Bültenler

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
2016-49.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

ABD seçimleri sonrası yaşanan rallinin sönmeye başlaması ile geride bıraktığımız hafta boyunca riskli varlıklarda geri çekilmeler izledik.  Hafta genelinde ABD ve Çin’de açıklanan güçlü verilerin yanı sıra Viyana’da gerçekleşen OPEC toplantısı takip edildi.

ABD’de GDP verisi %3,2 ile son 2 yılın en iyi yükselişini yakalarken, inşaat harcamamaları Ekim’de 7 ayın zirvesine çıktı ve fabrika aktivitelerinde de hızlanma görüldü. Fed’in faiz artımı için yakından takip ettiği, dolayısıyla piyasaların heyecanla beklediği tarım dışı istihdam verisi de 178K ile beklentilerin (175K) açıklandı. Ayrıca ABD’de işsizilik oranı %4,6 ile 9 yılın en düşük seviyesine geriledi. Güçlü verilere rağmen S&P 500 endeksi haftayı ekside kapattı.

Çin’de ise 51,2’den 51’e gerilemesi beklenen resmi imalat PMI verisi 51,7 seviyesinde açıklanarak değer kaybeden LME metallerini bir miktar destekledi. İmalat sektöründeki güçlenmeye önem vermeyen Şanghay bileşik endeksi, Çin Merkez Bankası’nın finansal sistemden para çekmesinin ardından, yuan borçlanma maliyetlerinin 2 ayın zirvesine çıkması ile geriledi.

Kasım ayını %19,9 primle kapatarak, LME metalleri arasında en çok kazanan olan bakır , geride bıraktığımız haftanın ilk işlem günüde  $6045,5 ile Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti.  Petroldeki yükseliş ve Çin verisinden bulduğu destekle hafta ortasında bir miktar toparlanan bakır, haftanın geri kalanında azalan risk iştahı ile birlikte gerileyerek haftayı %2,2 kayıpla $5789 seviyesinden kapattı. Bakırda geride bıraktığımız haftada da yüksek volatilite izlendi.

OPEC, Çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantısında  2008 yılından bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda anlaşmaya vardı.  Küresel petrol fiyatları, son iki yıldır yaşanan %50’den fazla kaybın ardından yükselişe geçti.Haberin etkisi ile ham petrol haftayı %12 primle kapattı.

Piyasalar yeni haftaya İtalya’da yapılan anayasa referandumu sonucuyla başladı. Referandumda %60 ile kuvvetli hayır oyu alan İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa edeceğini açıkladı. Ülkenin kırılgan bankacılık sisteminin zarar göreceği endişesiyle dün gün başında 1,0503 ile 20 ayın en düşük seviyesine gerileyen euro, sonradan gelen alımlarla günü yaklaşık %1 primle sonlandırmayı başardı.ABD’de faizlerin bu yıl artırılacağı beklentisinden destek bulan dolar ise geride bıraktığımız hafta kaydettiği kayıpların ardından yükselmeye çalışıyor. Fed yetkililerinin 13-14 Aralık’ta gerçekleşmesi beklenen toplantıda politika fazini artırma ihtimali %93 olarak izlenirken, seçim öncesi bu olasılık %68 seviyesindeydi.

ABD endekslerinde dün izlenen primli kapanışın ardından, Asya endekslerinde bu sabah alıcılı seyir dikkat çekti. ABD endeks vadelileri pozitif alanda işlem görmeye devam ederken, petrol ve tüm  baz metallerde kayıplar izliyoruz.

Bakırda volatilite bu haftada devam ediyor. Dün Çin’de altyapı harcamalarının artacağına dair beklentilerin yanı sıra bilgisayar programlarını kullanan algoritmik fonların alım yapması  ile günü %2,4 primle kapatan LME bakır, bugün kazançlarının bir kısmını geri vererek %1 ekside $5870 işlem görmeye devam ediyor.

Çin’de açıklanacak ticaret ve enflasyon verilerinin yanı sıra bu haftanın bir diğer önemli gelişmesi de 8 Aralık’ta gerçekleşecek ECB toplantısı olacak. Yatırımcılar İtalya referandumunun ardından Draghi’nin para politikasını nasıl değerlendireceğine yönelik ipuçları arayacaklar.



İndir

2016-48.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Trump sonrası piyasalarda esen bahar rüzgarları geride bıraktığımız hafta da devam etti. Wall Street bu kez yalnız yükselmedi, Asya’dan Avrupa borsalarına yayılan genel bir iyimserlik dalgası izlendi.

ECB başkanı Draghi’nin varlık alımlarının sürdürüleceği sinyali ve 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak OPEC toplantısında üretimi kısma kararı çıkacağı beklentisi piyasalara alım getirdi.Trump’ın politikaları ile vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarıyla ekonominin canlanacağına inanan yatırımcıların alışlarıyla 4 büyük ABD endeksi 1999 yılından bu yana ilk defa birlikte rekor kırdı. LME metalleri ise bakırda izlediğimiz sert yükseliş öncülüğünde yükseldi.

Dünyanın geri kalanı ise zorlu koşulları fiyatladı. Güçlü dolar ve yükselen uzun vadeli faizler Trump sonrasında gelişmekte olan piyasalarda sert satışlara yol açtı.Küresel risk iştahına duyarlı Türk lirası haftalık bazda %2’nin üzerinde değer kaybetti. Dolar, Cuma günü Türk Lirası karşısında 3,4754 ile tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Çarşamba akşamı açıklanan FOMC tutanakları sonrası, Fed’in 14 Aralık’ta sonlanacak toplantısında faizleri arttıracağı beklentisi %100’e yükseldi. Tutanaklara göre Fed politikacılarının, ABD seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşen 1-2 Kasım toplantısında ekonominin artık bir faiz artışına izin verecek kadar toparlandığından emin olduğu görüldü. Fed yetkilileri, Trump’ın seçilmesinin yakın vadedeki politikalar üzerinde bir etkisi olmayacağını belirtirken, yine de Trump idaresinde federal bütçe açığının genişlemesi durumunda Fed’in faizleri daha hızlı arttırbileceği söylendi. Fed başkanı Yelen da bir önceki hafta yaptığı bir konuşmada Trump’ın seçilmesinin Fed’in “görece yakın bir zamanda” fazileri arttırma planında bir değişiklik yapmadığının altını çizmişti.

 

 

 

 

 

 

 

Beklentilerden çok yüksek gelen dayanıklı mallar verisi ve şahin FOMC tutanaklarını arkasına alan dolar endeksi 102,5 ile 13,5 yılın zirvesine ulaştı. İtalya’daki kritik referandum öncesi son dönemeçte “hayır” görüşünün ağırlık kazanmaya başlaması da euroyu zayıflatarak dolardaki yükselişi destekledi.

 

ABD ve Çin’de enflasyonun artacağı beklentileri ile değer kazanan LME bakır haftayı yaklaşık %9 primle kapattı. Hafta başında petrol de izlediğimiz %5lik yükseliş de enflasyonun artacağı beklentilerine destek olmuştu. Ancak petrol, üretici ülkelerin petrol üretimini sınırlandırma üzerinde beklentisinin yeniden güçlenmesi ile petrol fiyatları Cuma günü gerileyerek haftayı küçük bir artıyla kapattı.

Piyasalar yeni haftaya karışık bir seyir ile başladı. Haftanın ilk işlem gününde hisse senedi piyasalarında satışlar izlenirken, LME metalleri değer kazandı. Wall Street yatırımcıları dün özellikle finans ve tüketici bazlı hisselerde kâr satışları yaparken, ABD hisse piyasası neredeyse son bir ayın en kötü performansını gerçekleştirdi. Petrol fiyatları OPEC'in yarın küresel arz fazlasının üstesinden gelme ve fiyatları destekleyebilme amacıyla gerçekleştireceği toplantıdan elle tutulur bir sonuç çıkacağına dair şüphelerle bugün değer kaybetti.

Dün $6045,5 ile Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi test eden Lme bakır kazançlarını geri vererek günü %0,75kayıpla kapattı. Bugün ise günü Asya seansındaki kayıplar ile başlayan bakır, $5750seviyesi etrafında %2,2 ekside işlem görmeye devam ediyor. Bugün ABD’de açıklanan 3.çeyrek GSYİH verisinin %2,9’dan %3,2’ye revize edilmesi doları destekledi. Dolar endeksi 101,570 seviyesine yükselirken; euro dolar karşısında 1,0585 seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın geri kalanında makro veri tarafında Çin’de açıklanacak imalat PMI verilerinin yanı sıra ABD’de açıklanacak istihdam verilerini izleyeceğiz.



İndir

2016-47.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER7

Geride bıraktığımız haftada Trump’un başkanlığının politik ve ekonomik etkileri fiyatlanmaya devam etti. Piyasalar ABD’de açıklanan güçlü veriler, Fed Başkanı Yellen’ın açıklamaları ve güçlenen dolar ile yön buldu.

ABD’de Donald Trump’ın başkanlığa seçilmesinin ardından büyüme beklentilerinin yukarıya çekilmesi ve genişlemeci mali politikalarından dolayı enflasyonun artacağına dair beklentiler riskli varlıkları destekledi. Diğer taraftan ülkede güçlü gelmeye devam eden makro ekonomik veriler de Trump’ın vergileri indirmesi, mali harcamaları artırması ve ticari konularda daha korumacı bir tutum izlemesi durumda ABD’de ekonomik büyüme ve enflasyonun daha hızlı yükseleceği beklentilerini destekliyor.

ABD’de enflasyon rakamları altı ayın en büyük artışını gerçekleştirirken, konut başlangıçları da dokuz ayın zirvesine yükseldi. Beklentilerin üzerinde artış gösteren perakende satışlar verisinin yanı sıra işsizlik maaş başvuruları da Kasım 1973’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Fed Başkanı Yellen kongrede yaptığı konuşmada, son zamanlarda gelen makro verilerin FOMC’nin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine doğru ilerlediklerini kanıtlar nitelikte olduğunu ve görece yakın zamanda faiz artışının uygun hale gelebileceğini, ABD ekonomisinin kademeli faiz artışlarına müsaade edecek şekilde yavaş bir genişleme göstermesini beklediklerini açıkladı. Ayrıca FOMC’nin faiz artışına gitmeyi uzun süre ertelemesinin, hedeflerin aşılmasını önlemek amacıyla daha ani ve hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini bu durumun da mali stabiliteyi tehlike altına atabileceğini belirtti. Yellen’ın açıklamaları ve ABD’den gelen pozitif makro verilerin etkisiyle dolar endeksi Cuma günü 101,480 ile yaklaşık 14 yılın zirvesine yükseldi.

ABD borsaları güçlü verilerden ve Trump’ın başkanlığına dair beklentilerden destekle haftayı primli kapatırken, volatilitesi yüksek bir haftayı daha geride bırakan LME bakır dolardaki yükselişin baskısıyla haftalık bazda %2,2 kayıpla kapandı.

Piyasalar yeni haftaya genel bir iyimserlik dalgası ile başladı. ECB başkanı Draghi’nin varlık alımlarının sürdürüleceği sinyali ve haftaya Viyana’da yapılacak OPEC toplantısında üretimi kısma kararı çıkacağı beklentisi piyasalardaki olumlu havayı destekliyor. Asya borsaları, yatırımcıların Japonya'da bugün meydana gelen depremden çok etkilenmeden hareket etmeleriyle beraber yükselirken, Avrupa borsaları da dün olduğu gibi bugün de pozitif alanda. ABD’de ise 31 Aralık 1999’dan bu yana ilk kez  Dow, Nasdaq, S&P ve Russell eş zamanlı olarak yeni  zirve yaptı.

Dün yaklaşık %4 yükselen petrolün desteği ile günü %2,28 primle kapatan LME bakır, bugün sabah saatlerinde kaydettiği %2’nin üzerinde yükselişten dolardaki toparlanma ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile geriledi. %0,5 primle $5590 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın  geri kalanında Avrupa ve ABD’de açıklanacak imalat PMI verileri ile ABD dayanıklı mal siparişleri ve konut verilerini izleyeceğiz.



İndir

2016-46.Hafta

DEĞERLENDİRME – BEKLENTİLER

ABD’de başkanlık seçiminin sürpriz bir şekilde Trump’ın galibiyetiyle sonuçlanması sonrası global piyasalar sert dalgalandı. Anketlerde geride kalmasına ve global statüko üzerinde belirsizlik olarak algılanmasına rağmen, ABD’nin yeni başkanı Trump olacak. Önümüzdeki günlerde de bu önemli dinamiğin fiyatlara yansımasının devam etmesi beklenebilir.

FBI’ın Clinton’un e-mailleri üzerinde yaptığı araştırma sonucu herhangi bir suç işlemediğine kanaat getirmesinin ardından piyasalar haftaya Demokrat aday Hillary Clinton’un seçileceği beklentisinin verdiği rahatlıkla başlamıştı. Clinton’un statükonun koruyucusu olarak görülmesinden dolayı seçimi kazanma olasılığındaki artış piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Haftanın ilk işlem gününde riski varlıklarda alışlar izledik.

8 Kasım Salı gün gerçekleşen seçimin sonuçlarının Çarşamba sabahı gelmeye başlamasıyla piyasalar genelinde hava hızlıca tersine döndü.Karara ilk tepki olarak ABD endeks vadelileri ve dolarda sert gerileme izledik. S&P 500 vadelisindeki %5lik kayıpların ardında açılan ve düşüşe geçen S&P 500 endeksi aynı gün içerisinde 50 ve 100 günlük ortalamalarını yukarı doğru kırarak günü primle kapattı. Çarşamba günü 95,885 seviyesine gerileyen dolar endeksi, haftayı %2 primle 99,132 seviyesinden kapattı.

Seçim öncesinde yatırımcılar Trump’ın kampanya boyunca vurguladığı göçmenlik ve ticaret anlaşmaları ile alakalı uç yorumlara odaklanarak bunların yaratacağı riski fiyatlasa da, Trump’ın başkanlığa gelmesi ile beraber bu söylemlerin etkilerinin daha uzun vadede görüleceği ve kısa vadede ekonomiyi canlandırıcı politikalarının ön plana  çıkacağının vurgulandığını gördük. Her ne kadar Trump’ın başkanlığı global politik riski arttırsa da kısa vadede atmayı vaat ettiği adımlar ekonomiye adrenalin etkisi yaparak büyüme ve enflasyonu yukarı itebilir beklentisiyle riskli varlıklara alım getirdi. ABD’de Dow Jones endeksi geçen haftanın tamamında %5,4 yükselişle 2011’den bu yana en iyi performansı sergilerken, S&P 500 endeksi %3 ile iki yılın en keskin yükselişini kaydetti.

LME bakır son 35 yılın en hızlı yükseliş kaydettiği haftasını geride bıraktı. Haftaya Clinton’un kazanma ihtimalindeki artış ile birlikte yükselişle başlayan bakır, Trump kazandı diye yükselişini sert bir şekilde sürdürerek piyasaları şaşırttı.Haftalık bazda kazancı %20’ye kadar yükselen bakır, hafta sonuna doğru kazançlarının bir kısmını geri vererek $4973-$6025 bandında işlem gördüğü haftayı $5559 seviyesinden %11,3 primle kapattı.

Piyasalar geneli yeni haftaya nispeten sakin bir başlangıç yapsa da LME bakırda yüksek volatilite devam ediyor. Dün Çin’de beklentiler seviyesinde açıklanan perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri  ABD’ye odaklanan bakır fiyatı üzerinde etkili olmadı. Dün işlem gördüğü $200lık banda rağmen günü sadece $5 primle kapatan LME bakır, bugün $5360 seviyesine kadar geriledi, %2,2 ekside $5440 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

ABD'de borsalar bir önceki hafta gerçekleştirdikleri hızlı yükselişlerin ardından dün teknoloji hisselerinde yaşanan düşüşle beraber yatay bir seyir izledi. Dolar endeksi Trump'ın politikalarının enflasyonda artışa neden olacağı beklentileriyle dün 100,22 ile Aralık 2015'te gördüğü 100,51 seviyesine yaklaştı. Bu noktayı aşması durumunda endeks 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye yükselecek. Bu sabah dolarda izlediğimiz hafif gerilemenin etkisi ile euro 1,0765 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak perakende satışlar, sanayi üretimi ve ÜFE verileri izlenecek.



İndir

2016-45.Hafta

DEĞELENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda Fed toplantısı ve ABD istihdam verisi izlenirken, piyasalar büyük ölçüde ABD seçimlerine yönelik beklentilerden yön buldu.

Hisse senedi piyasaları FBI'ın Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'un özel eposta hesabına gelen iletileri inceleyeceği yönünde ABD'deki seçimlerden sadece bir hafta önce gelen haberlerin etkisiyle geriledi. Yatırımcılar Clinton ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump arasındaki oy farkının giderek kapandığına işaret eden kamuoyu yoklamaları nedeniyle hafta genelinde endişeye kapıldı. Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıra dışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor. Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaratacak bir aday olarak görülüyor.

Trump’ın başkanlık seçimini kazanacağına dair endişelerle riskli varlıklardan çıkan yatırımcıların Japon yeni ve altın gibi güvenli varlıklara kaydığı görüldü.  Lme bakır ise piyasalarda yaşanan riskten kaçış havasının aksine, Lme Week’te yapılan görüşmelerden ve Çin’de 51,2 ile  beklentilerin (50,4) üzerinde bir büyüme gerçekleştiren imalat PMI verisinden bulduğu destekle $4820-$5003 bandında işlem gördüğü haftayı %3 primle kapattı.

Dolar endeksi başkanlık yarışında iki aday arasındaki farkın kapandığına dair belirtilerin artmasına paralel geriledi. 35 yıldır ilk defa 9 gündür ardı ardına düşüş kaydeden S&P 500endeksi haftayı %1,94 kayıpla kapattı. ABD borsalarındaki satışın baskısına rağmen Çin ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığına yönelik sinyallerden destek bulan Çin piyasaları yükseldi.

Fed, Kasım ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi,. Enflasyonda doğru yöne bir hareket olduğunu ve beklentilerde toparlanma olduğunu açıklamasına eklerken, Aralık ayında faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı. ABD’de Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi 161.000 kişi artış ile 175.000 olan beklentilerin altında kaldı. Verinin  150.00 seviyesinin üzerinde açıklanması ve önceki 2 aylık verinin +44.000 revize edilmesi Aralık ayı faiz artırımı için genel olarak olumlu algılandı. Seçim endişeleri ile gerileyen dolar veriden  bir miktar destek buldu.

Piyasalar yeni haftaya FBI’ın Clinton’un özel e posta kullanmasından kaynaklı herhangi bir cezai kovuşturmaya gerek olmadığı ifadesi ile başladı. ABD başkanlık seçimlerinden yalnızca iki gün önce gelen açıklama sonrası Clinton`un, statükonun koruyucusu olarak görülmesinden dolayı, seçimi kazanma olasılığındaki artış piyasalarca olumlu karşılandı. Son anketlere göre Clinton rakibi Trump`un %3 önünde olduğu gözlendi. Endeks ve emtia gibi riskli varlıkların değer kazanırken, altın ve bono gibi güvenli limanlar ise değer kaybetti. Clinton`un seçimi kazanma olasılığının artması Cuma günü %76 olan Aralık ayı faiz artırım beklentisini de %82 seviyesine yükseltti. ABD endeksleri Clinton haberinin ardından dün günü %2,1-2,4 arası artışla, 1 Mart’tan bu yana en büyük tek günlük yükselişi kaydederek kapattı. Çin’de bu sabah açıklanan ve beklentilerin altında kalan ticaret verilerine rağmen, risk iştahındaki artışın etkisi ile yükselen bakır, Mart ayında gördüğü 2016 yılının zirvesi olan $5131 seviyesini kırarak $5183’e kadar yükseldi.

Piyasada yarın sabah Çin’de açıklanacak enflasyon verisinin yanı sıra, Asya piyasalarının açık olduğu saatte gelmeye başlayacak ABD seçimlerinin ilk sonuçlarını izleyeceğiz.



İndir

2016-45.Hafta

DEĞELENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada global piyasalarda Fed toplantısı ve ABD istihdam verisi izlenirken, piyasalar büyük ölçüde ABD seçimlerine yönelik beklentilerden yön buldu.

Hisse senedi piyasaları FBI'ın Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'un özel eposta hesabına gelen iletileri inceleyeceği yönünde ABD'deki seçimlerden sadece bir hafta önce gelen haberlerin etkisiyle geriledi. Yatırımcılar Clinton ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump arasındaki oy farkının giderek kapandığına işaret eden kamuoyu yoklamaları nedeniyle hafta genelinde endişeye kapıldı. Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıra dışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor. Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaratacak bir aday olarak görülüyor.

Trump’ın başkanlık seçimini kazanacağına dair endişelerle riskli varlıklardan çıkan yatırımcıların Japon yeni ve altın gibi güvenli varlıklara kaydığı görüldü.  Lme bakır ise piyasalarda yaşanan riskten kaçış havasının aksine, Lme Week’te yapılan görüşmelerden ve Çin’de 51,2 ile  beklentilerin (50,4) üzerinde bir büyüme gerçekleştiren imalat PMI verisinden bulduğu destekle $4820-$5003 bandında işlem gördüğü haftayı %3 primle kapattı.

Dolar endeksi başkanlık yarışında iki aday arasındaki farkın kapandığına dair belirtilerin artmasına paralel geriledi. 35 yıldır ilk defa 9 gündür ardı ardına düşüş kaydeden S&P 500endeksi haftayı %1,94 kayıpla kapattı. ABD borsalarındaki satışın baskısına rağmen Çin ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığına yönelik sinyallerden destek bulan Çin piyasaları yükseldi.

Fed, Kasım ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi,. Enflasyonda doğru yöne bir hareket olduğunu ve beklentilerde toparlanma olduğunu açıklamasına eklerken, Aralık ayında faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı. ABD’de Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi 161.000 kişi artış ile 175.000 olan beklentilerin altında kaldı. Verinin  150.00 seviyesinin üzerinde açıklanması ve önceki 2 aylık verinin +44.000 revize edilmesi Aralık ayı faiz artırımı için genel olarak olumlu algılandı. Seçim endişeleri ile gerileyen dolar veriden  bir miktar destek buldu.

Piyasalar yeni haftaya FBI’ın Clinton’un özel e posta kullanmasından kaynaklı herhangi bir cezai kovuşturmaya gerek olmadığı ifadesi ile başladı. ABD başkanlık seçimlerinden yalnızca iki gün önce gelen açıklama sonrası Clinton`un, statükonun koruyucusu olarak görülmesinden dolayı, seçimi kazanma olasılığındaki artış piyasalarca olumlu karşılandı. Son anketlere göre Clinton rakibi Trump`un %3 önünde olduğu gözlendi. Endeks ve emtia gibi riskli varlıkların değer kazanırken, altın ve bono gibi güvenli limanlar ise değer kaybetti. Clinton`un seçimi kazanma olasılığının artması Cuma günü %76 olan Aralık ayı faiz artırım beklentisini de %82 seviyesine yükseltti. ABD endeksleri Clinton haberinin ardından dün günü %2,1-2,4 arası artışla, 1 Mart’tan bu yana en büyük tek günlük yükselişi kaydederek kapattı. Çin’de bu sabah açıklanan ve beklentilerin altında kalan ticaret verilerine rağmen, risk iştahındaki artışın etkisi ile yükselen bakır, Mart ayında gördüğü 2016 yılının zirvesi olan $5131 seviyesini kırarak $5183’e kadar yükseldi.

Piyasada yarın sabah Çin’de açıklanacak enflasyon verisinin yanı sıra, Asya piyasalarının açık olduğu saatte gelmeye başlayacak ABD seçimlerinin ilk sonuçlarını izleyeceğiz.



İndir

2016-44.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftada piyasalarda karışık seyir izledik. LME metalleri Çin talebine dair olumlu beklentilerin etkisiyle yükselirken Wall Street geriledi.

Piyasalar haftaya ABD ve Avrupa’da açıklanan güçlü imalat PMI verilerinin desteği ile artan risk iştahıyla başlamıştı. ABD’de açılanan güçlü verilere rağmen bilanço açıklamalarının tatmin edici olmaması ABD endekslerini baskıladı. Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla Fed’in yıl sonuna kadar faiz arttıracağı beklentilerinden destek bulan dolar endeksi Salı günü 99,119 ile 9 ayın zirvesini test etti. Cuma günü, ABD 3. çeyrek  büyümesinin %2,9 ile beklentileri aşmasına karşın , FBI’ın Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton’un özel posta hesabına gelen iletileri inceleyeceği yönündeki haberlerin etkisi ile dolar diğer para birimleri karşısında geriledi. Yatırımcılar Clinton’u  ABD’deki mevcut politikaları sürdürecek bir aday olarak görürken, Trump’ı dış politika ve ekonomi alanında izleyeceği tahmin edilen yeni politikalar nedeniyle belirsizlik yaratacak bir aday olarak görüyor. Trump’ın lehine olan bu durum da ABD borsaları ve dolarda satışlara neden oldu.

ECB toplantısı sonrasında taperingin  yakın zaman da olmayacağı beklentisi ile dolar karşısında 1,0848’e kadar gerileyen euro,  dolardaki sert kayıpların etkisiyle haftayı 1,0983’ten kapattı.

OPEC üyelerinin petrol üretiminin azaltılması konusunda bir anlaşmaay varamayacağı yönündeki süphelerin piyasalar üzerinde yarattığı ağırlıkla beraber ham petrol fiyatı geçtiğimiz hafta $50’ın altına geriledi.

Şilili bakır devi Codelco 2017 yılı bakır primini Avrupa için $82 (2016 primi $92), Çin için ise ise $70 (2016 primi $98) olarak açıkladı. Codelco’nun Çin primlerini düşürerek Çin talebini arttıracağı beklentisi ile LME bakır geride bıraktığımız haftada %4,34 değer kazandı. Dolardaki gerilemenin de etkisi ile Cuma günü kazançlarını arttıran bakır $4852,5 ile 11 Ekim’den sonra en yüksek seviyeyi test etti.

Ekim ayının son işlem gününde global hisse senetlerinin yatay seviyelere oldukça yakın seyrettiğini gördük. Yatırımcılar ABD’de başkanlık yarışının son haftaya girmesini yanı sıra yarın sonlanacak Fed toplantısı öncesinde temkinli davrandı.  Petroldeki yükselişin ve dolardaki gerilemenin etkisi ile LME metallerinde dün yükselişler izledik. Ekim ayını %0,3 ile hafif ekside kapatan LME bakır, bugün $4897 ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Bakırdaki yükselişte Çin’de 51,2 ile beklentilerin (50,4) üzerinde bir büyüme gerçekleştiren Ekim ayı imalat PMI verisi etkili oldu.



İndir

2016-43.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER 

Gündemi yoğun bir haftayı geride bıraktık. Hafta genelinde Çin ve ABD verileri, Fed Beige Book raporu, ECB toplantısı, ABD bilanço sezonu ve ABD başkanlık münazarasını izledik.

ABD’de çekirdek enflasyonun hafif güç kaybetmesi ile haftaya bir miktar gerileme ile başlayan dolar endeksi, Fed’in Aralık ayında faiz arttıracağına dair beklentilerin güçlenmesiyle Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Özellikle Fed yetkililerinden gelen sıkılaşmayı destekleyici açıklamalar ve ECB toplantısı sonrası sert kayıplar veren Euro, yükselişte etkili oldu.  Fed Beige Book raporunun ekonomideki ve istihdamdaki ılımlı toparlanmaya işaret etmesi de doların yanı sıra ABD borsalarını da destekledi. Olumlu bilançoların ve ABD’de 8 Kasım’da gerçekleşecek seçimleri Hillary Clinton’un kazanacağı beklentilerinin etkisi ile ABD borsaları haftayı yükselişlerle kapattı.

Çin’in 3.çeyrek büyüme verisinin % 6,7 ile beklentileri karşılaması sonucu global büyüme endişeleri bir miktar hafiflerken, veri bakır talebine dair endişeleri ortadan kaldırmaya yetmedi.  Çin’de sanayi üretiminin beklentilerin altında kalmasının yanı sıra, ülkenin emlak piyasasına dair artan endişeler de bakırı baskıladı. Çin’in rafine bakır üretimindeki artışın da etkisi ile Çin verilerini piyasalar geneli gibi olumlu karşılayamayan bakır, dolardaki yükselişin de etkisiyle $4633,5 seviyesine kadar geriledi ve üst üste 3. haftayı da kayıpla kapattı.

ABD petrol stoklarındaki beklenmedik azalış, OPEC’in 30 Kasım toplantısında anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler ve Çin büyüme verisinin desteği ile petrol yaklaşık 15 ayın zirvesine yükseldi.

Geçtiğimiz günlerde ECB’nin aylık 80 milyar euroluk varlık alım miktarında azaltıma gideceği spekülasyonlarının ardından piyasanın odak noktası haline gelen ECB kararında Draghi, azaltımın para politikası kurulunda konuşulmadığını  belirtti. Ayrıca, yeni makroekonomik projeksiyonların açıklanacağı 8 Aralık toplantısında, para politikalarının gözden geçirileceğini belirtirken, piyasada varlık alım programının uzatılacağına dair algı arttı. Artan bu algıyla euro dolar karşısında 1,0857 ile Mart ayından beri en düşük seviyeye geriledi.

Global piyasalar yeni haftaya genel olarak alımlarla başladı. ABD ve Avrupa'da fabrika aktivitesini gösteren rakamların bu yılın en yüksek seviyelerine tırmanması sonrası piyasalar genelinde risk iştahı yükseldi. ABD'de borsalar 53,2 ile 51,5 olan beklentilerin üzerinde açıklanan imalat PMI verisinin yanı sıra pozitif şirket bilançolarından da destek buldu. ABD  ve Avrupa borsaları dün günü primli kapatırken Asya borsalarında da bu sabah alışlar izledik.  Güçlü ABD verisinin ve Fed başkanlarından gelen açıklamaların etkisi ile dolar endeksi 9 ayın zirvesi etrafında işlem görmeye devam ediyor. Euro ise geçen hafta gerçekleşen ECB toplantısı sonrası toparlanamayarak 1,0870 ile zayıf seyrine devam ediyor.

Dün günü hafif artıda kapatan LME bakır, Anglo American’ın 3. Çeyrek bakır üretiminin  azalması, Codelco’nun Çin primlerini düşürerek Çin talebini arttıracağı beklentisi, Avrupa ve ABD’deki endüstriyel verilerdeki yükselişin bakır talebinde de artış sağlayacağı düşüncesinin yanı sıra Çin’den yeni teşvikler geleceği beklentisi ile bugün  yaklaşık %2 yükselerek $4743 seviyesini test etti.

Haftanın geri kalanında, ABD’de açıklanacak konut, dayanıklı mal siparişleri ve 3. çeyrek GSYİH verisi ile Çin’de açıklanacak sanayi karları verisi izlenecek.  Piyasaların gözü kulağı ise şimdiden 1- 2 Kasım’da gerçekleşecek Fed toplantısında.



İndir

2016-42.Hafta

DEĞERLENDİRME - BEKLENTİLER

Piyasalar geride bıraktığımız haftaya petroldeki yükselişin etkisi ile artan risk iştahı ile başlasa da bahar havası ABD borsaları öncülüğünde kısa sürede yerini sert rüzgarlara bıraktı. Hafta genelinde ABD bilanço sezonunu, FOMC tutanaklarını ,Çin verilerini ve dolardaki yükselişi izledik.

Geride bıraktığımız hafta risk iştahının daralmaya devam ettiğini gördük. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile  piyasalar haftaya bahar havasında başlasa da güçlenen dolar ve zayıf şirket karları ABD’den başlayarak dünyaya yayılan satış dalgasına yol açtı. Çin tarafından gelen zayıf ticaret verilerinin de etkisi ile riskli varlıklar da satışlar arttı.

Alcoa ile bilanço sezonuna satış baskısı ile başlayan ABD piyasaları olumlu JP Morgan finansalları ve perakende satışlar verisi ile bir miktar moralleri düzeltti. Teknik olarak oldukça kritik seviyelerin altından gelen S&P 500 endeksi, bu seviyelerden gelen alımlarla toparlanma yaşadı.

Hafta başında Rusya’nın OPEC’in petrol arzında kesintiye gitme kararına destek vereceklerini belirtmesiyle Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeye yükselen ham petrol, daha sonra gelen ABD stok verilerinin artışa işaret etmesi ile kazançlarını geri verdi. Petroldeki gerileme dünya borsalarındaki kayıpların şiddetini arttırdı. Düşük seviyelerden gelen alımlar ve yakıt piyasasında sıkılaşmaya işaret eden verilerle petrol yeniden toparlandı.

Dolarda yükseliş geride bıraktığımız haftada da hız kesmeden devam etti. Eylül ayı FOMC tutanaklarının, yetkililerin faiz artışını yakın gördüklerini yansıtması doları destekledi. 98,129 ile 7 ayın zirvesine yükselen dolar endeksi haftayı %1,5 primle kapattı.  Euro, dolar karşısında Temmuz’dan bu yana ilk kez 1,10 seviyesinin altına geriledi.  Volatilitesi yüksek olan bir diğer para birimi de Brexit açıklamaları ile sert kayıplar veren sterlin oldu.

Çin’de bir süredir beklentilerin üzerinde açıklanan veriler ülke ekonomisinin toparlandığına dair beklentileri arttırmış, bakır fiyatlarını da desteklemişti.  Ancak Perşembe günü açıklanan ticaret verileri Çin ekonomisine dair endişeleri yeniden arttırdı.  %3,3 düşmesi beklenen ihracat kalemi %10 gerilerken, %0,6 artması beklenen ithalat ise %1,9 düştü. Çin’in bakır ithalatındaki gerilemenin de etkisi ile LME bakır $4700 seviyesinin altına geriledi. Cuma sabahı Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisi ve yeniden $50 seviyesinin üzerine çıkan petrol riskten kaçış havasını dağıtmaya yetmedi. Hafta genelinde $4765-4860 bandında işlem gören bakır, haftayı $4766 seviyesinden %2,4 kayıpla kapattı.

Piyasalar yeni haftaya FED başkanı Yellen’ın Cuma günü yaptığı açıklamaların etkisi ile başladı. Yellen küresel finansal krizin üretime vurduğu darbeden dolayı “yüksek baskı” altında bir ekonomiyi idare etmek zorunda kalabileceklerini belirtti. Bu durum da parasal genişleme politikasının %2'lik enflasyon hedefi aşılsa bile değiştirilmeyebileceği yolunda yorumlandı. Yatırımcıların Aralık ayında faiz artına kesin gözü ile bakmasıyla açıklamalardan etkilenmeyen dolar endeksi dün 98,169 seviyesine kadar yükselerek 10 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Dün dar bantta işlem gören LME bakır günü $4674 seviyesinden yatay kapattı. Petrolün dünkü kayıpları sonrası bugün yeniden toparlanması Asya borsalarını destekledi. Doların 7 ayın zirvesinden bir miktar gerilemesinin de etkisi ile LME bakır $4714 seviyesine kadar yükseldi. $4700 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor.

Piyasada bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinin yanı sıra, yarın sabah Çin’de açıklanacak 3. çeyrek büyüme verisi bekleniyor. ABD’de devam eden bilanço sezonu ve yarın yapılacak Trump/Clinton tartışması öne çıkan gelişmeler. Perşembe günü sonlanacak ECB toplantısından sürpriz bir karar beklenmiyor ancak soru cevap sırasında son dönemde ortaya atılan ‘tapering’ sorularının gelmesi muhtemel.

ABD şirket karlarında kötü bir sürpriz yaşanmaması,Clinton’un önde devam etmesi ve Aralık ayı faiz artışının artık fiyatlanmasıyla önümüzdeki haftalarda risk iştahında hafif toparlanmalar görebiliriz. Ancak metallerdeki yukarı yönden bahsedebilmek için Çin tarafından da toparlanmayı destekleyici veriler ya da adımlar gelmesi önemli.

 

 

 

 



İndir

2016-41.Hafta

DEĞERLENDİRME-BEKLENTİLER

Geride bıraktığımız haftaya Deutsche Bank öncülüğünde bankacılık sektörüne dair endişelerin baskısı ile başlayan piyasalara hafta başında  ABD’de açıklanan güçlü veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları ile artan Fed’in faiz artırımı beklentileri, ECB’nin varlık alım programında azatlıma gideceğine yönelik spekülasyonlar, Brexit’e yönelik açıklamalar ve Cuma günü beklentilerin altından açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi yön verdi.

Çin piyasalarının kapalı olması nedeniyle işlem hacimlerinde gerileme olsa da volatil bir hafta geride kaldı. ABD’de hafta başında beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan ISM imalat PMI verisi ile dolarda başlayan yükseliş ISM hizmet ve fabrika sipariş verilerinin de beklentilerin üzerinde gelmesi ile devam etti. Ancak Cuma günü açıklanan, piyasaların heyecanla beklediği ABD tarım dışı istihdam verisinin Eylül’de 175.000 artış olan analist beklentilerinin altında 156.000 açıklanması doların kazançlarını bir miktar sildi. Haftaya 95,5 seviyelerinden başlayan dolar  endeksi 97,2’ye kadar yükseldi. İstihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına rağmen Fed’in bu yıl içerisinde faiz artırması için yeterli olması nedeniyle Aralık ayı için artırım beklentileri yükseldi.

Bloomberg ajansında yayımlanan haberde ECB’nin ayda 80 milyar euro tutarındaki tahvil alımlarını kademeli olarak azaltarak sonunda durdurmasının söz konusu olduğu bildirildi. ECB basın sorumlusu Michael Steen merkez bankasının her ay yaptığı varlık alımlarının tutarını azaltmayı değerlendirmediğini belirtse de spekülasyon piyasalar üzerinde özellikle tahvil getirilerinde oldukça etkili oldu.

İngiltere başbakanının Avrupa Birliği’nden ayrılığın yakın zamanda başlayacağına yönelik açıklamalarda bulunması ise sterlinde sert değer kayıplarına neden oldu. Piyasalardaki yüksek volatiliteli bir diğer varlık ise altındı. Altın fiyatları Eylül 2013’ten bu yana en sert düşüşü kaydederek aşırı satım bölgesine geldi. Bir diğer önemli hareket de ham petrol stoklarındaki düşüsün etkisiyle Haziran’dan sonra ilk defa $50 seviyesinin üzerine çıkan petrolde izlendi.

LME bakır geride bıraktığımız haftada $4750-$4887 bandında işlem gördü. Hafta sonu açıklanan Çin imalat PMI verisinin desteği ile hafta başında yükselen bakır, Çin konut sektöründeki daralma ve dolardaki güçlenme ile hafta genelinde geriledi. Piyasada Çin’in aşırı ışınmış emlak piyasasını soğutmak için atacağı adımların bakır talebini gerileteceği beklentileri hakim oldu.  İstihdam verisi öncesi endişelerle $4750’ye kadar gerileyen bakır, beklentileri karşılamayan veri sonrası değer kaybeden doların etkisi ile haftayı $4790 seviyesinden kapattı.

Piyasalar yeni haftaya bahar havasında başladı. Çinli yatırımcıların bir haftalık uzun tatilden dönmesi işlem hacimlerini artırırdı. Vladamir Putin’in petrol fiyatlarının stabilize olması doğrultusunda petrol üretiminde azaltma veya üretimin süreli olarak durdurulması hususunda OPEC`le ortak çalışmaya hazır olduklarını açıklaması sonrası petrol dün %3 yükseldi. Avrupa ve ABD piyasaları da yükselen petrol fiyatları ile enerji hisseleri öncülüğünde dün yükseldi. Donald Trump`in 2005 senesinde kadınlar hakkında yaptığı kaba yorumun video kayıtları ve ikinci başkanlık münazarasındaki düşük performansı anketlerde oldukça geride kalmasına neden oldu. Demokrat partinin adayı Hillary Clinton’ın oy oranının anketlerde %80 seviyelerine yükselmesi de piyasaları destekledi. Piyasalar genelinde artan risk iştahı ve yükselen petrolün etkisi ile LME bakır, güçlü dolara rağmen dün günü yaklaşık %1 primle kapattı. $4860 seviyesindeki direnci kıramayan bakır bugün $4797-$4856 bandında işlem görüyor. Piyasa genelinde risk iştahında bugün azalış var. ABD borsaları seansa ekside başladı. Dolar endeksi 97,40 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Yükselen dolar karşısında euro ise 1,1075 ile günün dip seviyelerinden işlem görüyor.

Piyasada yarın akşam ABD’de açıklanacak Eylül ayı FOMC tutanakları bekleniyor. Makro veri tarafında ise haftanın geri kalanında Çin’de açıklanacak ticaret ve enflasyon verileri ile ABD’de açıklancak perakende satışlar verileri izlenecek.



İndir

Sayfalar: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75
TCMB Kurları (21.11.2024) USD: 34,4992 - EUR: 36,4482 - GBP: 43,8021 Fixing Kurları (21.11.2024) USD: 34,593 - EUR: 36,4506 - GBP: 43,7636 Fixing Pariteler EUR / USD: 1,0537 - GBP / USD: 1,2651