Bültenler
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
LME bakır geçtiğimiz haftaya Çin’de açıklanan güçlü ithalat verilerinin etkisi ve Avrupa’nın İspanya’nın sorunlu bankaları için 125 bin dolarlık kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının verdiği rahatlamayla primli başlamıştı. Ancak yatırımcıların İspanya için açıklanan yardımın Avrupa’da yayılan borç krizini durduracağı konusunda ikna olmamaları ile kısa sürede kazançlarını geri verdi. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından gelen not indirimleri ve İspanya-İtalya ekonomilerine dair olumsuz açıklamalar, tahvil faizlerinde yükselişe neden oldu.
Piyasalardaki tedirginliğin temelinde ise yine Yunanistan vardı. Yunanistan seçim sonuçlarının piyasalarda kargaşaya yol açması halinde önde gelen merkez bankalarının eşgüdüm içinde girişime hazırlandıklarına ilişkin haber Cuma günü LME bakırı ve piyasaları destekledi. Hafta boyunca 7328$/ton-7563$/ton bandında işlem gören bakır, kapanışı 7560$/ton seviyesinden yaptı.
Bu haftaya ise piyasalar uzunca bir süredir merakla beklenen Yunanistan seçim sonuçları ile başladı. Sonuçlara göre seçimden birinci çıkan Yeni Demokrasi partisi, Pasok ile birlikte hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaştı. İkinci parti olan Syrizia ise ana muhalefet olarak hükümette yer alacağını ancak kurtarma koşullarının kabul edilemez olduğunu ve bu pakete karşıtların sesi olmaya devam edeceklerini açıkladı. YD partisi lideri Samaras Cumhurbaşkanından hükümeti kurmak için yetki aldı, 3 gün içinde hükümeti kurmaları bekleniyor.
Korkulan senaryonun olmaması başta piyasalara alım getirse de, bu da uzun soluklu olmadı. Sonuçta Euro bölgesi borç krizinin hala devam etmesi ve henüz hiçbir sonuca ulaşılmamış olması yatırımcıları satışa yönlendirirken; İspanyanın tahvil faizlerinin %7,3 ile euro tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görmesi de piyasalardaki kayıpları destekledi. 1,2748 seviyesine kadar yükselen EUR/USD paritesi tekrar 1,2550 seviyelerine geriledi. LME bakır ise 7615$/ton ile son 3 haftanın zirvesini gördükten sonra haftanın ilk işlem gününde kazançlarının büyük bir kısmını geri verdi. Ancak bugün hükümetin kurulacağına dair beklentiler ile LME bakır yaklaşık %1 artıda seyrediyor, parite ise 1,2700 seviyelerini yükseldi.
Bu hafta piyasalarda Meksika’da yapılan G-20 zirvesi sonrasında gelecek açıklamalar ve iki gün süreyle toplantıya giren FED tarafından yarın akşam yapılacak açıklamalar bekleniyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta Çin’in 2008 krizinden bu yana ilk defa faiz indiriminde bulunmasıyla EURUSD ve riskli aktif fiyatları, Mayıs ayında kaydettikleri hızlı gerilemeden sonra Haziran ayına toparlanarak girdiler. Yavaşlayan ekonomik faaliyetler nedeniyle gösterge borç verme ve mevduat faizleri 25 baz puan indirildi. Ancak FED toplantısı sonrası Bernanke’nin yaptığı açıklamada kısa vadede yeni bir parasal genişlemenin yapılabileceğini dair ipucu vermemesiyle piyasalarda yaşanan toparlanma büyük oranda kayboldu. Faiz indirimi sonrasında 7585 dolar/ton seviyesine kadar yükselen LME bakır, Bernanke’nin açıklamaları sonrasında 7233 dolar/ton seviyesini gördü.
Hafta sonu İspanya’nın 100 milyar euro olan banka yardım paketini kabul ettiğine dair haberlerle bu haftaya olumlu hava ile başlayan piyasalar genelinde, paketin detaylarına ilişkin soru işaretlerinin ön plana yerleşmesi ile birlikte satış baskısı etkili oldu. Euro Bölgesi yetkililerinin büyük bir hızla uygulamaya koyduğu kurtarma paketinin yeterli olmayacağı ve İspanya’yı başka ülkelerin de takip edeceği endişesi piyasaya hâkim oldu. Sağlanacak fonların nereden geleceğinin netlik kazanmaması da piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.
Bu haftanın en önemli olayı ise Yunanistan’ın eurodan çıkması sonucunu doğurabilecek 17 Haziran seçimleri. Seçim öncesi piyasalarda tedirginlik hâkim. Avrupa Birliği ülkelerinin maliye yetkilileri Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasıyla oluşacak en kötü senaryoya hazırlıklı olmak için alınabilecek önlemleri görüşüyorlar.
Dün haftanın en yüksek seviyesi olan 7507 dolar/ton’u gören Lme bakır bu sabah kazançlarının büyük bir kısmını vererek 7328 dolar/ton seviyesine kadar geriledi. Bakır için 7219 dolar/ton seviyesi destek, 7424 dolar/ton seviyesi ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Piyasalar risk alma iştahının ve riskli varlık fiyatlarının gerilediği bir Mayıs ayını geride bıraktı. Ay bazında Lme bakır %13 değer kaybederken, eurodaki kayıp %7,2’yi buldu.
Yunanistan’da seçimleri öncesi yapılan anketlerde kurtarma planı şartlarına karşı çıkan partilerin oylarının artması eurodan çıkış spekülasyonlarını arttırdı. Euro bölgesi borç krizine ilişkin endişeler Yunanistan kaynaklı sorunların yanı sıra İtalya ve İspanya’nın borçlanma primlerinin yükselmesiyle daha da arttı. İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi %6,7’yi aşıp ülkenin mali yardım talep etmesine neden olabilecek %7 seviyesine yaklaştı. Faizlerdeki yükseliş sonrası Egan-Jones kredi derecelendirme kuruluşu İspanya’nın ülke kredi notunu, Fitch İspanya’nın 8 özerk bölgesinin kredi notunu düşürdü.
FED son toplantısında yeni bir parasal genişleme sinyali vermezken, ECB’de yeni önlem taleplerine cevap vermedi. Geçtiğimiz hafta açıklanan makro verilerin de beklentilerin altında gelmesi piyasadaki kayıpları hızlandırdı. FED’in 20 Haziran’daki toplantısında 3. Tur parasal genişlemeye ilişkin açıklama yapmasına dair beklentiler arttı. Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi 2011 Mayıs ayından bu yana en düşük artışı kaydetti. Veri sonrası Lme bakır 7301$/ton ile 2012 yılının en düşük seviyesini görürken ABD borsaları %2’nin üzerinde kayıplarla kapandı.
Çin’in net bir şekilde büyümeyi destekleyici bir canlandırma programının olmadığı açıklamaları endüstriyel metallere olan talebin azalacağı endişesini pekiştirdi. Çin’in bu yıl %8,2 ile 1999 yılından bu yana en küçük büyümeyi göstereceği tahmin ediliyor. Ard arda kötü haberler gelirken, Lme bakır Çin, ABD ve Avrupa tarafından gelen bütün kötü haberleri fiyatladı. Diğer riskli varlıklara göre kayıpları da daha fazla oldu hafta boyunca.
Kraliçe günü nedeniyle Londra Metal Borsası dün ve bugün kapalı.Lme bakır kontratlarının işlem görmediği günde G7 toplantısından Euro bölgesi krizine ilişkin çözüm önerileri çıkabilir beklentisiyle Comex ve Şanghay bakır kontratları %1’in üzerinde artış kaydetti. Parite de bir miktar toparlanma yaşandı.
Bu hafta makro veri tarafında ABD’de işsizlik maaş başvuruları ve dış ticaret dengesi takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü açıklanacak ECB faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamalar piyasalar açısından önemli. Lme bakır için teknik olarak 7285$/ton destek, 7414$/ton direnç seviyesi olarak izlenebilir.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta eur/usd paritesi ve borsalar gerilemeye devam etti, destek seviyelerinden gelen alımlar zayıf kaldı. Lme bakır 7503-7816 $/ton bandında işlem gördü ve haftayı 7627 $/ton seviyesinden kapattı. Eur/Usd paritesi ise 1,2514 ile yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi.
G-8 liderlerinin ABD’de yaptıkları zirvede, Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını desteklemeleri, küresel ekonomiyi canlandırmak için gereken önlemleri almayı kararlaştırmaları ve Çin başbakanının büyümenin yeni önlemlerle destekleneceği yönündeki açıklamaları piyasada kısa süreli iyileşme sağladı. Lme bakır metallere olan talebin artacağı beklentisiyle yükseldi. Ancak Çin’in büyüme tahminini % 8,4’den % 8,2’ye revize etmesi, ekonomideki yavaşlamanın küresel metal talebini vuracağı endişesiyle bakırın yönünün tekrar negatife çevrilmesine neden oldu.
Almanya ve Çin’de açıklanan zayıf PMI verileri ve AB liderler zirvesinde ortak euro-tahvil ihracı konusunda, Almanya’nın muhalefeti nedeniyle anlaşma sağlanamaması ortak siyasi iradenin eksikliği olarak yorumlanması da piyasanın negatif seyrine katkıda bulundu.
Lme bakır bu haftaya Yunanistan’a dair olumlu beklentilerle alıcılı başladı. Yunanistan’da yapılan anketlerin muhafazakar partilerin önde gittiğini göstermesinin ardından, Atina’nın tasarruf tedbirlerini kabul edip eurodan çıkmayacağı beklentisi ile haftanın ilk işlem gününde Lme bakır yaklaşık %1,5 yükseldi. Fakat fiyatlardaki yükseliş kısa soluklu oldu. Euro Bölgesinin bir diğer sorunlu ülkesi İspanya’nın borçlanma risk priminin yükselmesi ve Çin’in net bir şekilde büyümeyi destekleyici bir canlandırma programının olmadığı açıklamalarıyla Lme bakır, son 2 işlem gününde değer kaybetti.
Bugün yaklaşık % 2 değer kaybıyla yılın minimum noktası olan 7481 $/ton seviyesine kadar inen Lme bakır için 7380 $/ton destek 7670 $/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir. Eur/Usd paritesi ise,
1,24 seviyesini de kırarak son 2 yılın dip seviyesini gördü.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta Yunanistan’a ilişkin gelişmelerin yanı sıra Çin, ABD ve Euro Bölgesinde açıklanan olumsuz makro verilerin etkisiyle, piyasalar değer kaybetti. Kurlar ve riskli aktif varlıkların fiyatlarında önemli dalgalanmalar yaşandı.
Yunanistan’da hükümet kurulamazken, 17 Haziran’da yeni seçime gidilmesine karar verildi. Seçime kadar ki süre zarfında kurtarma paketini desteklemeyen sol partilerin güç kazanacağı, Yunanistan’ın tek para birimi eurodan çıkıp drahmiye döneceğine dair endişeler tedirginliği arttırdı. Fitch Yunanistan’ın Euro Bölgesinde kalabilmesi için gereken politik desteğin sağlanamaması üzerine, Yunanistan’ın kredi notunu bir kademe düşürdü. EUR/USD paritesi değer kaybederek 1,2643 ile 4 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Paritede Mayıs başından bu yana ortalama % 4,5 kayıp gerçekleşti. Güçlenen dolar karşısında Lme bakır da hafta genelinde %5 değer kaybetti.
Önümüzdeki dönemde de en büyük risk, Yunanistan’ın yeni seçimlerde hükümeti kuramaması ya da bütçe açığını azaltmaya yönelik reformları desteklemeyen bir hükümet kurması olacaktır. Hükümet reformları desteklemezse kamu borçlarını ödeyemeyip temerrüde düşmesi kaçınılmaz olacak, Yunanistan’ın euroyu terk ederek drahmiye dönecektir.
Bu haftanın ilk işlem gününe olumlu haberlerle başlayan piyasalar alıcılı seyrini sürdürüyor. Sanayileşmiş ülkelerin (G8) liderlerinin hafta sonunda ABD'de yaptıkları zirvede liderlerin Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasını desteklemeleri ve küresel ekonomiyi canlandırmak için gereken önlemleri almayı kararlaştırmaları piyasada iyileşme sağladı. Parite önemli direnç seviyesi olan 1,2850’yi kıramasa da açıklamalar sonrası yükseldi. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun büyümenin yeni önlemlerle destekleneceği yönündeki açıklaması da olumlu havaya katkı sağlayan bir diğer unsur oldu. Çin’de büyümenin desteklenmesi, bakıra yönelik talebin artacağı beklentilerini güçlendirdi.
Lme bakır, bu haftanın ilk işlem gününde %1,5 değer kazandı. Bugün yatay seyir izleyen bakır için 7625 $/ton destek ve 7833 $/ton direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Şanghay’da stokların 4 ayın en düşük seviyesine gelmesi, Lme’de ise stokların 8 aydır düşüş trendinde olması bakır fiyatlarındaki düşüşü sınırlandırabilir. Yarın gerçekleştirilecek AB liderler zirvesi ve 24 Mayıs sabahı Çin’de açıklanacak imalat endeksi ise piyasaların seyri açısından önem arz ediyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geride bıraktığımız hafta özellikle Euro bölgesine ilişkin endişeler ön plandaydı. Fransa ve Yunanistan’da yapılan seçimlerin ardından petrolden borsalara kadar bütün riskli varlıklarda düşüş gerçekleşti. Cuma günü JP Morgan’ın yanlış hedging stratejileri nedeniyle milyarlarca dolarlık zarar açıklamasının ardında finans hisseleri başta olmak üzere endekslerde kayıplar arttı. Lme bakır hafta genelinde yaklaşık %4’lük kayba uğradı.
Bu haftaya ise piyasalar Çin Merkez Bankası’nın hafta sonunda bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirerek %20’ye çekmesi haberi ile başladı. Ancak baz puan indirimi piyasaları destekleyemedi. Çin’in para politikasını gevşetme amaçlı girişiminin, ülke ekonomisine dair endişeleri arttırmasıyla yeni haftanın ilk işlem gününde aşağı yönlü seyir vardı. Ayrıca Fransa'da yeni sosyalist lider Hollande'ın tasarılarının, Merkel'in karşı çıktığı politikaları öngörmesi piyasalardaki tedirginliği arttırdı.
Uzunca bir süredir ekonomik krizle baş etmeye çalışan Yunanistan ise, bu sefer de siyasi krizle mücadele etmeye başladı. Yapılan seçim sonucunda parti liderlerinin koalisyon konusunda anlaşamadığı Yunanistan’da hükümet kurulamadı ve 17 Haziran’da gerçekleşecek ikinci seçime kadar geçici hükümet kurulmasına karar verildi. Ancak yeni gelecek hükümetin kurtarma paketlerini desteklemeyeceği ve Yunanistan’ın eurodan çıkacağı endişesiyle piyasalar kan kaybederken; Euro, 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Euro Bölgesi tarafında, Yunanistan’a ek olarak İspanya ve İtalya’da tedirginliği arttırıyor. Moody’sin 26 İtalyan bankasının notunu düşürmesi sonrasında dün yaşanan satışlara bağlı olarak İtalya 5 yıllık bono getirileri 31 Ocak’tan bu yana ilk defa %5 seviyesini görürken; İspanya 10 yıllıkları % 6,3 seviyesine yükseldi. Bu nedenle yarın gerçekleşecek İspanya ihaleleri piyasalar açısından önem arz edecek.
Paritedeki değer kaybıyla birlikte Lme bakır da bu hafta başından itibaren yaklaşık %5 değer kaybı yaşandı. 7682 $/ton seviyesindeki güçlü desteğin kırılmasıyla fiyatının 7625 $/ton seviyesine kadar geriledi. Bir sonraki destek noktası ise 7370 $/ton olarak kabul ediliyor.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden birisi olan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yaptığı toplantı sonrasında politika faizini %1’de bıraktığı açıklandı. Başkan Draghi’nin parasal desteğe ilişkin bir işaret vermemesi ve ekonomide hala aşağı yönlü riskler olduğunu belirtmesi üzerine EUR/USD paritesi geriledi. Paritedeki gerilemeye paralel olarak LME bakır da değer kaybetti. Emtia fiyatları yılın ilk çeyreğinde ECB’nin LTRO ihalelerinin ve ABD’de makro verilerdeki iyileşmenin etkisiyle hızlı yükselişler kaydetmişti. İkinci çeyrekte bu faktörlerin ortadan kalkmaya başlamasıyla birlikte görülen kar satışları da fiyatlardaki gerilemede etkili oluyor. Emtia ve hisse senetlerinden çıkan fonların ise yatırımcıların güvenli liman arayışı nedeniyle ABD ve Almanya tahvillerine gittiği görülüyor.
Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi Nisan ayında 115.000 kişi artarak piyasa beklentisi olan 170.000 kişinin çok altında kaldı. Veri sonrası değer kaybeden ABD borsalarını izleyen Lme bakır da haftanın en düşük seviyesi olan 8146 $/ton seviyesinin hafif üzerinde 8194 $/ton seviyesinden haftayı kapattı. Haftalık değerlendirmede ise yaklaşık % 4 oranında kayıp yaşadı.
Global piyasalar bu haftaya ise, hafta sonu yapılan siyasi seçimlerin sonuçlarının etkisiyle başladı. Londra Metal Borsası’nın bankalar tatili nedeniyle işlem görmediği ilk işlem gününde piyasada satışlar hâkimdi. Asya seansında 1,300 destek seviyesinin altına gerileyen EUR/USD paritesi, Avrupa seansının açılmasıyla hafif yükseliş gösterdi. Fransa’da Sosyalist lider François Hollande, Nicolas Sarkozy’yi geride bıraktı. Hollande’in tasarısı Merkel’in karşı çıktığı yüksek vergi, bütçe açığı azaltmalarının ertelenmesi ve harcamaların arttırılması gibi hamleleri içeriyor. Yunanistan’da ise hiçbir parti tek başına iktidar olmak üzere oy çoğunluğunu sağlayamadı. Kurulacak bir koalisyon hükümeti için yalnızca üç günlerinin olması ve ikinci en fazla oyu alan Syriza’nın pakete tamamen karşı olması durumu kritikleştirirken; EURUSD için de negatif bir durum oluşturuyor. Koalisyonun kurulamaması koşulunda en erken 10 Haziran’da bir seçim yapılabilecek ki, bu da belirsizlik durumunun 1 ay daha sürmesine neden olacağından paritede aşağı yönlü hareket beklenebilir (ilk destek 1,2920). Seçim sonrasında Yunanistan borsası %7’nin üzerinde kayıp yaşamış durumda.
Metal tarafında dün tatil nedeni ile işlem görmeyen Lme bakır, bugün 8259 $/tondan işlem görmeye başlasa da; Euro’daki değer kaybını takip ederek 8120 $/ton civarına geriledi. Fiyatları etkileyebilecek ekonomik veri takvimine göre, hafta genelinde ABD’de tüketici güven endeksi ve ÜFE rakamları, Avrupa tarafında ise bölge genelinde açıklanacak sanayi üretim rakamları takip edilecek. Çin’de ise açıklanacak ithalat, ihracat rakamları, sanayi üretimi ve enflasyon bakırın seyri açısından oldukça önemli.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Merkez Bankası kararları, şirket bilançoları, makro veriler ve siyasi gelişmelerin yön verdiği yoğun gündemli bir hafta geride kaldı. Apple’ın beklentilerin üzerinde açıklanan finansalları ve Fed faiz toplantısı sonrası Bernanke’nin parasal genişleme beklentilerini güçlendiren açıklamalarıyla, ABD borsaları öncüğünde Lme bakır da işlem gördüğü dar banttan çıkıp 8350 $/ton seviyelerine yükseldi. Bernanke, ülkede izlenen politikanın doğru noktada olduğunu, ancak yine de ekonomide ihtiyaç olduğunun görülmesi halinde Fed’in borçlanma maliyetlerinin aşağı çekilmesi için “yeni tur tahvil alımlarını başlatmakta tereddüt etmeyeceğini” söyledi. S&P’nin İspanya’nın notunu A’dan BB+’ya iki kademe düşürmesi ise Cuma günü piyasalarda olumsuz hava yarattı. Euro Bölgesi krizine dair endişelerin artmasıyla Lme bakır hafif gerilese de; haftalık kapanışta güçlü kalmayı başardı.
Bu haftaya İspanya GSYİH verisi ile baskı altında başlayan Avrupa piyasalarının çoğu dün tatil nedeni ile kapalıydı. İspanya’da birinci çeyrekte %-0,3 daralmaya işaret eden İspanya ekonomisi resesyona girdiğini teyit etti. Çin’de dün açıklanan Nisan ayı resmi PMI verisinin 53,3’e yükselmesin ardından bugün açıklanan HSBC PMI endeksinin 49,3’e yükselmesi, sert düşüş endişelerini dengeleyerek piyasada olumlu etki yarattı. Fakat bugün ABD'de açıklanan özel sektördeki istihdam artışının Nisan'da 119.000 olarak açıklanması (beklenti 177.000 kişi idi) piyasaların yönünü negatife çevirdi. Lme bakır da bugün yaklaşık %1,4’lük kayıp yaşadı. Teknik olarak 8237 $/ton destek, 8455 $/ton ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
Bu hafta Avrupa tarafında politik gelişmeler ön planda olabilir. Yunanistan ve Fransa’daki seçimler (6 Mayıs) takip edilecek. Fransa’daki seçimler sonrası Merkel ve Hollande işbirliğine yönelik gelişmeler ön planda. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın yarınki faiz toplantısı ve sonrasında Başkan Draghi’den gelecek açıklamalar ile Cuma günü duyurulacak olan ABD tarım dışı istihdam rakamı da önemli gündem maddelerinden olacaktır.
İndir
DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER
Geçtiğimiz hafta İspanya ve İtalya faizlerinde yaşanan yükseliş ve Fransa’nın notunun indirileceğine dair spekülasyonlar piyasaları tedirgin etti. ECB’nin LTRO ihaleleriyle likidite sıkışıklığını gidermesinin piyasalara olumlu etkileri azalmaya başladı. İspanya’da yüksek kamu borcu, düşük büyüme ve bankacılık sektöründeki problemlerin çözümüne dair açıklanan önlemlerin piyasaları tatmin etmemesi sonucu 10 yıllık bono getirileri %6’nın üzerini gördü. İtalya getirileri de 2 ay sonra ilk defa %5,75 seviyelerine kadar yükseldi. Getirilerdeki yükseliş Euro Bölgesi borç krizinin yeniden alevlendiği endişesini de beraberinde getirdi. Yükselen tansiyona rağmen hafta içerisinde gerçekleşen ihalelerde borçlanma hedefleri gerçekleştirildi.
ABD tarafında ise hafta genelinde açıklanan makro veriler olumsuzdu. Perakende satışlar, sanayi üretimi, konut satışları ve işsizlik maaşı başvuruları, ABD’de son dönemde gerçekleşen iyileşme işaretlerinin sorgulanmasına neden oldu. Öte yandan, ABD’de açıklanan ilk çeyrek bilançoları ise olumlu geldi. S&P 500 içerisinde yer alan şirketlerden 85’i sonuç açıklarken, bunların %82’si beklentilerin üzerine çıktı.
Lme bakır, haftaya 7975$/ton seviyesinden işlem görerek başladı ve genel olarak yatay bir seyir izledi. Cuma günü gelen, Japonya’da otomotiv sektöründeki iyileşmeyle bakır tel ve kablo sevkiyatlarının arttığı haberinin ardından %2 yükseliş kaydetti. Hafta boyunca 7885-8218 $/ton bandında işlem gördü. Hisse senedi piyasalarına benzer şekilde metal piyasalarının gündeminde de Euro Bölgesi borç krizi vardı.
Bu hafta ise dün Avrupa ve Çin’de açıklanan PMI endeksleri ön plandaydı. Euro bölgesi PMI imalat endeksi Nisan ayına yönelik ilk rakamlarda beklentilerin de oldukça altında kalarak 46,0 seviyesine geriledi ve piyasalarda baskı yarattı. (beklenti:48,1 önceki:47,7). Çin’de ise resmi PMI verisi için öncü gösterge olarak izlenen HSBC PMI endeksi 48,3’den 49,1 seviyesine yükselirken; üç aylık ortalama 49,0 seviyesinde kaldı. Nisan ayında son iki ayın üzerine çıkan endeks daha önce ekonomiyi desteklemeye yönelik alınan önlemlerin çalışmaya başladığı ve sert düşüş endişelerini azaltabileceği yönünde değerlendirilebilir. Çin’de zorunlu karşılık oranlarında indirim beklentileri ise hala devam ediyor.
Euro bölgesi PMI endeksi ile birlikte Hollanda'da azınlık hükümetinin düşmesi ve Fransa'daki seçimlerin birinci turunda Sarkozy'nin yenilgiye uğraması negatif hava yarattı. Piyasalarda bugün seans sonrası açıklanacak Apple bilançosu bekleniyor. Hafta genelinde ise bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan Fed faiz toplantısı ana gündem maddesi. İtalya’da Cuma günü gerçekleşecek ihalelerden gelecek sonuçlarda piyasalar açısından oldukça önemli.
Avrupa tarafındaki cansız ekonomik veriler, Çin’in yüksek stokları ve metallere olan talebin azalacağı endişesine rağmen paritedeki yükselişin etkisinde Lme bakır bugün yaklaşık % 1 artış gösterdi.
7977 $/ton destek, 8218 $/ton direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
İndir