ölçüde telafi etse de haftayı ekside kapattı. Ard arda iki haftadır değer kazanan euro ise 1,07 seviyesi üzerinde kalıcı olamadı; haftayı 1,0694 seviyesinden yatay kapattı. Sterlinde ise yüksek mahkemenin İngiltere’nin AB’den çıkışı için parlamento onayına da ihtiyaç duyduğunu açıklaması sonrası alımlar ön plana çıktı.

ABD’ni yeni başkanı Trump, makamındaki ilk günlerinde korumacı ticaret politikaları alanında adımlar attı. Trump’ın konuşmaları hafta başında endişe yaratsa da ardından ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlara yönelmesi riskli varlıkları da destekledi. Wall Street’de hafta genelinde %1 civarı  yükselişler izledik. Trump’ın başkanlığa gelmesi sonrasında attığı ilk adımların politik riski yükseltmesine rağmen piyasalarda risk iştahının açık kaldığını ve hisse senetlerinin boğa piyasalarında sıkça gördüğümüz, yatırımcıların yükselişe endişe ile bakmasına rağmen bir “kaygı duvarına” tırmanmaya devam ettiğini gördük. Yatırımcıların ABD’de  ekonomik büyümenin ivmeleneceği beklentisi ile riskli varlıklara ilgisinin devam etmesiyle beraber Dow Jones endeksi, güçlü bilançoların da etkisiyle, tarihinde ilk defa 20.000 puanı aştı. ABD bilanço sezonunda şimdiye kadar bilançosunu açıklayan firmaların yaklaşık %70’i  beklentilerin üzerinde kar açıkladı.

Çin tatili öncesinde Asya borsalarında yüksek işlem hacmi ile birlikte alımlar hakim oldu. 27 Ocak’ta  Lunar New Year tatiline giren Çin piyasaları yeniden işlem görmeye 3 Şubat’ta başlayacak.

Çin’in kış aylarındaki hava kirliliği nedeniyle üretimde kesintiye gidebileceğine yönelik haberlerin ardından alüminyum fiyatları Salı gün 20 ayın zirvesine yükseldi. Diğer LME metalleri de üretim kesintisi beklentileriyle yükselirken LME bakır günü %2,3 primle kapattı. LME bakır, arz endişeleri , zayıf dolar ve Trump’ın altyapı yatırım planlarından bulduğu destekle $5981,5 ile 28 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti ve haftayı %2,5 primle kapattı. Endonezya’nın hammadde ihracatına getirdiği yeni düzenlemelerin ardından Freeport’un Grasberg madeninde üretimi azaltabileceğine dair açıklamaları ve dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’da işçilerle yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması sonrası grev ihtimalinin doğmasının yanı sıra  LME bakır stoklarında devam eden düşüş de bakır fiyatlarını destekledi.

Global piyasalar yeni haftaya riskten kaçış eğilimi ile başladı. ABD’nin korumacı politikalarının varacağı sınırlar hafta sonunun ana gündem maddesini oluştururken, Yen’e olan güvenli liman talebini artırmış durumda. Düşen enerji fiyatları ve eleştirilen Trump politikaları, ABD tarafında endekslerin ekside kapanmasına sebep oldu. S&P 500 endeksi dün %0,6 düşerek son bir ayın en sert kaybını gerçekleştirse de, ABD seçimlerinin öncesindeki seviyelerin üzerinde seyretmeye devam etti. Uzun süreden beri devam eden ralliye son veren Avrupa endeksleri günü kayıplarla sonlandırdılar. Trump’ın göçmenlere karşı ciddi önlemler almaya devam edeceği ve korumacı politikalar izleyeceği beklentisi risk iştahını azaltan en önemli nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Yeniden 1,07 seviyesinin üzerine çıkan euro , 1,0745’ten dolar endeksi ise 100,200 seviyesinden işlem görüyor.

Dün günü $50 kayıpla $5850 seviyesinden kapatan LME bakır zayıf dolar ve Şili’deki olası arz kesintisi endişelerinin yanı sıra Çin’de 2016 yılı toplam üretimi 460.000 m/ton olan 3 izabe tesisinin (Jinguan, Yuguang, ve Minmetals) Şubat-Mart döneminde 30-45 gün kapalı olacağına dair açıklamaların etkisi ile bugün %1,2 primle $5920 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Bu haftanın en önemli gelişmesi yarın sonlanacak FED toplantısı.  Piyasalar tarafından bir faiz artışı beklenmese de önümüzdeki dönem için şahin bir açıklama, dolar kazanımlarını hızlandırabilir ve parite tekrar 1,05 seviyelerine kadar hızlı bir geri çekilme yaşayabilir. Makro veri tarafında ise yarın sabah Çin’de açıklanacak imalat PMI verilerini ve Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verilerini izleyeceğiz.



İndir

2017-3.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta küresel piyasalar, İngiltere Başbakanı May’in Brexit konuşması sonrası yaşanan endişe ve Trump’ın yemin töreni öncesi temkinli davranmaya çalışırken, Fed başkanı Yellen‘nin yaptığı açıklamalarla Çin ve ABD tarafından gelen veriler piyasalara hareketlilik getirdi.

Trump’ın geçtiğimiz hafta sonu Wall Street Journal’a yaptığı bir açıklamada, Doların çok güçlü olduğunu ve bu sebeple Çinli şirketlerle rekabet edemedikleri yönündeki açıklamaları dolarda değer kaybına sebep oldu.  Hafta ortasında ise Fed başkanı Yellen’den gelen açıklamalarla dolar kayıplarını telafi etti. Yellen ,faiz artışlarının tarafsız bir noktaya gelmesini beklemenin ekonomide kötü sürprizler doğurabileceği düşüncesiyle bu yıl içinde faizleri kademeli olarak arttırmanın makul olacağını söylerken , para politikasının etkilerinin zamanla ortaya çıkacağını vurguladı. Trump’ın Cuma günü 45. Amerika Başkanı olarak göreve başlamasıyla birlikte seçim öncesi vaatlerini ne oranda gerçekleştirebileceği sorgulanmaya başladı.Yemin töreni sonrası yaptığı konuşmada, korumacı ekonomik politikalarını çağrıştırması yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine ve ABD endekslerinde kazançların bir kısmını kaybetmesine sebep olurken dolarda da satışları getirirdi. Dolar endeksi haftayı %0,44 kayıpla 100.74 seviyelerinden kapattı.

Hafta ortasında açıklanan ABD enflasyon verileri beklentiyle paralel olarak üst üste 5. Ayda artış göstererek %2 olarak açıklanması enflasyonun yavaşladığına dair endişeleri giderdi. 2016 yılının ilk 3 çeyreğinde % 6,7 oranında büyüme gerçekleştiren Çin ekonomisi ise, son çeyrekte %6,8 ile beklentilerin (%6,7) üzerinde büyüdü.  Açıklanan bu veri ile Çin ekonomisi 1999 yılından beri en düşük büyümeyi gerçekleştirdi.

Olumlu makro ekonomik veriler, azalan stoklar ve zayıflayan doların etkisiyle LME bakır , geçtiğimiz hafta başında $5930 seviyelerine çıkmasına rağmen , Trump’ın başkanlığının yarattığı ekonomik belirsizlikle $5663 seviyelerine geriledi. Hafta sonuna doğru Çin’den gelen pozitif verilerle hafif toparlanarak haftayı %2,5 kayıpla kapattı.

Piyasalar 1 Şubat FOMC toplantısına kadar, ABD bilanço açıklamaları ve Trump’ın ilk adımları ile şekillenmeyi beklerken, Çin’de 27 Ocakta başlayacak yılbaşı öncesi likiditenin önemi arttı.  PBOC geçici olarak 5 banka için rr oranını düşürürken likidite pompalamaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanı adayının, aşırı güçlü doların ABD ekonomisinde kısa vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dair açıklamalarıyla Dolar endeksi dün 99.899 seviyelerine kadar gerilerken , Euro 1,0769 ile 8 Aralıktan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.  Dolardaki gerilemenin de desteği ile LME metalleri haftaya alımlarla başladı. LME bakır ise bugün $5923 seviyelerine kadar yükseldi ve %1,8 primle $5915 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.  

Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD de açıklanacak konut, dayanıklı mal siparişleri ve öncü GDP veri takip edilecek .  27 Ocak – 2 Şubat tarihleri arası Çin yılbaşı sebebiyle tatil olacak. 



İndir

2017-2.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Geçtiğimiz haftanın en önemli küresel piyasa gelişmesi, ABD seçimlerinin ardından yaşanan, ABD faizlerinde ve dolarda görülen yükseliş eğiliminin tersine dönmesi oldu. Hafta genelinde, Çin ve ABD’de açıklanan güçlü verilerin yanı sıra, Trump’ın Çarşamba günü gerçekleştirdiği basın toplantısı izlendi.

Trump, seçim zaferi sonrası ilk basın toplantısında ekonomi politikaları üzerine ışık tutmak yerine ecza firmaları ve ABD istihbarat örgütleri üzerine yoğunlaştı. Ekonomik büyüme, altyapı yatırımları ve projeleri konusunda detay vermezken Çin'e yönelik de potansiyel gümrük vergisi konularını da dile getirmedi. Hisse senedi piyasaları Trump’ın ekonomik büyümeye yönelik projeleri konusuna değinmemesine ilk tepki olarak Perşembe günü zayıf bir görünüm sergilese de Cuma günü toparlandı. ABD’de açıklanan perakende satışlar ve ÜFE verilerin yanı sıra güçlü ABD banka bilançolarının da güveni arttırmasıyla ABD endeksleri Cuma günü yükseldi.

Açıklamalardan beklediğini bulamayan dolar endeksi, seçimlerden bu yana 14 yılın zirvesinde devam eden güçlü hareketine ara verdi. Haftayı iki aydan uzun bir sürenin en kötü haftalık performansıyla, %1 kayıpla, kapattı.

Çin’de enflasyon 2016 yılında % 2 ile 2015 yılındaki %1,4 lük artışın üzerinde artsa da, hükümetin %3 artış beklentisinin altında kaldı.  ABD’de tarafındaki gelişmelerinde de etkisiyle global enflasyonun 2017 yılında artış göstereceğine dair beklentiler arttı. Çin tarafından gelen bir diğer haber de, Çin’in 2016 yılı bakır ithalatının bir önceki yıla göre %2,9 luk artışla 4,95 milyon m/tona yükselerek rekor kırması oldu. LME bakır stoklarında devam eden düşüş, dolardaki gerileme, Çin’de hızlanan enflasyon ve artan bakır ithalatından destek bulan bakır  haftayı %5’in üzerinde kazançla tamamladı.

Küresel piyasalar, hafta boyunca takip edilecek önemli gelişmelerin öncesinde haftaya karışık bir seyirle başladı.  ABD piyasaları dün Martin Luther King günü nedeniyle kapalıydı, Avrupa piyasalarında günün öne çıkan gündem maddesi Brexit oldu. İngiltere Başbakanı Theresa May’in ülkeyi AB ile gümrüksüz ticaretten çekmeye hazır olduğuna dair çıkan haberler piyasada negatif algılandı. Özellikle bankacılık hisselerinde olmak üzere genel bir riskten kaçınma eğilimi izlendi. Sterlin, dün 1,1979 ile son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Güçlü makro ekonomik veriler, azalan stoklar ve dolardaki gerilemeden destekle dün $5930 ile bir aydan uzun sürenin zirvesine yükselen bakır, “hard Brexit” endişeleri ile kapanışa doğru gerileyerek  günü %1,13 ekside kapattı. Theresa May’in konuşması öncesinde devam eden endişelerle bugün $5738’e kadar gerileyen bakır, İngiltere’den gelen açıklamaların ardından bir miktar toparlanarak $5800 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. May’in konuşmaları şu ana kadar önceki açıklamalarına paralel algılandı. Ancak Brexit paketinin parlamentoya sunulacağı açıklaması hem yeni hem de çok kötü bir anlaşmanın parlamentodan dönmesi ihtimalini taşıdığı için piyasaları umutlandırdı. Sterlin dolar karşısında günlük bazda %1,75 değerlenerek 1,2250 seviyesinden işlem görürken, euro da gelen alımlarla %1,0718 ile bir aydan uzun sürenin zirvesine yükseldi.

Makro veri tarafında Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin yanı sıra Çin’de açıklanacak konut fiyatları, perakende satışlar, endüstriyel üretim ve GDP verilerini izleyeceğiz. Çarşamba ve Perşembe günü Fed Başkanı Yellen'in yapacağı konuşmaları, Perşembe günü ECB faiz kararını ve ayrıca 20 Ocak’ta Trump’ın resmen  başkanlığa geçişini izleyeceğiz.

 



İndir

2017-1.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Küresel piyasalar geride bıraktığımız haftaya ve 2017 yılına Euro Bölgesi, Çin ve ABD’de son yılların zirvesinde açıklanan imalat endekslerinin desteği ile güçlü bir başlangıç yaptı.  Hafta genelinde artan risk iştahının etkisi ile Şanghay bileşik endeksi ve S&P 500 endeksi haftayı %1,5’in üzerinde primlerle kapatırken, Avrupa borsalarında da %1’in üzerinde primler izlendi. ABD’de  faizlerin daha hızlı artacağı beklentilerinin desteği ile haftaya yükselişle başlayan dolar endeksi, FOMC tutanaklarındaki endişenin yanı sıra, POBC’nin para birimini istikrara kavuşturmak için dolar satmasının etkisiyle hafta ortasında gerilese de istihdam verisi sonrasında toparlandı.

Çarşamba günü açıklanan Fed’in Aralık ayı toplantı tutanaklarının piyasalara etkisi sınırlı oldu. Trump dönemi maliye politikalarının büyüklüğü, kompozisyonu ve zamanlaması konusunda belirsizlikler bulunduğu, ancak olası genişleyici politikaların Fed açısından daha sıkı para politikasına işaret ettiği (seri faiz artırımları) belirtildi. Üyelerin büyük bölümü olası genişletici maliye politikalarının faiz oranları üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırdığı yönünde görüş bildirdi. Piyasalarda bir sonraki Fed faiz artırımının Mayıs ayında yapılması beklenirken, 20 Ocak'ta başlayacak Trump dönemiyle birlikte şekillenecek olan maliye politikasının seyri doğrultusunda 15 Mart tarihli toplantıda faiz artırımına gidilebilme olasılığı artabilir.

ABD’de Cuma günü açıklanan istihdam verilerine göre, tarım dışı istihdam $178K beklentisinin altında $156K olarak açıklansa da, geçtiğimiz aylara yönelik yukarı yönlü revizyon ile ortalama saatlik kazançlarda beklentilerin üzerindeki ivmelenme, küresel risk algısına destek verdi. ABD’de güçlü seyreden işgücü piyasası verileri, aynı zamanda Fed’in faiz artırımlarının daha hızlı gerçekleşmesine yol açma riski bulunduruyor. Fed yetkilileri, Trump’ın seçim kampanyası vaatlerinin Cumhuriyetçi yasa yapıcılar tarafından onaylanıp onaylanmayacağını ve ABD ekonomisine etkisini görmeyi bekliyorlar.

Son dönemlerde Çin’de açıklanan verilerde izlenen toparlanma, 2017 yılında Çin talebinin artacağı yönündeki beklentileri güçlendirirken, ABD’de Trump’ın başkanlığı ile birlikte 2017’de harcamaların artacağına dair devam eden beklentiler hafta genelinde metalleri destekledi. Çin’de tren yolu yatırımlarının bakır yoğun projeler olacağından destek bulan LME bakır, Çarşamba gününü %2,8 primle kapattı. Perşembe günü $5698’e kadar yükselse de, $5700 direncinden gelen satışlarla karşılaştı. İstihdam verisi sonrası dolardaki yükselişin etksiis ile yatırımcıların kar realizasyonuna gitmesi sonrası kazançlarının bir kısmını geri veren bakır, haftayı $5595 seviyesinden, %1,4 primle kapattı.

Para birimleri yeni haftaya oldukça hareketli başlasa da emtia ve hisse senedi piyasalarında hafif satışlar ile birlikte sakinlik hakim oldu. Günü %0,35 kayıpla kapatan S&P 500 endeksi rekor seviyeden gerilerken, Nasdaq küçük bir yükselişle tüm zamanların en yükseğine ulaştı. Cuma gününü düşük işlem hacmi ile kapatan LME metalleri için dün, oldukça sakin ve yönsüz bir gün oldu. LME bakır Trump’ın başkanlığının Çin ticaretini nasıl etkileyeceği soruları gün içerisinde $5551 ile gerilese de günü $5590 seviyesinden yatay kapattı.

Sterlin, Başbakan Therasa May’in Brexit konusundaki müzakerelerin üyeliğin devam ettirilmesi için değil ,doğru ilişkiye ulaşmak için olacağını söylemesinin ardından, 10 haftanın en düşük seviyesine geriledi. 1,0520 desteğini kıran euro bugün 106 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor. Euronun 1,0635 seviyesini  ve ardından 1,0750-08 aralığını test etmesi beklenebilir. Dün günü kayıpla kapatan dolar endeksi, bugün erken saatlerdeki kayıplarını büyük ölçüde telafi ederek 101,820 seviyesinde yer alıyor.  Destek olarak 101,16 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalaması izlenebilir.

Asya tarafında bu sabah karışık seyir hakim oldu. Çin’de 3%’ten 2,2%’ye gerilemesi beklenen CPI 2,1% olurken; 3,3%’ten 4,6%’ya yükselmesi PPI 5,5% olarak (Eylül 2011’den bu yana en büyük aylık yükseliş)  açıklandı. Çin’de enflasyon 2016 yılında %2 ile 2015 yılındaki %1,4lük artışın üzerinde artsa da hükümetin %3 artış beklentisinin altında kaldı. PPI ise 2016 yılı genelinde %1,4 gerilerken, 2015’teki %5,2lik düşüşün üzerinde kaldı. Çin verileri, global enflasyonun 2017 yılında güçleneceğine yönelik beklentileri arttırırken, döviz kurlarındaki oynaklığın emtia ithalatını daha pahalı hale getirmesi üretici fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden biri olarak görüldü. Yuan, dolar karşısında geçen yıl %6,5 gerileyerek 1994 yılından bu yana en kötü performansını kaydetmişti.

Haftanın geri kalanında Cuma günü Çin’de açıklanacak ticaret verilerinin yanı sıra Trump’ın Çarşamba günü yapacağı basın toplantısı ile birçok Fed üyesinin hafta genelinde yapacağı kaçıklamalar ve Başkan Yellen’ın Cuma günü yapacağı konuşma takip edilecek.



İndir

2016-53.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasalar genelinde Noel tatili ve yeni yıl tatillerinin etkisi ile düşük işlem hacimleri gözlendi. Noel tatilinin ardından ABD piyasaları Salı günü işlemlere başlarken İngiltere’de tatil bir gün daha devam etti. ABD endeksleri hafta ortasında gelen kar realizasyonları ile haftayı %1 civarı kayıplarla kapattı. İşlem hacmindeki azalışın etkisi ile para birimlerinde sert hareketler izlendi. Algoritmik işlemlerin de etkisiyle kısa süreliğine 1,0651’e yükselen euro, 1,0513’ten kapandı. Çarşamba günü yeniden işlem görmeye başlayan Londra Metal Borsası’nda bakır, Çin ekonomisindeki toparlanma ve 2017 yılında arzın sınırlı kalacağı beklentilerinden destek bularak haftanın ilk işlem gününde $5596’ya kadar yükseldi. Ancak spekülatörelerin long pozisyon kapatmaya yönelmesi ile $5477’ye kadar (destek $5472) gerileyen bakır; LME stoklarının yeniden azalmaya başlamasından ve dolardaki gerilemeden destekle toparlanarak haftayı %0,85 primle kapattı.

LME metalleri genelinde 2016 yılında önemli yükselişler izledik. Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından altyapı harcamaları ve tüketimin artacağı beklentileri ile Kasım ayında yönünü yukarı çeviren bakır, 2016 yılını %17,6 primle kapattı. Seçim sonrası rekor seviyelere yükselen Wall Street’de ise yıllık bazda %10 civarı kazançlar izlendi. Nikkei endeksi yendeki yükselişin etkisi ile son 5 yılın en kötü performansını sergilerken, Şanghay bileşik endeksi ise son 2 yıldır kaydettiği yükselişlerin ardından 2016 yılını kayıpla kapattı.  Petrol fiyatları, OPEC üyesi ve üye olmayan ülkeler arasındaki üretimi sınırlandıma anlaşmasının ardından 2009 yılından bu yana en büyük yıllık kazancı kaydetti.  Sterlin, Brexit’in etkisi ile 2016 yılını sert kayıplarla kapatırken; euro ise farklılaşan FED ve ECB politikalarının baskısı ile kötü bir yılı geride bıraktı.  Dolar endeksi, FED’in faiz artırımında bulduğu destekle yılı, 14 yılın zirvesi yakınında, %3,6 primle kapattı.

Piyasalar yeni haftaya “yeni yılın ilk günü” tatilinin ardından bugün başladı. Küresel piyasalar 2017 yılına imalat endekslerinin desteği ile güçlü bir başlangıç yapmış oldu. Çin’de Pazar günü 51,4 ile beklentiler seviyesinde açıklanan resmi imalat PMI verisinin ardından bu sabah Caixin imalat PMI verisi 51,9 ile yaklaşık 4 yılın zirvesinde açıklandı. Çin piyasalarında güçlü verilerin etkisi ile %1 civarı yükselişler izlendi . Euro bölgesi imalat PMI verisinin ise 5 yıldan uzun sürenin zirvesine yükselmesinden destek bulan Avrupa borsaları da yaklaşık 1 yılın zirvesine yükseldi.

Son zamanlarda açıklanan Çin verilerindeki toparlanma 2017 yılında talebin artacağı beklentilerini güçlendirirken, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de 2017 yılında harcamaların artacağına dair beklentiler metalleri destekledi. Yeni yılın ilk işlem gününe yükselişle başlayan ve $5616 seviyesine kadar yükselen bakır, dolar endeksinde yaşanan %1’in üzerindeki yükselişin baskısı ile kazançlarının tamamını geri vererek $5516 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Çin’de emlak piyasası ile ilgili endişeler artarken, 2017’de emlak spekülasyonunu önlemeye yönelik atılacak adımlar, inşaat faaliyetlerini dolyısıyla da metal talebini etkileyebilir.

ABD’de faizlerin 2017 yılında daha hızlı artacağı beklentilerinden destek bulan dolar endeksi 103,520’ye kadar yükselirken; euro $1,04 seviyesinin altına geriledi. ABD borsaları yeni yıla %0,70 civarı sert alımlarla başladı. Beklentilerin üzerinde açıklanan ABD imalat endeksi de Wall Street’deki yükselişi destekledi.

Haftanın geri kalanında Çarşamba günü açıklanacak FOMC tutanakları ve Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek.



İndir

2016-52.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER 

Geride bıraktığımız haftada, yaklaşan Noel ve Yeni yıl tatillerinin etkisi ile piyasalar genelinde işlem hacimlerinde ciddi azalışlar meydana geldi.

Wall Street hafta başındaki kayıplarının ardından ABD’de açıklanan güçlü verilerin etkisi ile haftayı küçük primle kapattı. ABD’nin yeni başkanı Trump’ın piyasları daha da serbestleştireceği ve altyapı yatırımlarının arttıracağı beklentileriyle yükselişlerine ivme kazandıran Dow Jones endeksi yıl başından bu yana %14, S&P 500 endeksi ise yılbaşından bu yana %11 yükseliş kaydetti.  ABD’de 3. Çeyrek büyüme verisi %3,5 ile yukarı yönlü revize edilerek 2 yılın en iyi performansını gösterirken, dayanıklı mal siparişleri de beklentilerin altında azalış gösterdi.

Fed toplantısının ardından 103 seviyesi etrafında yataylaşan dolar endeksi haftayı yatay kapattı. 1,05 seviyesine doğru toparlanmaya çalışan euro ise haftayı 1,0454 seviyesinden kapattı. ABD’de güçlü veri akışının 2017 yılında da devam etmesi beklense de, analistler seçim vaatlerinin gerçekleşme oranı doğrultusunda dolardaki değer artışının hızlanıp yavaşlayacağına dikkat çekiyorlar.

LME bakır, geçtiğimiz hafta başında  dolardaki yataylaşmanın yanı sıra güçlü ABD ve Çin ekonomilerinin önümüzdeki yıl talebi arttıracağı beklentilerin de etkisiyle yükseldi. Ancak yatırımcıların, uzun süredir artan alım pozisyonlarını tatil öncesinde kapatmaya yönelmesi ile haftanın geri kalanında bakırda sert satışlar izledik. LME bakır stoklarında izlenen %60 oranındaki artış, Kasım ayında talepte reel bir artış olmamasına rağmen izlediğimiz sert yükselişin sorgulanmasına neden oldu. Çin’in Kasım ayı baz metaller ithalatındaki azalışında etkisiyle LME bakır $5419,5 ile 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Haftayı %3 kayıpla kapatan  bakır, Aralık ayını %5’in üzerinde kayıpla kapatmaya, yıllık bazda ise yaklaşık %17lik yükselişle 2010 yılından bu yana en iyi yılı geride bırakmaya hazırlanıyor.

26-27 Aralık tarihlerinde Christmas nedeniyle kapalı olan LME bakır 28 Aralık Çarşamba günü yeniden işlem görmeye başlayacak, 2 Ocak’ta ise yeni yıl tatili nedeniyle yeniden kapalı olacak. Haftanın ilk işlem gününde ABD de dahil olmak üzere birçok ülke piyasası Noel tatili nedeniyle kapalı kaldı.

Makro veri açıklamaları açısından da oldukça sakin bir haftadayız. 



İndir

2016-51.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde yılın son önemli gelişmesi olan FED faiz kararı vardı. Donald Trump’ın başkanlığı kazanması ile beraber yatırımcıların Trump’ın ekonomiyi canlandırmaya yönelik politikalarına odaklanması sonrasında artan risk iştahında, FED faiz kararının ardından  geri çekilme izledik.

Seçimlerden, FED toplantısına kadar %6’nın üzerinde yükseliş kaydeden S&P 500 endeksi, kararın ardından bir miktar gerilese de kazançlarını büyük ölçüde muhafaza etti. Dow Jones endeksi ise %8 civarında yükselişle, diğer seçim sonrası rallilerle kıyaslandığında en güçlü performansını kaydetti. En son 1996 yılında Bill Clinton’un kazanması ile beraber sonraki 5 haftada %5,3 yükseliş kaydetmişti.

Trump’ın 1 trilyon doları bulabileceği tahmin edilen alt yapı yatırımlarının ve büyüme odaklı politikalarının kısa vadede sonuçlarının büyük ölçüde fiyatlanması ile LME bakır da seçim sonrası %15’e varan kazançlarının büyük kısmını geri verdi. $6000 seviyesi üzerinde karşılaşılan satışların yanı sıra, FED faiz kararı sonrası 14 yılın zirvelerine yükselen doların baskısı ile sert satışlar izledik.

Yılın son ve en önemli toplantısında FED, beklentiler doğrultusunda faiz oranını 25 baz puan arttırarak %0,5-%0,75 bandına yükseltti. Faiz artırımı uzun süredir fiyatlandığı için etkili olmazken, piyasalar daha çok FED yetkililerinin önümüzdeki yıl için faiz artışı beklentilerini 2’den 3’e çıkarmalarından tedirginlik duydu. Faiz kararına kadar 101 seviyesi etrafında bekleyişte kalan dolar endeksi, kararın ardından 103,560 ile yaklaşık 14 yılın zirvesini test etmiş; euro ise Ocak 2003’ten bu yana ilk defa 1,04 seviyesinin altına gerilemişti.

Fed'in faiz artış hamlesine karşılık ECB’nin bir önceki hafta varlık alım programının süresini uzatarak para politikasını gevşetmesi, iki büyük ekonominin devlet tahvil getirileri arasındaki farkın açılmasına neden oldu. ABD ve Almanya 10 yıllık devlet tahvil getirilerinin arasındaki fark 1989 yılından bu yana en yüksek seviyelere yükseldi.

ABD’de 3 büyük endeks FED faiz artış beklentisinin arttırılmasının ardından günü (%0,5-%0,8) ekside sonlandırdı. LME bakır ise, son bir buçuk aydır izlediğimiz volatilite ve yüksek hacmin aksine bütün yıl beklenen kararın ardından güne sakin ve dart bantta başladı. Ancak dolardaki yükselişin baskısına dayanamayan bakır, hafta sonuna doğru kayıplarını arttırdı. Bakırdaki gerilemede 8 Aralık’tan hafta sonuna kadar LME stoklarında izlenen %60lık artış da etkili oldu. Reflasyon politikalarının metal fiyatlarını olumlu etkileyeceği beklentisi ile hafta sonuna kadar $5650 desteği etrafında kalan bakır, haftayı $5640 seviyesinden %3 kayıpla kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde borsalarda karışık bir seyir izlendi. ABD borsalarında hafif kazanımlar gerçekleşirken Avrupa’da inişli çıkışlı bir seans, Asya’da ise  düşük işlem hacimli- satıcılı seyir geride kaldı. Hisse senedi piyasalarındaki sakinliğin aksine metaller tarafında hareketli bir gün oldu. $5650 desteğinin ardından $5600 ve $5535 desteklerini de kıran bakır, $5459 ile 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi, günü %2,4 kayıpla kapattı. FED Başkanı Janet Yellen, dün akşam University of Baltimore'da yaptığı  konuşmada para politikasına değinmezken ekonomi hakkında pozitif açıklamalarda bulundu. Yellen'ın konuşmasından önce gelen Ankara'da Rus büyükelçisinin vurulduğu haberi yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirirken, Yellen’ın konuşmalarının piyasalar üzerinde bir etkisi olmadı.

Dünkü aşağı yönlü sert hareketin ardından bugün $5500 seviyesi etrafında yataylaşan bir bakır izliyoruz. Geçtiğimiz hafta, FED toplantısının ardından başlayan dolardaki yükseliş bu haftada devam ediyor. Dolar endeksi bugün 103,650 ile 14 yılın zirvesine yükselirken; euro, dolar karşısında 1,0352 ile 14 yılın en düşük seviyesini test etti.

Makro veri açıklamaları açısından sakin geçecek haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak revize GSYİH, dayanıklı mal siparişleri ve konut verilerini izleyeceğiz.



İndir

2016-50.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Geride bıraktığımız hafta global piyasaların gündemin ECB toplantısı ve güçlenmeye devam eden Çin ve ABD verileri vardı.

ECB Perşembe günü sonlanan toplantısında varlık alımlarını Mart ayında Aralık ayına kadar uzattığını ve tahvil alım büyüklüğünü Nisan ayı itibariyle 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indireceğini açıkladı.  Başkan Draghi politika kararlarının ardından yaptığı açıklamada varlık alımlarının indirilmesinin varlık alımlarında direkt bir azalma manasına gelmediğini  belirtirken, Euro bölgesi ekonomisinin zorluklarla karşılaşması durumunda ECB'nin varlık alımlarını yeniden artırma hakkını elinde bulundurduğunu söyledi. Tapering  açıklaması ilk başta Euro’da kuvvetli alışlar ile fiyatlanırken, gevşek ve destekleyici parasal politikanın uzun süre devam edeceği açıklamaları kısa sürede Euro’yu eksiye geçirdi.  İtalya’da anayasa referandumunda hayır kararı çıkması sonrası hafta başında 1,0503 ile 20 ayın en düşük seviyesine gerileyen euro, ECB toplantısı sonrası ilk açıklamalarla 1,0875’e kadar yükseldi. Euro haftayı 1,0559 seviyesinden dolar karşısında %1 kayıpla kapattı. ECB toplantısından destek bulan Avrupa piyasaları ise hafta genelinde kazanımlar elde etti.

Trump’ın başkanlığı ile başlayan yükseliş, ABD borsalarında geride bıraktığımız haftada da devam etti. OPEC’in arzda kesinti kararıyla yükselen petrol fiyatları ile canlanan enflasyon beklentileri ve beklentilerin üzerinde açıklanan ISM hizmet, dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişleri verilerinin etkisi ile Wall Street yeni rekor seviyeleri test etti. S&P 500 endeksi son zamanların en büyük haftalık yükselişini kaydederek %3 primle kapandı.

Çin’de arka arkaya gelmeye devam eden güçlü veriler, ülke ekonomisinde toparlanmaya işaret etti. Çin'in Kasım ayı ihracatı bir önceki yıla göre beklenmedik bir şekilde artarak % 0,1 yükselirken, ithalat da emtiaya yönelik güçlü talep ile %6,7 arttı. Enflasyon ise Kasım ayında %2,3’e yükselirken, üretici fiyat endeksi ise 5 yılın en hızlı artışını kaydederek beklentilerin çok üzerinde %3,3 olarak açıklandı. Ancak Çin piyasaları güçlü verilere rağmen Fed toplantısı öncesi bekleyişin yanı sıra, emlak sektörüne ilişkin endişelerin baskısıyla haftayı küçük eksilerle kapattı.

Kasım ayından bu yana LME metallerinde devam eden yüksek volatilite, geride bıraktığımız haftada da devam etti. Haftanın ilk işlem gününde %2,4lük bir yükseliş kaydeden LME bakır, hafta ortasında kazançlarını geri verip eksiye geçerken, Çin ve ABD’den gelen güçlü verilerin global ekonomik büyümede iyileşmeye işaret etmesinde bulduğu destekle toparlanarak haftayı küçük bir artı ile kapattı.

Piyasalar yeni haftaya Fed’in 14 Aralık’ta sonlanacak Aralık ayı toplantısının heyecanı ile başladı.

Rusya başta olmak üzere OPEC dışında kalan ülkelerin de petrol kesintisi konusunda uzlaşmasının yanı sıra, OPEC’in önemli üreticisi Suudi Arabistan’ın anlaştıkları seviyesinin üzerinde kesinti yapmaya hazır olduklarını açıklaması dün  petrolde ralliye neden oldu. Ham petrol 18 ayın zirvesine yükseldi. Petrol fiyatları ile birlikte ileriye dönük enflasyon beklentileri de yukarı çekildi.

Trump’ın ekonomik büyüme modelinin üstüne petrol fiyatlarındaki artış beklentisinin eklenmesi ile Aralık ayındaki %0,25lik faiz artışına kesin gözü ile bakılıyor ancak merak  konusu 2017’de kaç tane faiz artışı olacağı ve Yellen’ın, Trump’ın politikalarının faiz artırımı üzerinde etkilerine yönelik açıklamaları. Dolar endeksi 101 seviyesinin hemen üzerinde yatay seyretmeye devam ediyor.

Fed toplantısı öncesi yatırımcıların pozisyon almaya çekinmesi ile dün ABD piyasalarında yatay bir seyir vardı.  Bugün ise Çin’de beklentilerin hafif üzerinde açıklanan perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin etkisi ile Asya piyasalarının erken saatlerdeki kayıplarını telafi ettiğini izledik.  Diğer taraftan 2017 yılının Çin emlak sektörü açısından zorlu geçeceğine yönelik açıklamalar fiyatların yükselmesini engelledi.

Haftanın ilk gününde işlem gördüğü geniş banda rağmen dün günü %1,2 kayıpla kapatan LME bakır, LME’de artan long pozisyonları, yatırımcıların Fed toplantısı öncesi kapatmaya yönelmesi ile bugün de %0,5 ekside $5730 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın en önemli gündem maddesi Fed toplantısının yanı sıra, makro veri tarafında  haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak sanayi üretimi, enflasyon, perakende satışlar ve konut verilerini izleyeceğiz.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651