Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2018- 48. Hafta

  •    DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada G20 zirvesini bekleyen piyasalar, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ve FOMC tutanakları ile yön buldu.

FED Başkanı Powell faiz artırımlarının etkisinin belirsiz olduğunu ve tam etkisinin bir yıl veya daha uzun sürede görülebileceğini açıkladı. Faiz oranlarının nötr seviyelere yakın olduğunu belirtmesi önümüzdeki dönemde daha az faiz artırımına işaret ediyor diye yorumlandı. Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını FED'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdiler.

ABD endeksleri FED Başkanı Powell’ın Çarşamba günü yaptığı açıklamalar sonrasında hızlı bir şekilde toparlandı. Dolar endeksi Powell'ın ABD faiz oranlarının nötr seviyenin hemen altında olduğunu belirtmesinin ardından geriledi. LME bakır Powell’ın konuşmaları sonrası dolardaki gerilemeden destek bularak Çarşamba gününü %2.3 primle kapattı.

FOMC tutanaklarına göre hemen hemen tüm FED yetkilileri yeni bir faiz artırımının "oldukça yakında gerekli olabileceği" konusunda anlaştılar. Ancak faiz artırımlarına ne zaman ara verecekleri ve bu planların kamuoyuna nasıl aktarılacağı konusundaki tartışmayı başlattılar. Fed'in Aralık ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu, yılın dördüncü artırımı olacak. CME Group'un FedWatch verilene göre, piyasa Fed'in gelecek yıl içinde yalnızca bir faiz artırımı fiyatlıyor. Fed gelecek yıl boyunca üç artırım öngörüyor.

Petrol fiyatları OPEC ve Rusya'nın gelecek hafta yapılacak toplantıda üretim kısıntıları konusunda anlaşacağı beklentileriyle yükseldi ancak ABD'de artan arz yükselişi sınırladı.

LME bakır G-20 zirvesinin hemen öncesinde Trump-Xi görüşmesine dair endişeler ve zayıf Çin NBS imalat PMI verisinin etkisiyle kazançlarının büyük kısmını geri vererek haftayı %0.49 primle $61985.5 seviyesinden kapattı. LME bakır, Ekim ayı sonlarında fiyatta izlenen sert gerilemenin ardından Kasım ayında toparlanarak ayı %3.32 primle kapattı.

Piyasalar yeni haftaya Pazar akşamı G-20 zirvesinden gelen haber ile başladı. Çin ile ABD birbirlerinden ithal ettikleri ürünlere yeni gümrük vergisi getirmeyi durdurma konusunda anlaşma sağladı. ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi görüşmede ticaret konusunda aralarındaki görüş ayrılıklarını 90 gün içinde gidermek amacıyla gümrük vergilerini artırmaya ara vermeye karar verdi. Buna göre ABD, daha önce açıklananın aksine Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisini 1 Ocak'ta % 25'e çıkarmayacak.

En kötüsü olmadığı ve görüşmeler devam ettiği için haber piyasalar tarafından pozitif algılandı.

Dün Asya ve Avrupa piyasalarında yaşanan pozitif havanın ardından ABD’de 3 büyük endeks de günü %1-%1.5 primlerle kapattı.  LME bakır Pazartesi günü açılışı, Cuma kapanışının $100 üzerinde $6300 seviyesinden yaparken seans içerinde  $6352’ye kadar yükseldi. Ancak iki ülkenin 90 günlük süre bitmeden sorunları çözüp çözemeyeceğine ilişkin endişelerin su yüzüne çıkmasıyla, kapanışa doğru kazançlarını azaltarak %0.83 primle $6250 seviyesinden kapandı. Dolarda devam eden gerilemenin etkisi ile bugün $6239-$6299 bandında işlem görmeye devam ediyor.

Çin endeksleri bu sabah erken saatlerdeki kayıplarını telafi ederek pozitif kapanış yaparken, Avrupa borsaları politik endişelerin etkisi ile ekside.

Dolar endeksi yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesiyle dün %0.53 değer kaybettikten sonra, bugün de gerilemeye devam ederek, %0.53 kayıpla 96.530 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de tersine dönmüş getiri eğrisi (kısa vadeli getirinin uzun vadeli getiriden yüksek olması) de olası bir resesyonla ilgili endişeleri artırdı.

Petrol fiyatları OPEC öncülüğünde beklenen arz kesintisi ve Kanada'nın üretim kesintisine yetki vermesinin etkisiyle dünkü %4’lük yükselişin ardından bugün de %2 primli. OPEC ortak üretim politikası konusunda anlaşmak için 6 Aralık'ta Viyana'da bir araya gelecek.

Ekonomik veri akışı açısından oldukça yoğun bir haftaya girdik, ABD tarafında açıklanacak olan fabrika ve dayanıklı ürün siparişleri, ADP verisi ve Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Çarşamba günü ise eski başkan George H. W. Bush’un cenaze töreni nedeniyle ABD hisse senedi piyasaları kapalı olacak, FED başkanı Powell’ın da Çarşamba günü yapacağı konuşma iptal edilmiş durumda.

 



İndir

2018- 47. Hafta

  •   DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada uluslararası hisse senedi piyasalarında ve emtialarda satışlar izledik. %10’luk kayıpla haftanın en çok değer kaybedeni petrol oldu.

Bazı perakende şirketlerinin açıkladıkları zayıf tahminlerin ardından ekonomik büyümenin yavaşladığına dair endişeler daha da arttırdı. Çin-ABD gerilimi ise küresel ekonomiye ilişkin endişeleri arttıran en büyük etken olmaya devam ediyor.

Renault ve Nissan’daki yolsuzluk haberleri CAC ve Nikkei endekslerine sert satışlar getirdi. Asya borsaları küresel ekonomik büyüme hakkındaki endişelerin yaygınlaşmasıyla birlikte haftayı ekside kapattı. Petrol fiyatlarındaki sert satışların enerji hisselerini aşağı çekmesi ve teknoloji hisselerindeki zayıf görünüm Wall Street’te satışlara neden oldu. Perşembe günü kapalı olan ABD hisse senedi endeksleri Cuma günü ise erken kapanış yaptı.

Küresel büyümenin yavaşlama sinyalleri verdiği bir ortamda ABD'de artan faiz oranları ve tırmanan ticaret gerilimleri finansal piyasaları endişelendirmeye devam ediyor. Piyasalar FED’den daha doyurucu bir açıklama beklerken FED, ABD ekonomisini baz alarak hareket ediyor. Ancak piyasalar genelindeki endişe ABD ekonomisine dair değil küresel ekonomik büyümeye yönelik.

Avrupa’da İtalya bütçesine yönelik devam eden belirsizliğin etkisinde İtalya-Almanya tahvil spreadinin açılmaya devam etmesi Euro üzerinde baskı oluşturdu. Dolar, yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasına paralel olarak iki haftanın dip seviyesinden toparlanarak haftalık bazda pozitif kapanış kaydetti.

LME bakır G20 zirvesine ilişkin umutlarla $6296’ya kadar yükselse de piyasalar genelindeki riskten kaçış eğilimi ile Cuma günü yatırımcıların kar realizasyonuna yönelmesiyle $6154’e kadar geriledi.

Yeni haftanın ilk işlem gününde hisse senedi piyasalarına yükseliş hakimdi. İtalya’da yetkililerin 2019 bütçe açığı hedefini aşağı çekmeye yönelik çalışma yaptıklarını açıklaması risk iştahını arttırdı. Jinping ve Trump’ın bu haftasonu G-20 zirvesinde buluşacak olması ise Trump’ın açıklamalarına kadar risk iştahını destekledi.

ABD’de 3 büyük endeks dün günü %1.46-%2.06 primlerle kapattı. Piyasalardaki pozitif hava dün akşam Trump’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Arjantin'de yapacağı görüşmeye dört gün kala dün Wall Street Journal’a yaptığı açıklamalar ile dağıldı.

Trump, 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününde gümrük vergilerini %10'dan %25'e yükseltmeyi düşündüğünü söyledi. 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan vergi artışlarının ertelenmesi yolundaki Çin isteğini kabul etmesinin "ihtimal dışı" olduğunu söyledi. Anlaşma ancak Çin, ülkeyi ABD rekabetine açarsa olabilir eğer anlaşmaya varılamazsa 267 milyar dolarlık ithalatı da ekleyeceğim açıklamasında bulundu. 267 milyar dolarlık Çin malları arasında olan dizüstü bilgisayarlar ve Apple Inc imalatı iPhone'lar da bulunuyor.

Çin piyasaları bu sabah küçük eksilerle kapandıktan sonra, Avrupa borsalarında da satışlar izlendi. ABD’de 3 büyük endeks de günü %0.3 civarında kayıplarla başladı.

Dolar endeksi dün %0.16 primli kapandıktan sonra bugün  %0.26  artıda 97.326 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise 1.1300 seviyesinin hemen altında seyrediyor.

Dün yatay kapanan LME bakır, G-20 zirvesi öncesinde tırmanan  ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının etkisiyle bugün $6109 ‘a kadar geriledikten sonra %0.6 kayıpla $6135 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasada Fed Başkanı  Powell'ın Çarşamba günü yapacağı açıklama ve Perşembe günü yayınlanacak FOMC tutanakları bekleniyor. Makro veri tarafında ise ABD’de açıklanacak GSYİH, kişisel harcamalar ve bekleyen konut satışları ile Çin’de açıklanacak NBS imalat PMI verisi izlenecek.

 

 



İndir

2018- 46. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geçtiğimiz haftada uluslararası hisse senedi piyasalarında karışık görünüm hakim oldu. Çin endeksleri Çin’in üst düzey ticaret müzakerecisinin, iki ülke lideri arasındaki görüşmeden önce ABD’yi ziyaret etmeye hazırlandığı haberinden destek buldu. Avrupa endekslerinde siyasi belirsizlikler nedeniyle değer kaybı yaşandı.

ABD endeksleri geçtiğimiz haftaya teknoloji hisleri öncülüğünde sert satışlar ile başladı; petrol fiyatlarına paralel değer yitiren enerji şirketlerindeki kayıplarla satışlar arttı. Demokratların Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin sıkılaşacağı beklentisi finans hisselerine de satış getirdi. ABD borsaları Cuma günü Trump'ın Çin'den ithal ürünlere bundan sonra ek gümrük vergisi getirmeyeceğini açıklamasının ardından hafif primli kapansa da haftalık bazda ekside yer aldı.

Trump’ın Suudi Arabistan’ı olası üretim kesintisi üzerinden eleştiren tweetini takiben OPEC’in 2019’da petrole olan talebin beklentilerin de üzerinde düşeceğini öngören raporu ile beraber ABD ham petrolü Salı günü %7 kayıpla 3 yıldan uzun sürenin en sert günlük düşüşünü kaydetti.

Çin’de kentsel yatırımlar ve endüstriyel üretim verileri beklentilerin üzerinde yer alması destek tedbirlerinin işe yaradığını gösterirken, perakende satışlar beklentilerin altında kaldı. Piyasaları asıl hayal kırıklığına uğratan ise Ekim ayında Çin kredi büyümesinde izlenen keskin yavaşlama oldu. Ancak Çin’den ekonomiyi destekleyecek önlemler geleceği beklentileriyle Çin piyasalarındaki pozitif hava bozulmadı.

İngiltere'nin bir yıldan uzun süren müzakereler sonucunda AB'den çıkmak için taslak bir metin üzerinde Brüksel ile anlaştığı haberi sterlini 1.30 seviyesinin üzerine taşıdı.

Ancak İngiltere Brexit Bakanı Raab’ın istifa etmesi ve Brexit sürecini desteklediği bilinen milletvekili Rees-Mogg’un, Basbakan May’e desteğini çektiğini belirterek güvenoyu yoklaması çağrısında bulunması parlamentoda kriz yaratarak sterlinde sert satışlara neden oldu.

Fed yetkililerinin global büyümenin yavaşlaması ihtimali hakkında daha fazla konuşmaya başlamaları, faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşıldığı düşüncesine yol açarak dolarda satışlara neden oldu.

LME bakır, spot piyasadaki bakır sıkışıklığından, dolardaki gerilemeden ve ABD-Çin görüşmesinin pozitif geçeceği beklentilerinden destek bularak yükseldi. Hafta genelinde $6016-$6278.5 bandında işlem gören bakır, haftayı $6242.5 seviyesinden kapattı.

LME bakır yeni haftaya  hafta sonu ABD – Çin ticaret gerginliğiyle ilgili bir gelişme kaydedilmesi sonrasında kayıplar ile başladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, tarihte ilk kez,  Pasifik Ekonomik İşbirliği'nin ortak açıklama metni üzerinde anlaşamadı. Hafta sonu yaşanan gerginliğin etkisiyle dün $6190’a kadar gerileyen bakır, zayıf doların desteğiyle toparlanarak günü $6255 seviyesinden kapattı. 30 Kasım’da başlayacak G20 zirvesinde, Çin ve ABD liderleri arasında gerçekleşecek görüşmenin pozitif geçeceğine dair beklentilerden güç bulan bakır bugün $6296 seviyesine kadar yükseldi. Doların yeniden yükselmesi ve petrolde devam eden düşüşün etkisiyle kazançlarını geri veren bakır $6240 seviyesinden işlem görüyor. Direnç olarak $6306 seviyesi izlenebilir. Aşağı yönlü hareketler ise 50 günlük ortalamasının bulunduğu $6170 seviyesi destek olarak çalışacaktır.

Yeni haftada hisse senedi piyasalarında sert satışlar izliyoruz. Çin endeksleri destek beklentileriyle dün pozitif kapanış yapsa da bugün  Asya borsaları yavaşlayan talep endişeleri nedeniyle düşen teknoloji şirketlerinin etkisiyle Wall Street'i izleyerek geriledi. Çin endeksleri %2’nin üzerinde kayıplarla kapanırken Japonya’nın Nikkei endeksi  Nissan hisselerindeki satışların değer kaybetti. Avrupa endekslerinde dün ABD seansı açılışı ile birlikte gelen satışlar bugün de devam ediyor. Fransa CAC40 endeksinde, yolsuzluk suçlamasıyla CEO’su gözaltına alınan Renault, dün %8,43 değer kaybederek günün en çok değer kaybeden şirketi oldu.

ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticari gerginliğin tekrar gündeme gelmesi endeksleri satış baskısı altında bıraktı. Dün günü teknoloji hisseleri öncülüğünde %1.5 - %3 arasında kayıplarla kapatan 3 büyük ABD endeksi bugün de seansa %2 civarında kayıplarla başladı.

FED Başkanlarının, küresel yavaşlama konusunda endişelerini dile getirmesi, piyasalarda faiz artış döngüsünün son döneminde olunduğu düşüncesini oluşturdu. Geçen hafta %0.5 kayıpla Eylül ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydeden dolar endeksi dün günü %0.28 kayıpla kapattı. Dolar ayrıca ABD konut inşaat güveni verisiyle baskı altında kaldı. ABD konut inşaat güveni Kasım ayında 4.5 yıldan uzun sürenin en büyük aylık düşüşünü kaydederek artan borçlanma maliyetlerinin gayrimenkul sektörünü daralttığını ortaya koydu. Dolar endeksi politik endişelerin baskısında kalan, euro ve sterlinde izlenen satışların etkisiyle bugün %0.3 primle 96.5 seviyesinden işlem görüyor.

 



İndir

2018- 45. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD kongre seçimleri ve FED toplantısı vardı.  Salı günü gerçekleşen seçimlerde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu alırken, Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğunu korudu.

Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu almalarıyla birlikte yasama organında meydana gelebilecek tıkanıklık, dolarda satışlara neden oldu. Ancak FED toplantısı sonrası elde ettiği sert kazanımlarla dolar endeksi haftayı primli kapattı.

FED Perşembe günü sonlanan toplantısında piyasa beklentisi doğrultusunda faiz değişikliğine gitmedi ve faizleri %2,00 - %2,25 bandında bıraktı. Kararın oy birliği ile alındığı toplantıda istihdam koşullarının güçlü olduğuna ve kademeli faiz artırımı politikasının devam edeceğine de vurgu yapıldı.

Asya borsaları FED’in faiz artırımı beklentisinin yansı sıra Cuma günü Çin'den gelen zayıf üretici fiyatları verisi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Çin öncülüğünde kayıplarla kapandı.

Sert regülasyonların bölünmüş bir kongreden geçme ihtimalinin düşmesiyle ABD’de 3 büyük endeks ise haftayı primli kapattı. Nasdaq’da kazanımlar Apple’ın Iphone üretimini arttırmayacağına ilişkin raporun etkisiyle haftalık bazda %0.68’de sınırlı kalsa da, S&P 500 %2.13 ve Dow Jones %2.84 primlerle kapandı.

Diğer taraftan ABD Başkanları gümrük vergilerini Kongre'nin onayı olmadan değiştirebildikleri için Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı kaynaklı endişeler canlılığını koruyor.

Trump’ın tweetinin ardından Çin-ABD geriliminin azalacağına dair umutlar ile 2 Kasım’da $6.315’e kadar yükselen LME bakır, geçtiğimiz haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Seçimlerin beklendiği gibi olmasının ardından değer kaybeden dolardan destek alarak $6.200 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışsa da FED toplantısı sonrası, doların yeniden yükselişe geçmesi bakırı zayıflattı. LME bakır güçlü doların ve Çin’in bakır talebinin azaldığına dair işaretlerin etkisiyle $6.034’e kadar geriledi, haftayı %4’ün üzerinde kayıpla kapattı.

Uluslararası hisse senedi piyasaları yeni haftaya karmaşık bir görünümle başladı. Çin endeksleri, hafta sonu hükümetin özel sektörü destekleyici bir dizi önlem almasının ardından pozitif başladı.  Avrupa endekslerinde dün siyasi belirsizlikler nedeniyle değer kaybı yaşanırken, bugün İngiltere Başbakanı May’in Brexit anlaşmasının bu hafta hala mümkün olduğuna dair açıklamalarının ardından Avrupa piyasaları bugün primli seyrediyor. ABD endekslerinde ise dün teknoloji hisleri öncülüğünde sert satışlar izlendi. Apple hisseleri, ana tedarikçisi Face-ID Tech.’in gelir ve kar tahminlerini azaltmasının ardından geriledi. Dow Jones %2.32, S&P 500 %1.97 ve Nasdaq %2.78 kayıpla günü kapattı.

Avrupa’da Brexit’de anlaşmanın gerçekleşmemesi ve İtalyan bütçe krizi nedeniyle dün euro dolar karşısında  %1 ve sterlin ise %0.98 değer kaybetti. Dolar endeksi Euro Bölgesindeki politik riskler ve FED’in önümüzdeki ay faiz artıracağı beklentilerinden destekle 16 ayın zirvesine yükseldi ve günü %0.66 primle kapattı. Ancak bugün İngiltere Başbakanı May’in açıklamalarının ardından euro %0.40 (1.1270) ve sterlin %0.93 (1.2970) primle işlem görmeye devam ediyor.

LME bakır, global ekonomideki belirsizlik ve Çin-ABD görüşmesi öncesinde yatırımcıların beklemede kalmayı seçmesiyle dün $50lık dar bantta işlem gördükten sonra $6042 seviyesinden yatay kapanış yaptı. Bugün ise $6016-$6181 bandında dalgalanan bakır, Avrupa seansındaki pozitif havanın etkisiyle %1 primle $6105 seviyesinden işlem görüyor.

Çin ve ABD liderleri bu ayın sonunda Arjantin’de gerçekleşecek G-20 zirvesinde gerçekleştireceği görüşme, iki ülke arasındaki ticari gerilimin seyri açısından oldukça önem arz ediyor.

Petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın Aralık ayında müşterilerine satacağı petrolü azaltacağını açıklamasının ardından yükselse de Trump'ın OPEC'e arz kısıntısına gitmemesi için baskı yapmasının ardından geriledi. Ham petrol %1.37 kayıpla $69.16’dan işlem görüyor.

Makro veri tarafında hafta genelinde Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinin yanı sıra ABD’de açıklanacak tüketici enflasyonu, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ile Euro Bölgesinde açıklanacak öncü GDP verisi izlenecek.

 



İndir

2018- 44. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Global piyasalarda geçtiğimiz hafta gördüğümüz risk iştahının toparlanmasının arkasında; güçlü gelen şirket bilançoları, aşırı satım seviyelerine ulaşan ve kritik desteklere gerileyen endekslere gelen alımlar, ticaret savaşlarına yönelik gerginliğin azalması ve tahvil faizlerinde artışın yavaşlaması gibi faktörler vardı.

ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilerden daha iyi performans göstereceği ve FED'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri doları destekledi. Ancak BOE’nin faiz oranlarını sabit tutması ve faizlerin biraz daha hızlı artabileceğine işaret etmesinin ardından sterlindeki yükselişin etkisiyle dolar endeksi kazançlarını büyük ölçüde geri verdi.

Makro veri tarafında Çin imalat PMI’ı Ekim ayında 50.8’den 50.2’ye geriledi. ABD'de tüketici güven endeksi 18 yılın zirvesine çıktı ve Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam 250K ile beklentilerin oldukça üzerinde artarken, ortalama ücretler 9 buçuk yılın en büyük yıllık kazanımını kaydetti. Euro bölgesinde ise ekonomik büyümenin 3.çeyrekte beklentilerin altında kaldığı izlendi.

Perşembe günü ABD Başkanı Trump Twitter üzerinden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ticaret ve Kuzey Kore üzerine telefonda uzun ve iyi bir görüşme yaptıklarını duyurdu. Trump'ın, bu ay içinde Arjantin'de yapılacak G-20 ülkeleri zirvesinde Xi Jinping ile bir ticaret anlaşmasına varmak istediği belirtildi.

Wall Street’de 3 büyük endeks Trump ve Jinping'in  görüşmesi haberlerinin ardından artan risk iştahı ile birlikte primli kapandı.

Gümrük vergisi uygulamalarının Çin imalat PMI verisine yansıyarak talebe dair endişeleri arttırması ve güçlü doların baskısıyla LME bakır Perşembe günü $5975’e kadar geriledi. Ancak Trump’ın tweetinin ardından Çin-ABD geriliminin azalacağına dair umutlarla yön değiştiren bakır, Perşembe gününü $6139 seviyesinden kapattı. Artan risk iştahı ile birlikte LME bakır Cuma günü $6315 seviyesine kadar yükseldi ve haftayı $6305 seviyesinden %2 primle kapattı.

OPEC üretiminin 2016 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşması petrol fiyatlarında sert düşüşe neden oldu.

Hisse senedi piyasaları FED toplantısı ve ABD seçimlerinin etkisiyle haftaya sakin bir başlangıç yaparken, Cuma günü $6315 seviyesine yükselen LME bakır kar satışları ile haftanın ilk iki işlem gününde geriledi.

ABD'de dün gerçekleşen seçimlerde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Cumhuriyetçilerden alırken, Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğunu korudu. Analistler Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu almalarıyla birlikte yasama organında meydana gelebilecek tıkanıklığın dolar üzerinde baskı yaratabileceğini belirtiyor. Diğer taraftan ABD Başkanları gümrük vergilerini Kongre'nin onayı olmadan değiştirebildikleri için Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı kaynaklı endişeler canlılığını koruyor.

ABD endeksleri dün ara seçim sonuçlarını beklerken düşük işlem hacimleri ile pozitif kapanış gerçekleştirdi. Wall Street’deki yükselişe teknoloji hisseleri öncülük etti.

Asya borsaları ABD ara seçim sonuçlarının öngörüldüğü gibi gerçekleşmesiyle erken saatlerde yükseliş kaydetse de temel göstergelerde değişiklik olmadığı gerçeğinin etkisiyle bu sabah küçük kayıplar ile kapandı.

Seçim sonuçlarının Trump’ın gücünü zayıflatacağı beklentisi ve zayıflayan doların etkisiyle bakır, bu sabah %0.35 primle $6165 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi %0.26 kayıpla 96.063 seviyesinde işlem görüyor. Euro ise dolar karşısında 1.1435 seviyesinde yatay seyrediyor.

Makro veri tarafında haftanın geri kalanında Çin’de açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri izlenecek.

Yarın sonlanacak FED toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapılması beklenmezken, Aralık ayı faiz artış ihtimali %75 olarak fiyatlanıyor.

 



İndir

2018- 43. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada hisse senedi piyasalarında yaşanan riskten kaçış eğilimi ile riskli varlıklar genelinde satışlar izledik. ABD bilanço dönemine ilişkin endişeler, ticaret gerilimleri, Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişeler risk iştahını sınırlayan unsurlar oldu.

Wall Street, yüksek hisse senetleri değerlemeleri, ABD'de daha hızlı faiz artışları ve dünya büyümesine zarar veren Çin-ABD ticaret savaşının devam etmesi konusunda giderek daha endişeli hale geldi. Çarşamba günü Wall Street 2011'den bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti.

ABD tarafında 3. çeyrek büyüme verisi %3.3 beklentisinin üzerinde %3.5 seviyesinde açıklandı. Fakat çekirdek PCE ve GDP fiyat endeksinin beklenti altında açıklanmasıyla birlikte dolar endeksi Cuma gününü %0.33 kayıpla kapattı. Dolar endeksi haftalık bazda ise euro ve sterlindeki sert gerilemeden destekle primli kapanış yaptı.

İngiltere Başbakanı May’in kabinesi Brexit konusunda görüş ayrılığına düştü, sterlin değer kaybetti. Avrupa’da büyümeye dair yavaşlama emareleri ve İtalya bütçesine dair anlaşmazlıklar Euro’nun zayıf kalmasında etkili oldu. ECB Perşembe günü sonlanan toplantısında faizleri sabit tuttu ve para politikası yaklaşımında değişiklik yapmadı. ECB Başkanı Draghi'nin gelecek yıl yaz aylarından itibaren para politikasının sıkılaştırmanın mümkün olduğuna piyasaları ikna edememesinin ardından euro Cuma günü 1.1332’ye geriledi.

LME bakır geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde Çin endekslerinde izlenen %4’e varan yükselişlerin etkisiyle $6331.5’e kadar yükselse de ABD endekslerindeki satışlarla birlikte kazançlarını geri vererek hafta genelinde zayıf seyrini sürdürdü. Cuma günü $6100 seviyesine kadar gerileyen bakır, haftayı %0.64 kayıpla $6182 seviyesinden kapattı.

PBOC’nin özel sektöre kredi desteği sağlamak için piyasaya yuan sürülmesini planladığı ve adımların bununla da sınırlı kalmayacağı haberlerinden destekle Çin endeksleri haftalık bazda primli kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalar yeni haftaya yine moralsiz başladı. Trump hükümetinin Çin ile görüşmelerin iyi gitmemesi durumunda ek gümrük vergisi getirmeyi düşündüğü açıklamasının ardından ABD hisse senedi endeksleri dün geriledi. Wall Street 2010’dan bu yana en kötü aylık kaybı yaşarken, gelir artışlarının zirveye yükseldiği yönündeki spekülasyonlar, artan faiz oranları ile birlikte global hisse senedi endekslerinin toplam 8 trilyon USD değer kaybetmesine sebep oldu.

Almanya şansölyesi Merkel, yaklaşık 20 yılın ardından partideki başkanlığını bırakacağını açıklarken, bu durum Merkel’in tekrar aday olmayacağı şeklinde yorumlandı. Haberin ardından dün %0.26 değer kaybeden euro, bugün 1.1341’e kadar geriledikten sonra 1.1360’dan işlem görmeye devam ediyor.

Çin-ABD ticaret geriliminin daha da artacağı endişeleriyle dün günü %0.89 kayıpla kapatan bakır, LME bakır stoklarındaki gerilemeden destekle bu sabah $6100 seviyesi üzerinde tutunsa da Çin-ABD geriliminin yarattığı endişeyle ring sonrasında gelen satışlarla $6030 seviyesine kadar geriledi, %1.5 kayıpla $6236 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Çin’deki piyasa düzenleyici kurumun hisse senedi piyasalarını destekleyici yeni adımlarının etkisiyle Şanghay bileşik endeksi bu sabah %1 primle kapansa da Hang Seng ticaret savaşı endişeleri ile %0.9 kayıpla kapandı.

Bu hafta bilanço açıklayacak şirketler arasında Facebook, Komatsu, Ping An Insurance, PetroChina, Macquarie, Apple, Alibaba, China Telecom, Fanuc, GE, Airbus, Credit Suisse, Exxon Mobil, Shell ve BP bulunuyor.

Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi bu haftanın en önemli verisi olarak dikkat çekerken anketler 190K artış olabileceğini gösteriyor. İşsizlik oranının ise 48 yılın en düşük seviyesi olan %3.7’de sabit kalması bekleniyor.

 



İndir

2018- 42. Hafta

 DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta global piyasaların gündeminde FOMC tutanakları ve Çin büyüme verisi vardı. Suudi Arabistan ve Batı arasında artan gerilimler jeopolitik endişeleri arttırarak risk iştahını baskıladı.

Çin fabrika çıkış enflasyonundaki artışın etkisiyle hafta başında sert değer kaybeden Çin piyasaları  PBOC açıklamalarının ardından Cuma günü bir miktar toparlandı. Çin ekonomisi ticaret savaşıyla mücadele etmek için yapılanların ekonomiyi baskılamasıyla 3. çeyrekte % 6.5 ile 2009'daki küresel finansal krizden bu yana en zayıf büyümesini kaydetti. Çin ekonomisi 2. çeyrekte % 6.7 büyürken, 3.çeyrek için piyasa beklentisi % 6.6 yönündeydi. Veri açıklandıktan sonra gerileyen Çin hisseleri, yatırımcıların likidite sorunlarıyla karşılaşan firmalar ve özel sermaye şirketleri için destek sözü veren üst düzey düzenleyicilerin açıklamalarını özümsemesiyle yükseldi.  PBOC başkanı Yi Gang, hisse senedi değerlemelerinin ekonomik temellerle uyumlu olmadığını söyledi.

ABD’de perakende satışlar verisi beklentilerin altında kalırken, sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artış kaydetti.  Wall Street beklentileri aşan bilanço açıklamalarından destek buldu. Eylül ayı FOMC tutanakları politika yapıcılarının, faiz oranlarını daha da arttırmak gerektiği konusunda büyük ölçüde hemfikir olduklarını gösterdi. Trump’ın FED’i faiz artışı konusunda eleştirmesine rağmen, FOMC üyesi her politika yapıcı Eylül ayı faiz artırımına destek verdi

İtalya bütçesine dair olumsuz açıklamalar ve Almanya-İtalya tahvil getiri farkının 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla euro geriledi.

Son dönemdeki volatil seyri, geride bıraktığımız haftada da devam eden LME bakır, hafta genelinde $6122-$6342 bandında işlem gördü. Çin büyümesindeki hız kesmenin, bakır talebini azaltacağı endişeleri ile haftayı %1 kayıpla $6222 seviyesinden kapattı.

LME bakır yeni haftaya Çin endeksleri öncülüğünde pozitif başlangıç yaptı. Şanghay bileşik endeksi Çin yönetiminin ekonomiyi ve şirketleri destekleyeceğini açıklamasının ardından Cuma günü başlayan kazanımlarını artırarak dün %4'ün üzerinde yükseldi. $6276 direncini kırarak $6332 seviyesine kadar yükselen bakır, ABD endekslerinin Asya seansındaki pozitif havayı devam ettirememesiyle, azalan risk iştahı ile birlikte kazançlarını geri vererek $6228 seviyesinden yatay kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomide henüz iyileşme görülmemesine rağmen Çin yönetimin ekonomiyi destekleyeceği umutları ile Çin endeksleri son 2 seansta yükseliş kaydetmişti. Yatırımcıların endişelerinin yeniden su yüzüne çıkmasıyla Çin endeksleri bugün senası %3’ün üzerinde kayıplarla kapattı.

ABD bilanço dönemine ilişkin endişeler, Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya'nın bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişelerden kaynaklanan negatif etmenler risk iştahını sınırlıyor. Dün Dow Jones ve S&P 500 endeksleri bankacılık hisselerindeki sert düşüşün etkisiyle günü ekside kapatırken Nasdaq teknoloji hisselerinden destekle pozitif kapanış yapmıştı. Wall Street bugün ise seansa sert satışlarla başladı. Riskten kaçış eğiliminin artmasına 3M ve Caterpillar'ın finansallarının yatırımcılarda hayal kırıklığına neden olması ve Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine yaklaşımının jeopolitik gerilimi arttırması neden oldu. 3 büyük endeks %2’nin üzerinde kayıpla işlem görmeye devam ediyor. S&P 500 endeksi düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Temmuz 2011'den bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Hem Brexit hem de İtalya’da yaşanan bütçe çıkmazının yarattığı tedirginlikle dün günü dolar karşısında %0.4 kayıpla kapatan euro bugün 1.1460 seviyesinde yatay seyrediyor.

LME bakır, piyasalar genelinde artan riskten kaçış eğiliminin etkisiyle bugün $6148 ile $6145 desteğine kadar geriledi. %1 kayıpla $6165 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Makro veri tarafında Euro Bölgesinde imalat PMI verileri ve ECB toplantısı, ABD tarafında ise imalat PMI GSYIH, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek.



İndir

2018- 41. Hafta

DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız haftada global ekonomik büyümeye dair endişelerin IMF tarafından dile getirilmesi ve borsa değerlemelerinin çok yüksek olduğu yönündeki yorumlar hisse senedi piyasalarına sert satışlar getirdi. Kasım ayında ABD’de yapılacak ara seçimler öncesinde, faizlerdeki yükselişin riskli varlıklar üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle, ABD’de 3.çeyrek bilanço açıklamaları öncesinde yatırımcıların risk azaltmak istemesi satışları hızlandırdı.

Piyasalar geçtiğimiz haftaya PBOC'den gelen zorunlu karşılık oranlarının (RRR) 100 baz puan düşürüldüğü haberi ile başladı. Çin piyasaları bir haftalık uzun tatilin ardından PBOC’nin ABD ile ticaret savaşının etkilerini azaltmak adına attığı adıma rağmen seansa sert satışlarla başladı. Satışlar riskten kaçış eğilimi ile hafta genelinde de devam etti.

LME Week nedeniyle, bakırda hafta başında işlem hacimleri çok düşüktü, hafta sonuna doğru artan hacimlere yüksek volatilite eşlik etti. Hafta genelinde $6.091-$6.335 geniş bandında işlem gören bakır, arzın sıkılaşacağı haberlerinden destek buldu. Bakır, Asya’daki satışların etkisiyle Perşembe günü $6.092 seviyesine gerilese de Cuma günü Çin’in Eylül ayı bakır ithalatındaki artıştan destekle toparlanarak haftayı $6.289 seviyesinden kapattı.

IMF’nin %3.9 olan küresel ekonomik büyüme hedefini ticaret savaşı ve gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanan riskleri göstererek %3.8’e revize etmesi piyasalarda belirsizliğe yol açtı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri Salı günü % 3.261 ile yedi buçuk yılın zirvesini gördükten sonra geri geldi. Dolar endeksi   ABD ekonomisinin güçlü seyri ve Fed'in gelecek yıllara dair faiz artırım görünümü gibi nedenlerden  destekle 96.155 ile 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ancak Trump’ın açıklamalarının ardından tahvil getirileri ve dolar geriledi. Trump, ABD'de ekonomik büyümenin güçlendiğini enflasyonun ise asgari seviyelerde bulunduğunu belirterek Fed'in faiz artırmada hızlı davrandığını ifade etti.

Euro, İtalya’da bütçe görüşmelerinin olumlu beklentiler ile izlenmesinden destekle 1.1610’u test etse de tutunamadı.

IMF Başkanı Lagarde’ın borsa değerlemelerinin "son derece yüksek" olduğunu söylemesi hisse senedi piyasalarına sert satışlar getirdi. Trump’ın Fed’in faiz artışı konusunda çıldırdığını düşünüyorum açıklaması da satışları hızlandırdı. ABD endeksleri Çarşamba günü 8 ayın en kötü performansını kaydetti, işlem hacimleri son bir ayın ortalamalarının %20 ile %60 üzerinde seyretti. Wall Street’in ardından Perşembe sabahı Çin endekslerinde de sert satışlar izlendi.

Global ticaretteki tansiyonun, talep görünümünü karartmasıyla LME bakır $6.300 seviyesi üzerinde tutunamıyor. Bakır Çin-ABD arasındaki ticaret savaşının yarattığı baskısıyla dün günü %0.78 kayıpla, $6.240 seviyesinden kapattı. $6.245 seviyesinden yatay işlem görmeye devam ediyor. $6.375 direncini kıramayan bakırın $6.145-$6.375 bandında kalması beklenebilir. $6.145 seviyesinin kırılması halinde $5.773’e doğru gerileme olası görünürken, 50 günlük hareketli ortalamanın yer aldığı $6.097 seviyesi destek olarak ön plana çıkıyor.

Dün ABD’de %0.6 artış beklentisinin altında kalarak, %0.1 büyüme gösteren perakende satışlar verisi dolar endeksi üzerinde baskıya neden oldu. Dolar endeksi dün günü %0.17 kayıpla kapatmıştı.

İrlanda dışişleri bakanının yorumlarının ardından değer kazanan sterlin, dolar karşısında %0.5 primle işlem görüyor. Dolar endeksi dünkü kayıplarını genişleterek %0.27 kayıpla 27 Eylül’den bu yana en düşük seviyeden işlem görüyor. Euro ise dolar karşısında 1.1610 seviyesinde yer alıyor. Yukarı yön için 100 günlük ortalaması 1.1627’nin üzerinde kapanış yapması önemli.

ABD endeksleri dün özellikle son bir saatte gelen satışlarla geçen hafta test ettiği desteklerin altında kaldı. 3 büyük endeks günü %0.35-%0.87 kayıplarla kapattı. Trump kaybolan gazeteci konusunda S.Arabistan’ın suçlu olması durumunda sert yaptırım kararı alabileceğini açıkladı. S.Arabistan tarafından gelen aynı sertlikle cevap veririz açıklaması jeopolitik endişeleri arttırdı. Wall Street bilanço sezonuna dair iyimserlikle bugün seansa %0.8 civarında primli başlangıç yaptı. 

Çin’de fabrika çıkışı enflasyonundaki artış ve Suudi Arabistan ve Batı arasında artan gerilimlerle Çin piyasaları bu sabah ekside kapandı.

Hafta genelinde ABD bilanço sezonun yanı sıra, makro veri tarafında ABD’de açıklanacak konut verileri ile Çin’de açıklanacak endüstriyel üretim, perakende satışlar ve GDP verileri izlenecek.



İndir

2018- 40. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geçtiğimiz hafta tahvil faizlerindeki sıçrama ile beraber riskli varlıklara satışlar geldi. Kanada, Meksika ve Amerika arasında yeni bir Nafta anlaşmasının yarattığı pozitif hava kısa sürdü. ABD-Çin gerginliğinin tırmanmaya devam etmesi de satışları ivmelendirdi. Çin finansal piyasaları geçtiğimiz hafta kapalıydı, piyasalar genelinde işlem hacimleri düşük seyretti.

FED Başkanı Powell ABD ekonomisinin gücüne değinerek, faiz oranlarını tahmini "nötr" oranın üzerine yükseltebileceğini söylemesi dolara destek verdi. Nötr faizler yatırımcılar tarafından faiz seviyesinin ekonomik büyümeyi ne artı ne de eksi yönde etkileyeceği seviyeler olarak algılanırken, bu mesajlar FED’den gelebilecek faiz artışı beklentisini yukarıya çekti. 10 yıllık Amerikan tahvil faizlerinin getirileri, önceki haftaki %3.06 seviyelerinden hızla son yedi senenin en yükseği olan %3.25’e doğru sıçradı. Powell’ın şahin yorumlarının yanı sıra, beklenti üzerindeki ADP rakamları, ISM servis endeksinin tarihi rekora işaret etmesi ve istihdam rakamının +134k ile beklenti altında kalmasına rağmen işsizlik oranının %3.7 ile son 50 senenin en düşüğüne gerilemesi, faizlerde yükselişin devam edebileceği beklentisini arttırdı.

ABD tahvil getirilerinin yükselmesi, hisse senedi piyasalarını baskıladı, ABD’de teknoloji hisseleri düşüşe öncülük etti. ABD’de 3 büyük endeks Perşembe günkü kayıpların ardından beklentilerin altında kalan ABD istihdam verileri sonrası Cuma gününü de ekside kapattı.

Euro, İtalya’daki bütçe açığına ilişkin endişelerin etkisiyle gerilemeye devam etti. Güçlü ABD verileri ve faiz artış beklentilerinin yanı sıra eurodaki değer kaybının da etkisiyle dolar endeksi haftayı primli kapattı.

Çin’de açıklanan zayıf imalat PMI verilerinin etkisiyle LME bakır hafta başında $6152’ye kadar geriledi. Ardından BHP’den gelen “Çin’in denizaşırı genişlemesinin potansiyel global bakır talebini yıllık %7 arttıracağı” açıklamasından destekle bakır, Perşembe günü $6393.5 seviyesine yükseldi. Piyasada işlem hacminin düşük olması, bakırdaki hareketlerin sert olmasına neden oldu. LME bakır güçlü doların ve ABD tahvil getirilerindeki sert yükselişin baskısıyla yön değiştirerek haftayı %1 kayıpla kapattı.

Piyasalar yeni haftaya PBOC'den Pazar günü gelen zorunlu karşılık oranlarının (RRR) 100 baz puan düşürüldüğü haberi ile başladı. Çin piyasaları bir haftalık uzun tatilin ardından PBOC’nin ABD ile ticaret savaşının etkilerini azaltmak adına attığı adıma rağmen seansa sert satışlarla başladı.  Yatırımcılar ABD ile ticaret anlaşmazlığı nedeniyle Çin'deki ekonomik büyümenin sert şekilde gerileyeceğinden endişe ediyorlar.

Çin Merkez Bankası resmi dolar/yuan kurunu 6.9019 olarak belirledi; böylece 6.90 seviyesi aşıldı. Asya borsaları, Çin'in yerel hisse senedi piyasalarında sert düşüşlerin olduğu bir ortamda para birimi yuanın psikolojik seviyenin altına düşmesine göz yummasıyla bu sabah geriledi.

IMF; ABD, Çin ve Avrupa'ya ilişkin büyüme beklentilerinin düşürülmesi de dahil olmak üzere dünya ekonomisi için bu yıla ve gelecek yıla dair %3.9 olan büyüme tahminini% 3.8'e indirdi. Dün Wall Street’de karışık seyir izlenirken, 3 büyük ABD endeksi bugün seansa teknoloji hisseleri öncülüğünde primli başladı.

Bugün dolar karşısında 1.1429’a kadar gerileyen euro, bir miktar toparlanarak kritik 1.1470 seviyesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi ise 95.84 seviyesinde yatay seyrediyor.

Madencilik ve metal sektörünün en büyükleri bu hafta Londra’da LME Week’de buluşuyor. Piyasada işlem hacimleri düşük seyrediyor. Dün seans içerisinde $6126’ya kadar gerileyen bakır, LME Week’den gelen talebin artacağına dair yorumların etkisiyle bir miktar toparlanarak yeniden $6200 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Bu hafta hafif bir ekonomik takvim var, ABD’de enflasyon rakamları ve Çin’de ticaret verisi piyasaların beklediği önemli veriler. Haftanın önemli bir gelişmesi de ABD’de Cuma günü JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup gibi bankalarla beraber bilanço sezonunun açılacak olması.

 



İndir

2018- 39. Hafta

  • DEĞERLENDİRMELER & BEKLENTİLER

 

Geride bıraktığımız hafta global piyasaların gündeminde süregelen politik gündemin yanı sıra FED toplantısı vardı.  Çin yetkililerinin, ABD’nin gümrük vergisini daha fazla artırma tehdidinden vazgeçmediği sürece görüşmelere devam etmeyecekleri açıklaması, Trump’ın Çin ile olan ticaret açığının kabul edilemez olduğunu belirtmesi ve Fed kararları risk iştahında gerilemeye neden oldu.

Asya piyasalara riskli varlıklar genelindeki satışlara rağmen Çin hükümetinden ekonomiyi destekleyici önemler geleceği beklentisinden destekle haftayı primli kapattı. ABD’de S&P 500 ve Dow endeksleri haftalık bazda gerilerken, Nasdaq teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif kapanış yaptı.

Haftanın ilk işlem gününde $6375,5’e kadar yükselen LME bakır, azalan risk iştahının ve dolardaki güçlenmenin etkisiyle geçtiğimiz haftayı %1.23 kayıp ile kapattı. LME bakır Eylül ayını ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin bir nebze azalmasının etkisiyle %4.5 primle kapattı. Bakırın 3.çeyrekteki değer kaybı %5.43; ilk 9 aydaki kaybı ise %14 oldu.

Fed Çarşamba günü sonlanan toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak % 2-2.25 aralığına yükseltti. Merkez bankasının karar metni "destekleyici" para politikası döneminin de sonuna gelindiğini gösterdi. Aralık ayında bir faiz artışı daha öngören Fed, gelecek yıl üç, 2020'de ise bir artış bekliyor.

Son dönemde kaybettiği momentini Fed kararının ardından yeniden yakalan dolar endeksi yükseldi. Geniş bantta dalgalanan euro, ECB Başkanı Draghi'nin euro bölgesi enflasyonu ve ücret artışına ilişkin güven duyduğunu ifade etmesinin ardından 1.1815 ile üç buçuk ayın zirvesini gördü. Ancak İtalya hükümetinin tahminlerden daha yüksek bir bütçe açığı hedefi koymasıyla sert satışlarla karşılaşan euro, cuma günü 1.1566 ile iki haftadan uzun bir sürenin dip seviyesini gördü.

Başlıca ihracatçı ülkelerin üretim artırmayacaklarını belirtmeleri ardından Brent petrol 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin finansal piyasaları ulusal tatil nedeniyle 1-5 Ekim haftası kapalı. Piyasalar yeni haftaya Çin’de beklentilerin altında kalan ve zayıflamaya işaret eden imalat PMI verileri ile başladı.

Çin talebine dair endişelerin baskısıyla günü %0.35 kayıpla kapatan LME bakır, bugün erken saatlerde $6178’e gerilese de stoklardaki azalıştan bulduğu desteğin yanı sıra Çin piyasalarının kapalı olması nedeniyle piyasada işlem hacminin düşük olmasının da etkisiyle $6297 direncini kırarak $6354’e kadar yükseldi. %1.64 primle $6340’tan işlem görmeye devam ediyor.

ABD ve Kanada’nın NAFTA revizyonu üzerinde çerçeve uzlaşıya varmaları risk iştahını arttırmasıyla S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi dün primli kapandı. Asya genelinde bu sabah küresel ekonomiye ilişkin temkinli yaklaşımlar risk iştahını sınırladı. Avrupa endeksleri İtalya’ya ilişkin endişelerle bugün ekside işlem görürken Wall Street seansı yatay başladı.

Euro, İtalya'da parlamento alt meclisi bütçe komisyonu başkanının ülkesinin mali sorunlarının kendi para birimleri olsaydı çözülebileceğini kaydetmesi ve Avrupa Komisyonu başkanının Yunanistan benzeri bir kriz uyarısında bulunmasının ardından 1.1504 ile son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Ticaret savaşlarına ilişkin endişeler ve Fed adımlarından bulduğu destekle bu yıl %3.7 yükselen dolar endeksi bugün %0.3 primle 95.585 ile 3 haftanın zirvesinde işlem görüyor.

Makro veri tarafında Cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verileri bekleniyor.

 



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651